Oulu

Oulun kaupungin kotihoito lopetti viestivihkoon kirjoittelun

Kotihoidon työntekijä jätti viimeiset terveisensä asiakkaan viestivihkoon 15. helmikuuta. Sen jälkeen vihkoon ovat saaneet kirjoittaa vain omaiset. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 7.3.2015 10:15
Antti Goman

Yli 90-vuotiasta äitiään hoitava oululaisnainen on tyrmistynyt. Kotipalvelun työntekijät eivät enää jätä hänelle viestejä siitä, onko äiti syönyt tai millainen tämän vointi on kotikäynnin aikana ollut.

Oulun kaupungin mukaan viestivihko voi loukata asiakkaan tietosuojaa. Äitiään hoitava nainen pitää viestikieltoa älyttömänä, koska hänen äidillään on muistisairaus, eikä tämä voi itse kertoa asioistaan.

– Aiemmin pystyimme varmistamaan viestivihkosta, että kaikki on mennyt hyvin.

Nainen haluaa esiintyä tässä jutussa nimettömänä. Hän ei hyväksy kaupungin perustelua siitä, että viestivihko uhkaisi hänen äitinsä yksityisyyttä.

– Ketä tässä oikein suojellaan? Ei ainakaan hoidettavaa.

– Äidille ei tule nälän tunnetta, joten hän saattaa sanoa hoitajille, ettei ole nälkäinen eikä sitten syö. Siitä on seurannut sekavuutta ja kaatuilua. Tämä on hänelle vahingoksi.

Kotihoidon palvelupäällikkö Päivi Laukkanen perustelee viestivihkojen karsimista sillä, että asunnossa voi käydä muitakin kuin hoidettavan omaisia. Silloin asiakkaan vointiin liittyvät asiat voisivat mennä ulkopuolisten tietoon.

Lue lisää 07.03.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (193)

