Oulu

Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kau­pun­gin­hal­li­tus pohtii tulevia investointeja

Oulu 19.8.2019 21:54
Antti Ervasti

Oulun kaupungin investointien määrä on useana vuonna ollut 140–150 miljoonaa euroa per vuosi, eivätkä luvut ole tulevinakaan vuosina ainakaan laskemassa alaspäin.

– Se merkitsee kolmessa vuodessa lähes puolta miljardia. Asia puhutti kovastikin kaupunginhallitusta, kertoo Oulun kaupungin talousjohtaja Jukka Weisell.

Oulun kaupunginhallitus sai kuulla maanantaina hallintokuntavaiheen yhteenvedon ensi vuoden talousarviosta ja taloussuunnitelmasta vuosille 2021–2022.

Weisell sanoo, että ensi vuonna talous voisi näyttää tasapainoiselta. Syy on siinä, että kaupunki tulee saamaan ensi vuonna takaisin tältä vuodelta verohallinnon tulorekisteriongelmien vuoksi saamatta jäävät noin 13,5 miljoonan euron verotulot. Tämän vuoden vuosikate tulee samaisen tulorekisteriongelman takia jäämään selvästi miinukselle.

– Verotulojen takaisin saanti kuitenkin helpottaa ensi vuotta selvästi, ja siksi vuodet 2021 ja 2022 näyttäisivät tasapainoisemmilta, Weisell sanoo.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen (kesk.) tiivistää, että tämän vuoden tilinpäätöksen todennäköinen miinukselle jääminen on huono asia, mutta todennäköisesti ensi vuodelle tulevat valtionosuuksien korotukset nostavat talouden miinukselta nollille.

– Tietysti vain siinä tapauksessa, jos lupaukset pitävät paikkansa. Ne kuulemma löytyvät hallituksen uudesta budjetista, Oikarinen huomauttaa.

Kaupunginhallituksessa keskusteltiin eniten siitä, miten Oulun talous selviää tulevassa tilanteessa valtavista investoinneista.

– Siinä on pitkä rivi kouluja, elinvoimainvestointeja ja vaikka mitä. Sellaista keskustelua kävimme hallituksessa, mitkä investoinnit voisivat olla sellaisia, joita voisi vähän siirtää, Oikarinen sanoo.

Yksi ehdotettu siirrettävä investointi keskusteluissa oli kaupungintalon remontointi. Sellainen on kuitenkin jo myöhäistä, koska suuri osa kaupungintalon toiminnoista on jo siirtynyt väistötiloihin.

Weisellin mukaan kasvava investointipotti edellyttäisi, että tehtäisiin joka vuosi parempia vuosikatteita, sillä investoinnit pitäisi pystyä kattamaan aina niillä.

– Tällä menolla kaupunki joutuu ottamaan investointeihin liikaa velkaa, ja omarahoitusosuus on jäämässä vain 60 prosenttiin. Lainanotto tuleville vuosille näyttää kasvavan 50–60 miljoonaan vuodessa. Ennen tätä päivää lainan määrä ei ole kasvanut, mutta nyt näyttää, että siinä lähdettäisiin menemään ylöspäin, hän sanoo.

Kaupunginhallituksessa mietittiin myös, voidaanko joitakin hankkeita toteuttaa vuokra- tai elinkaariperiaatteella, jolloin kaupungin osuus investoinneissa jäisi pienemmäksi.

– Se on vain sillä tavalla, että kun usein on kyse peruskorjausinvestoinneista, näitä vuokramalleja on vaikea toteuttaa. Uusiorakennuksissa niitä voidaan hyödyntää paremmin. Meillähän oli tässä kolmen vuoden aikana 46 miljoonan verran niin sanottuja vuokrakohteita, eli niihin on laskettu painoa jo nyt aika paljon.

Ensi vuonna Oulu on saamassa aiemmin leikattuja valtionosuuksia takaisin 30 miljoonaa euroa.

– Se ei ole oikeastaan uutta rahaa. Se tulee siitä, kun kustannustaso on noussut mutta niitä ei viety valtionosuuksiin, ne hyppäyksen omaisesti nousevat ensi vuonna siihen 30 miljoonaan, Weisell selventää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

