Oulu

Oulun asun­to­mes­susuun­ni­tel­mat: Hartaanselän alueelle tuhat uutta asukasta – kau­pun­gin­va­ri­kon kaarevalle rakennukselle halutaan käyttöä

Oulun tuleva asuntomessualue sijoittuu Hartaanselän rannoille Toppilansalmen suun molemmille puolelle. Kaukana ei ole Toppilan asuntomessualue vuodelta 2005.
Oulu 11.10.2018 17:33
Antti Ervasti

Vuoden 2025 asuntomessualueen muotoutumiselle Oulun Hartaanselälle on runsaasti aikaa. Esimerkiksi rakentamiselle on aikaa kolme vuotta, kun edellisellä kerralla vuonna 2005 Toppilassa sitä oli vain kaksi vuotta.

Näin arvioi Oulun yhdyskuntajohtaja ja asuntomessuprojektiryhmän vetäjä Matti Matinheikki.

Keskiviikkona Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus valitsi vuoden 2025 Asuntomessujen paikaksi Oulun.

Tarkoitus on rakentaa Hartaanselälle Toppilansalmen suun molemmin puolin uusia kerrostaloja ja uudenlaisia townhouse-tyyppisiä pienkerrostaloja käsittävä asuinalue.

Messualueen suunnittelusta järjestetään arkkitehtikilpailu, jonka voittajan on määrä ratketa jo ensi vuoden elokuun loppuun mennessä. Sen jälkeen alkaa heti asemakaavan ja kunnallistekniikan suunnittelu.

2021 on tarkoitus päästä tontiluovutusvaiheeseen, jonka jälkeen alkaa messutalojen rakentaminen.

– Kaavoitukseen on varattu kaksi ja puoli vuotta. Kolmen vuoden rakentamisaika on ruhtinaallinen, eli ei pitäisi tulla hätä. Tosin muniakaan ei passaa, Matiheikki sanoo.
Hartaanselän messualueelle haetaan arviolta 1 000:ta uutta asukasta. Ympäristön muokkaaminen ja kunnostus tulevat olemaan suuressa roolissa suunnittelussa.

Näkyvä osa messualuetta on kaupunginvarikko ja sen kaareva erikoinen rakennus. Nykyinen toiminta tyhjenee kokonaan varikolta ensi vuoden loppuun mennessä.

Rakennuksia ei ole suojeltu, ja niiden kuntokartoitus on kesken.

– Sehän olisi houkutteleva yhteisöllisen toiminnan paikka. Keski-euroopassa sen tyyppisiin on tehty panimoita, ravintoloita ja vastaavia. Arkkitehtikilpailussa on tarkoitus kehittää sinne jotakin niin, että rakennuksia ei tarvitsisi purkaa, Matinheikki korostaa.

Lue lisää 12.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Hyvä juttu!

Vanhasta varikosta voidaan tehdä Kulttuurikeskus Ouke! Sisälle tila järjestää konferensseja, pieniä tapahtumia ja keikkoja. Mahdollisuus myös pienille liiketiloille (kahvilat, kioskit, pikkukaupat tms.)

