Oulu

Oulun kaupungin viime vuoden tilinpäätös noin 19 miljoonaa alijäämäinen – palvelujen ostot ja hen­ki­lös­tö­ku­lut kasvoivat

Oulun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina liikelaitosten ja taseyksiköiden tilinpäätökset. KUVA: Janne-Pekka Manninen
Oulu 18.3.2019 21:49
Petri Hakkarainen

Lainaa oli 3 170 euroa asukasta kohti ja henkilöstökulut 394 miljoonaa.

Oulun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina liikelaitosten ja taseyksiköiden tilinpäätökset. Vuoden 2018 tilikauden alijäämäksi muodostui noin 19 miljoonaa euroa. Vuosikate oli 57,9 miljoonaa euroa. Ulkoisia toimintatuottoja kertyi 250 miljoonaa euroa, mikä oli 5,5 miljoonaa euroa vähemmän kuin 2017.

Toimintakulut olivat 32 miljoonaa euroa edellisvuotista suuremmat. Ulkoisten toimintakulujen toteuma oli 1 249 miljoonaa euroa eli noin 32 miljoonaa euroa ja 2,6 prosenttia edellisvuotista suurempi.

Kasvua oli erityisesti palvelujen ostoissa ja henkilöstökuluissa. Suurin, noin 11 miljoonan euron kasvu palveluiden ostoissa toteutui hyvinvointilautakunnassa, josta erikoissairaanhoidon osuus oli 8 miljoonaa euroa.

Sivistys- ja kulttuuripalveluissa henkilöstökulut kasvoivat noin 10 miljoonaa euroa vuoteen 2017 verrattuna.

Vuonna 2018 Oulun tuloveroprosentti oli 20 eli sama kuin vuonna 2017. Kunnallisveron tuotto pysyi vuoden 2017 tasolla. Yhteisöverojen tuotto kasvoi vuoteen 2017 verrattuna 2,6 miljoonaa euroa.

Kiinteistöverot kasvoivat tilinpäätöksessä edelliseen vuoteen verrattuna vain 0,6 miljoonaa euroa.

Valtionosuudet toteutuivat lähes muutetun talousarvion mukaisina. Ne olivat edellistä vuotta 3,4 miljoonaa euroa suuremmat.

Investointimenot olivat 131 miljoonaa euroa. Lainakanta kasvoi edellisen vuoden tilinpäätökseen verrattuna 12,9 miljoonalla eurolla. Vuonna 2018 nostettiin 30 miljoonaa euroa pitkäaikaista ja 50 miljoonaa lyhytaikaista lainaa. Tilinpäätöksessä 2018 lainakanta asukasta kohti oli 3 170 euroa asukasta kohti.

Peruskunnan toimintatuottojen 170 miljoonan euron toteuma ylittyi muutettuun talousarvioon verrattuna 2 miljoonaa euroa.

Oulun Tilakeskus -liikelaitoksessa uudistetut tilat kasvattivat liikevaihtoa ja säästöjä muodostui esimerkiksi vuokra- sekä lämmitys- ja sähkökustannuksissa. Investoinnit alittuivat muutetusta talousarviosta noin 14,2 miljoonaa euroa. Alitus johtui pääosin investointien hankintamuodon muutoksista ja investointiprojektien aloitusten viivästymisistä.

Oulun Vesi -liikelaitoksen ylijäämä on runsaat 5 miljoonaa euroa. Ylijäämästä esitetään tehtäväksi 4,5 miljoonan euron investointivaraus Hintan pintavesilaitoksen laajennusinvestointiin puhdistuskapasiteetin lisäämiseksi. Se toteutetaan vuosina 2021–2022.

Oulun Tietotekniikka -liikelaitoksen tilikauden ylijäämä on lähes miljoona euroa, Oulun Teknisen liikelaitoksen ylijäämä 1,6 miljoonaa euroa ja Oulun Serviisin ylijäämä 92 000 euroa.

Kaupungin palveluksessa oli viime vuonna keskimäärin 11 238 henkilö eli yhtä paljon kun vuonna 2017. Liikelaitosten palkkalistoilla oli 1 902 henkilöä.

Vakinaisen henkilöstön keski-ikä oli 47,5 vuotta. Henkilöstön keski-ikä on noussut lievästi. Naisten osuus vakinaisesta henkilöstöstä oli 77 prosenttia.

Ammattinimikkeitä oli käytössä yhteensä noin 700. Yleisimmät nimikkeet olivat lähihoitaja ja lastenhoitaja. Opetuspuolella työskenteli noin 2 000 henkilöä erilaisissa opettajatehtävissä.

