Oulu

Oulun huumekäräjät: Syyttäjän mukaan pieni ruokakauppa toimi kulissina - huumeita löytyi halkopinon alta, rahatukko pakastimesta

Käräjiä käydään vankilan liikuntasalissa.
Oulu 27.11.2017 11:07 | Päivitetty 27.11.2017 12:51
Susanna Kemppainen

Oulun vankilassa alkoi maanantaiaamuna noin kuukauden ajan kestävä oikeudenkäynti, jossa syyttäjä vaatii useille ulkomaalaistaustaisille henkilöille tuomiota muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.

Laaja rikosvyyhti jakautuu kolmeen eri osaan, joista ensimmäisenä otettiin tänään käsittelyyn kannabikseen kytkeytyvät syytteet.

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen vaatii siinä kahdelle miehelle tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta ja kahdelle miehelle perusmuotoisesta huumausainerikoksesta.

Syyttäjä pitää päätekijänä miestä, joka syytteen mukaan piti laittomasti hallussaan myynti- ja levitystarkoituksessa lähes 9,8 kiloa hasista ja 1,3 kiloa marihuanaa. Niiden katukauppa-arvo oli noin 140 000 euroa.

Syyttäjä vaatii törkeästä huumausainerikoksesta tuomiota myös miehelle, joka syyttäjän mukaan piti hallussa ja möi hasista 1,2 kiloa. Hän väittää tämän kaupanneen sitä useille eri henkilöille pääosin 20 euron grammahintaan.

Kolmannelle miehelle syyttäjä hakee tuomiota huumausainerikoksesta. Hän väittää tämän pitäneen hallussaan 25 grammaa hasista. Neljättä miestä syytetään niin ikään huumausainerikoksesta. Syyttäjän mukaan mies piti hallussaan lähes 580 grammaa hasista.

Huumeita piilotettiin lamppuun

Poliisi löysi jutun tutkinnassa huumausaineita muun muassa pääsyytetyn vuokratalon pihamaalta. Aineita oli kätketty esimerkiksi maahan talon perustuksen viereen, kuormalavan alle, uimahallihuoneeseen, halkopinon juureen, vaatenaulakkoon ja kattolamppuun.

Esitutkinnan aikana takavarikoitiin myös käteistä rahaa. Sitä löydettiin muun muassa pääsyytetyn taskuista, lompakosta, pakastimesta ja lipastosta.

Osa rahoista oli ruotsin kruunuina. Käteistä oli kaikkiaan noin 18 300 euroa. Syyttäjä vaatii varoja valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä. Lisäksi hän vaatii valtiolle useita autoja.

Vyyhti lähti purkautumaan, kun poliisi sai vuonna 2016 vihjetietoa Oulussa harjoitettavasta huumekaupasta.

Vihjeissä väitettiin, että se liittyisi jollain tavalla Oulun keskustan tuntumassa sijaitsevaan ruokatarvikemyymälään.

Poliisi tutki myymälän ja löysi huumausaineita. Aineita löydettiin myös myymälän yläpuolella sijaitsevasta liikehuoneistosta sekä myymäläyrittäjän edellä mainitusta vuokratalosta omakotialueella Oulussa.

– Vaikka osa (myymälän) liiketoiminnasta oli laillista, on sen pääasiallinen tarkoitus ollut toimia kulissina. Sen varjolla tehtiin tuottoisampaa huumekauppaan liittyvää liiketoimintaa ja saatiin hävitettyä tehokkaasti huumekaupalla saadut rahavarat, kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen väitti maanantaina Oulun vankilassa.

Syytetyt myöntävät osan teoista

Vuosina 1975 ja 1995 syntyneet miehet kiistivät syyllistyneensä törkeään huumausainerikokseen.

He katsovat syyllistyneensä menettelyllään korkeintaan niin sanottuun perusmuotoiseen eli törkeää lievempään huumausainerikokseen.

Hasiksen ja marihuanan hallussapidosta, myynnistä, levityksestä ja luovuttamisesta syytetty, vuonna 1975 syntynyt mies myöntää pitäneensä hallussaan omaa käyttöään varten syyttäjän väittämistä huumausainemääristä runsaat 450 grammaa hasista ja runsaat 360 grammaa marihuanaa. Tätä suuremmat huumausainemäärät hän kiistää.