kyllä on kaukaa haettu syy olla kirjoittamatta. Eikö vihko voisi olla sovitussa paikassa, jos pelätään, että siellä käy sellaisia , jotka ei tarvitse tietää voinnista. Voi tuota ykstyisyyden suojaa Suomessa, miten paljon sillä saadaan vahinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkille KSH. Taidat olla kotisairaanhoidon päällikkö/esimies kun sinulla on koko työpäivä (8 tuntia) aikaa odottaa omaisten yhteydenottoja. Harvassa työpaikassa pystyy odotteluun noin paljon aikaa käyttämään. Sinähän saisit paljon nopeammin aikasi kulumaan, kun tekisit jotain tärkeämpää. Kirjoittaisit vaikka runoja vanhuksille niihin käytöstä poistettuihin viestivihkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei paljoa naurata! Jos et sattunut lukemaan, että olin asiakkaan luona, kun ensimmäinen omaisen puhelu tuli. Se puhelin sattuu soimaan syystä jos toisesta työpäivän aikana useampaan kertaan ja päivän aikana puhelimella selvitettäviä asioita on aika paljon muutenkin. Ei siellä kuule kukaan istu jouten. Jos joskus käy niin hyvin, että jää asiakastyöltä aikaa, niin silloin tehdään asiakkaiden toimintakykyarvioita ja hoitosuunnitelmaa. Lähinnä vaan ajattelin edellisellä viestillä sitä, ettei se ketään hyödytä soittaa kolmea kertaa päivässä mitä on syöty, kun syöty on ja jos ei juuri silloin ruoka maittanut, niin jotain jätetään esille tai tehdään esim. Valmiiksi leipiä jääkaappiin.Ja painottaisin edelleen, että kotihoidosta otetaan aivan varmasti yhteyttä mikäli tarvetta on. Kotihoitoon voi myös aina soittaa, jos joku asia askarruttaa tai haluaa tiedustella vointia, mutta ei lienee järkevää x3 päivässä. Ja ainakin minä soitan joka numeroon takaisin johon on jäänyt päivän aikana vastaamatta. Ei me niin pahoja olla. Minä ainakin tykkään asiakkaista ja hoidan heitä mielestäni hyvin ja arvokkaasti ihan jokaista. Jos vaan meidän annettaisiin resurssit tehdä ylemmältä taholta työ hyvin ja laadukkaasti, eikä kiireellä hutaisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole nimimerkki KSH, mutta töissä kotihoidossa kuitenkin. Vaikka olen hoitaja, niin pystyn silti ajatella ja syödä purkkaa samaan aikaan. Jos työpäiväni kestää 8 tuntia ja odottelen puhelua, niin pystyn siinä odotellessa kyllä tekemään töitäkin. Olemme luopuneet lankapuhelimista jo jokin aika sitten...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TÄSSÄ OLI TÄYTTÄ ASIAA JOKA SANA: "Miksei omaisille saa antaa tarpeellista tietoa yksinkertaisimmalla ja vähiten aikaa vievällä tavalla, siis viestiviholla. Tuo yksityisyydensuoja -asia on tässä tapauksessa jonkun teoreetikon keksimä tekosyy. En ymmärrä miksi vanhusta ei voisi hoitaa yhteistyössä hoitohenkilökunnan ja omaisten kesken. Kyllä Oulussa on järjenköyhiä päättäjiä. En muuta voi sanoa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos vaitiolovelvollisuutta näin tulkitaan, ei yhdellekään terveydenhuollon potilaalle voi antaa mitään kirjallista dokumenttia hänen terveydentilastaan, koska tieto voi potilaan kodissa joutua ulkopuolisten käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottelin koko päivän 8h, että omaiset soittavat ja kysyvät kuulumisia, kun ovat niin huolissaan vanhuksensa selviytymisestä ilman viestivihkoa. Vain yksi omainen soitti, johon en voinut heti vastata, kun olin asiakkaalla, mutta soitin 5min. päästä perään ja niin vain asiat hoituivat puhelimessa :)
Ja ei kai kukaan omainen lue niitä viestivihkoja kolmea kertaa päivässä, kun täällä joku älypää väläytteli, että aletaan soittelemaan kotihoitoon 3x päivässä :D :D Silloinhan se on sama hoitaa vanhus omaisen itse!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen erimieltä Oulun kaupungin kotihoidon päätöksestä ! eihän tietääkseni viestivihkossa kirjoitella asiakkaan kuulumattomia asioita vaan asikkaan päivittäiset hoidot, ruokailut, yleiskunto, viihtyvyys elikä miten on hänen päivänsä mennyt ja onko jotain toivomuksia hoidettavalla hoitajalle. Kyllä omaisten täytyy tietää asiakkaan päivän tapahtumista ! Jos on jotain salaista kerrottavaa sen voi omaiselle kertoa hoitohenkilökunta suullisesti. Tämä jos mikä on hoidon jatkuvuutta ja huolenpitoa viestittäminen omaisille ja hoitajille siis tiedonkulkua puolin ja toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hoidolle tulee jatkuvuutta ja käynneille kuittaus. Tuttavani joutui toisessa kaupungissa tilanteeseen, jossa maksut oli peritty 10 vuotta, mutta käyntejä ei ollut yhtään. Dementikkoäiti oli kurjassa kunnossa, kun kunto saattaa romahtaa lyhyessäkin ajassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki vaitiolo- ja vaitiolovelvollisuudesta koskee myös potilasasiakirjoja, jollaiseksi muuttuu jopa sen muistisairaan viestivihko jos sinne terveystietoja kirjataan.
Käykää hyvät ihmiset lukemassa faktat ennen kuin tyhjästä meuhkaatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kotisairaanhoidossa voidaan tehdä ero salassapidettävien sairaskertomusmerkintöjen ja toisaalta tavallisten ei vaitiolovelvollisuuden piiriin kuuluvan tiedon ja viestinnän välillä.

Kyse on joko haluttomuudesta tai kyvyttömyydestä hoitaa asioita kunnolla ja potilaan( asiakkaan?) etua hyödyntävällä tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoinkin FB jaettua artikkelia. Ihmettelen että itsemääräämisoikeuteen omassa kodissaan puututaan. Jokainen voi pitää pöydällään vaikka avointa runokirjaa minne jokainen kommentoi päivän tapahtumia. Suurempi ongelma julkisella puolella on palvelusopimusten puuttuminen. Laskuissa jotka lähetetään ei ole eriteltynä mistä ihminen maksaa ja mistä ajasta. Tiedän että mm.apteekin lääkejakorullan toimittaminen vanhuksen kotiin, aika otettu: 52sekunttia 4kertaa kuukaudessa maksoi 156euroa!!! Jo on tuntihinnat kohdiltaan. Nyt yksityiseltä, lääninhallituksen luvalla ja Valviran tutkinnoin suoritetulta yrittäjältä ostamme TUNNIN palvelun 42e/tunti. Saa vielä verovähennyksiinkin osan. On tarkka palvelusopimus ja erittely laskussa päivineen.
Pohjoismaissa työskennelleenä sairaanhoitajan voin todeta että Suomessa hoitajien ammatillinen itsetunto ja työnarvottaminen huonoa. Otetaan vastaan mukisematta päättäjien ja yksiköiden päälliköiden ehdotukset jotka kyselemättä viedään käytäntöön. Emme uskalla kyseenalaistaa. Koulutuksemme on kasvanut pois käytännönläheisyydestä ja sairaanhoitajan tutkinnossakin korostetaan "tutkimuksen tärkeyttä".
Kaipaan kovasti aikaa jolloin "kodinhoitajat hoitivat asiansa ihmiseltä-ihmiselle palveluna". Sairaanhoitajat saivat tehdä koulutuksensa mukaista työtä ja tulivat hoitorinkiin tarvittaessa mukaan.
Päättäjät ja virkaihmiset saisivat nyt vihdoin avata silmänsä todellisuuteen!!! Antakaa ihmiselle sille kuuluva vapaus, omassa kodissaan, antakaa meille mahdollisuus hoitaa ihmistä eikä byrokratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin valmistumassa vanhustyön lh:ksi syksyllä - juuri tuo mistä puhuit sai minut uupumaan.. nyt saikulla :(
Olen liian monessa harjoittelupaikassa törmännyt niin välinpitämättömiin hoitajiin kuin siihen RESURSSIPULAANKIN!

