Oulu

Oulun jouk­ko­lii­ken­teen mak­su­jär­jes­tel­mäs­sä häiriö, lasten Waltti-korteilta veloitettu aikuisten hintoja – "Olisi hyvä tapa ilmoittaa, että nyt on veloitettu liikaa"

Oulun kaupungin joukkoliikennepäällikkö Edwin 't Lamin mukaan tällä hetkellä on tiedossa noin 50 tapausta, joissa korteilta on tehty vääriä veloituksia. KUVA: Maiju Torvinen
Oulu 18.10.2019 15:55 | Päivitetty 18.10.2019 18:52
Antti Karvonen

Oulun joukkoliikenteen Waltti-korttien veloituksissa on tullut ilmi häiriö, jossa ainakin osalla lasten korteilla tehdyistä matkoista on veloitettu aikuisen lipun hinta.

Ongelma liittyy päivitykseen, joka maksujärjestelmään tehtiin osana ensi viikolla alkavaa syyslomaviikon alennuskampanjaa. Syyslomaviikon ajan 7–16-vuotiaat voivat matkustaa Waltti-kortille ladatulla arvolipulla 50 sentin hintaan.

– Päivityksen testauksen jälkeen järjestelmään on jäänyt virhe, Oulun kaupungin joukkoliikennepäällikkö Edwin ’t Lam kertoo.

Virhe on korjattu maksujärjestelmästä tämän viikon alussa. Oulun joukkoliikenteen bussien erilaisista rahastuslaitteista johtuen vääriä veloituksia on kuitenkin esiintynyt pidemmän aikaa.

Uudemmat laitteet osaavat ladata nyt korjatun päivityksen internetistä automaattisesti, kun taas vanhemmilla laitteilla siinä voi mennä kauemmin.

Edwin ’t Lamin arvion mukaan kaikkiaan noin 125:stä Oulun joukkoliikenteen linja-autoista muutamassa kymmenessä on uudempi rahastuslaite, jota ongelma ei kosketa.

– Uudempia laitteita on esimerkiksi sellaisissa autoissa, joiden sopimukset on aloitettu viime kesänä. Tilanne muuttuu kuitenkin jatkuvasti, ja ensi kesään mennessä uudet laitteet on tavoitteena saada kaikkiin autoihin.

Väärin veloitetut matkat luvataan hyvittää

Tällä hetkellä Oulun joukkoliikenteen asiakaspalveluun on ottanut yhteensä noin 50 kortinomistajaa. Oulu 10 -pisteen asiakaspalvelussa asiaa selvittäneiden määrästä ’t Lamilla ei ole tietoa.

– Ensimmäinen yhteydenotto asiasta on tullut viime viikon torstaina ja viimeisin tämän viikon keskiviikkona, jolloin yhdestä bussista löydettiin viallinen rahastuslaite. On toki edelleen mahdollista, että yhteydenottoja tulee vielä lisää.

Edwin ’t Lam vakuuttaa, että kaikki väärin veloitetut matkat tullaan hyvittämään.

Oman Waltti-korttinsa saldon voi tarkastaa Waltti-internet-palvelusta. Palvelusta ei kuitenkaan näe minä päivinä ja montako leimausta kortilla on tehty.

– Kannattaa ottaa yhteyttä asiakaspalveluun, mikäli epäilee vääriä veloituksia.

Syyslomaviikon kampanja tullaan kuitenkin aloittamaan suunnitelmien mukaisesti maanantaina kello seitsemän aamulla, ’t Lam lupaa.

Pojan kortti olikin tyhjä

Limingan Tupoksessa asuvan Timo Paanasen poika on hetken aikaa kulkenut pääsääntöisesti mopolla, mutta kun ilmat kylmenevät, pojan Waltti-kortille ladattiin muutama matka.

– Katsoin nettisivulta hinnat, jonka perusteella laskin, kuinka paljon muutama matka maksaisi. Yhtäkkiä kortilla ei päässytkään kuin kaksi matkaa, Paananen kertoo.

Poika yritti mennä bussiin, mutta kuljettaja kertoi, että kortti on tyhjä – sillä ei ole yhtään matkaa jäljellä. Poika pääsi toki pääsi kyytiin kehotuksella kortin lataamisesta kotona.

– Minä ihmettelin asiaa, koska kortilla piti olla ainakin viisi matkaa.

Oulu10 -asiakaspalvelussa kerrottiin, että Waltti-kortissa on ilmennyt ongelmia. Joissakin busseissa on veloitettu matkoista liikaa. Kortin numeron perusteella asiakaspalvelussa nähtiin kortin olevan tyhjä. Paanaselle luvattiin laittaa kolme lippua postissa.

