Oulu

Oulun jouk­ko­lii­ken­teen mat­kus­ta­ja­mää­rät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä jouk­ko­lii­ken­teel­le tulossa oma sovellus

Oululaiset matkustivat tammi-kesäkuussa bussilla yli 5 miljoonaa kertaa, mikä on noin 319 000 matkaa enemmän kuin viime vuonna. KUVA: Teija Soini
Oulu 24.8.2019 20:07
Iida Ahonen

Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät jatkavat nousuaan. Tehtyjen matkojen määrä nousi tämän vuoden tammi-kesäkuussa 6,8 prosenttia viime vuoden samaan aikaan verrattuna.

Oululaiset matkustivat tammi-kesäkuussa bussilla yli 5 miljoonaa kertaa, mikä on noin 319 000 matkaa enemmän kuin viime vuonna.

Oulun kaupungin joukkoliikennepäällikkö Edwin 't Lam sanoo, että kaupunki on lukuihin melko tyytyväinen.

Syitä suosion kasvulle on monia: kaupunkirakenne on keskustassa muuttunut, mikä on tuonut lisää matkustajia joukkoliikenteen äärelle. Keskustaan kohoaa yhä enemmän uusia rakennuksia, mikä antaa syyn odottaa joukkoliikenteelle tulevaisuudessakin yhä enemmän kasvua.

Uudistusten ansiosta kuntalaiset pystyvät nykyään käyttämään joukkoliikennettä aiempaa paremmin.

't Lamin mukaan 40 prosenttia oululaisten tekemistä bussimatkoista tulee linjavalikoiman runkolinjoilta 1–4. Näillä linjoilla vuoroväli on tiheä, ja linjat kulkevat pitkästi koko kaupungin läpi.

– Silloin, kun joukkoliikenne on sujuvaa, se tuo lisää matkustajia. Uskon siihen, että ihmiset siirtyvät henkilöauton ratista käyttämään bussia, 't Lam sanoo.

Sujuvuutta kaupunki yrittää parantaa muun muassa uudella joukkoliikenteen omalla sovelluksella, joka lanseerataan toivon mukaan syys-lokakuussa. Sovellukseen on bussiliikenteen lisäksi tarkoitus liittää kaupunkipyörät.

Tulevaisuuden konkreettisena linjojen muutoksena on vuorojen ja isompien linja-autojen lisääminen keskustan ja Linnanmaan välille, kun Linnanmaalle siirtyy aiempaa enemmän opiskelijoita OAMKin muuton vuoksi. Osa vuoroista kulkee tulevaisuudessa Linnanmaalle moottoritien kautta.

Kaupungin tavoitteena on saada kaupunkilaiset tekemään 50 prosenttia matkoistaan kevyen liikenteen välineillä tai joukkoliikenteellä. Joukkoliikennestrategia 2030 -suunnitelman mukaan matkustajamäärän pitäisi kaksinkertaistua nykyisestä vuoteen 2030 mennessä. Tuolloin tehtyjä matkoja halutaan olevan 18 miljoonaa nykyisen noin 9–10 miljoonan sijaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Koska biokaasu ja sähköbussien tulo Oulussa vaikuttaa olevan kummallisen vaikeaa, niin voisitte edes käyttää niissä nykyisissä uusiutuvaa dieseliä, koska se sopii aivan kaikkiin dieseleihin eikä mitään muutoksia tarvita. Sen vaikutus typenoksidi ja nokipäästöjen osalta on suurimmalla juuri tuollasissa vanhoissa euro 2 luokan dieseleissa, joita suurin osa Oulunkin bussikalustosta on. Luulisi siellä kaupungin valtuustossa olevan joku jota asia kiinnostaa, niin voisiko vähän nostaa "kissaa pöydälle".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan laskussa huomioitu minun Helsingissä tekemät kaksi bussimatkaa?
Mihin ne piti ilmoittaa, että kaikki oululaisten tekemät bussimatkat tulee huomioiduksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauheiden uutisten seassa tosi hyvä uutinen. Hienoa, vielä lisää satsauksia, jotta mahdollisimman helppoa, halpaa ja sujuvaa.

Mutta missä viipyvät biokaasubussit, jotka käyttäisivät paikkakunnan omaa biokaasua? Vaikka olisi iso investointi, nyt pitää edetä nopeasti, joko biokaasu tai sitten sähkö kuten pääkaupunkiseudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin Oululaisilla tuntuu olevan netissä paljon purnattavaa, mutta kun suu pitäisi aukaista reaaliaikaisesti, ollaan suu supussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokunen vuosi sitten oululaisilla meni hyvin. Perheissä oli kaksi autoa, bussit ei kiinnostaneet. Nyt joutuu hienommatkin daamit vääntymään bussiin ja odottelemaan pysäkeillä, toinen auto myyty.

Pahin ongelma on bussien sisällä. Koululaiset valtaavat paikat siten että kun on koko penkki vapaana niin istutaan käytävän puolelle ja heitetään laukku ikkunan puolelle ja sitten pää alas ja räplätään kännykkää ja osalla jopa kuulokkeet päässä. Tarkoitus on viestittää että mä istun nyt tässä eikä saa häiritä.