Henkilöstökulut olivat viime vuonna 394,1 miljoonaa euroa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Tässä nyt virheellisesti uutisoidaan ikään kuin oululaiset olisivat ottaneet yli 3000 euroa jokainen lainaa, mikä ei tietenkään ole totta. Nämä velat on täysin päättäjien ja poliitikoiden aikaansaamia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä Oulussa voi olla kaupungin palkkalistoilla 13 100 työntekijää? Mitä ihmettä ne kaikki tekevät? Luku ei ole missään suhteessa kaupungin väkimäärään. En todellakaan ole halukas maksamaan maailmanennätysveroja siksi että meillä on virkamiehia sama määrä kuin 5 kertaa suuremilla mailla.

Entisen kansliapäällikon mukaan kolmannes virkamiehistä on irtisanottava välittömästi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juu juu voi ihan hyvin olla 13100 työntekijää ja kuntalaiset ovat asiakkaita. Ne tekevät töitä ja pahasti alipalkattuna jos yksityistä sektorin palkkoja katselee ja vertaa kunnan maksamaan korvaukseen. Kaiken kukkuraksi kiky vei 30% lomarahoista ja pidensi viikkotyöaikaa. siinäkin on pieni porsaan reikä jossa tuntipalkkalaiset saavat korvauksen työajan pidennyksestä mutta kuukausipalkkalaiset eivät saa. Virkamiesten määrästä en osaa sanoa mutta veikkaan noin 300 ihmistä. Oulussa ei onneksi ole maailmanennätysveroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ihmeessä näin tiukoilla ajoilla on tuplavirkoja kuten tiedottajia ja viestintäpäälliköitä sekä viestintäjohtaja. Eikö näitä voisi karsia eikä jatkuvasti lisätä riitää kun on tiedottajia yksi ja viestintäjohtaja. Yksi johtaa ja muut ovat sitten alaisia. Tiimivastaavan nimikettä ei tulisi vakinaistaa viestintäpäällikön nimellä. Mitä virkaa yleensä tarvitaan, kun on viestintäjohtaja joka johtaa siis. muutamalle virastolle ei tarvitse erikseen omaa päällikköä, vaan yksi viestintäjohtaja tehokkaasti johtaa virastojen kuulumiset, joita hän työkseen pystyy verkkosivujen kautta päivityksiä seuraamaan keskitetysti siis.
Säästöjä syntyy kun mitataan työt niin kuin hoitoalalla. Ihmiset tarvitsee tukea eikä tiedottaminen samoista asioista vuodesta toiseen kuten kouluoppaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehokkaasti voi johtaa, jos on osaamista. Nyt valitulla demaripappi-viestintäjohtajalla ei sitä ole. Poliittisesti virkaan valittu. Tarvitaan siis joku ammattitaitoinen hoitamaan varsinaista viestintää, kun pappi edustaa ja kekkaloi kekkereillä.
Niinpä täytyy palkata yhdyskuntajohtaja ja lisäksi liuta muita päälliköitä. Kaupunginjohtajalla ja -johdolla kun ei ole myöskään kielitaitoa. Täytyy palkata sellaisia, jotka taitavat toisen kotimaisen lisäksi englantia, saksaa, ranskaa jne. Kyllä valtuuston pitäisi jämäköitä tässä asiassa, mutta se tyytyy vaan siunaamaan kyvyttömän kaupunginjohdon tekemiä ehdotuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka on mahdollista, että tässä taloudellisessa tilanteessa kaupunki koko ajan kasvattaa johdon hallintoa ja viestintäyksikköään? Demaripappi valittiin juuri viestintäjohtajaksi ja nyt kaupunki on vielä perustanut kokonaan uuden viran, yhteyspäällikön, hoitamaan kaupunjohtajan ja johdon viestintää? Eikö viestintäjohtajan pitäisi riittää vai eikö papilla ole ammattitaitoa tähän hommaan tarpeeksi? Hei valtuutetut, herätkää! Näiden turhakkeiden palkoilla voidaan palkata ainakin neljä hoitoalan ammattilaista tekemään oikeita töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi hiihtoladuilla ja luistelukentillä palaa täydellä teholla valot? Himmennykset ja sammutukset on ollut meidän kujalla käytössä jo vuosia. Elääkö liikuntasakki ilman kustannusvastuuta?? Liiketunnistimiakin on myytävänä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilöstömenotkin kasvoi 10 miljoonalla! Siinä on organisaatio jota ei taloushuolet paina....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoista on että ne kasvoivat, onhan se kiky iskenyt ja vienyt 30% lomarahoista kaikilta kunnan työntekijöiltä. Minnekkähän nekin rahat menivät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi luistelukenttiä on aurattu ja hoidettu läpi talven miltei yötäpäivää, sillä aikaa kun pyörätiet jäävät auraamatta ja hiekottamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa kunta itse hoitaa luistelukentät kun taas yit ja vrj hoitaa pyörätiet...noh kentät on ainakin kunnossa. Kiitos siitä kaupungille. Tässähän näkee sen eron yksityisen ja kunnan palvelun laadun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin YT-neuvotteluja on käyty jo yli vuoden, kuntaliitosten luvatut säästöt on vielä lunastamatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Negatiivisesta tilipäätöksestä huolimatta rahoja riittää hyvin päättäjien ja virkamiesten matkailun tukemiseen. Varmaan pian taas täytyy suurella joukolla käydä tutustumassa jollakin kaukaisella lomakohdesaarella miten paikallisdemokratiaa ei tule soveltaa käytännössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun palvelut ostetaan ulkopuoliselta, maksetaan itse palvelun lisäksi myös yrittäjän kate. Sama systeemi on toki muodikasta yritysmaailmassakin, missä nykyisin sitten itketään, kun omat katteet ovat laskeneet.
Ulkoistusta selitellään sillä, että keskitytään ydinosaamiseen. Vaikka johdon oma osaaminen ei riittäisi kuin yhdelle alalle, usein heillä olisi kuitenkin alaisina useammankin alan osaajia. Mutta ilmeisesti johto ei luota muihin, vaan kuvittelee olevansa muiden yläpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kommentoijat unohtavat aina, että viranhaltijat toimeenpanevat kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päätöksiä ? Tuntuu vähän hassulta, että valitut päättäjämme luistelevat aina tekemistään päätöksistä. Esimerkiksi tehdyissä lukioita koskevissa päätöksissä eurojen säästäminen ei osaa valtuutettuja näyttänyt kiinnostavan lainkaan, sama koskee myös monia äänienkalastelujen toivossa tehtyjä päätöksiä. Osa laita-alueiden valtuutetuista keskittyy täydellä pontevuudella täysin itsekkäästi omien äänestäjiensä ja kinttupolkujensa puolustamiseen piittaamatta yhtään kokonaisuudesta ja kaupungin taloudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä Laajala aikoo tehdä? Ei riitä että juo kahvia ja syö pullaa rajakylän kirjastolla (jos siellä sellaista edes on). Nyt pitää ryhtyä töihin tai erota!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajala levittelee rahoja ja ostelee palveluja veronmakasajien varoilla. Miksi se Laanaojakin piti valaista ja kuka keksi, että täällä pikkukylässä tarvitaan kaupunkipyöriä niinkuin suurkaupungeissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonoa ja tehotonta taloudenpitoa taas yksi vuosi takanapäin ! Hankinta puolella ei osata tingata menoista ja jokainen "liikelaitos" päällikkö haluaa vain olla isomman ja mahtavamman vetäjä eli kasvatetaan eikä karsita menopuolta . Laiskuutta , huonosti hoidettuja ja suunniteltuja projekteja, märkiä edustusreissuja ykkösluokassa niin luottamushenkilöillä kuin viranhaltijoilla, koko ajan uusittavia älypuhelimia ja tietokoneita vaikka entisetkin pelaa jne jne ! Porukkaa pois ja tehokkuutta hommiin! Juuri ikkunasta näen kuinka Oulun logot kyljessä oleva pickup auto tulee tyhjentämään koirien kakkaastiaa, kaksi henkilöä siihenkin näköjään tarvitaan ja kyllä on meno vetelää, aikaa meni liki 10 minuuttia värkätessä ! Tuo kuvastaa koko kaupungin toimintaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohdassa mainitaan Business Oulun menot, esim uusi kalliimpi tila keskustassa ja kuulemma sinne on palkattu taas lisää porukkaa. No onhan tarvetta kun tehtaalla irtisanotaan että tulossa on seminaari jos toinenkin plus pitää tutkia kuinka paljon tulee työttömia ja ulvoa ICT alan työvoimapulaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