Hasiksen halussapidosta ja myynnistä syytetty, vuonna 1995 syntynyt mies puolestaan tunnustaa menetelleensä muutoin syyttäjän väittämällä tavalla, mutta hän kiistää myyneensä hasista pääosin 20 euron grammahintaan. Hän väittää hasiksen edelleen myyntihinnan olleen 11-13 euroa grammalta.

Huumausainerikoksesta syytetyt, vuosina 1982 ja 1998 syntyneet miehet puolestaan myöntävät menetelleensä syyttäjän väittämällä tavalla. Vuonna 1982 syntynyt mies kuitenkin väittää, että hänellä oli hallussaan enintään 300 grammaa huumausainetta, kun syyttäjä väittää sitä olleen lähes 580 grammaa.

Oikeudenkäynti vankilan liikuntasalissa pääsi alkamaan puoli kymmenen aikaan maanantainaamuna. Paikalla on syytettyjen ja heidän avustajiensa lisäksi lehdistöä ja rikosseuraamuslaitoksen työntekijöitä.

Osa syytetyistä on ulkomaalaistaustaisia, joten oikeudessa tulkataan puhetta arabian ja somalin kielille.

Syyttäjiä on kaksi. Myös lautamiehiä, käräjätuomareita ja sihteereitä on kutakin kaksi.

Torstaina rikoskokonaisuuden käsittelyssä siirrytään amfetamiiniin kytkeytyviin syytteisiin. Myöhemmin ovat vuorossa talousrikossyytteet.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Helsingin kaupunginvaltuusto on tällä viikolla vielä päättämässä maksuttomasta terveydenhuollosta, rokotuksista ja lääkityksestä, tälle porukalle. Palautuslennoille olisi käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Ei ne ole sossun varassa, korotettua starttirahaa ja alv vapautusta nauttivat yrittämisen ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko joillekin jäänyt epäselväksi, että syytettyjen joukossa on myös meikäläisiä, häh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan paljon löytyykään erilaista lumetoimintaa moniosaajien joukosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis tällaisia vastaavia rahanpesuliikkeitä on paljon muitakin. Monesti oon tännekin asiasta kirjoittanut mutta vasta nyt taitaa olla ensimmäinen kerta kun poliisit vaivautuvat kiinnittämään asiaan huomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No en oikein jaksa uskoa, että poliisi vieläkään olisi kiinnostunut siitä mitä tänne kirjoittelet. Todennäköisesti, jos kirjoittelemisen sijaan ottaisit vaikkapa ja soittaisit tietosi poliisille, voisi toimia paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan saivat starttirahan toimintaan, uusia palveluja kun paikkakunnalle tuottivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi ALV vapautus. Helppo aina aloittaa ns.kulissi firma. Oispa Suomalaisella samat etuudet yrittämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän oli se rautatienkadun marketti. Teipit vain vielä kummittelee ikkunassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos ruoho laillistettaisiin, sen kilohinta tuskin ylittäs normaaleja hevi-osaston hintoja...sehän kasvaa tuotajamaissa ja täälläkin kymmenien tonnien hehtaarisatoja luonnostaan. Lainsäädännöllä on luotu ansaintamahdollisuus rikollisille...ehkä tarkoituksellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ruoho laillistettaisiin pyörisi kaupungilla yhä enemmän porukkaa kannabis-psykoosissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on innovatiivinen edelläkävijä. Huumeet on saatu marketteihin. Nyt tarjous piitsa ja piilvi hyvin halpa- oma väki saa alennuksen vielä. Alennuksista kertoo iltalehti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nyt pienestä pössyttelystä. Jos vain olisi Suomessakin joku puolue joka hyvin ymmärtäisi tällaista luonnonmukaista meininkiä niin saisi moinen yrittäminen jatkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monta eri perusmuotoista muotoista rikosta tässä maassa on,ensin kiistetään niinsanottu törkeä rikos ja sitten anotaan itse lievempää perusmuotoista rikosta ja näitä tosiaan vatvotaan kymmenen vuotta ja lopuksi rikokset ovat vanhentuneet,eli saavat korvausta menetetystä ajasta ja kuinka huimat ansiot ovat asianajajilla ja tuomareilla??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä ketjun kauppa tämä oli? Uskomatonta että ehkä minunkin vuosia päivittäin käyttämä ruokakauppa voi olla ollut huumekauppiaiden hallussa! En kyllä ole ainakaan keskustan Salessa huomannut tämmöistä touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image