Oulu

Oulun ilmanlaatu vajosi huonoksi katupölyn vuoksi – harjaustyöt aloitetaan keskustassa

Katujen lakaiseminen aloitetaan pienimuotoisesti Oulussa. KUVA: Vesa Joensuu
Oulu 16.4.2018 14:11
Kaleva

Työmatkaliikenne nosti katupölyä ilmaan niin, että Oulun ilmanlaatu romahti keskustassa maanantaiaamuna huonon puolelle. Myöhemmin päivällä ilmanlaatu on ollut välttävän tasolla.

Pöly aiheutuu pääosin katujen hiekoittamisesta. Kuivanut hiekka alkaa pölistä autoliikenteen alta, kun renkaat jauhavat sitä.

Ympäristötarkastaja Jonna Hakala Oulun seudun ympäristötoimesta kertoo, että maanantai-iltapäivän työmatkaliikenteen nostattama pöly saattaa kääntää ilmanlaadun jälleen huonoksi.

Myös viime perjantaina Oulun keskustassa mitattiin huono ilmanlaatulukema. Viikonloppuna liikennettä oli vähemmän, joten ilmanlaatu oli parempi.

Katupölytilannetta voi seurata Oulun kaupungin verkkosivuilta löytyvän ilmanlaatuindeksin avulla.

Myös jalkakäytävien hiekka pölisee

Viime viikolla katupölyä sitovaa tiesuolaliuosta suihkuttava auto kiersi Oulun keskustan ja lähialueiden katuja.

Oulun teknillisen liikelaitoksen työpäällikkö Timo Oksa kertoo, ettei Oulussa tehty viikonlopun aikana pölynsidontaa. 

Yksi kasteluauto on ollut liikkeellä maanantaiaamusta lähtien. Oksan mukaan toista kasteluautoa ollaan varustamassa käyttöön. 

– Kun on tuulevirettä, myös jalkakäytävien hiekka pölisee. Taloyhtiöt eivät ole vielä harjanneet alueitaan. Niihin ei pölynsidonta yllä.

Oksan mukaan Oulun kaupunki aloittelee maanantaina pienimuotoisesti katujen harjausta keskustassa ja pääväylillä.

– Täysi rytinä katujen puhdistuksessa on ensi viikon alussa. 

Oulun kaupungin päällystettyjen pintojen puhdistaminen kestää noin kolme viikkoa. Hiekat harjataan sen jälkeen myös ajoradan ja pyöräteiden välisiltä alueita, mikä vie toiset kolme viikkoa. 

Ärsytysoireita nenässä ja kurkussa, silmät vuotavat

Pääosin karkeista pienhiukkasista koostuva katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita nenässä, kurkussa ja ylähengitysteissä.

– Sen tuntee nenän ja silmien vuotamisena sekä kurkun ärsytysoireina. Pöly saattaa aiheuttaa myös ärsytysoireita ja tulehdusreaktion henkitorvessa sekä keuhkoputkessa, sanoo Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

Oireita voi ehkäistä muun muassa välttelemällä vilkasliikenteisiä väyliä ja käyttämällä hengityssuojainta.