Entä me, jotka haluaisimme tehdä ASIAKASLÄHTÖISTÄ, IHMISTÄ KUNNIOITTAVAA TYÖTÄ KUNTOUTTAVALLA TYÖOTTEELLA.... Ei ketään kiinnosta ainakaan maksajapuolella = yhteiskunta!

Miekään mikään untuvikko haavemaailmassa ole... 49v ja 5 lasta - haluaisin vaan saada hoitaa ikäihmisiä heille kuuluvalla arvostuksella, huolenpidolla ja välittämisellä :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Otetaan vastaan mukisematta päättäjien ja yksiköiden päälliköiden ehdotukset jotka kyselemättä viedään käytäntöön. Emme uskalla kyseenalaistaa."

Kyllähän sitä kyseenalaistetaan ja pistetään vastaan, mutta ei siitä aina hyötyä ole.

"Tiedän että mm.apteekin lääkejakorullan toimittaminen vanhuksen kotiin, aika otettu: 52sekunttia 4kertaa kuukaudessa maksoi 156euroa"

Oiskohan noin? Miksi neljäkertaa? Anja pussit tuodaan 2 viikon välein... Oiskohan tuossa toimituksen lisäksi lääkkeet samassa laskussa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on liikaa elämästä vieraantuneita byrokraatteja. Julkisessa terveydenhoidossa on hallintoporrasta loputtomiin. Useimmiten yli- jne virkoihin hakeutuu tyyppejä, jotka eivät osaa tai halua olla kosketuksissa potilaan kanssa. Jokaisen byrokraatin pitäisi tehdä hoitotyötä muutama tunti viikossa virkavelvollisuutena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä järkeä tässä on? Kuvailisin heitteillejätöksi. Omaiset eivät saa asiallista tietoa ainoalta taholta, joka sitä voisi antaa. Kenen vastuu, jos (kun ) kuitenkin sattuu ja tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitähän tässä saattaa olla kysymys, jos jotain oikeasti sattuu.

Vaitiolovelvollisuuden suojiin on niin helppo vetäytyä. Vaikeampi on hamottaa, mikä asia on salaista ja mikä ei. Esimerkiksi Helsingissä kotisairanhoitaja vie roskiksen mennessään. Onko kyse salattavasta tiedosta ? Oulun tulkinnan mukaan näköjään on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äitimme 89v.pätkivä muisti,kotona käy kerran päivässä kotihoito laittamassa lääkkeet viipyen max.10min .Yritimme laittaa päiväkirjan,johon olis VAIN merkitty,jos on jotain tarpeita esim.ostettavaa jne.Kirja torpattiin heti,saimme ruutinkatkuista palautetta kotihoidolta,ymmärsivät,että kontroloidaan heidän työtä.Suurin syy kai on,että siinä olis tietysti mennyt joku minuutti aikaa,laskutus on kuitenkin 30min./pv.Tämä yhtälö kotihoito ja vanhustenhoito ei toimi,kotihoito on nostanut itsensä jalustalle,sitä eivät huomaa eivätkä arvosta kuinka paljon omaiset tekevät vanhusten hyväksi.Tapaus tuttavapiiristä,vanhalla oli kakit housussa,ei kuulunut kotihoidon siivota,soittivat omaisen 70km.n päästä siivoamaan.Että silleen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tapaus tuttavapiiristä,vanhalla oli kakit housussa,ei kuulunut kotihoidon siivota,soittivat omaisen 70km.n päästä siivoamaan.Että silleen..."

Uskoo ken tahtoo... Itse en oikein usko tuohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (193)

Uutisvirta

12:36
Kultasirkku havaittu Hailuodossa – lintu nähtiin Suomessa edellisen kerran vuonna 2007
12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
52
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
22
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image