Oulu

Oulun hiippakunnan uusi piispa Jukka Keskitalo vihittiin virkaansa – "Kristuksen rakkaus vaatii meitä kil­voit­te­le­maan, että emme eläisi vain itsellemme"

Jukka Keskitalon piispaksi vihkimisen toimitti arkkipiispa Tapio Luoma. Häntä avustivat muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyö- ja sisarkirkkojen edustajat. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 11.11.2018 12:20 | Päivitetty 11.11.2018 15:51
Ulla Jäske

Oulun hiippakunnan kolmastoista piispa, teologian tohtori Jukka Keskitalo vihittiin sunnuntaina virkaansa Oulun tuomiokirkossa.

Johanneksen evankeliumin pohjalta saarnannut Keskitalo totesi, että kuka tahansa voi arjessaan toteuttaa Jumalan antamaa kutsumusta lähimmäisten hyväksi.

– Kun tiedostamme, ettei kaikki ole vain siinä, mitä silmillämme näemme, johtaa se meidät kristittyinä sitoutumaan siihen, mitä ympärillämme näemme. Ja sitoutumaan niihin ihmisin, joita elämäämme annetaan.

Hän jatkoi, että Kristuksen rakkaus kutsuu palvelemaan lähimmäisiämme ja ihmiskuntaa.

– Enemmänkin, Kristuksen rakkaus vaatii meitä kilvoittelemaan, että emme eläisi vain itsellemme. Siksi mikään inhimillinen ja ajallinen ei ole vierasta kohti iankaikkista päämäärää tähyilevälle pyhiinvaeltajalle. Ei ilmastonmuutos. Ei pakolaisuus. Ei vanhusten hoidon haasteet. Eivät ihmisoikeuskysymykset. Ei soteuudistus. Ei työttömyys eikä työllisyys.

Pohjoisen hiippakunnan läntisellä rajalla lapsuutensa viettänyt Keskitalo muisteli saarnassaan myös rippikouluaikojaan. Hän kertoi ajelleensa Karungin kirkkoon Solifer-mopolla.

– Hoon päältä me nuoretkin siellä kirkon vaiheilla puhuimme. Teille meänkieltä tuntemattomille on tosin tarkennettava, että ei sunkhaan sitä hootakhaan ny senthään joka paikhaan panna.

Oulun piispan Jukka Keskitalon piispanvaatteet on suunnitellut taiteilija Moosa Myllykangas. KUVA: Sanna Krook/Kirkon kuvapankki

Seurakunta lahjoitti piispanvaatteet

Vihkimisen toimitti arkkipiispa Tapio Luoma. Häntä avustivat muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyö- ja sisarkirkkojen edustajat. Avustavana pappina messussa toimi tuomiorovasti Satu Saarinen.

Vihkimyksen yhteydessä uusi piispa vastaanotti piispanviran tunnukset, ristin ja sauvan. Keskitalo sai Oulun hiippakuntaan kuuluvilta seurakunnilta lahjana piispanvaatteet, violetin hiipan ja kaavun sekä stolan, jotka puettiin hänen ylleen vihkimyksessä. Vaatteet on suunnitellut oululainen kuvataiteilija Moosa Myllykangas.

Myllykangas kertoo valinneensa teemaksi veden.

– Kun lähdin suunnittelemaan piispan paramentteja, mietin hiippakunnan laajuutta: Oulun hiippakunta ulottuu Perhosta Utsjoelle saakka. Alueella on paljon erilaisia vesistöjä ja siksi valitsin teemaksi veden.

Piispa vihittiin ja siunattiin virkaan Jumalan sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla. Tekstinlukijoina toimivat pääministeri Juha Sipilä sekä saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio.

Messussa kuultiin kanttori Lauri-Kalle Kallungin säveltämä kantaesitys uudesta pappisvihkimyksissä käytettävästä psalmista ja antifonista.

Katso tästä lisää kuvia vihkimistilaisuudesta!

Hiippakunnan hengellinen johtaja

  • Hiippakunta on piispan ja tuomiokapitulin johtama kirkollinen hallintoalue, joka koostuu seurakunnista ja seurakuntayhtymistä.
  • Suomessa on yhdeksän luterilaista hiippakuntaa: Turku, Tampere, Oulu, Mikkeli, Porvoo, Kuopio, Lapua, Helsinki ja Espoo. Turun arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa, joista toinen on arkkipiispa.
  • Hiippakunnat on jaettu alueellisesti rovastikuntiin, joihin kuuluu 3–13 seurakuntaa.
  • Piispa on hiippakunnan hengellinen johtaja sekä ylin hallinnollinen virkamies. Hiippakunnan toimintaa ja hallintoa hoitaa tuomiokapituli, jonka puheenjohtaja piispa on. Tuomiokapitulin lisäksi hiippakunnassa on hiippakuntavaltuusto. Valtuusto tukee ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa.
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Piispa Jukka Keskitalon asu on upea, hienostunut ja moderni kauniine koruineen.
Onnittelut taiteilija Moosa Myllykankaalle hienosta työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluhan on tunnettu hevimetallikaupunki joten kyllähän tämä alaspäin oleva risti tuo lisää hyvää mainetta... Raskasta joulua vaan kaikille :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministerimme on kaikissa piispanjuhlissa päällepäsmärinä. Hieman näyttää vaalityöltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on valtionkirkko ja pääministeri edustaa Suomen valtiota kirkkomme korkeimpien viranhaltijoiden nimitystilaisuuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtionkirkkojärjestelmä on Suomessa purettu vuonna 1870. Valtio ja kirkko ovat erillisiä toimijoita, ja kirkko päättää asioistaan itsenäisesti.
Ihmettelin suuresti pääministerin esiintymistä piispan vihkimisessä, samoin edellisen piispan erojuhlassa. Juuri tuon vuoksi en osallistunut kumpaankaan. Politiikka ja poliittiset henkilöt eivät kuulu tuollaisiin tilaisuuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli sadan tuhannen euron vuosiansio pani "vaatimattomankin" hepun läähättämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piispan asu on hyvin kaunis. Kirjailut ovat veden ja armon virtausta. Kiinnityskoru on upea! Kiitos taitelijalle tämän puhuttelevan kirkkotekstiilin suunnittelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

K yllä oli hieno saarna,olisin kuunnellut sitä pitempäänkin,niin selkeää oli puhe että huonokuuloinenkin sai selvän,hieno ja hyvä piispa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvisikö sinulle saarnasta miten päästään taivaan kotiin? Minulle ei.
Sen tien neuvominen on kaikkien pappien, myös piispan, tärkein tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunpa kirkko tekisi jotain eikä vain puhuisi tyhjää. Lopettaisi naisten ja seksuaalisten vähemmistöjen järjestelmällisen syrjimisen! Se olisi jo alku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä puhut potaskaa. Siellähän nuo piispat ja papit juoksevat pride- ja meetoo kulkueissa. Sen vuoksi erosin kirkosta. Vielä piilottelevat poliisilta käännytyspäätöksen saaneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille
3
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
3
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image