Oulu

Oulun jouk­ko­lii­ken­teen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan os­to­mah­dol­li­suus

Oulun kaupunki on asentamassa lähiviikkoina joukkoliikenteen lippuautomaatteja yhteensä seitsemään eri avainpaikkaan kaupungin alueella. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 20.2.2020 14:32
Antti Pasanen

Oulun kaupunki on asentamassa lähiviikkoina joukkoliikenteen lippuautomaatteja yhteensä seitsemään eri avainpaikkaan kaupungin alueella, kertoo joukkoliikennepäällikkö Edwin 't Lam

Tällä hetkellä käytössä on jo kaksi lippuautomaattia, toinen Oulu10-palvelupisteessä ja toinen Linnanmaalla yliopistolla. Ne on otettu käyttöön syystalven aikana, 't Lam kertoo.

Tarkoitus on lähiviikkoina ottaa käyttöön viisi automaattia lisää.

Ne sijoitetaan Oulun lentoasemalle, kauppakeskus Valkeaan, OYSin alueelle, Kempeleen Zeppelin-kauppakeskukseen sekä Iin pääkirjastoon.

Automaateista voi ladata omaa Waltti-matkakorttia tai ostaa kertalipun. Waltti-kortille voi myös ostaa automaateista eri lipputuotteita.

Aiemmin kertalipun on voinut ostaa bussista vain käteisellä, mieluiten tasarahana tai vaihtoehtoisesti mobiililippuna.

Automaatilla maksamisessa kelpaavat vain pankki- ja luottokortit, ei käteinen.

Bussien käytön vaikeudesta lentokenttäliikenteessä on valitettu pitkään.

Edwin 't Lamin mukaan kentälle tulevalla automaatilla helpotetaan esimerkiksi muualta maasta tulevien sekä ulkomaisten matkustajien liikkumista, kun automaatista voi ostaa vain yhden matkan, eikä matkakorttia tarvita.

Automaatin käyttökieleksi voi valita myös englannin.

– Esimerkiksi ulkomaiset matkustajat voivat hyödyntää helpommin joukkoliikennettä ja ostaa matkan luottokortilla.

'T Lamin mukaan kaupunkilaiset ovat löytäneet hyvin jo käytössä olevat kaksi automaattia. Etenkin yliopiston automaatilla on reippaasti latauskäyttöä, hän kertoo.

Oulu10-pisteellä automaatti taas on vähentänyt jonotustarvetta palvelutiskeille.

Kun kaikki seitsemän automaattia on saatu asennettua ja käyttöön, niiden sijoituspaikkoja voidaan saadun palautteen ja käytön mukaan muuttaa myöhemmin paremmaksi, jos tarvetta on, 't Lam sanoo.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Hienoa, sitten vaan paremmat linjat. Kulku pitkin poikin läpi kaikkein kaupunkiin kuuluvien osien läpi. Kulkisin heti bussilla töihin jos vain pääsisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä! Pääsisinhän minäkin bussilla töihin, jos vain haluaisin, vaan kun en halua. Syy: omalla autolla työmatka vie 10 minuuttia, jos liikennevalot sattuvat kohdalleen, niin vähemmänkin. Oulun joukkoliikenteeseen jos turvautuisin, menisi ensin 5 minuuttia kävelyä pysäkille, sitten bussilla 12-15 min, ja sen jälkeen pysäkiltä töihin yli 10 minuuttia. Eli ei kiinnosta. Oma kyyti = paras kyyti - ainakin vielä, ennenkuin sulkevat koko keskustan autoilulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi älypuhelunaikana tarvitaan lipun hankkimiseksi/maksamiseksi fyysinen automaatti?

Kuka ottaisi kopin asiasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi että käteisautomaattien ylläpito on aivan järjettömän kallista.

