Oulu

Oulun Hupisaarten kau­pun­ki­pu­roi­hin siirretään kaloja – puroihin siirrettävien taimenten liikkeitä voi seurata reaaliajassa

Hupisaarten kaupunkipurojen kunnostamistyöt alkoivat viime vuonna. KUVA: Kerkko Konola
Oulu 12.6.2018 11:31
Kaleva

Oulun Hupisaarten puistoalueen kaupunkipurojen kunnostamistyöt jatkuvat elokuun loppuun saakka. Tavoitteena on parantaa puroihin kotiutettavien lohikalojen elinympäristöä ja purojen maisemallista arvoa. Myös kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua kunnostamistalkoisiin.

Luonnonvarakeskus (Luke) siirtää puroihin syksyllä 2018 aikuisia taimenia ja varustaa osan alueesta kalojen seurantaan tarvittavilla antenneilla. Taimenet ovat osana vuosien 2018-2020 aikana kehitettävää, niin sanottua Nimikkokala-toimintamallia.

Puroihin siirrettävistä taimenista kerättäviä paikannustietoja välitetään kansalaisille mahdollisimman reaaliaikaisesti. Myös esimerkiksi yritykset tai koulut voivat seurata omien nimikkokalojen liikkeitä puroverkostossa.

Kalat on merkitty niin sanotuilla PIT-merkeillä, jotka ovat samankaltaisia kuin lemmikkieläimillä käytetyt mikrosirut.

Nimikkokala-toiminta on osa Luken toteuttamaa HUBI - Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohtaamispaikkana -hanketta.

– Hankkeessa kehitetään kaupunkipuistoa matkailu- ja virkistys- sekä tiedonvälityksen ympäristönä. Puroluontoon ja vaelluskaloihin liittyvä tutkimus tuodaan näkyväksi toiminnaksi keskelle kaupunkia, kertoo erikoistutkija Pauliina Louhi Lukesta.

Kaikenlainen kalastaminen puroalueilla ja Lasaretinväylässä sekä kauneusaltaissa on jatkossa kiellettyä.

Hankkeeseen kuuluu myös matkailuyrittäjille ja ympäristökasvattajille suunnattuja innovointityöpajoja ja lähiluontoa hyödyntäviä tapahtumia.

Kaupunkilaiset voivat osallistua purokunnostuksiin talkoissa, jotka järjestetään lauantaina 16. kesäkuuta klo 9-15. Linkki ilmoittautumiseen löytyy Oulun kaupungin sivuilta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Hieno homma. Samalla voi seurata ja saada vaikka oppia, kuinka taimenia ongitaan puroissa... tai tammukoitahan ne kaikki sitten on :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näitä otuksia ei kukaan kalasta, ne kuolee talvella umpijäähän. Keväällä on kalapakastetta tarjolla ja kesällä mätäkalaa. Kalallakin on tunto ja tunteet, tämä pitää huomioida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä tulee partiomaan sellaista väkeä, joka ei salakalastusta siedä. Tietäkää tämä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä tulee salakalastamaan sellaista väkeä, joka ei kyttääjiä siedä. Tietäkää tämä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus 90 luvun puolella Oulussa laitettiin kaloja puistojen vesialtaisiin,ei menny kun paripäivää kun oli jo nuotioita yöllä ja kaloja loimutettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmana ei ole salakalastajat - hyvä vain jos yhteiskunnan kustantamat jalokalat kelpaa. Kaikki ilmainen vain talteen, ja tattis...

Ongelmana tulee olemaan se, että puronvarret tallataan mustalle mudalle, jolloin purojen kauneusarvot katoaa. Ja lieneekö enää kuullaan purojen solinaa. Solisevissa puroissa eivät lohikalat nimittäin viihdy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

meillä lapissa on monia tammukkapuroja.saa samlla liikuntaa,hyvää ja halpaa lähiruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

olen muuttamassa till Uleåborg. Mahtavaa,että Hupisaarilla voimme nauttia kaloja uiskentelemassa. Harvinaista silmänruokaa. Käyttäydytään sivistyneesti-eikä syödä silmänruokaamme. Missä muuten on Oulun linna tai edes raunioita. Matkailukohteeksi sekin-vaikka tekemällä tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun linnan jäänteet ovat Linnasaaressa keskustan kupeessa. Siitä linnasta ei ole jäljellä näkyvissä kuin maavallia parin metrin pätkä ja kellari Tähtitornin kahvilan alla. Vaikea nähdä että siitä mitään matkailukohdetta saisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muutama oja vielä vailla vettä ollut jo vuosikymmeniä niihin saisi laskea vettä muuten on tosi nättejä puroja! myös saarten laitamilla olevia rantapöheikköjä voisi siistiä niin voisi sielläkin osin käydä kävelemässä esim suihkulähteiden edustalta on jo siistitty mutta enemmänkin voisi jotta tulisi kivoja nurmialueita joissa viettää piknikkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvokasta työtä Hupisaarten luonnonmukaistamiseksi ja maaseutumaisen kaupunkipuiston luomiseksi Oulun keskustan alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oulun Hupisaarten kau­pun­ki­pu­roi­hin siirretään kaloja – puroihin siirrettävien taimenten liikkeitä voi seurata reaaliajassa"

Voiko kalat ohjelmoida niin, että ne nappaavat digionkeen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa saa ruokaa. täytyypä heti lähtä narraan taimenta. kiva asua hyvinvointi suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tulla sellaisia "pokemon taimenia" joita voi seurata ja pyytää puhelimen näytöltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

21:50
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
21:14
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
20:57
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
20:39
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
19:34
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
19:19
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
19:00
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille
82
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
76
Vaalivoittaja Boris Johnson: Saamme vihdoin brexitin tehdyksi
54
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
49
Foodora-kuljetuspalvelu kannustaa kilpailulla ruokalähettejään pitämään kuukaudessa alle 20 minuuttia taukoja – IL: "Moni joutuu ketjuttamaan vuoroja jopa 12-tuntisiksi"
48
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
44
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
22
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image