Oulu

Oulun hiippakunnan piispa: Keittiön pöydässä käydyt keskustelut luovat tur­val­li­suut­ta lapsille ja nuorille – "Varmasti si­ni­sil­mäi­syyt­tä on ollut, mutta toiseen ääripäähän eli kyynisyyteen ei tulisi mennä"

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo sanoo, että Oulussa nuorten ja lasten turvallisuuden tunnetta vahvistetaan parhaiten kodeissa. Seksuaalirikokset herättävät voimakkaita tunteita, vihaa ja pettymystä, joista on keskusteltava avoimesti ja rehellisesti. KUVA: Sanna Krook
Oulu 12.1.2019 9:48 | Päivitetty 12.1.2019 14:42
Minna Akimo

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo on järkyttynyt Oulussa tapahtuneista seksuaalirikoksista. Turvallisuuden rakentamiseksi hän perää avointa ja rehellistä keskustelua sekä oikeanlaista lähiyhteisöjen sosiaalista kontrollia.

Kodin keittiön pöydän äärellä käydyt keskustelut ovat tehokkain keino vahvistaa nuorten turvallisuuden tunnetta ja luoda turvallisia pelisääntöjä sosiaalisen median käytölle ja kaupungilla liikkumiselle, sanoo Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo.

– Uskon, että tärkeimmät turvallisuuden tunnetta vahvistavat keskustelut käydään keittiön pöydän ympärillä perheissä, joissa on varhaisteinejä ja nuoria. Siellä on hyvä käydä läpi turvalliset pelisäännöt sosiaalisen median ja kaupungilla liikkumisen suhteen. Avainasemassa ovat myös opettajat ja muut nuorten parissa työskentelevät henkilöt, Keskitalo sanoo Lännen Median sähköpostihaastattelussa.

Oulun poliisi kertoi perjantaina tutkivansa neljää uutta tapausta, jossa ulkomaalaisia miehiä epäillään alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Poliisi vahvisti myös, että yksi rikoksen uhreista on kuollut viime syksyn aikana.

Jo ennestään poliisi tutkii viittä eri tapausta, jossa kyse on samankaltaisista rikoksista. Ainakin osa epäillyistä on tullut Suomeen turvapaikkahakuprosessin kautta.

– Olen sydänjuuriani myöten järkyttynyt Oulun tapahtumista, joten ymmärrän ihmisten tyrmistyksen oikein hyvin. Lastensa turvallisuudesta perustellusti huolestuneita vahvempia tässä nyt ei tule syyllistää heidän vihantunteistaan. Järkytyksenkin keskellä meidän kaikkien on kuitenkin tärkeä kontrolloida esimerkiksi somekäyttäytymistä, jotta ei tulla aiheuttaneeksi lisää turvattomuutta, hän sanoo.

Uskonnollisilla johtajilla vastuu opetuksesta

Oulussa tapahtuneet seksuaalirikokset ovat kiristäneet kaupungin ilmapiiriä, luoneet turvattomuutta ja levottomuutta.

Jo aiemmin poliisi on kertonut, että esimerkiksi kaduilla liikkuneita ulkomaalaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä on uhkailtu.

Seksuaalirikosten julkitulon jälkeen islamilaisten rukoushuone on joutunut ilkivallan kohteeksi, viimeksi joulun aikaan.

Keskitalon mukaan ilkivallanteot tuntuvat pahalta, mutta samalla hän korostaa, että uskonnollisilla auktoriteeteilla on myös omat vastuunsa.

– Minusta tasavallan presidentin uudenvuoden puheen toivomus 'omien ohjaamisesta' oli oikeaan osunut, vaikka jotkut halusivat tahallaan ymmärtää sen väärin. Uskon, että lähiyhteisöjen piiristä tuleva oikein ymmärretty sosiaalinen kontrolli ehkäisee epätoivottuja ilmiöitä. Uskonnollisilla auktoriteeteilla, olivatpa he sitten luterilaisia pappeja tai islamilaisia imaameja, on aina vastuu opetuksestaan, hän sanoo.

"Sinisilmäisyyttäkin on ollut"

Evankelisluterilainen kirkko on auttanut Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita sekä tarjonnut suojaa paperittomille ihmisille.

Tämä on herättänyt myös kirkon sisällä ja sen ulkopuolella voimakasta kritiikkiä ja kirkkoa on syytetty lain rikkomisesta sekä turvapaikanhakijoiden vääränlaisesta suojelusta.

Keskitalon mukaan nyt esiin tulleista rikoksista huolimatta kirkon on puhuttava kaikkien ihmisoikeuksien puolesta.

