Oulu

Oululla useita tapoja turvata vesihuoltonsa

Vedenhankinnan varmistamisen vaihtoehdot ovat valmistuneet Oulussa.
Oulu 28.1.2014 9:44
Kari Sankala

Vedenhankinnan varmistamisen vaihtoehdot ovat valmistuneet Oulussa. Alunperin selvityksen odotettiin valmistuvan jo loka-marraskuussa.

Liikelaitosten johtokunta käsittelee vaihtoehtoja keskiviikkona.

Jatkokäsittelyyn esitetään otettavaksi kolme pohjaveden hankintavaihtoehtoa. Pohjavettä voidaan johtaa Oulun vesijohtoverkostoon joko Yli-Iin ympäristöstä, Viinivaarasta tai Ahmaskankaalta Muhoksen ja Tyrnävän suunnalta.

Yksi mahdollisuus on täydentää Yli-Iin ja Ahmaskankaan vesituotantoa niin sanotulla tekopohjavedellä.

Pohjavesiratkaisuista  ainoastaan Viinivaara riittää nostamaan Oulun kaupungin vesihuollon varmuustason likimain ykkösluokkaan.

Muissa vaihtoehdoissa vesimäärä jää kakkostasolle.

Kanta-Oulun verkko on tällä hetkellä varmuustasoa kolme. 

Pohjavesiratkaisujen lisäksi on tarjolla hajautettu pohjaveden hankinta. Tällöin vettä kootaan Haukiputaan, Oulunsalon, Hangaskankaan ja Ylikiimingin pohjavesialueilta.

Pintavesiratkaisussa varavettä Oulun vesijohtoverkkoon johdettaisiin Iijoesta.

Kakkosvarmuustaso saavutetaan ongelmatilanteissa kaikilla esitetyillä malleilla. Kakkostasossa talousvettä asukasta kohti on käytettävissä 50–120 litraa vuorokaudessa. Ykköstasossa vettä riittää yli 120 litraa.

Kanta-Oulun kolmostaso merkitsee, että vettä on käytettävissä 5–50 litraa vuorokaudessa. Tällöin veden jakelu hoidettaisiin säiliöautoin.

Vedenhankinnan tarkastelusäde on ollut 80 kilometriä. Lupamenettely riippuu valittavasta ratkaisusta. Aikaa menee suunnitteluineen ja maastotutkimuksineen vuodesta viiteen vuoteen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

On se hyvä varautua ajoissa talvivaaran liemien valumiseen oulujokeen . Elämäminen menis melko vaikeaksi jos vesi pitäisi säiliöautolla kuljettaa . Pelkästään yhdessä suihkussa käynnissä menee vettä pari sataa litraa helposti .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan turha näitä vaihtoehtoja on edes rationaalisesti valmistella, valtuuston yhden asian höyrypäät kuitenkin torppaavat ihmisten puhtaan juomaveden saanniin milloin milläkin huuhaa "autoja ei pestä pohjavedellä" syyllä, liito-oravalla tai jonkun mättään kuivumisella jossain keskellä korpea. Koko vesihuolto pitäisi saada yksinomaan virkamiesten käsiin tai sitten ohittaa Oulun epäpätevä valtuusto ministeriöstä käsin. Tätä jo vuosikymmeniä jatkunutta epäselvää selvittelyä seuranneena on jo tullut selväksi ettei Oulun pikkupoliitikoille tulisi voida antaa mitään 250000 ihmisen henkeen ja terveyteen liittyvää asiaa vatuloitavaksi ja sotkettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntaliitokset jotta Oulun keskimääräinen veden varmuustaso nousee valtakunnalliselle tasolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siis viinivaaran vesi käyttöön. ei ole oikein että muutamat ihmiset estävät oulun veden saannin turvaamisen. maallahan vettä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ijoen vesi oli muutamiavuosia Kollajalta toimittamani vedentukimuksessa jumakelpoista. Nykyisin kun on tullut turvetuotantoa on vedenlaat huonontunut.Jos allas tehdään vedenlaatu huononee entisestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan käsittämätöntä että joku miettii näin tärkeitä asioita vielä nykyaikana. Minä kun luulin, että kaikki sunnittelee tietokonepelejä, huvipuistoja ja uusia kauppakeskuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kannattanee hyödyntää samanaikaisesti useita pohjavedenottopaikkoja, sillä jos vesi otetaan kokonaisuudessaan vain yhdestä paikasta vaarana on pohjaveden ehtyminen tai veden laadun jyrkkä pudotus. Talvivaaran toiminnan mahdollisesti tehostuessa ja veden juoksutusten lisääntyessä myös Oulujokeen, kannattaa Oulujoen veden puhdistus juomavedeksi lakkauttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän koko vesihuolto tulisi saada pohjaveden varaan. Jos Oulujoen ylävesillä sattuu riittävän suuri ympäristöonnettomuus on jokivesi puhdistuskelvotonta. Viinivaaraan olisi pystyttävä tekemään riittävän suuri vedenottamo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kyllähän koko vesihuolto tulisi saada pohjaveden varaan. Jos Oulujoen ylävesillä sattuu riittävän suuri ympäristöonnettomuus on jokivesi puhdistuskelvotonta. Viinivaaraan olisi pystyttävä tekemään riittävän suuri vedenottamo."

