Oulu

Oulun jännittävä juhannus vuonna 1989: Ahtisaaren suostumusta kau­pun­gin­joh­ta­jak­si odotettiin

Martti Ahtisaari oli mukana Oulun yliopiston tohtoripromootion miekanhiojaisissa vaimonsa Eeva Ahtisaaren kanssa toukokuussa 1989. KUVA: Kalevan arkisto
Oulu 19.6.2015 12:28
Kaleva

Oulussa jännitettiin juhannuksena 1989, suostuuko Martti Ahtisaari ykköskaupunginjohtajaksi.

YK:n alipääsihteerinä tuolloin työskennellyttä Ahtisaarta kysyttiin kaupunginjohtajan pestiin, kun hän saapui tohtoripromootioon Ouluun toukokuun lopussa 1989. Ahtisaari vihittiin Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Oululaiset kaupunginjohtajaneuvottelijat olivat jo lentokentällä vastassa Ahtisaarta, joka lupasi harkita asiaa vakavasti ja antaa vastauksensa juhannukseen mennessä.

– Minua kiinnostaa Oulu. Ajattelen lämmöllä nuoruusvuosiani – asuin täällä vuodesta 1952 vuoteen 1960, Ahtisaari kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Ahtisaari työskenteli tuolloin Namibiassa YK:n pääsihteerin erityisedustajana, sopimus YK:n kanssa oli katkolla vuoden 1991 lopussa.

Ahtisaaren kiinnostus Oulua kohtaan sai kaupungin valtuustoryhmät kiivaalle neuvottelukierrokselle. Ilmo Paanaselta vapautuvan kaupunginjohtajaviran täyttämisen aikataulua muotoiltiin Ahtisaarelle sopivaksi.

Ahtisaaren vastausta odotettiin juhannuksen tietämissä tiiviisti. Vihdoin juhannusaattona 23.6.1989 Ahtisaari lähetti Namibian Windhoekissa päivätyn vastauksen. Se rapsahti faksilla Ouluun ja oli osoitettu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Seppäselle.

"Vakavaa harkintaa"

Martti Ahtisaari mainitsee vastauksessaan vakavasti harkinneensa ja pohdiskelleensa hänelle Oulussa tehtyä tarjousta. Hän myös kiittää oululaisia saamastaan luottamuksesta. Kaupunginjohtajatiedustelu oli hänestä "lähes yhtä miellyttävä kuin Oulun yliopiston kunniatohtorius".

– Olen pahoillani, jos asiat päätökseni johdosta mutkistuvat, mutta olen varma, että Oulun kaupungin kaltainen hyvin johdettu kaupunki houkuttelee taitavia henkilöitä – oululaisiakin, joiden joukosta uusi kaupunginjohtaja varmaan löytyy, Ahtisaari kertoo vastauksessaan.

Oululaisten pyyntö tuli Ahtisaarelle vaikeaan ajankohtaan, hän aikoi palata YK:n jälkeen ulkoasianhallinnon palvelukseen.

Ahtisaari kertoi Kalevalle, ettei hänellä ollut aavistusta, mitä ulkoasianhallinnon tehtäviä hän ryhtyy hoitamaan. Haastattelussa Ahtisaari sanoo, ettei raha ollut kieltäytymisen syy. – Kaupunginjohtajan palkka on varsin kilpailukykyinen ulkoministeriön palkkojen kanssa, Ahtisaari totesi.

Ahtisaaren kieltäytymisen jälkeen Oulun kaupunginjohtajan tehtävässä aloitti vuonna 1991 Risto Parjanne.

