Oulu

Oulun Energian bio­voi­ma­lai­tok­sen rakennustyöt alkavat kesällä – puun osuus polttoaineena on kasvanut

Havainnekuva Laanilan teollisuusalueelle Ouluun tulevasta biovoimalaitoksesta, joka tuottaa sähköä ja kaukolämpöä. KUVA: Oulun Energia
Oulu 8.3.2018 8:31
Kaleva

Oulun Energian biovoimalaitoksen rakentaminen Laanilaan alkaa ensi kesänä. Laitoksen on määrä valmistua marraskuussa 2020.

Noin 200 miljoonan euron investoinnilla Oulun Energia kertoo puolittavansa yhtiön hiilidioksidipäästöt. Voimalaitos tulee käyttämään pääpolttoaineenaan puuta. 

Biovoimalaitoksella kerrotaan olevan merkittävä osa Oulun Energian asettamassa tavoitteessa, jossa yhtiön oma energiantuotanto pyritään saamaan hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. 

Toppilan voimalaitoksessa puun osuus kaikista polttoaineista oli viime vuonna korkeampi kuin koskaan aikaisemmin, 40 prosenttia. Lisäksi yhtiö kertoo edistäneensä myös muun muassa aurinko- ja tuulienergiaa sekä energian säästöä edistäviä palveluja.

Oulun Energia on myös selvitellyt jätteiden lajittelukonseptia

– Laitos edistäisi kiertotaloutta, toisi Oulun Energialle uutta liiketoimintaa ja tuottaisi polttoainetta yhtiön ekovoimalaitokselle sekä uudelle biovoimalaitokselle, toimitusjohtaja Juhani Järvelä sanoo tiedotteessa.

Oulun Energia -konsernin liikevaihto vuonna 2017 oli 281,8 miljoonaa euroa, kun vastaava luku edellisvuonna oli 288,1 miljoonaa euroa. Liiketulos oli 35 miljoonaa euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Suomeen tuodaan raakapuuta venäjältä . Suomesta viedään raakapuuta Ruotsiin ruotsissa parempi hinta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Vaikka hyvin mennee” niin onkohan kukaan koskaan miettinyt miksi OE:lle haetaan päntiönnään uusia johtajia?
Kaikki ei varmaan ole eläköityneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi olla huomaamatta. Todella paljon vaihtuvuutta ja liiketoimintajohtajan kiertonopeutena alle kaksi vuotta kertoo jostain. Sitä en tiedä mistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

70 prosenttia puusta jää esim polttoaineeksi loput 30 prosenttia sahatavaraa, paperia ja huonekalujen valmistus esim.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puu kannattaa jalostaa viisaammin kuin polttaa kattilassa. Se on järjetöntä. Sen luulisi ymmärtävän jokainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Liiketulos oli 35 miljoonaa euroa. '' - Sinne ne meiltä piiloveroina pakolla ''siirtohintoina'' kerätyt rahat ovat menneet. Toistaiseksi.
Puu pitää jalostaa korkean jalostusarvon lisäksen tuotteiksi eikä poltaa - muuta kuin energiajätettä, joka ei mihinkään muuhun kelpaa.

Paljonko isänmaallinen Oulu sijoittaa Fennovoimaan, puhtaaseen paikalliseen energiatuotantoon - ja samalla ostaa Venäjän valtiota ulos ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä suotta ole yhtiössä yt-neuvottelut käynnissä - konsernin liiketulos on laskenut edellisvuodesta noin 12 % eli vajaat 5 milj. €. Toimintaa on syytä tehostaa ja keskittyä palvelumallin sijaan ydinliiketoimintoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on hyvä tulos että pitää käydä yt:t 20 henkilön irtisanomisesta. Ei voi käsittää miten mahdollista kääriä kymmeniä miljoonia voittoa ja antaa potkuja samaan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko, että täytyisi pitää 20 henkilöä töissä, vaikkei heille ole mitään tekemistä tarjolla. Istukoot vaikka kahvilla koko päivän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin 140 vuoden aikana on maapallon keskilämpötila noussut 0,8astetta ja viimeisen 20 vuoden aikana se ei ole liiikahtanut mihinkään. Hiilidioksidin, jota nyt on ilmassa noin 0,04% , vaikutus lämpenemiseen on nykykäsityksen mukaan alle 5% ja ei ole vielä tarkasti tiedossa. Tämän vuoksihan mm. IPCC:n mallit ampuvat reippaasti yli reaalitason niin menneessä kuin tulevaisuudessa.
Mitä tämä risunpoltto vaikuttaa ilmastoon? Entä jos näitä laitoksia olisi 100, 10000 tai 10000 kpl mikä olisi vaikutus ilmastoon. Veikkaan ~0 astetta.
Ilmeisesti valtio subventoi ja lisäksi nostetaan energian hintaa. Siinä suurimmat vaikutukset. Ja propaganda jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahas, ihan itsekkö keksit tuon että viimeisen 20 vuoden aikana ei ole lämpötile noussut?
Pikaisella vilkaisulla löytyy melko monta käppyrää jotka näyttävät ihan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ihme vaivaa Oulun päättäjiä, kun aina tekevät päätöksiä, joissa ei ole järjen häivääkään. Hitaasti uusiutuvia engergiavaroja tulee säästää, eikä tuhlata päästöinä ilmakehään. Erittäin suurta kansallista tuhlausta tupruttaa puuvarantoja taivaan tuuliin. Metsät sitäpatsi toimivat ilmakehän puhdistajina, sitäkään ei näytä päättäjät tietävän.

Pyhäjoelle on tulossa ydinvoima, joka saastettomasti tuottaa engergiaa - tätä myös kansainväliset ilmastotutkijat kannattavat energian lähteenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatellaanpa laajemmasti. Puuta kasvaa kohinalla, enemmän kuin hakataan. Turvallisempi energian lähde kuin ydinvoima. Myös kansantaloudellisesti merkittävä. Metsänomistajat myyvät puuta ja raha menee kiertoon. Lähialueen puukauppa lisääntyy. Jne, jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no eipä kohise vaikka kuin menee metsään kuunteleen,ei ole enää missään kunnon tukkimetsää kun kaikki on hakattu ja nyt vain keskenkasvuista.tietenki jos meinasit tuota tienvarsi pajukkoa niin kyllähän se kohisee kun ohi ajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeksi kun kysyin metsähoito yhdistykseltä energiapuun hintaa, oli vastaus 7 euroa - korjuu kustannukset. Tulin siihen tulokseen, että polttelen pikku hiljaa omassa uunissa sen mitä kerkiän polttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riittääkö se ydinvoimala joka paikkaan? Tuntuu, että kun yksi ydinvoimala valmistuu, ei muita voimaloita enää tarvi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä on taas kallis voimalahankinta jonka käyttöaika on 10-15 vuotta. Sen jälkeen se joudutaan ilmastosyistä sulkemaan. Ainoastaan päästövapaa energiantuotanto on sallittua tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

45
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
36
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
31
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
20
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
14
Otteet kovenevat: Tehyltä kanne HUS:n vuoronvaihtokiellon ohjeistuksesta
13
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image