Oulu

Oulun Energian bio­voi­ma­lai­tok­sel­la har­jan­nos­ta­jai­set, valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä – "Ta­voit­tee­nam­me on tulla hii­len­si­to­jak­si"

Biovoimalaitoksen harjannostajaisia vietettiin torstaina Laanilassa. KUVA: Pekka Peura
Oulu 5.9.2019 20:18
Helge Murtovaara

Oulun Energian rakenteilla olevan biovoimalaitoksen harjannostajaisia vietettiin torstaina Laanilassa. Voimalaitos valmistuu energiantuotantoon vuoden 202 syksyllä, ja se korvaa samana kesänä tuotannosta poistuvan Toppila 1 -voimalaitosyksikön.

– Vuoden päästä tähän samaan aikaan olemme jo suorittamassa voimalaitoksen koekäyttöä, jolloin jalostamme täällä biopohjaisesta lähienergiasta sähköä, kaukolämpöä ja teollisuushöyryä. Vastaanotto kaupalliseen käyttöön on aikataulutettu tapahtuvan ensi vuoden marraskuussa, Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä sanoo.

Biovoimalaitos tuottaa puhtaampaa energiaa huipputeknologialla, ja sen merkitys on suuri matkalla kohti Oulun Energian sataprosenttista hiilineutraalia energiantuotantoa 2040-luvulla.

– Tämän jälkeen tavoitteenamme on tulla hiilensitojaksi eli tuolloin toimintamme vähentää hiiltä ilmakehästä. Tämä tapahtuu lisäämällä metsänkasvua energiatuotannosta syntyvällä biotuhka-lannoitteella.

200 miljoonan euron biovoimalaitosinvestoinnin lisäksi Oulun Energialla on menossa Ruskon jätekeskuksessa 22 miljoonaa euroa maksava lajittelulaitosinvestointi. Ensi vuoden syksyllä valmistuva laitos käsittelee yhteensä 100 000 tonnia kaupan ja teollisuuden jätettä sekä niin sanottua peräkärrytavarana kotitalousjätettä.

– Lajittelulaitoksella saadaan jätteen sisältämät materiaalit uusiokäyttöön yhteiskunnan eri osa-alueille ja lisäksi jäännösmateriaaliksi jäävät energiajakeet tullaan jalostamaan Laanilan teollisuusalueella energiaksi nyt rakenteilla olevassa biokaasulaitoksella sekä vieressä toiminnassa olevassa ekovoimalaitoksessa, Järvelä muistuttaa.

Lajittelulaitoksella on Järvelän mielestä merkittävä vaikutus EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamisessa koko Pohjois-Suomessa.

– Kierrätyksen avulla voidaan hillitä myös ilmastonmuutosta, kun raaka-aineet saadaan uusiokäyttöön ja energiantuotantoon päätyvä jäte korvaa hiilidioksidipäästöjä aiheuttavia polttoaineita.

Enimmillään biovoimalaitoksen työmaalla työskentelee päivittäin noin 400 henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Paljonko sitä bihiilidioksidia tulee piipusta ja paljonko tulee ToppilaI voimalasta samoilla tehoilla? Asiaa ja tietoa olisi mahtunut tähänkin uutiseen paljon enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunenergian on turha näytellä viherosaamista,kun tuottaa ja käyttää turvetta.Eu on turpeen laittanut ei uusiutuviin energia lähteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän harmittaa tuo biohömppä, kun voimalaitosta ei saa sanoa voimalaitokseksi. Lapset ja Tuiran viherväki vielä luulee, että se on rakennettu hiilensidontaa varten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu..kohta turveautot ajavat "hiilijalanjälkiä" takaisin soille, ja maailma pelastuu..;-))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
181
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
56
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image