29
MTV: Kalle Palander muuttaa takaisin synnyinkaupunkiinsa Tornioon – syynä lasten koulunkäynti
22
IS: Liikennelääketieteen professori pitää uutta pistekohtaista nopeusvalvontaa älyttömänä – "Homma on lähtenyt täysin lapasesta"
12
Poliisi valvoi liikennettä Käsivarren Lapissa: ylinopeuksia, useita ajokieltoja ja 11 000 euron ylikuormamaksu
10
Pari kysymystä: Miksi Kiimingin ekopisteitä on lopetettu?
9
Suomalainen autojen yhteiskäyttöpalvelu aikoo globaaliksi – "Sama jakamis- ja kiertotalouden mullistus tapahtuu liikkumisessa nyt kuin Airbnb:ssä 10 vuotta sitten"
8
Yrittäjä myy "sotkun munkkeja", joita ei ole leivottu missään sotilaskodissa – Sotilaskotiyhdistys pitää toimintaa moraalittomana Tilaajille
8
Tuore tangokuningas Johannes Vatjus otettiin lämmöllä vastaan kotikaupungissaan Haapavedellä – "Voi Johannes, minkä teit!"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mansikka maalle töihin?

Kyllä se on ongelmana, että osa suomalaisista eivät halua tehdä töitä, jos siinä ei ole jotain "hohtoa" tai ei muutoinka... Lue lisää...
Ryö palkitsee

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image