– Kirkko kunnioittaa maan lakia, siinä ei ole kahta sanoo. Kirkon tulee jatkossakin puhua kaikkien ihmisyyden ja ihmisoikeuksien puolesta. On kuitenkin selvää, että kirkon toimijat ovat muiden tavoin pettyneitä siihen, että jotkut turvapaikanhakijoina tänne tulleista on käyttänyt väärin heille osoitettua luottamusta.

Oulun hiippakunnan piispa ei kiellä sitä, etteikö asiaan liity myös sinisilmäisyyttä.

– Varmasti sinisilmäisyyttä on ollut. Viimeaikaiset tapahtumat ovat avanneet monien silmiä. Sinisilmäisyydestä ei tulisi kuitenkaan mennä toiseen ääripäähän eli kyynisyyteen ja kaikkien maahanmuuttajien leimaamiseen joidenkin tekemisen rikosten vuoksi, hän sanoo.

Kirkoissa muistetaan rikosten uhreja ja omaisia sunnuntaina

Oulun seurakuntien kirkkoherrat toivat heti perjantaina esille valmiutensa tarjota apua ja sielunhoidollisia keskustelua tapahtumien vuoksi.

Kirkkoherrat kertoivat, että Oulun kirkoissa rukoillaan rikosten uhrien ja omaisten puolessa sunnuntain jumalanpalveluksissa.

– Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rikokset järkyttävät perusturvallisuutta, kasvurauhaa ja eheyttä. Siksi niiden torjumiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Tehtävämme on aina toimia rauhan ja yhteisymmärryksen rakentamiseksi, ei koston tai vastakkainasettelun lietsomiseksi, kirkkoherrat kirjoittivat yhteisessä kannanotossaan.

Myös Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala kertoi perjantaina, että kaupungin viranomaiset alkavat heti maanantaina etsiä keinoja, millä kaupungin turvallisuuskulttuuria parannetaan.

Juttua muokattu kello 14.42: Uutisen kommentointi on päättynyt. 

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (23)

Suomen ev.lut.kirkko on toiminut jo vuosia vastoin parempaa tietoa. Sensijaan arvostelleet ja syyllistäneet viranomaisiamme ja heidän virkavelvollisuudella tekemiä lainmukaisia ulkomaalaisten palautustoimia. Sen sinisilmäisyys ei ole edes hyväuskoisuutta vaan suoranaista omien jäsentensä arvomaailman vähättelyä suhteessa maahan tulleiden moraali- ja uskontokäsityksiin. Tehokkain keino jo esiintulleiden törkeiden väkivaltarikosten ehkäisyssä on niiden taustojen avaaminen kansalaisillemme riittävässä määrin niin, että tiedämme vaaran todelliset tunnusmerkit ja tapahtumasisällön. Siihen ei loitsut ja rukoukset auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinisilmäisyyttä on ollut aivan liian paljon. Kirkonkin tulee tuomita nämä rikokset jyrkästi.
Piispa, nyt ei hyssyttely auta. Monilla paikkakunnilla kirkko on antanut turvapaikan monille,
jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Onko täm oikein ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en ole kovinkaan yllättynyt ja järkyttynyt uutisesta. Todellakin on ollut sinisilmäisyyttä niin teineillä itsellään että vanhemmilla. Missä on vanhempien vastuu katsoa lapsiensa perään. Se on se sosiaalinen media pahasta. Miksi pitää pitää yhteyttä tuntemattomiin henkilöihin vaan sen vuoksi että on hienoa? Ja missä on vanhempien vastuu teinin kulkemisista epämääräisiin kello aikoihin kun pitäisi olla kotona nukkumassa. Rikos on rikos sitä en kiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas varoitellaan somekäytäytymisella, tottakai ihmiset kirjoittelevat ja ovat huolissaan tapahtuneista ja lasten turvallisuudesta, ja niin kuuluukin olla, ja olisi saanut kirkonmiehetkin olla huolissaan jo aikoja sitten, kyllä tässä on poskea käännetty jo tarpeeksi monta kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, piispa ohjeistaa suomalaisia - ei niitä, jotka raiskaavat? Tästä voisi päätellä piispan mielijohteen ja arvopohjan, joka ei kantasuomalaista paljoa lämmitä ja varsinkaan näitä uhreja.

