Oulu

Ou­lu­lais­nuor­ten lyhytelokuvat Red Carpet -elo­ku­va­fes­ti­vaa­leil­la – "Oli huikeaa nähdä työn tulos samassa näytöksessä Fingerpori-elokuvan juh­laen­na­kos­sa", nuoret hehuttavat

Vieremän elokuvaworkshop on ikuisesti meidän sydämissämme, suitsuttavat Elina Lakkala (vas.), Markus Apila ja Alma Nevala. KUVA: Pekka Peura
Oulu 10.9.2019 20:07
Elina Ursin

Markus Apila, Elina Lakkala ja Alma Nevala ovat yhä liekeissä kesän elokuvaworkshopin jäljiltä. Kahdentoista nuoren ryhmään valitut viisi oululaista saivat ainutlaatuisen tilaisuuden työskennellä elokuva-alan ammattilaisten rinnalla sekä ohjata ammatinnäyttelijöiden roolittamia lyhytelokuvia Vieremällä.

– Viikko oli lempein mahdollinen tulikaste elokuva-alalle, kuvailee Lakkala.

Leirillä syntyneet kaksi lyhytelokuvaa esitettiin Red Carpet elokuvafestivaaleilla elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä.

– Oli huikeaa nähdä yhteisen työn tulos isolla valkokankaalla samassa näytöksessä Fingerpori-elokuvan juhlaennakossa, nuoret kertovat.

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijoiden Apilan ja Lakkalan sekä Oulun Lyseossa opiskelevan Nevalan lisäksi lyhytelokuvia olivat tekemässä Jenny Tolonen Osykista ja Nuthanon Kittiwatanachod Lyseon IB-lukiosta.

Red Carpet Film Festivalin ja Ponssen yhteistyössä järjestämän leiriviikon aikana syntyi kaksi lyhytelokuvaa luonnon ja nuoren ihmisen välisestä suhteesta: No Connection sekä Kotiin.

Kahteen ryhmään jaetut nuoret työstivät elokuvan käsikirjoitukset, ohjasivat, kuvasivat sekä äänittivät sekä editoivat elokuvat.

Kuvaamista ja valokuvausta harrastava Apila oli No Connection -elokuvan toinen kuvaaja.

Kuvauspäivien aikana alan slangi tuli Apilalle tutuksi, kun skarppia eli kameran tarkennuksen kohdetta vaihdettiin tai kun pannattiin eli seurattiin kameralla liikettä.

Elokuvaa Apila kuvasi kaikilla mahdollisilla herkuilla varustetulla järjestelmäkameralla.

– Viikko oli intensiivinen puristus, ja päivät venyivät myöhään yöhön varsinkin editointivaiheessa, mutta yhdessä tekeminen palkitsi, Apila kertoo.

Työn vastapainoksi nuorille järjestettiin iltaohjelmaa, saunomista saunalautalla ja tutustumiskäynti Ponssen tuotantotiloihin.

Lakkala ja Nevala harjoittelivat ohjaamista ammattinäyttelijöiden kanssa. Mukana oli Sykkeessä sairaanhoitajaa näyttelevä SennaVodzogbe, näyttelijä Tuukka Leijavuori, Aikuiset-televisiosarjasta sekä Kotikadusta tuttu Elias Salonen sekä näyttelijä Emma Castrén.

Nuorten apuna kuvauksissa ja elokuvan teon eri vaiheissa olivat ohjaaja-käsikirjoittaja Jori Grönroos, tuottaja Mete Sasioglu sekä kuvauksissa Hannu Käki.

– Ohjaajina meillä oli paljon vapautta ja päätösvaltaa, mutta myös vastuu onnistumisesta. Yhteistyö ammattinäyttelijöiden kanssa oli mutkatonta. Näyttelijät toivat elokuviin lisäsisältöä improvisoimalla. Kiitostakin saimme, Nevala ja Lakkala kertovat.

Nevala kehitti idean Kotiin-elokuvaan ja Lakkala No Connectioniin, mutta lopullinen elokuvakäsikirjoitus syntyi ryhmätyönä. Kotiin-elokuvan keskiössä on sisaruspari, No Connectionissa puolestaan ollaan luonnon armoilla sosiaalisen median varassa.

– Tavoite oli tehdä kolmen minuutin elokuva, mutta syntyikin kuusi minuuttia kestävä lyhytelokuva, Nevala kertoo.

Kuvauspäivänä Sasioglu varoitteli nuoria elokuva-alan tarttuvasta taudista.

– Mete mukaan elokuvan tekemiseen jää koukkuun. Se tunne minulle jäi. Olisi siistiä tehdä lisää elokuvia, Apila haaveilee.

Luonnonkauniin Pohjois-Savon sydämessä vietetty leiriviikko sytytti sammumattoman liekin myös Lakkalan sydämeen.

Lukioaikana kaikkiin mahdollisiin draamaopintoihin ja muutamaan lyhytelokuvaprojektiin osallistunut Lakkala tuntee olevansa vielä oppipoika alalla, mutta kovalla työllä unelma opiskelupaikasta Taideyliopiston ohjauksen koulutusohjelmassa elää vahvana. Lakkalan seuraava etappi on haku Oulun teatterin Nuorten Näyttämölle syyskuussa.

– Kaikki ovet ovat vielä avoinna, mutta nälkä kasvoi syödessä.

Red Carpetin elokuvaworkshop

Elokuvaleiri nuorille toteutettiin kolmatta kertaa.

Elokuvaworkshopin järjestetään Red Carpet Film Festivalin ja Ponssen yhteistyössä.

Kuuden päivän aikana nuoret tekevät alusta loppuun kaksi lyhytelokuvaa ammattilaisten ohjauksessa sekä ammattinäyttelijöiden roolittamana.

Leiriviikon tarkoituksena on kannustaa nuoria elokuvan tekemiseen sekä elokuva-alan opintoihin.

Ensi vuoden workshopista ei ole vielä varmuutta, haku varmistuu huhti-kesäkuussa, redcarpetfilmfestival.fi.

Oululaisnuorten elokuvat No Connection sekä Kotiin löytyvät Youtubesta: Red Carpet – Kotimaisen elokuvan festivaali.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image