Martti Ahtisaari sen sijaan valittiin Suomen presidentiksi vuonna 1994 ja Nobelin rauhanpalkinto hänelle annettiin ensimmäisenä suomalaisena vuonna 2008.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Ei minua jännittänyt yhtää. Kuka edes tiesi että se on ehdolla? Nekin harvat eivät enää edes muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänne kirjoittajilla on joka alan asiantuntemus, ilman minkäänlaista koulutusta, kokemusta tai asiantuntemusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siltä se vaikuttaa. Sohvan pohjalta kovasti arvostellaan Nobel-palkittua Suomen presidenttiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi ollut sopivan moukka oululaisten johtajaksi. Ulkoisestikin tukkalaitteineen kuin pohjoisen poika makkarajonossa Letkun puistossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka Maralta olisi sujunut ilmakitara? Tai huutaminen? Olisimmeko saaneet kallioparkkia? Olisiko Oulu Capital of Northern Scandinavia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nythän olisi oiva tilaisuus pyytää toista samanmoista maailmanmiestä, Stephen Elopia, kaupunninjohtajaksi. Menestys olisi varmasti yhtä todennäköinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän kiekkojoukkuetta Ahtisaari llisi kannattanut kun ei oi ainakaan Raksilassa näkynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on aina ollut reilua se, että demokraattisesti valitaan tehtävään. Varmasti Ahtisaari olisi ollut hyvä vaihtoehto, mutta ihmettelen sitä, ettei valinta olisi voinut tapahtua demokraattisesti. Peräänkuulutan siis kansanvaltaa, en yksityisten henkilöiden hallintaa asioiden hoidossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teki oikein kun kieltäytyi. Ei ollut virkaan vaadittavaa koulutusta eikä osaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko nykyisellä koulutusta ja osaamista ? Ei ainakaan tunnu olevan talouspuolen tietoa. Riittää ilmeisesti kun on vain oikean puolueen jäsenkirja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan nykyisellä juristin koulutus ja Ahtisaarella kansankynttilän. Eipä ole pressalla talouspuolen vaikutusmahdollisuutta, vaikka lienee kyllä osaamista entisellä valtiovarainministerillä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen kaupunginjohtaja Matti Pennanen on koulutukseltaan rakennustekniikan diplomi-insinööri. Ahtisaari kansakoulunopettaja (ei akateeminen koulutus).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ei ollut virkaan vaadittavaa koulutusta eikä osaamista."
Etkö tiedä, että Sosdem- puolueen jäsenkirja antaa pätevyyden kaikkiin Suomen virkoihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta sitähän ei virkamiehiltä vaaditakaan. Osaamista nimittäin. Hyvät suhteet riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanos muuta, eihän ne virrrrkaherrrrat mitään osaa. Ei varrrmasti. Toista se on toisilla, jokka varrrrmasti osaa!! Mutta ne ei olekkaaan virrrrrkamiehiä eikä herrrrroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja samalla se antaa oikeuden tuomita oman ja etenkin muiden maiden väärin äänestäneet umpimielisiksi natseiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

19:04
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
19:00
Arvio: Televisio leviää Suomeen, mutta sopiiko se vanhoillislestadiolaisten uskovaisten olohuoneeseen? – SRK:n historiankirjoituksessa on edetty 1960- ja 1970-lukujen vaikeisiin kysymyksiin Tilaajille
19:00
Konsultin Oulun kaupungin pöytään lyömät madonluvut ihmetyttävät entisiä valtuutettuja – "Mihin on kadonnut se oululaisten poliittisten ryhmien yhdessä tekemisen malli" Tilaajille
18:42
Riskintorjunta voi mennä Suomessakin uusiksi, jos tieto Wuhan-viruksen tarttuvuudesta osoittautuu merkittäväksi
18:32
Omakotitalon yhteydessä olevassa automaalaamossa syttyi tulipalo Pateniemessä, paloa sammutetaan parhaillaan
18:16
Iijokea soudetaan ja melotaan ensi kesänä kahdessa tapahtumassa samaan aikaan – Perinteisen Iijokisoudun rinnalle nousee Elävä Iijoki -melonta- ja soututapahtuma
18:00
Oulujärven saarihakkuiden kiellolla voi olla ennakkopäätöksen luonne – "Aikaisemmin Metsähallitus ei juuri suojelijoita kuunnellut" Tilaajille
53
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
52
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
28
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
27
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
23
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
22
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
21
Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – "Meillä on tietoja yksittäisistä nuorisomatkailuun liittyvistä ryhmistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image