Oulu

Oulun in­ses­tioi­keu­den­käyn­ti kuvattiin salaa – laki ei sano selvästi, mitä tekijälle seuraa

Oulun poliisi- ja oikeustalo. KUVA: Essi Puuri
Oulu 28.10.2016 11:41
Henripekka Kallio

Maahanmuuttovastainen aktivisti Junes Lokka on kuvannut salaa Oulussa tällä viikolla käydyn insestioikeudenkäynnin ja julkistanut luvatta tekemänsä tallenteet netissä. Videoilla ei varsinaisesti näy oikeussalin tapahtumia, mutta oikeudessa käytyjä keskusteluja on kuultavissa tallenteilta.

Lokka on toiminut luvatta, sillä oikeuden puheenjohtaja salli kuvaamisen oikeussalissa vain oikeuden istunnon aluksi. Oulun käräjäoikeuden laamannin Antti Savelan mukaan oikeus selvittää nyt tapahtunutta.

– Tämä ei ole millään tavalla hyväksyttävää. Kohdalleni ei ole aikaisemmin tullut vastaan tilannetta, että oikeuden puheenjohtajan antamia ohjeita ei olisi noudatettu.

Vaikka oikeudenkäynti olisi julkinen, laki lähtee Savelan mukaan siitä, että oikeussalin tapahtumia saa tallentaa vain oikeuden puheenjohtajan luvalla. Se ei ole kuitenkaan selvää, mitä luvattomasta tallentamisesta seuraa.

– Lainsäädännössä ei ole ihan selviä säännöksiä, joilla olisi varauduttu tällaiseen, eli oikeustila seuraamusten suhteen on epäselvä.

Savelan mielestä lainsäädäntöä pitäisi tältä osin tarkentaa.

– Tilanne pitäisi pystyä ottamaan hallintaan lainsäädännöllisestikin, ettei tämäntyyppinen yleistyisi.

Julkisessakin oikeudenkäynnissä voi tulla esille asioita, joiden levitteleminen netissä on omiaan vahingoittamaan oikeudenkäynnin osapuolia. Vastuullinen media käyttää siksi aina journalistista harkintaa oikeusuutisoinnissa.

Jos luvaton tallentaminen oikeussaleissa yleistyisi, se saattaisi vaikuttaa oikeudenkäyntien sisältöön niin, että oikeuden toteutuminen vaarantuisi.

Jos ratkaisuksi otettaisiin oikeudenkäyntien julkisuudesta tinkiminen, oikeudenkäytön avoimuus ja läpinäkyvyys vähenisi, eikä suuri yleisö pystyisi enää seuraamaan oikeudenkäyttöä tiedotusvälineidenkään kautta yhtä hyvin kuin nykyään.

– Tämä on minusta aika iso kysymys. Kun julkisuuslainsäädäntöä tehtiin 10–15 vuotta sitten, tämäntyyppinen asia ei tullut esille. Tekniikka on sen jälkeen kehittynyt, joten mahdollisuudet tällaiseen kiellon vastaiseen toimintaan ovat parantuneet, Savela pohtii.

Oulun käräjäoikeus selvittää nyt kahta eri asiaa, eli sitä, onko Lokka tallentanut myös oikeudenkäynnin salassapidettäviä osuuksia, sekä sitä, miten aineiston julkaisuun netissä pitäisi suhtautua.

– Eihän kaikkea julkista tietoa saa julkistaa ja levittää netissä, ne ovat kaksi eri asiaa, Savela huomauttaa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Uimahallit, terveyskeskukset ja lastentarhat ovat myös julkisia paikkoja, mutta niissäkin kuvaamista rajoitetaan - ja oletettavasti suurin osa meistä ymmärtää minkä takia. Niin kutsuttu julkinen keskustelu on ottanut kantaa kouluissa ja niiden oppitunneilla kuvaamiseen; ajan henkeen kuuluu, että oppilaiden yksityisyyttä tai opettajan opetusta ei tarvitse suojata. Niinpä: jos kouluissa saa kuvata sekä oppilaita että opettajia pääosin häpäisemistarkoituksessa (kuvaamista on vaikea perustella yleisellä tiedonjulkistamisen tarpeella), samalla logiikalla filmataan myös oikeudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä on pohtia muotoseikkoja ja hymistellä abstraktien globaalien ratkaisuttomien ongelmien kanssa, jotta saadaan harhautettua keskustelu siitä tosiasiasta, että lokaali verovaroin ylläpidetty järjestelmä pettää kerta toisensa jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos oikeudenkäynti on julkinen, niin kuka tahansa olisi päässyt ja oikeutettu kuulemaan ja näkemään tapahtumat. En ymmärrä miksi ei saisi kuvata. Päinvastoin, tapahtumaan pitäisi asentaa webbikamera josta kaikki voisivat julkista tapahtumaa seurata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka en Junes Lokkaa pahemmin arvostakaan, niin hyvin tehty. Jos tässä oikeusjärjestelmä jäi kiinni housut kintuissa, niin aivan oikein. Mikä ei ole kiellettyä, on sallittua. Tässä tapauksessa on kiellettyä, mutta kun ei ole sanktioita eli tavallaan sallittua. Mielenkiinnolla jään odottamaan päätöstä, eiköhän tästä kuitenkin jokin oikeuden päätös saada, joka ei ole maalaisjärjellä ajateltavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meneekö laamannikin vaihtoon! Se on julkista tuomari ei voi tätä kieltää! Eduskunta säätää lait! Tuomarit tuomitsee ei tee uusia lakeja! Hox kolmijako-oppi! Kyllä sen saa nauhoittaa ja julkaista! Ei ole tekijänoikeudet voimassa kuten kaupunginteatterissa! No ois tässä lain paikka! Eiku info pääministerille, antaa eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi jossa kielletään yleisön oikeus tallentaa oikeutta! Siinä se julkisuus samalla häviää! Olisi ollut suljetuin voin! Ei olut ovet oli auki nettiin asti ja näin se vain on Laki ei sitä kiellä, silloin sitä ei voi tuomarikaan ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tutustua oikeuslaitoksien toimintaan. Se on kyllä juuri tuomari joka kieltää. Tuomari on siellä tilassa oikeuden ylin henkilö ja mikäli et häntä noudata, rikot lakia josta pääsääntöisesti säädetään sakkorangaistus. Tämä kohu aiheuttaa satavarmasti nyt vain sen, mitä kukaan ei halunnut: oikeudenkäynnit tulevat olemaan entistä enemmän suljettuja ja salaisia. Kannattiko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet osittain oikeassa, mutta tuomarikaan ei voi antaa laitonta kieltoa. Kiellot täytyy perustua lakiin ja kiellon laillinen (tai laiton) perustelu on tehtävä selväksi kuulijoille, josta, jos laiton tai siis epäily laittomuudesta, voi tehdä rikosilmoituksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuule. Pääministeri ja laamanni on samaa "urheiluseuraa". Ei nyt ihan napannut.
Ja olen Mariellan kanssa samaa mieltä: Jutun pointti meni suurimmalta osalta kommentoijista ohi... valitettavasti. Ja vielä; tuolla oikeudenmukaisuuden mallimaassa, Amerikassa monet oikeusjutut ja oikeuskäsittelyt on tallennettu piirtämällä, ei videokuvaamalla. Ei mull muuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se alkaa jo vaarantamaan oikeusturvaa, jos kaikki ei-salaiset oikeudenkäynnit näytetään netissä tai niistä levitellään sopivasti leikattuja koosteita.