Niinpä 7 bussiin hyppäävää koululaista vie 7 penkkiä eli 14 paikkaa itselleen. Aikuiset kauppakasseineen ja lapsineen huojuvat seistessään bussin käytävällä.
Aioin mennä bussikuskille huomauttamaan tuosta törkeästä käyttäytymisestä mutta en päässyt käytävällä niin pitkälle kun edessä oli muita seisojia. Ja koululaiset istuu pää alhaalla ja heillä on tilaa matkustaa ihan rauhassa ja mukavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos avaisit suomalaisen suusi ja sanoisit tätä tekevälle ihmiselle: "tähän varmaan mahtuu toinenkin istumaan?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kysyn, onko kassilla maksettu lippu? Jos ei ole, niin siirrätkö sen (tai minä siirrän)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikunen ihminen menossa itkemään kuskille? Miksi et mennyt sanomaan että täältä tullaan, otatko syliin vai päästätkö istumaan? Kyllä ne väistää kun änkee kyytiin vaan. Tai sitte se vaihtoehto Bee, koputtaa olkapäähän ja pyytää saada istuinpaikkaa vapaasta kohdasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt on kyllä melkoista selittelyä. Itse matkustan bussilla päivittäin ja aina pääsen näiden kyseisten paikanvaraajien viereen istumaan kun vain nätisti kysyn että "pääseekö tähän istumaan?" Ja jos et bussinkäytävällä seisovien ihmisten ohi pääse niin silloin et ole yrittänytkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinulla, aikuisena, on oikeus - tai suorastaan velvollisuus - aukaista suusi tuossa tilanteessa ja asiallisesti sanoa: "Tässäpä näyttääkin olevan tilaa". Kyllä ne kassit ym. siitä häviää alta aikayksikön. Nuoret näes pistää kaikkea ehdolle, mutta aikuisten on näytettävä, mikä sopii, mikä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meni hyvin? Maapallolla ei mene hyvin, kun yksityisautolijoiden pitää jatkaa turhaa saastuttamista. Perheissä jotka ovat hyvien julkisten liikenneyhteyksien lähellä, ei tarvita yhtään autoa. Jos taas asuu syrjässä, auto on usein pakko olla, mutta vaihtakaa bensapossu hydridiin, sähköön tai kaasuun.

Oululaisilla, suomalaisilla ja maapallolla on asiat hyvin vasta jos ilmastokriisi saadaan hallintaan. Menestyminen ei tarkoita enää kahta audia pihassa, vaan menestyminen tarkoittaa elinkelposta maapalloa, jolla voi vielä hengittää, elää, jossa on vettä ja ruokaa eikä vaaraa kuolla konflikteissa tai pelkästään tappohelteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, kyllä kolikoilla maksaminen on kätevin tapa. Ja kun vielä itse laskee tasarahan, niin aina vaan paranee. Kolikot kaivetaan esille tosin vasta sitten, kun on ensin kuskin kanssa selvitetty, millä pysäkillä kannattaa jäädä pois, kun on menossa Martan luokse, tiedäthän sen punaisen talon siinä tien vieressä, näkyy siihen pysäkille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uutinen ja sitä seuraava keskustelu on oikea arkkiesimerkki siitä, millä tavalla suurin osa kommentoijista asennoituu maailmaan. Osa kieltämättä tarkoituksellista trollausta. Mutta mitään älykästä ja asiapohjaista keskustelua ei synny mistään. Olen vuosia seurannut näitä ketjuja, ja alkaa todella kyllästyttää tämä sama nillitys. Selvästi alkaa jo myös tunnistaa, miten muutamat samat tyypit tahallaan vievät pohjan kunnon keskustelulta. Joillakin ei vain ole oikeaa elämää, ja sitä pahaa oloa sitten anonyymisti puretaan tänne toisten niskaan. Tämä oli hyvä uutinen, muttei juuri ensimmäistäkään hyvää kommenttia. Ehdotan, että Kaleva luopuu anonyymistä kommentoinnista, jolloin kommentoinnin taso sekä faktojen ja referenssien tarkistamisen paine kasvaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä.

Uskomaton valitus ja lapsellinen vänkytys asiasta kuin asiasta.

Mikä ihmisiä vaivaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi liikkumisen tuli lisääntyä? Nykyaikana on monissa ammateissa täysin tarpeetonta matkustaa työpaikalle 5 päivänä viikossa. Samoin opintoja voi suorittaa kätevästi kotoakäsin. Etätyön avulla voitaisiin vähentää liikkumista radikaalisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ikinä rupeaisi Oulussa olemaan pelkästään onnikoitten varassa. On tullut kokeiltua, enkä ollut tyytyväinen. Kyllä olin helpottunut kun sain autoni takaisin korjaamolta. Ja hommaan uuden auton kun entinen hajoaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

12:33
Liike Nyt on kerännyt kannattajakortit puolueen perustamiseksi, luovuttaa kortit oikeusministeriöön ensi perjantaina
12:27
Oululaiset työttömät työnhakijat pääsevät liikkumaan maksutta
11:56
Mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin puukepillä ja hehkuvalla terällä – oikeus antoi rangaistukseksi vuoden ja seitsemän kuukautta vankeutta
10:47
Uusi Suomi: Luksustuotteita myyvä oululainen Balmuir lopetti yhteistön kohutun intialaisyhtiön kanssa
10:30
Nivalalainen Teppo Polvi taisteli käsipyöräilyn MM-pronssia – "Aamulla en olisi uskonut"
10:28
Etlan ennuste: Hallituksen työllisyystavoite tuskin toteutuu – "Hallitusohjelmalta putoaa pohja, kun maailmantalouden kasvu hidastuu"
10:27
Polkupyöräilijä kuoli Australiassa variksen hyökättyä hänen kimppuunsa
37
Maatalouden fosforipäästöt ovatkin huomattavasti aiemmin luultua pienemmät – Johtava tutkija Ylelle: "On lakattava syyttämästä nautakarjatilojen lietekäsittelyä"
33
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä
24
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20
Voiko työntekijä rakentaa sairauslomalla omakotitaloa? Kaupallinen yhteistyö
14
Trump: Yhdysvallat valmis vastaamaan Saudi-Arabiaa vastaan tehtyihin iskuihin – tämä öljyhyökkäyksistä tiedetään
12
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
11
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image