– Lisäksi kannattaa huuhdella nenää ja käyttää kosteuttavia tippoja silmiin. Hiukset kannattaa pestä päivittäin, koska pöly jää hiuksiin ja siirtyy nukkuessa tyynylle.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Viime keväänä katujen siivoojat veti Hiirosessa hiekat kastelematta teitä ensin... älyvapaata hommaa!! Toivottavasti tänä vuonna saadaan ensin kasteltua väylät ennen harjausta. Nimimerkillä Saharan hiekkamyrskyt ja kyllä ihiminen on viisas mies......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapurin Pekka oli ostanu bemariin kesäksi uuvet kromi kesävanteet kysy että käyväänkö vähän keskustassa ajelulla niin kysyin että toimiiko tässä ilimastointi, Pekka sano että aivan sama kuhan vanteet kiiltää, ei ne kyllä palatessa vanteet ennää kiiltäny oli täynnä kiviä ja pölyä, eikö ne tosiaankaan kaupungin työmiehet oo vieläkään käyny haravoimassa katuja kun Pekan vanteet ei ennää kiillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monenmoista ohjetta ja ihmetystä.Ihmettelenpä minäkin:Meillä on vettä ja vesiletkuun saadaan painetta.Miksi esim.liikkeiden edustoita puhdisteta?Miksi liikkeet eivät pese ikkunoita?Puhumattakaan siitä , miksi joka kevät katujen puhdistaminen viivästyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo hiekan kerääminen on uskomattoman hidasta touhua joka vuosi. Tiet saa olla hiekoissa pitkälle toukokuuhun asti. En ymmärrä miksi noita hiekkoja edes tarvii, ihmiset voisivat laitella luistoestäjät kenkiin ja nastat polkupyöriin. Saahan tällä hiekkarallilla tietysti veromarkat keräiltyä parempiin taskuihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kevään puheenaihe ei enään olekkaan koiran jätökset. Onkohan koirien isännät viisastuneet ja ryhtyneet koirien jätöksien kerääjiksi ja hävittäjiksi. Hyvä jos noin on. Niin vähän aikaa katupöly kirpaisee tavallista pulliaista mutta niillä on hankalaa, jotka eivät terveydellisistä syistä siedä katupölyä. Toivottavasti kaupunki tiedottaa katupölyn vaarasta allergisille ennen kuin aloittavat työnsä. Vinkkinä vaan kaupungin terveys- ja katuosastolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äläs vielä innostu, sellaista kuravelliä oli kadut ainakin omalla suunnalla, että ettei huomannu voisi aikka suoraan viemäristä yllätyksiä olisi lipunut. Jahka loputkin kuivuvat ties mitä tienkoristepiristeitä löytyy. Ja kyllä tänne on rantautunut ihan eri luokan huolenaiheita, ettei tarvitse enää ikinä koirien omistajien ulosteiden keräyksen haluttomuudesta vollottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki voisi myös itse järkeistää toimintaansa. Heti kun pyörätiet on saatu harjattua, lähtee puisto-osasto harjaamaan ne nurmikot hiekkoineen ja multineen sinne pyörätielle. Ilmeisesti tarkoituksena on kerätä lehdet, mutta tuloksena on liejuiset pyörätiet, jotka pölisevät koko kesän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muiden kommentteja lukiessa tuli mieleeni: kesäkumit alle ja lisää hiekkaa tielle, ettei tarvitse aamuisin luistella peilijäällä. Silläkö pölyongelma on ratkaistu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....taas kitkapellet itkee ja tuo omia harhojaan julki. Mahtavat varmaan nauttia tehdessään itsensä naurunalaiseksi. Miten nuo kitkapellet kehtaa ja kyllähän ne kehtaa.
Paetkaa vuorille, jos kaupungissa ahdistaa, tai hankkikaa elämä ja lopettakaa tuo ainainen valittaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ja Venäjä ovat ainoat maat maailmassa, jossa ei ole käytännössä mitään rajoituksia nastarenkaille. Yksikään tilastollinen tai tieteellinen tutkimus ei ole osoittanut nastarenkaita turvallisemmiksi talvella kuin kitkarenkaita. Nastarenkaiden haitoista on vaikka kuinka paljon tutkimustuloksia. Yksi suomalainen on mm. Nasta-tutkimusohjelma.

En tiedä tästä maasta mitään niin pelleä kuin rouhia tiet nastoilla ja päällystää niitä sitten sadoilla miljoonilla euroilla, aiheuttaa nastoilla katupölyä ja terveydellisiä- ja ympäristöhaittoja sekä paljon enemmän liikennemelua. Tämä kaikki ilman mitään kunnon näyttöä mistään hyödyistä. Kitkarenkaallisille autoille ei satu yhtään enempää onnettomuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hui kauhistus! Onpa valtavan kurjat lukemat. Kiinassa asuessani 2.5ppm indeksi oli viikkokausia luokkaa 250 tai enemmän. Haitallisen raja oli muistaakseni 25. Täällä kitistään, kun lukemat seilaavat hetkellisesti varmaan vähän rajan yli. Otan osaa, on meillä Oulussa kurjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se että jossain tilanne on vielä pahempi, ei tee Oulun tilanteesta hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekeehän ja juuri silloin kun muualla on vielä huonompi tilanne. Kyllä tuon asian luulisi jo ymmärtävän esikoululainenkin.
Silloin kun muualla on pahempi tilanne, niin sieltä katsottuna tilanne Oulussa on hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nastarenkaiden hakkaama kivipöly aiheuttaa Suomessa enemmän kuolemantapauksia kuin mitä kaikki liikenneonnettomuudet yhteensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuttakaa kätisiät maalle niin ei tarvi pölyä hengitellä eikä naamarit päässä kulkea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image