Paanasen mielestä järjestelmää olisi ehkä syytä nyt päivittää. Jos kortille lataa arvoa, olisi hyvä tietää, kuinka hyvin siihen voi luottaa.

– Jos siihen ei voi luottaa, pitäisi itse pystyä jatkossa katsomaan tapahtumia eli paljonko kortilta on veloitettu miltäkin matkalta, Paananen sanoo.

Ilmeisesti silloin, kun bussiin nousee ja korttia näyttää, näkyy asiakkaalle lukema siitä, kuinka paljon matkoja kortilla on vielä jäljellä.

– Ja jos virhetapauksia tulee, luonnollisesti olisi hyvä tapa myös ilmoittaa, että nyt teiltä on veloitettu liikaa. Jos järjestelmä ei ole toimiva ja jos hyvitystä ei tule automaattisesti, pitää itse pystyä seuraamaan joka matkaa.

 18.10. kello 18.52: Lisätty liminkalaisen Timo Paanasen kommentit.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Waltti-järjestelmä antaa myös ladata koululta saatuun korttiin arvoa ja kun aikanaan koulusihteerit sulkevat kortin lapsen jo vaihdettua koulua, passivoidaan koko kortti ja siihen itse ladatut rahat jäävät järjestelmään sisälle, eikä niitä voi kuulemma palauttaa. Meilläkin sisään jäi noin 20 euroa ja saimme ainoastaan pahoittelut tilanteesta palkaksi. Kouluja on kuulemma ohjeistettu kertomaan tästä vanhemmille. Kuinkahan monessa koulussa näin tehdään? Helpompaa olisi estää arvon lataaminen tällaiselle "erikoiskortille".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on selvä valeuutinen. Kulttuurikaupunki Oulussa toimii kaikki, Kauppatori, Huvipuisto, ja uusi Rautatieasemakin alkaa olla tekemistä vaille valmiita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelleily pois ja joukkoliikenne maksuttomaksi. Turhaa kikkailla lippujen ja maksujen kanssa. Aivan turhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei kukaan ei puhu niistä matkoista ku matkasta meni vain 50 senttiä. Niitäkin oli paljon... Ollaan vaan hiliaa ja nauretaan että OHO PÄÄSIN HALAVALLA.
Kampanja viikko on vasta ens viikko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän nyt ns. palvelun tarjoaja voi mitenkään ilmoittaa asiakkaalle, että nyt on teiltä väärin rahastettu. (Sarkasmia)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa yllätys, ettei Oulun joukkoliikenteessä onnistunut tämäkään. Siksi kuljen matkani omalla autolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten testauksen jälkeen on voinut jäädä virhe? Kuka amatööri tätä testaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki järjestää nuorten kuljettamiset kohtuutaksoin, ja meidän vanhempien tulee miettiä poikkeavan tilanteen tullen omaa asennoitumistamme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluhan oli tunnettu hokemasta "Oulusa osataan". Näyttää siltä, että se aika tietotekniikassa on muisto vain, jos sitä osaamista todella koskaan olikaan muualla kuin lopulta lässähtäneessä kännykkäbisneksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niistä liikaa ole veloitettu. Vaikka hinta tuplattaisiin niin se ei sittenkään kattaisi kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

8v lapsen pitäisi tarkkailla kuinka paljon loputtamat linjurit vievät rahaa.
Shame on you.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etukäteen veloitetaan pikkuisen enemmän. Kestää sitten syyslomalla vähän antaa alennusta. Ei ole ensimmäinen kerta. Niille palautetaan matkojen hinta jotka älyävät pyytää. 90% ei ole edes huomannut liikaveloitusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun joukkoliikenteessä tehdään vuodessa n.9 miljoona matkaa ja kaupunki tukee joukkoliikennettä vuodessa 9 miljoonalla.
Jokainen Oulun joukkoliikenteen matkan pitäisi maksaa 1€ enemmän jotta ei olla veronmaksajan kukkarolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ja vaikkapa julkisen terveydenhuollon asiakasmaksujen pitäisi olla monikymmenkertaiset vähänkään enemmän työtä vaativissa tapauksissa, jotta ei oltaisi veronmaksajien kukkarolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjasto pitää myös laittaa maksulliseksi. Vääristää kilpailua, kun toiset yrittää myydä kirjoja, ja kaupunki lainaa niitä ilmaiseksi.

Kilpailuvirasto herätys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun julkinen liikenne on Suomen kalleinta. Ja vielä tämäkin..!☠️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image