Oulu

Oulun Energian bio­voi­ma­lai­tok­sel­la har­jan­nos­ta­jai­set, valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä – "Ta­voit­tee­nam­me on tulla hii­len­si­to­jak­si"

Biovoimalaitoksen harjannostajaisia vietettiin torstaina Laanilassa. KUVA: Pekka Peura
Oulu 5.9.2019 20:18
Helge Murtovaara

Oulun Energian rakenteilla olevan biovoimalaitoksen harjannostajaisia vietettiin torstaina Laanilassa. Voimalaitos valmistuu energiantuotantoon vuoden 202 syksyllä, ja se korvaa samana kesänä tuotannosta poistuvan Toppila 1 -voimalaitosyksikön.

– Vuoden päästä tähän samaan aikaan olemme jo suorittamassa voimalaitoksen koekäyttöä, jolloin jalostamme täällä biopohjaisesta lähienergiasta sähköä, kaukolämpöä ja teollisuushöyryä. Vastaanotto kaupalliseen käyttöön on aikataulutettu tapahtuvan ensi vuoden marraskuussa, Oulun Energian toimitusjohtaja Juhani Järvelä sanoo.

Biovoimalaitos tuottaa puhtaampaa energiaa huipputeknologialla, ja sen merkitys on suuri matkalla kohti Oulun Energian sataprosenttista hiilineutraalia energiantuotantoa 2040-luvulla.

– Tämän jälkeen tavoitteenamme on tulla hiilensitojaksi eli tuolloin toimintamme vähentää hiiltä ilmakehästä. Tämä tapahtuu lisäämällä metsänkasvua energiatuotannosta syntyvällä biotuhka-lannoitteella.

200 miljoonan euron biovoimalaitosinvestoinnin lisäksi Oulun Energialla on menossa Ruskon jätekeskuksessa 22 miljoonaa euroa maksava lajittelulaitosinvestointi. Ensi vuoden syksyllä valmistuva laitos käsittelee yhteensä 100 000 tonnia kaupan ja teollisuuden jätettä sekä niin sanottua peräkärrytavarana kotitalousjätettä.

– Lajittelulaitoksella saadaan jätteen sisältämät materiaalit uusiokäyttöön yhteiskunnan eri osa-alueille ja lisäksi jäännösmateriaaliksi jäävät energiajakeet tullaan jalostamaan Laanilan teollisuusalueella energiaksi nyt rakenteilla olevassa biokaasulaitoksella sekä vieressä toiminnassa olevassa ekovoimalaitoksessa, Järvelä muistuttaa.

Lajittelulaitoksella on Järvelän mielestä merkittävä vaikutus EU:n kierrätystavoitteiden saavuttamisessa koko Pohjois-Suomessa.

– Kierrätyksen avulla voidaan hillitä myös ilmastonmuutosta, kun raaka-aineet saadaan uusiokäyttöön ja energiantuotantoon päätyvä jäte korvaa hiilidioksidipäästöjä aiheuttavia polttoaineita.

Enimmillään biovoimalaitoksen työmaalla työskentelee päivittäin noin 400 henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Paljonko sitä bihiilidioksidia tulee piipusta ja paljonko tulee ToppilaI voimalasta samoilla tehoilla? Asiaa ja tietoa olisi mahtunut tähänkin uutiseen paljon enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunenergian on turha näytellä viherosaamista,kun tuottaa ja käyttää turvetta.Eu on turpeen laittanut ei uusiutuviin energia lähteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän harmittaa tuo biohömppä, kun voimalaitosta ei saa sanoa voimalaitokseksi. Lapset ja Tuiran viherväki vielä luulee, että se on rakennettu hiilensidontaa varten!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu..kohta turveautot ajavat "hiilijalanjälkiä" takaisin soille, ja maailma pelastuu..;-))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image