Oulu

Oulun autojen ja­ko­hih­na­mys­tee­ri ei ota selvitäkseen

Autojen jakohihnaongelmat ovat jatkuneet Oulun seudulla. KUVA: Oulu
Oulu 29.2.2016 6:18
Antti Ervasti

Autojen jakohihnat katkeilevat edelleen selittämättömästi etupäässä Oulun seudulla.

– Ongelmat ovat jatkuneet samalla lailla, vaikka julkisuudessa ei ole ollut kohuja viime aikoina, sanoo yliopettaja Timo Kauppi, joka on tutkinut ilmiötä Lapin ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston yhteisessä hankkeessa.

Sen päätyttyä pari vuotta sitten Kauppi on selvitellyt asiaa omatoimisesti harrastuspohjalta.

Erikoisinta koko asiassa on ollut, että jakohihnavauriot keskittyvät melko pienelle alueelle Oulua ympäröivälle kehälle. Aiemmin niitä esiintyi eniten Volkswagen-konsernin merkkien autoihin eli Volkswageneihin, Audeihin, Skodiin ja Seateihin.

– Meillä havaintoja tehty paljon myös muissa merkeissä, mutta kyllä niitä vikoja pääasiassa ilmenee edelleen näissä VW-konsernin autoissa. Toisaalta meillä myös 50 prosenttia kaikista töistä koskee niiden merkkien autoja, koska me olemme erikoistuneet niihin, sanoo Autokorjaamo Vepsäläisen toimitusjohtaja Juha Vepsäläinen.

Lue lisää 29.02.2016 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (166)

Tuossa tukirulla kuvasta vois päätellä ,ettei ole linjassa hihnaan nähden . Ulkoreuna kirkkaampi .lisäksi luistanut . .maltorauta materiaalia ,ruostetta, onko samaa maltoa hihnakin . .rattaat.muut rullat.kiristin . . .kopan sisältä ongelma tulee .ei ulkopuolelta .ihan tavallisia muuten nuo pölykuvat avatuissa jakopäissä . .kunnossa olevissakin . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäiset passatit . oliko 1973 eivät myöskään tykänneet , kun lumi meni väljän jakokopan ohi hihnalle . .sinne jäi aina hinuria odottaan . .samaa ongelmaa näyttää nytkin olevan . .tiiviiksi se jakopää . .sitten selviää johtuuko viat Oulusta 😅 entä nämä ketjukone ongelmat . .ja dsg vaihteitot ? Pölykö ? Kyllä ne on laatu ongelmia . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi erityisesti oulun seudulla suosia autoja missä on moottorin jakopää ketjulla (pois lukien vanhemmat VW tsi moottorit ja vanhemmat opelin 2.2 litraiset direct bensamoottorit), eikä hihnalla. Esimerkiksi Mazda, Toyota ovat luopuneet moottoreissaan kokonaan jakohihnoista jo muutamia vuosia sitten. Kunhan vain muistaa noudattaa öljynvaihtovälejä, tarkistaa ja tarvittaessa lisätä oikeanlaista öljyä niin kyllä jakoketju yleensä kestää yli 300tkm. Jakoketju on aina suojassa moottorin ulkopuoliselta lialta koska jakoketju sijaitsee täysin tiivistetttyjen moottorin metallikuorien sisäpuolella ja öjykylvyssä. Jakoketju ole koskaan avoimessa tilassa ilman moottorin purkamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Raahen SSAB.n nk.masuunihiekan vaikutusta tutkittu jakohihnaongelmiin?Hiekkaa kuljetetaan mm.8-tiellä tuhansia rekkalasteja vuodessa,joista sitä pölyää tielle runsaasti.Hiekassa ei voi kävellä avojaloin,koska siinä on mm.teräviä metallipiikkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VAG-konsernin tuotteissa jakoremmit katkeilevat ympäri Suomea, eipä tuossa mitään ihmeellistä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoohan tuo maalaisjärki, että oulussa teiden ylimitoitettu suolaus yms. Kemikaalien levitys aiheuttaa muutakin, kuin jakohihna vaurioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että se on jotenkin poikkeavaa pääkaupunkiseutuun ja muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna? Taitaa olla vähäisempää ihan säidenkin takia. Mutta oikeasti tuollaista poikkeamaa ei jakohihnoissa ei ole vaan ongelma on yhden konsernin ongelma! Osaamattomuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin meillä: käytin auton ei-merkkihuollossa ja sieltä ilmoitettiin että välittömästi hihna vaihtoon! Noh, lopetimme autolla ajamisen ja kyselimme miten autoliike tulee vastaan,kun autossa kilometrejä niin vähän, ettei vielä pitäisi olla hihnan vaihtoa lähelläkään. Hinnassa tultiin vähän vastaan ja päätimme viedä auton hihnan vaihtoon merkkihuoltoon. Lopputulos: hihnaa ei vaihdettu, hihnan kunto hyvä. Ei siis tullut satojen eurojen työtä. Itse ajattelin, että kyllä se merkkiliike olisi ottanut rahat pois ja tehnyt kalliin huoltotyön jos olisi ollut vähääkään syytä. Tuli vähän sellainen olo, että ei-merkkiliike olisi teettänyt turhaan hihnan vaihdon. Tästä lähtien käytän autoa vain autoliikkeen huollossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs olla kohtuullisen selvää, että jos jokin laite tai laitteen osa ei kestä sille tarkoitettua normaalia käyttöä niissä normaaleissa käyttöolosuhteissa, joihin se on tarkoitettu on vika ainoastaan laitteessa käytetyissä rakenteissa ja materiaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaa vw yhtä paksu hihna,kuin Lada Samarassa oli,niin kestää.Niissä ei näkyny vaihdon jälkeen pykimiä.Rimpuloita on Volkkarin hihnat siihen verrattuna