Tuossahan on selvittelyn alla vaihtoehto jossa Oulujoen veden pilaantuessa vesi otetaan silloin Iijoesta. Tämän vaihtoehdon hinta on varmaan alle kymmenesosa Viinivaaran luokkaa sadan miljoonan euron hinnasta eikä Kiiminkijokikaan kuivu em. Iijoki vaihtoehdolla. Luulisi että sadalle miljoonalle eurolla olisi Oulun kriisikunnassa parempaankin käyttöä. Pohjavettä kaipaavilla kanta-Oulussa on niitä maksuttomia pohjavesiposteja useita josta voi hakea maksutta pohjavettä.

Keski-Euroopassakin ne vedenottamot miljoonakaupungeissakin on esimerkiksi pelkästään Tonavan varassa. Lähinnä joku ydinonnettomuus voisi pilata vedet sekä Iijoessa että Oulujoessa yhtä aikaa. Tosin samalla pilaantuisi myös Viinivaaran pohjavesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makukin muuttuisi parempaan jos käytettäisiin pohjavettä/lähdettä jokiveden sijaan. Maistelkaa esimerkiksi kainuun johtovettä, on muuten selkeästi parempi maku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juomavesi pitää olla erikseen,ei ole oikein että puhdasta pohjavettä käytetään WC:huuhteluvetenä ja muuhun turhaan lääräämiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai tulisi vai? Suurin osa tästä puhtaasta pohjavedestä menisi suihkun lattiakaivoon, pyykinpesuun ja astianpesuun. Pieni osa suusta alas. On pohjaveden suunnatonta tuhlausta käyttää siitä suurin osa näin typerällä tavalla.

Valitettavasti sekään ei taida onnistua että olisi ensiövettä juotavaksi ja toisiovettä näihin koneisiin ja pesutarkoituksiin. Tulisi liian kalliiksi yhteiskunnalle vetää tuplajohdot kiinteistöihin. Ja pohjaveden pullotus ja halvalla myyminen ei sekään oikein ole ekologista tai kestävä ratkaisu. Pohjavesikaivot ja omat vesiastiat on riittäneet tähän asti niille jotka oikeasti pohjavettä arvostavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuratkaapa huviksenne aina kesäisin kun tulee näitä vesiepidemioita niin ne on aina pohjavesilaitoksissa. Eli kyllä se pintavesi on mikrobiologisesti turvallisempaa kun pohjavettä ei samalla tavalla käsitellä kuin pintavettä.

Tuo pohjaveden turvallisuus on yleinen harhaluulo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.9.
Pahin painajainen Stozice Arenan korkean katon alla – Suomen varmalta näyttänyt voitto karkasi käsistä viiden ottelupallon jälkeen
15.9.
Tekninen vika viivästyttänyt Finnairin lentoa Kemistä Helsinkiin tuntikausia, mekaanikot lennätettiin paikalle – "Todella ikävää tällainen"
15.9.
Öljymarkkinat uskovat Saudi-Arabian jalostamoiskujen johtavan jyrkkään hinnannousuun
15.9.
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
15.9.
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
15.9.
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
15.9.
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

89 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image