Oulu

Oulun Energian uutta jätteiden kä­sit­te­ly­lai­tos­ta suunnitellaan Ruskoon – laitos pystyy käsittelemään 100 000 tonnia jätettä vuodessa

Havainnekuva lajitteluareena Laren viereen tulevasta lajittelulaitoksesta. KUVA: Oulun Energia
Oulu 4.6.2018 9:58
Kaleva

Oulun Energian jätteiden käsittelylaitoksesta tehdyn esiselvityksen mukaan paras paikka laitokselle on Kiertokaaren Ruskon jätekeskuksessa nykyisen lajitteluareena Laren yhteydessä. Uusi laitos tulee täydentämään Laren toimintaa.

Jätteiden lajittelulaitoksella tullaan käsittelemään vuodessa 100 000 tonnia jätettä, muun muassa kaupan ja teollisuuden tuottamaan pakkausjätettä ja nykyisin Larella käsiteltäviä rakennus- ja purkujätteitä. Myös kotitalouksien tuottama purkujäte otetaan vastaan jätteiden lajittelulaitoksella.

Laitoksella ei käsitellä yhdyskuntajätettä, kuten roskapusseja, jotka viedään edelleen polttoaineeksi Laanilan ekovoimalaitokselle.

Lajittelussa erotellaan kierrätettäväksi muun muassa muoveja, kuituja, puuta ja metalleja. Kierrätykseen saadaan yhteensä noin 10–20 prosenttia sisään tulevasta jätteestä materiaalien laadusta ja kysynnästä riippuen.

Jätteiden lajittelulaitoksesta on tehty laaja esiselvitys. Oulun Energian mukaan kannattavuuslaskelmat osoittivat, että rakennus- ja purkujätteiden sekä teollisuuden ja kaupan jätteiden laitosmainen lajittelu on kustannustehokas tapa edistää Pohjois-Suomen kiertotaloutta.

Rakentaminen alkaa näillä näkymin vuonna 2019. Laitoksen on tarkoitus valmistua viimeistään 2020.

MAINOS

Kommentoi

Myykäämme jätteemme eniten tarjoavalle - kierrätysraaka-aineena ja vaikka energianlähteenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiinko kotitalouksien haravointijätteiden ja oksien jättämispaikka samalla siirtää kauemmas paska-altaasta, jonka päältä puhaltavan tuulen epäpuhtauksia ja löyhkää oksien viejät nykyjärjestelyssä joutuvat hengittämään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tarkoitus on oikeasti kierrättää, eikä vaan polttaa tai muulla tavoin muuttaa energiaksi, niin miksi Oulun Energia on tuossa toimiajana? Eikö se olisi paremmin Kiertokaaren hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun Energia haluaa lajitella polttoon tulevaa tavaraa, koska jätteenpolton kapasiteetti on täydessä käytössä. Hyötysuhde paranee jos prosessista saadaan pois sinne kuulumatonta ainesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image