20 000 000 euroa plus kadut ja muut. Onneksi on kuitenkin hyvin menestyvä oppilaitos!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoija taitaa unohtaa, että Laajala on vain kaupungin yksi virkamies. Laajala on muutamia kertoja selittänyt varsin selkeästi kaupungin taloudellista tilannetta, mutta kaupunginvaltuutettumme eivät ole puheille juuri korvaansa lotkauttaneet, saati saaneet säästöpäätöksiä aikaan. Virkamiehiä ankarasti arvostelevilta kommentoijilta unohtuu varsin usein, että virkamiesten tehtävä on toteuttaa valtuuston päätöksiä. Missähän mahtavat piileskellä ne kaupunginvaltuutetut, jotka kykenevät ja haluavat tehdä muitakin kuin pikkunäppäriä kaikkia miellyttäviä päätöksiä ? Valitettavasti tällä hetkellä näyttää, että Oulun kaupungin taloudesta ja tulevaisuuden visioista päättävät kohtuullisen kapea- alaista ajattelua edustavat eri kaupunginosien "siltarumpupolitiikan ajajat". Oulun kokonaisvaltaiseen ja tulevaisuuteen tähtäävät, realistiset politiikan edustajat näyttävät olevan valitettavan harvinaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun energia ja muut sisäiset yhtiöt tulouttavat kymmeniä miljoonia lisätuloja Oululle joka vuosi. Silti velkaannumme edelleen.Missä vika?
Oulun oikea veroprosentti olisi 16% ja sillä saisi vetovoimaa etteivät kaikki hyvät veronmaksajat muuta naapurikuntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiiminkiin uusi lukio, Yli- Iihin uusi koulupäätös juuri ennen kuntaliitosta, Haukiputaalle isot kouluinvestoinnit, Oulunsalon Salonpäähän aletaan rakentamaan uutta koulua, Haukiputaalla uusitaan katujakin enemmän kuin viimeiseen 20- vuoteen, Ouluun ruopataan kaupungin rahalla torinrannan edustaa kun tulee kylpylä jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katujen korjaukset nousseet 100% siitä mitä oli omana kuntana. Ennen kunta rakensi uusia alueita mutta vanhojen saneeraaminen alkoi heti kuntaliitoksen jälkeen. Täällä kyllä kiitetään mutta mistä rahat nyt ja jatkossa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtuustomme politikkoja kaupungin velkaantuminen ei näytä pahemmin huolettavan. Suurehkoja ja usein ikäviäkin päätöksiä kukaan ei ole halukas tekemään, pääasiana on äänestäjien miellyttäminen. Valitettavasti vaikuttaa, että päättäjissämme ei juurikaan ole entisinä vuosina olleita suoraselkäisiä miehiä ja naisia, jotka olivat realisteja talouskysymyksissä. Jotenkin on aistittavissa, että osa päättäjistämme ei ole ollenkaan kartalla, mitä tulee talouden hallintaan. Velkaantumiseen ei juurikaan vaadita mitään taitoja !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ymmärrä poliitikot näin isoja rahamääriä. Se sumentaa väkisin, kun miljoona ja sata miljoonaa menee sinne ja tänne. Puhun tässä kokemuksesta, näin on. On hyvin vaikea sen jälkeen miettiä vaikka 1 miljoonan hankintaa, kun on pyöritellyt kymmeniä saatikka satoja miljoonia. Velkaantuminen pitäisi nähdä isona virheenä ja velan otto tule olla hyvin tarkkaan mietitty, minkä tyyppinen hankinta velalla tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu voisi panostaa vain väistötilojen rakentamiseen, varsinaiset virastotalot jätettäisiin rakentamatta, kunnes opitaan oikea rakennustekniikka. Lisäksi kaikki budjetin ulkopuoliset menot pois, ei saunailloissa tai ulkomaan reissuilla keksittyjä ylimääräisiä projekteja. Tulisi huomioida myös kaupungin koko, tarpeet ja maksukyky, joten Tampereen ja Helsingin apinointi ei ole realistista. Jämäkämpi kaupungin talouspäällikkö ja kaupunginjohtaja tulisi tarpeeseen, jotka pystyvät perustelemaan budjetin reaaliteetit. Täytyy myös huomioida miksi kaupungin virkamiehet ja valtuusto on olemassa, ei omaksi iloksi, vaan luomaan viihtyisä ja toimiva kaupunki asukkailleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin polkupyöriin ja vieraisiin menee miljoonia kun on se arvopohja koko suomessa 3.5 miljardia sen kun laittasivat esim vanhuksille ja vähävarasille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai sitä nyt meidän vanhuksiin rahaa voida laittaa, vaan annetaan vieraille se rahamäärä, koska he tulevat niin huonoista oloista. Meidän omat vanhukset, jos makaavat lattialla likaisissa vaipoissa, niin ei kai se niin huonoa kohtelua ole, mutta jos vieras vähänkin valittaa jostakin, tulee heille heti se korjata. Otetaan ennen velkaa vieraiden huoltoon, kun omien vanhuksien huoltoon. Eikö kuulosta hyvältä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järkirakentamista ovat uudet sisäilmaterveet koulut ja uusi uimahalli. Muiden isojen rakennussuunnitelmien päälle raksit, esim. Luuppikeskus ja monitoimiareena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kait Business Oululla ole tulossa taas joku isompi hanke johon tarvitaan rahaa? Sinne ne rahat kaadetaan ja pyöritään pientä piiriä ja kaupunki maksaa. Milloinkohan noiden rahankäyttö tarkistettaisiin siten että oulun asukkaat näkisi pohjattoman kaivon toimet jotka eivät auta yrityksiä tai työttömiä. AInoastaan BO toiminnan piirissä on ne jotka kuuluvat pieneen piiriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Business Oulu on myös suojatyöpaikka, sinne kipataan kaikki pois potkitut yritysjohtajat ja entiset päättäjät. Näin siksi koska siinä laitoksessa ei ole tulosvastuuta, eikä hyötyjä voida mitata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Baana maksoi varmaan vieläkin enempi, kumpikaan ei ollut välttämätön. Paljonkohan maksoi Mannerheimin "puisto,"joka sekään ei ollut välttämätön?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mannerheim maksoi jotain 2 miljoonaa. Sitä olisi saanut ainakin 10 miljoonaa kun olisi myyty gryndereille kerrostaloja varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulttuuripääkaupunki-hömpötys hyvä esimerkki Oulun kaupungin suuruudenhulluudesta. Oulu on kulttuurillisesti aivan liian köykäinen sellaiseen. Pitäisi panostaa peruspalveluihin ja kaupunkiviihtyvyyteen. Jos jonkun "hömpötyksen" haluan, niin sen uuden monitoimihallin voisi jo rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin poliitikot ja virkamiehet hoksaavat, että kulttuuri ei elätä.

Se vain kuluttaa rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun päättäjien ei kannata nyt enää suunnitella mitään hankkeita! Kaikki tähänastiset olleet turhia ja päättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

10:46
Googlelta jätti-investoinnit Suomeen – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image