Oulu

Oulun kaupungin tar­kas­tusark­ki­teh­ti: "Turhaa sääntelyä karsittava"

Esa Kauppi on perannut hallituksen sääntelynpurkuesityksiä Arkkitehtiliiton hallituksen kannanottoa varten. KUVA: Arja Mikkola
Oulu 22.7.2015 9:51 | Päivitetty 22.7.2015 9:53
Arja Mikkola

Oulun kaupungin tarkastusarkkitehti Esa Kauppi toivoo Suomessa kunnon normitalkoita, mutta samalla olisi myös arvioitava sääntelyn purkamisesta aiheutuvia seurauksia. Kauppi on perannut hallituksen sääntelynpurkuesityksiä Arkkitehtiliiton hallituksen kannanottoa varten. Huolta aiheuttavat ennen kaikkea esteettömyys, mutta myös piharakennukset ja maalämpökaivot.

– Lähtökohtaisesti pitää turhaa sääntelyä karsia. Meillä on aivan liikaa sääntelyä, Kauppi sanoo.

Oulussa saa käytännössä pystyttää vain leikkimökin ilman lupaa.

– Meillä on aivan kauheasti grillikotia ja huvimajoja. Turha meidän on näitä luvittaa, Kauppi sanoo. Luparumbasta seuraa vain, että pelkän kotapaketinkin ostaja joutuu palkkaamaan vastaavan työnjohtajan.

Kauppi laittaisi luvitusvapaudelle kuitenkin ylärajan. Hänestä sopiva raja olisi 10 neliötä, sillä esimerkiksi 25 neliön vajan katolta voi jo rysähtää tonneittain lunta.

Kaikkein eniten Kauppia huolettaa kuitenkin se, että hallitus pyrkii leikkaamaan esteettömyysmääräyksiä. Kaavailujen mukaan uusissa kerrostaloissa vain osa asunnoista olisi esteettömiä. Ajatus olisi Kaupista mahdoton ikääntyvien Suomessa.

Lue lisää 22.07.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

On sellaiseen rakennustoimintaan liittyvää byroa mistä pitää maksaa, mistää vaaditaan tarkastus tms.. maksuja ja mitä kukaan ei oikeasti tarkasta tai katso että se on tehty oikein eikä tarkastaja ota mitään vastuuta, vain rahat. Yhden menossa olevan omakotitaloprojektin perusteella tällaistakin löytyy. Prosessi on turha jos sitä ei noudateta. Jos sitä ei noudateta, se on liian raskas, työläs, hidas tai sitä ei arvosteta - ongelma ei välttämättä siis ole suorittajatasolla vaan vaadittavassa suorituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun lupakäsittely uudisrakennuksille on ainakin kantakaupungin ulkopuolelle toivottoman hidasta. Pelkkä hakemuksen kirjaaminen järjestelmään voi kestää kuukauden ja monellako pöydällä hakemukset lojuvat tämän jälkeen odottamassa käsittelyä. Kun halukkaita investoijia löytyy niin pitäisi byrokratiankin toimia viivytyksettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehdissä oli uutinen Laitilan 6% lonkerosta jota ei saa myydä ravintoloissa kuin 8 cl kerralla. Vastaavasti kaksi kertaa vahvempaa viiniä saa myydä litran annoksina.