Tämä olkoon nyt tällä sovittu. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä nyt ovat korkeat tornitalot jotka luovat kaupunkikuvaa ja elävöittävät alueen? Messusuunnitelma ei ole ekologisesti kestävä, aivan liian tehotonta asutusta keskusta-alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon voisi rakenta yhden satakeroksisen talon. Siinä sitä olisi messua tarpeeksi ja ääliötkin olisivat tyytyväisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mallia voisi hakea Helsingin Hermannin/Kalasataman alueen Teurastamosta. Siellä on yleiskäytössä olevia grillejä ja eri tyyppisiä matalan kynnyksen musiikki-/Ruoka-/kulttuuritapahtumia. Ouluun suuri tarve tämän tyyppiselle tilalle myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kallista aluetta rakennella, katsokaa vaan. Eihän tästä ole kuin viitisen vuotta, kun vastapäisen Lipporannan alueen (=entinen öljy-yhtiöiden varastoalue) maan puhdistus maksoi 6 miljoonaa euroa kaupungille eli veronmaksajille. Kait sieltä on aikanaan vuosikymmenien saatossa jotain valunut varikonkin alle? Rakennusfirmat ei taatusti näitä puhdistuksia maksa, vaan veronmaksaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida tulla pakettitalomessuja pakettitalotehtailijoille.
Kehittäkää messuille joku teema, joka antaa vihjeitä tulevaisuuden asumisesta. Miksi messuja ei voisi tulla ihastelemaan myös tapahtuman jälkeisinä vuosina - asumiseen liittyvät tapahtumat muutaman vuoden välein messuilla esiteltyjen innovaatioiden kokemuksista ja palautteesta. Nyt olisi mahdollisuus näyttää kansainvälisesti oululaista osaamista eikä vain markkinoida sen vuoden sisustustrendejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa hienoa kuulla jylhän kaupunginvarikon mahdollisesta uusiokäytöstä Matinheikiltä, kannatetaan. Säästetään tuosta parhaat palat, puretaan muutama osa ja tuodaan alueen vehreys ja vesistö osaksi kaupungin uutta yhteistä olohuonetta. Tässä mainio aiempi esitys:

https://blogit.kaleva.fi/taidon-aani/kaupunginvarikosta-oulun-olohuoneeksi-kohtauspaikaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko että säilytetään kuten kivipaasi rautatieasemalla😂😂😄😅👍🏻🤣😀👏🏻

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ilmastonmuutosta torjumaan'. Onko tämä sitä kestävää kehitystä? Aika paljon kuluu kaikenlaista messurakennelmien pystytykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on todellakin sitä Oulun vastuuta kaikesta. Eli kunhan imago on hyvin, kaikki on hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teille jotka haaveiletta varikon uusiokäyttöä tiedoksi että se on niin huonokuntoinen rakennus kuin olla ja voi. Ja Kaupungin kepukokkari-päättäjät itse laiminlyönyt rakennuksen kunnossa pidon!! Katot vuotanut kymmeniä vuosia.Näkee ulkoseinien tiilivuorauksesta kun ovat valkeana ja pakkanen rapauttanut märät tiilet,sisäpuolella maalit tippuu katosta ja seinistä.tosi pahat sisäilma ongelmat,asbestit jne. Mutta mitäpä sitä ei tehtäs kulttuurin ja hyvävelikerhon takia,hinnala millä hyvänsä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa ihan sellaiselta kiinteistöltä jonka rakentamiseen nykyään pyritään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minua ihmetyttää kun siitä ohi ajaa (rannan myötäisesti) pyörällä haisee voimakkaasti home tai ainakin vanha puutalo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei oo hullumpaa kuultuu. Maailma siis todellakin hukkuu siihen ihteensä. Että niinkun tungetaan tuhannelle ihmiseliölle nykyaikaiset luksusbunkkerit. Yhdyskuntajohtajalle olisi ahvenien onkiminen Hartaanselällä parasta puuhastelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän Matinheikin tarkoitus on rakentaa kaikki puistot ja viheralueet täyteen betonirumiluksia. Hän ei kunnioita luontoa. Hänestä pitäisi päästä äkkiä eroon ennen kuin hän tärvää viimeisetkin viheralueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu. Ei muuta kuin pilvenpiirtäjiä keskustaan että säilyisi jotain vihreää ja kaunista kaupungissakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuntomessut ovat kyllä sinänsä yksi niistä turhanpäiväisyyden huipuista, joita en ole koskaan ymmärtänyt. Mutta kun ne kerran joka tapauksessa jossain pidetään, niin kiva, että saatiin ne Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainolan puisto ja hupisaaret kans asuntoja täyteen. Sielläki vois jotku leikkimökkimessut järjestää..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image