Missä olisi sellainen Jeesus tänä päivänä, joka ajaisi väärintekijät ulos kuten raamatun Jeesus teki?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli luit vain pienen osan - joka sekin on totta! Vanhemmilla on edelleen vastuu, kirkko on tuominnut raiskaukset jyrkästi ja raiskaajia on myös suomalaisissa (tosin näitä kommentteja Kaleva ei julkaise), kaikista heistä pitää varoittaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallinen tallaaja on tajunnut alusta alkaen, että ongelmia tulee. Suomi ja EY ovat epäonnistuneet täydellisesti kotouttamisessa. Oulussa nuoria terveitä muotitietoisia lorvii kaupungin keskustassa. Nyt tosin raiskausten jälkeen he ovat katukuvasta poistuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soili Poijula toi esille Ylellä julkaistussa kirjoituksessaan kaupungin omien resurssien riittämättömyyden tämänkaltaisten tapausten jälkihoidossa. Lasten ja nuorten parissa Oulussa työskentelevänä toivon, että päättäjät huomioivat hänen kirjoituksensa ja toimivat hänen suositustensa mukaisesti. Tällä hetkellä palveluiden riittämättömyys on jo todellisuutta Oulussa esim. Lasten ja nuorisopsykiatrisen työryhmän palveluihin jono on liian pitkä ja tämä kuormittaa perustason palveluita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kirkko kunnioittaa maan lakia, siinä ei ole kahta sanoo."

Höpö, höpö Keskisalo, tämähän ei pidä paikkaansa. Kirkko on suojellut paperittomia, jotka ovat tässä mielessä lainsuojattomia. Pitäisihän tämä mennä piispamiehen järkeen, kun sen kansalainenkin ymmärtää.

Kirkosta on eronnut jopa kansalaisia tämän toiminnan vuoksi eli kummasta luterilainen kirkko on huolissaan ja kumoaa suojelee: luterilaisia, vaiko islamilaisia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkot ja seurakunnat pitäisi ratsata maanlaajuisessa operaatiossa, jos ei riitä miesvahvuus niin otetaan sitten sotilaspoliiseita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää piispa olevan ainoa joka uskaltaa sanoa että vanhempien tulisi kontrolloida enemmän lasten netin käyttöä eikä antaa surffailla missä sattuu yökausia. Sekä selkeitä kotiintuloaikoja pitäisi noudattaa. Alle viisitoista vuotias on vielä lapsi jolle ei saa antaa aikuisten valtaa perheessä.
Ei nämä teot ole mitenkään puolusteltavissa kuitenkaan, mutta suomalaisetkaan eivät tajua kulttuurieroja vaikka meillä on kaikki tieto saatavilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyllisiä ovat ne jotka kajoavat näihin lapsiin.
Turha hakea syyllisiä muualta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ne, jotka ovat vaatineet turvapaikanhakijoiden tuntuvaa lisäämistä ovat ihan hiiren hiljaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luet ja näet näköjään mitä sattuu. Rikolliset vastuuseen ja syyttömät rauhaan, kansallisuudesta huolimatta. SE on kirkon kanta, on tullut esiin ja tulee edelleen. Eikä ketään ole suojeltu vastoin lakia, sinulta on mennyt monta haastattelua näköjään ohi havainnon

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli kirkko kunnioittaa lakia kuten piispa Keskitalo asian ilmaisee niin miksi kielteisen turvapaikka päätöksen
saaneita piilotellaan kirkon toimesta? Eikö tämä ole kaksinaismoralismia jos mikä. Uhrien puolesta rukoilaan,
mutta tapahtumien ehkäisemiseksi ei olla valmiita tekemään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhutaan mieluummin rikotusta ikkunasta ja ehkä ainakin kerran jonkun tekemästä epäluuloisesta mulkaisusta. Nämä ovat todellisia ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikesta on puhuttu, jos haluat huomata - mutta tuo vääristely sopii ilmeisesti maailmankuvaasi`?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herätkää päättäjät Oulussa ja muualla!
Kaupunginjohtaja nyt vasta asiaa otetaan esille Oulussa, vaikka iso kriisi on kohdannut.
Tarvittiin monta raiskaustapausta ja yhden nuoren kuolema.
Monen nuoren ihmisen elämän murskaaminen iäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

6:07
Lumitaakka uhkaa taas sähkönjakelua Kainuussa – pelkona vuoden 2018 lumikriisin toistuminen, jolloin hätiin tuli myös puolustusvoimat
6:00
Kerrasta koukkuun ja kohti korkeuksia – Iin lukiolaisella Tuukka Simosella on kaikki edellytykset nousta kiipeilyssä maailman huipulle Tilaajille
6:00
Vuorovaikutuksen puute vaivaa Oulun vedenhankinnassa Lukijalta
6:00
Vasemmistoliitto äänestää varapuheenjohtajista ja puoluesihteeristä – Ydinvoimasta ja päihdepolitiikasta tulee vääntöä puoluekokouksessa
6:00
Näillä kymmenellä tavalla ilmastokriisi uhkaa tänään syntyvän lapsen terveyttä – kansainväliseltä tutkijaryhmältä hyytävä raportti Tilaajille
6:00
"Suomessa pitää voida ilmaista omaa uskontoa" – Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen mukaan sananvapaus on vaarassa kaventua Euroopassa
13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

259 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image