Vaikuttaa siltä että Suomea ei vaivaa lukuisten sääntöjen määrä vaan puhdasoppinen idiotismi. Käytännössä tämä sama idiotismi estää sääntelyn purkamista, eli mitään ei ole tehtävissä ennenkuin politiikkaan saadaan mukaan fiksumpia ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karsimisen varaa on luvissa . Pienissä kylmissä rakennuksissa pitäisi pelkkä ilmoituksen riitettävä . Pienenä voisi vielä pitää autotallia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Kauppi sekä rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä ovat hyvinkin maanläheisiä virkamiehiä. Lakia toki heidänkin tulee noudattaa, mutta kyllä heidän toiminnan perusteena on järjen käyttö. Jos uudisrakentaja tai peruskorjaaja on vähänkin perillä lupa-asioiden hoidosta, ei homma kyllä siihen kaadu. Mielelläänhän sitä jokainen niitä koppeja ja muita virityksiä tontilleen tekisi ilman turhaa kontrollia. Mutta olisi hyvä muistaa, että naapurin tulee myös tietää hankkeista. Ei liene kovin suuri homma hakea nimi kuulemispaperiin? Maksujen avulla pidetään yllä mm. rekisteriä, josta voidaan vuosikymmenien päästä hakea tietoa kohteesta. Rakennuskantaa on verotettu ja tullaan aina verottamaan. Verottajalla tulee olla oikeaa tietoa kohteista vaikka se sitten nostaisi veron määrää. Kreikka on esimerkki maasta, jossa kiinteistön omistajat pyrkivät salaamaan todellisen verotusarvon. Valtion verotulot jakautuvat kaikille, mutta kaikki eivät välttämättä maksa omaa osuuttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lienetkö asioinut ko laitoksella ihan vastikään kun noin positiivista päästelet. Kyllähän nykyään katsastuskonttorillakin saa inhimillistä palvelua vaikka vikalistaa pukkaakin entiseen malliin.. ei sentään peltejä enää tahallaan puhkota tms. Sama se on rakennusvalvonnan kanssa. Hieman toistakymmentä vuotta sitten kerrottiin vielä yleisesti juttuja rakvalvonnan vihaisista arkkitehdeista jotka aika surutta ja yksipuolisesti lyttäsivät rakentajan unelmat. Kun sitten menin lakki kourassa polvet täristen juttelemaan rakennuslupa-asioistani niin vastassa oli juuri sellainen minäitse virkamies. "Ei tuollaista kannata tehdä, kun se on niin kallista". Eikä kellariakaan saa rakentaa vaikka kaava sen sallikin kun tarkemmin asiaa tivasin. Seuraavien suunnitelmien kanssakaan ei selvitty ihan puhtain paperein. Arkkitehti(eri kuin edellä) oli koko ajan jotenkin vihaisen oloinen ja itselläkin oli olo kuin piinapenkissä. Kovaäänistä ohjeistusta ja vielä ovella lähtiessäni huusi perääni että väliseinää ei sitten siirretä senttiäkään ilman uusia lupia. Olo ei ollut kuten maksavalla asiakkaalla tulisi olla, Sittemmin lienee ohjeistus muuttunut tms kun vastikään asioin ja ihan häkellyin kun sain niin asiallista ja nopeaa palvelua. Ihan kannustivat hakemaan osin kaavoitusta rikkovaa lupaa. Harmi vaan kun nämä hövelit virkaheitot eivät kuitenkaan olleet päättämässä varsinaisesta luvasta ja homma karahti mutta rahaa paloi. Itselle jäi kyllä sellainen maku että aika tunnetasolla toimittiin eikä oikein saanut aina selville mikä oli virallinen ohje ja mikä taas arkkitehdin omaa tuotantoa. Kreikkaa ei nyt kannata sekoittaa ollenkaan tähän vaikka lupapolitiikkaa höllennettäisiin 90 prosenttia. Eikä noista pierakennelmista tarvitse mitään rekisteriä pitää toisin kuin asunnoista ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun rakennusvalvonta on saanut viime aikoina myös kyseenalaista kunniaa muinaismuistojen hävittämisen yhteydessä. Kesäkuun rakennuslautakunta käsitteli lisäksi aika erikoista kantelutapausta. Onko nimim. peruskorjaaja mahdollisesti rakennusvalvonnan oma trolli ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siinä ole mitään järkeä, että joutuu palkkaamaan valvojan, jos ostaa valmiin vaja-paketin kaupasta ja sitten vielä lyödä lottolappu rakennusvalvontaan, joka päättää meneekö toimenpiteellä vai rakennusluvalla.
Sama kaavake, mutta eri hinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän niin kuin nuiden energiatodistusten kanssa ... Heppu joka niitä takoi ylityönä sanoi että pakko painaa kun näillä saa kauheat rahat tekemättä juuri mitään ja maksavat ihan sairaana eli ei voi jatkua tälläisenä loputtomiin, on taottava kun rauta on kuumaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tyyppi on yks niistä jotka paperisotaa harrastaa.Löysätkää tuota Jonnin joutavaa lupamenettelyä ja keskittykää siihen miten saadaan laadukkaita timpureita työmaalle.Lopputulos ratkaisee ei paperisota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitkeässä on tarkastusarkkitehti Esa Kauppin rakennusvalvonnan keventäminen koska huoli on suuri että ihmiset eivät osaa itse huolehtia rakentamisen laadusta. Hieman ontuu nämä huolenaiheet: 25 neliön vajan katolta voi jo rysähtää tonneittain lunta. Lehti Kalevassa: Aurinkopaneelien asentajat voivat saada katon vuotamaan ja johdot saattavat lämmetä liikaa.

