Oulu

Oululaisten vedensaanti on huteralla pohjalla

KUVA: Eljas Sallmen
Oulu 29.9.2014 10:30
Kari Sankala

Vesihuolto on Oulussa lähes kokonaan varmistamatta. Ratkaisua on haettu 1980-luvun alusta. Vuoteen 2010 mennessä tutkimuksia ja selvityksiä oli tehty yli 70 kappaletta eikä vauhti ole hiljentynyt tämänkään vuosikymmenen aikana.

Ydinkysymys on, miten Oulussa hoidetaan 140 000 kantakaupungin asukkaan vesihuolto kriisitilanteessa. Säteilyonnettomuus merkitsisi väistämättä, ettei Oulujoen pintavesi ole käytettävissä. Siksi Iijokikaan ei kelpaa varmistukseksi.

Vedensaantia voivat häiritä myös erilaiset onnettomuudet ja päästöt. Kemikaalirekan suistuminen Oulujokeen jossakin yläjuoksulla voi katkaista vedenoton muutamaksi päiväksi.

Alun perin Oulu suunnitteli ottavansa pohjavettä 32 500 kuutiota vuorokaudessa. Nyt määrä on pudotettu 11 000 kuutioon ja kuivana aikana pärjätään vähemmälläkin.

”Pohjavesi tulisi pintaveden rinnalle. Järjestelmä olisi jatkuvassa käytössä, mutta kaupungin vesijohtoverkostossa olisi pääosin pintavettä”, sanoo Oulun Veden johtaja Jouni Lähdemäki.

”Pohjavesiverkoston on oltava koko ajan toiminnassa, jotta vesi säilyy käyttökelpoisena. Pohjavedenottoa ei voi kytkeä päälle tuosta vain, vaan vasta hyväksyttyjen vesinäytetulosten jälkeen.”

Lue lisää 29.09.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Yli-Ii on niin kaukana, ettei sieltä ainakaan oo järkiä ruveta vettä ajattamaan. Ohan täällä pohjakaivoja, mistä niitten vesi on peräisin? Pohjavettä siis on mutta rakennukset tiellä, että voi haarapajun kanssa haeskella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo tämä surkea farssi saisi jo loppua ja ministeriössä valtion tulisi puuttua pikkupoliitikkojen sekoiluun. Täysin käsittämätöntä että Suomen 5. suurin kaupunki ei saisi puhdasta vettä vain sen takia että muutama fanaatikko jatkaa vuosikausien taistelua pohjaveden "suojelemiseksi" ja jonkun korpimättäiden pysymiseksi märkinä, ihmisten hengestä ja terveydestä mitään välittämättä! Oulu taitaa olla maailman ainoa paikka jossa ihmisvihaajat vastustavat puhdasta juomavettä! Voisikohan edes Isisin kalifaatissa olla samanlaista sekoilua kuin Oulun kunnallispolitiikassa? Provoilijat jotka höpöttelevät jotain vesiposteista ja kaksista vesijohdoista rakennuksiin voisivat myös jo vähitellen tajuta pysyä aivan hiljaa vakavasta asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä jos keittiön hanasta loppuu vesi niin on haettu sitten vessan hanasta ja pullotettu se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä olisi hyvä köllötellä kotona sätelyonnettomuuden sattuessa, ja ottaa vaikka kunnon kuuma kylpy kun ei ulos voi enää mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Latvavesillä asuvat toimittavat tuoretta pohjavettä jokaisella pöntönvetäisyllä. No worries!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on pahasti velkaantumassa, eikä kehitys hyvältä näytä. Voisiko joku viisas kertoa miten kaupungin velkaantuminen käännetään tai edes pysäytetään. Näillä vedenhankintasuunnitelmilla sitä ei ainakaan tehdä. Suurin uhka tulee tuolta mistä aina ennenkin eikä jokea pitkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä olisi mielestäsi pahin uhkakuva vaikka oululla olisi sata miljardia velkaa? Luuletko kunnallisveroprosenttisi nousevan lähelle sataa? :D Eikä Finlandiassa kunnat mene konkkaan. Hyvä vaa jos saahaa putki vejettyä ja hanasta tilkkanen pohjavettä :P

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittaako se sitä, että mm. tästä vesiasiasta ei saisi puhua ja huolehtia, koska aina löytyy joku tärkeämpi kohde? Äärimmäisen raivostuttava logiikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on ainoa suuri kaupunki Suomessa, jossa tilanne on edelleen näin turvaton ja järkyttävä eli mitään vaihtoehtoista vedenottoa ei ole olemassa. Oulun ympäristön pohjavesialueita pitää ilman muuta hyödyntää, muutamien jokivarren mökkiläisten vastustus ei yli sadantuhannen asukkaan perustarpeita ohita. Vettä valuu myös näiltä pohjavesi- ja jokialueilta kevättulvien myötä valtavia määriä mereen kun sen voisi ennemmin hyödyntää.
Pohjavesi on uusiutuva luonnonvara ja vettä tulee taivaalta sen verran joka vuosi ettei loppumisesta ole pelkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pintavedet saastuvat totaalisen juomakelvottomaan kuntoon säteilyonnettomuuden seurauksena niin ei tänne voi jäädä asumaan. Siinä vaiheessa pitää keksiä mihin evakuoidaan saastuneella alueella vielä olevat sadat tuhannet ihmiset, eikä välittää siitä mistä saadaan vettä ouluun.
Pienempiä onnettomuuksia varten riittää putki Iijoesta oulun vedenpuhdistamolle, joka tulee takuulla halvemmaksi kuin mikään muu esitetty vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivataan johtajaa joka tekee oikean päätöksen vastustajista välittämättä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko talvivaaran myrkyt jo joessa kun aina uutisoidaan.mikä on oulujoen todellinen tila.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulujärvessä ainakin vaikuttaa jo Talvivaaran päästöt, vaikka siitä ei luonnollisesti mitään haluta puhua. Kyselkääpäs kalastajilta esim. muikku- ja kuoresaaliiden kehityksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kohta vetenne on käyttökelvotonta kiitos nuasjärveen tulevan purkuputken. t. nuasjärven ranta asukas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miljoonien hukkainvestointeja, jos jotakin sattuu joskus. Ei mitään järkeä. Ehdotan, että hätätilanteet hoidetaan pullovedellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
12:19
Kuorma-auton ja pyöräilijän törmäyksestä selvittiin lievin seurauksin Oulun keskustassa
11:54
"Mitä konkreettisia toimia hallitus aikoo tehdä?" Oululaisedustaja Aittakummulta kirjallinen kysymys Oulun yliopiston rahoitusvajeen korjaamisesta
11:45
Neljälle syytteet Suomea järkyttäneestä rikosvyyhdistä, jossa oli tuotettu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia
11:32
Viileä ilma tekee Suomesta datakeskuksille houkuttelevan maan – "Googlen investoinnit verrattavissa metsäteollisuuden miljardi-investointeihin"
11:29
Perussuomalaiset eivät lähde mukaan kokoomuksen välikysymykseen: "Suuria näkemyseroja halpatyövoiman maahantuonnista"
40
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
32
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
20
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
19
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
17
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
17
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image