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukulakivitystie pompottaa autoa niin paljon että jakohihnan mekanismit täristää ja kuluttaa remmiä!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tule selviämään koskaan kun tähänkin asiaan on autojen myynti politiikka vedetty mukaan ja kiistellään mitä julkaistaan ja mitä ei julkaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se johtuu siitä, että moottoritiellä ajetaan liian hitaasti. Hitaassa ajossa jakohihna pyörii hitaasti ja keskipakoisvoima ei ehdi heittää tiestä irtoavaa moskaa pois. Nuo ongelmat ovat enimmäkseen autoilla, joilla ajetaan hitaasti. Bemarit puuttuvat luettelosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satavarmasti osasyynä on tuo aivan järjetön teiden suolaaminen. Hyvät talviajokelit pilataan suolaamalla tie ajokelvottamaksi loskamössöksi. Usein pienemmillä lumisilla sivuteillä paljon parempi ajaa, kuin pilalle suolatuilla pääteillä. Joku kielto tuolle hommalle pitää kyllä saada. Suolakelin jälkeen jarrutkin vinkuu, kuinka lie syöpyneet hä, ja entäs tie, montako uutta reikää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miltei kaikissa autoissa, joissa hihna on katkennut, on kyseinen hihna vaihdettu. Olisiko vika korjaamossa, jossa hihna on kiristetty väärin? Miten muuten voi olla mahdollista, että autot, jotka ovat sadan kilometrin säteellä toisistaan, niin niistä jakopäänhihna katkeaa? Olisi toisenlaisen tutkimisen paikka kuin jonkun murskeen tai pinnoitteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata ottaa Skoda cupiin , mennä siis Kanadaan world cupiin , eikä olla näissä kommunisti cupeissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain Oulussa on "Business Oulu". Muualla Suomessa sitä ei ole. Olisikohan siinä vastaus tähän ongelmaan? Itse kehuvat sitä Oulun jalokiveksi, kivipölyhän on aika kovaa, varsinkin jalokivipöly.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä suurin syy miksi se ei ole ratkennut on se, että kukaan aliopettaja ei ole tutkinut asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahin mahdollinen töppi autokaupassa taitaa olla yhdistelmä VW Nokian renkailla ja Microsoftin kosketus näytöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (166)

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image