Taitaa olla suurempi huoli että menee oma työpaikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olette pyrigratianne rakentaneet.Nykyinen lainsäädäntö sallii paljon väljemmät ohjeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa!

Viimekesän porstuan remontissa kuvat ja luvat makso enemmän kuin ite operaatio. Niihin meni myös eniten aikaa :/.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun rakennusvalvonta on tietääkseni suomen kärkipäässä vaatimassa kaikenmaailman lippija ja lappuja. Ovat niin edistyksellisiä ja laatutietoisia että hohhoijaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teen kaikki mitä mahdollista ilman lupia ja niin suosittelen muidenkin tekevän. Siis tervettä järkeä voi käyttää ja kaataa puut omalta tontilta kun huvittaa ja myös tehdä kattoremontin ilman pienintäkään toimenpidelupaa, jos remontti on käytännössä pakollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se juuri rakennusvirasto ole esittänyt uutta rakennusjärjestystä, johon olisi tullut rakennusjärjestykseen tiukennuksia nykyiseenkin verrattuna. Onneksi luottamusmiehet ovat jo kaksi kertaa tyrmänneet asian. Kaupin puheet ovat ristiriidassa tekojen kanssa. Turhia ilmoituksia ja lupia on poistettava eikä lisättävä. Mutta jo nykyisillä määräyksilläkin voidaan asioita hoitaa joustavammin ja nopeammin, jos halua on. Jatkuvasti tulee tietoon mm. erittäin hidas asioiden käsittely ja jopa asioita, jotka on jätetty hoitamatta. Oulun rakennusvalvontaviranomaisissa tuntuu olevan myös sellaisia, joiden tietämys nykyisistäkin määräyksistä ja säännöksistä on huono.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jep kyllä mullakin grilli ja sauna tekemättä juuri vain tuon luparallin takia. Heti lähtis valmisrakennukset ostoon(Suomalaiset) kun päästään tuosta jonniinjoutavasta valvonnasta eroon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusvalvonnan keventäminen poistaa kunnilta maksuautomaatin jolla kunta voi kerätä helppoa rahaa. Näin ollen politikoille on hyvin vaikeaa keventää rakennusvalvontaa koska moni rakennustarkastaja voisi jäädä työttömäksi ja kunnat joutuisivat vararikkoon jolloin valtion täytyisi nostaa valtionosuuksia.

Keskusta puolue esitti 101 normitalkoissa että 25m2 rakennukset eivät tarvitsisi rakennuslupaa. Sinänsä hyvä ajatus mutta tämä ei poista ongelmaa jossa rakentaja joutuu maksamaan kohtuuttomia ja ylisuuria summia monelta osin turhanpäiväisestä työstä. Ongelma ratkeaisi niin että kunnan tarjoama rakennusvalvonta olisi ilmaista, tällöin kunnat itse vähentäisivät turhaa rakennusvalvontaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuu helposti onnistumaan. Niin kauan kun kateutta esiintyy tulee muutosten läpivienti olemaan hankalaa. Pilkunviilaus ei onnistu ainoastaan reilusti virkamiehiä karsimalla saavutetaan jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image