Jonkun pitää huolehtia koko ajan siitä, että automaateissa on vaihtorahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kokonaista yksi niistä keskustassa, eikä sekään bussireittien varrella! Miksei yhtä niistä laitettu vaikka Oulu10:n seinään, kun siitä kulkevat lähes kaikki Oulun bussitkin vierestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta huom! Valkeassa täytyy olla yksi automaatti. Kuinka moni bussin käyttäjä käy Valkeassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuokin valkean lippuautomaatti voisi olla linja-autoasemalla tai rautatieasemalla, luulisi siellä olevan enemmän tarvetta ostaa bussiin paikallislippu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatella, Oulun lentoasemalta voi ostaa ihan kokonaisen, yhden bussilipun! On tää ihmeellinen kaupunki, onkohan tällasta muualla keksitty?!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo pisti mietityttään että miten ollu aikasemmin? jos oot tullu koneella ouluun niin eikö ole ollut mahdollista mennä bussilla kaupunkiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole koskaan päässyt kentältä onnikalla. Ja olenkin lopettanut koko julkisen käytön Oulussa. Toisin on kaikissa euroopan maassa jossa olen käynyt, on toimivat ja edullista kulkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi maksaa, nimittäin bussikortilla. Eikä lippua voi ostaa enää esim. Helsingissäkään paikallisliikenteessä, vaan pitää olla joko matkakortti, mobiililippu tai automaatista ostettu lippu. Meillä sentään käy vielä käteinen. Eli etpä taida oikeasti paljon matkustaa, kun et tuotakaan tiennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voisiko jo julkistaa paljnko kaupunki nettoaa lasten ja muiden kaupunkilaisten sijainnin ja muun liikkumisen seurannasta mm. Googlelta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäpä kerron paljonko kaupunki saa Googlelta rahaa: kaupunki saa tasan 0 euroa.

Miten ja missä muodossa oikein kuvittelet kaupungin myyvän ”dataa” Googlelle? Ja mitä dataa?

Google ei osta dataa - se kerää dataa omien tuotteidensa käytöstä (Android, Google Maps, hakukone, ja niin edelleen) eikä *taatusti* myy saati luovuta sitä kenellekään.

Miksi Google ei luovuta eikä myy dataa?

Siksi koska tuo data on Googlelle elintärkeää. Koko liiketoiminta (Googlen tarjoama kohdennettu mainonta) olisi mahdotonta ilman dataa. Olisi täysin järjetöntä myydä käyttäjädataa ulos, kun sitä voi hyödyntää itse.

Jos sinulla on Android-puhelin taskussa (tai iPhone, jossa on Googlen tietyt sovellukset, joille olet antanut luvan kerätä sijaintidataa taustalla; älä anna ellei ole pakko esimerkiksi navigoinnin takia), niin annat ainakin jotain dataa Googlelle.

Ei Googlen tiedonkeruuseen Oulun kaupunkia tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin ihmisten sijainillla ja Oulun kaupungilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Kun taas Googlella ja ihmisten (muidenkin kuin oululaisten) sijainnilla on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kalliita ylläpidettäviä automaatteja, eikö se olisi paras jos lipun voisi ostaa bussissa monella tapaa, luottokortti, sopiva käteinen, mobiili. Tai ihan puhelimella etkäteen netistä tai pelkällä tekstiviestillä.
Parasta ilmastopolitiikkaa olisi jos kaupunkialueen joukkoliikenne olisi ilmaista !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankkikortti maksamisesta on puhuttu ikuisuus ja enemmän kuin ikuisuus kerrottu että järjestelmä on niin kallis, että se on nimenomaan poistettu busseista. Ja kun otetaan pankkikortin varmennus mukaan niin joka pysäkillä 15-30sec pahimmillaan 1min per piippaus per ihminen.. eihän nuo linjat olisi ikinä ajoissa.

Pieni on vaiva käynnistää appi ja ostaa lippu etukäteen, varsinkaan kun oulussa ne bussit menee niin harvoin että siinä 30min - 1h aikana varmasti ehtii sen tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

7.4.
Britannian koronavauhti kiihtyy, lähes 800 kuoli vuorokaudessa – tuoreen tutkimuksen maassa voi kuolla jopa 66 000 ihmistä pandemian ensimmäisessä aallossa
7.4.
Muuttolinnut saapuivat Rommakonselälle Lukijalta
7.4.
Suomalaiset luottavat televisioon ja sanomalehtiin koronauutisissa – sanomalehtien suosio vahvaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa
7.4.
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
7.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pienet asiat pitävät yllä kodin siisteyttä – hommia kannattaa jakaa eri päiville
7.4.
Eurooppaa kiertävä kilpaesteratsastaja Mirella Lesonen-Hakola on kaaoksen hallinnasta nauttiva ison perheen äiti – "Karanteeni ei meillä juuri vaikuttanut, koska normaalistikin ehditään hädin tuskin käydä kaupassa" Tilaajille
7.4.
Suomen hoivakodeissa tapahtunut jo ainakin 20 koronakuolemaa – yhdessä yksikössä kahdeksan virukseen menehtynyttä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image