Oikeudenkäynnin ei ole tarkoitus olla Live-show kaikelle kansalle, vaan siellä pitää pystä rauhassa puntaroimaan lainmukaiset ratkaisut.
Alkaisi vaikuttamaan todistajien ja jopa lain ammattilaistenkin toimintaan tuollainen julkisuusmylly.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä että joku lähettää tätä toimintaa sensuroimattomana, eikä median kautta. Tyttö itsekkin pyysi että jutusta pitää tehdä julkinen ja tapaus oli julkinen, eli kuka tahansa sai kävellä paikanpäälle seuraamaan, niin millätavalla nyt tämä äänen nauhoittaminen sieltä oli se suuri synti? Ihan hölmöläisten hommaa jos tästä lähdetään taas kättä vääntämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka on julkinen, niin ei se tarkoita sitä kuin yksinkertaisesti ajateltuna. Siellä voidaan käsitellä silti jopa asian ulkopuolisia henkilökohtaisia asioita jotka normaali media suodattaa pois. Mikäli ihmiset alkavat nauhoittaa näitä ja työntää nettiin, sieltä tulee esiin kaikelle kansalle sellaisia asioita mitä ei ole tarkoitettu välttämättä koko käsittelyyn. Lisäksi vastaaja voi alkaa ajatella että voiko tätä ja tätä sanoa koska joku lähettää tätä kokoajan suorana jonnekkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö meillä ole halventamiseen liittyviä pykäliä? Eli kuvaaja toimii vastoin puhenjohtajan lupaa, jolloin hän ei selvästikään kunnioita paikkaa eikä auktoriteettia. Sieltä ne rangaistuksetkin pitäisi löytyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jaa eikös oikeus sanonut että on vapaa oikeus kaikille mitä tuosta salaamaan se on tytön oma tahto julkinen on julkinen vai mitä vai painetaanko villasella tämäkin varmaan tekiä on vapaalla ennen kuin kukko laulaa ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

9:02
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla
9:00
Kärppäpuolustaja Taneli Ronkainen oli edellisen kerran tositoimissa vuosi sitten – "En pystynyt välillä kipujen takia istumaan koko peliä katsomossa" Tilaajille
9:00
Oululainen Henriika Weiste, 50, ohjaa jumppia ja aikoo olla iäkkäänä rautaisessa kunnossa: "Viittäkymppiä ajattelen sellaisena puolivälin pyykkinä" Tilaajille
8:41
Kotona lapsensa hoitavat saavat Oulussa asiakasmaksusta hyvityksen – lapsen ryhmän työntekijä soittaa huoltajalle lähiviikkoina
8:20
Sairaanhoitajille on tilaisuus lähettää kannustavia terveisiä ääniviestinä
7:08
Kalevan koiranpentulive – katso videolta, mitä kaikkea vauhdikasta tapahtui pentulaatikossa keskiviikkoaamuna
7:00
Päivän leffapoiminnat: Tärkeintä on aloittaminen – kirjailija istuu kuuluisan taiteilijan malliksi, mutta piipahdus ateljeessa venähtää useiksi viikoiksi
11
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
6
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
5
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
3
KS: Peruttu Vuokatti Hiihto yhdistää Kainuun koronatapauksia
2
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
2
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
2
Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen: Huoltovarmuuskeskus ei ole tyhjä – "Olen edelleen sitä mieltä, että olimme varautuneet hyvin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

164 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Siitä vain lisää veroja. Loppuu sitten maksajat, sillä köyhemmätkin kuin Wahlroos muuttavat pois Suomesta. 43% nollasta ... Lue lisää...
pääomatulojakin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image