Oulu

Ou­lu­lais­mie­hen tekemä botti ilmoittaa tunneittain Kivisydämen täyttöasteen: "Koodasin sen ke­sä­lo­mal­la­ni"

Kivisydänbotti tutkii kallioon louhitun parkkitalon täyttöastetta. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 21.8.2017 19:29 | Päivitetty 22.8.2017 10:00
Heidi Peltonen

Oululainen Pasi Haapakorva päätti koodata Kivisydämen täyttöastetta seuraavan Kivisydänbotin eli itsenäisesti toimivan tietokoneohjelman, joka lähettää tietoa pysäköntitilojen täyttöasteesta Twitteriin. 

Haapakorvan mukaan ajatus sai kipinää siitä, kun Oulun kaupungilta löytyy paljon dataa pyöräilystä, mutta ei autoilusta tai parkkihallien täyttöasteesta. Oulun kaupunki ei kuitenkaan ole ollut mukana botin kehittämisessä. 

– Koodasin sen kesälomallani omaksi huvikseni, Haapakorva kertoo.

Haapakorvan koodaama botti tarkastaa puolen tunnin välein Kivisydäntä koskevien tietojärjestelmien avoimesta rajapinnasta, kuinka paljon siellä on pysäköitynä autoja. Julkisuuteen botti twiittaa tunnin välein tiedon Kivisydämen käyttöasteesta prosentteina. 

Yksi parkkipaikkojen täyttöastetta seuraavan botin tarkoituksista onkin seurata sitä, olisiko Kivisydämen laajennukselle mahdollisesti tarvetta. Haapakorvan mukaan Kivisydämen laajentamista yritetään kovasti lobata, vaikka pysäköintipaikat ovat harvemmin täynnä. 

– Mitä olen tässä muutaman viikon aikana seurannut, niin ei siellä ole kertaakaan ollut yli puolet parkkipaikoista täynnä, Haapakorva toteaa. 

Botti aloitti toimintansa vasta muutamia viikkoja sitten heinäkuun lopussa. Sen keräämästä tiedosta julkaistaan myös pidemmän ajan katsauksia. Botti julkaisee maanantaisin kello 12:15 tiedotteen edellisen viikon pysäköinneistä.

Haapakorven tarkoitus on seurata Kivisydämen täyttöastetta ainakin talven yli. Kesän päätyttyä selviää, miten lomien loppuminen ja talven tulo vaikuttavat maanalaisen pysäköinnin suosioon.

Muokattu 22.8. klo 10:00: Lisätty selvennys siitä, mitä botti tarkoittaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (114)

Onko Oulun pysäköintiyhtiö epäonnistunut markkinoinnissa, jos kallioparkki on tyhjillään suurimman osan ajasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomasitteko, että kansainvälisten suurmarkkinoiden aikana on ollut tosi vaikea löytää parkkipaikkaa. Kivisydämen käyttöaste oli lauantaina sata prosenttia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika hyvin lämpimäksi loma-ajaksi, jopa 50%. Odottelen mielenkiinnolla sateisempaa syksyä/talvea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo 50% käyttöaste on siis parina päivänä piikkinä. Keskimääräinen maksimikäyttömäärä on 25-30%, siis maksimi. Saa siinä odotella syksyä ja talvea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatella jos tällainen botti olisi ollut kaikista keskustan parkkipaikoista jo ennen Kivisydän-päätöstä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko Kivisydän oululaisten pisnes-osaajapuolueiden hanke? Osaamista parhaimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nytkö vasta sellainen siellä saatiin aikaiseksi. Täällä Hämeenlinnassa on alueittain ilmoitettuna vapaiden paikkojen määrä heti Godmannin valmistuttua vuosia sitten, ja kolme tuntia ilmaista aikaa. Pyörille katokset ja lukittavat telineet, ja tietysti ilmaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' ... ei siellä ole kertaakaan ollut yli puolet parkkipaikoista täynnä, ... ''

Milloin velttoilevat päättäjämme - siis palkollisemme - saavat aikaiseksi poistaa pysyvästi maanpäällisiä parkkipaikkoja ja siten ohjata nuo rupiset peltilaatikot maanalle välivarastointiin pois meidän ihmisten tieltä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi puretaan käyttämättömät parkkihallit -> rakennusoikeuden myynnillä yritetään paikata kallioparkin kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvinpä tuohon pysäköintimaksuun on rahat riittänyt kun pari kertaa viikossa muutamaksi tunniksi pysäköi,

Muutama euro ei auton pitämisessä ole raha eikä mikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on iiisooo metropoli, joten kyllähän meilläkin pitää on oma kallioparkki. Ja totta kai sitä pitää laajentaa, jotta saamme vielä iiisooomman kaksikerroksisen kaupungin. Hällä väliä, kuka kallioparkkia käyttää tai kuinka paljon. Pääasia on, että meillä on kallioparkki ja sillä siisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi varmaan jonkun tehdä vastaava keskustan pyöräparkeista. Olisikohan siellä edes yksi jossa täyttöaste olisi alle 100% ruuhka-aikaan? No ei varmaan ainakaan kesällä...

Harmillisesti homma on pikkuisen monimutkaisempi, kun valvottua pyöräparkkia ei Ouluun ole saatu, vaikka pyörävarkauksien määrä kertoo tarpeesta. Hollannissa valvotut, maksulliset pyöräparkit olivat keskustoissa yleisiä. Siellä uskalsi porukka käydä kaupungilla arvokkaammillakin pyörillä, maksoi muistaakseni euron/päivä (yhden auton tilaan kun mahtuu 20 polkupyörää, sopivassa telineessä.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhumattakaan kaupunkipyöristä ym. pyöräilyä edistävistä palveluista. Oulun pyöräilykaupunkimaine on takauma jostain 1980-luvulta, nykyään kaikki keskisuuret ja suuret kaupungit Suomessa panostavat pyöräilyyn Oulua enemmän. Mutta mikä ihme tuo on, kun katsoo, ketkä tässä kaupungissa päättävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hinnoittelun muutoksella käyttöastetta saataisiin ylemmäs; esim laskutusjaksoksi puoli tuntia. Nyt tuntuu kohtuuttomalta, jo viipyy 61 minuuttia,joutuu maksamaan kahdesta tunnista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teknisesti on mahdollista tehdä vaikka sekuntipohjainen veloitus, kuten kännykällä soitettaessa, mutta paremmin tienaa, kun 61 minuuttia maksaa kahden tunnin verran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin satunnaisena käyttäjänä voin todeta, että Kivisydän on alkuvaiheen epäilyistäni muuttunut hyvin helpoksi ja mukavaksi tavaksi parkkeerata. On tilaa, on avaruutta ja on ilmaa. On tilaa vaikka tanssit pitää. Hinta ei ole ollut este , kun ei tarvitse jatkuvaan käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten itsekin mainitsit,on tilaa,on väljyyttä.
Mutta eikö siellä pitäisi niitä autoja olla parkki täynnä😁

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilaa on vaikka tanssit järjestää! Pitäisikö siellä ruvetakin järjestämään erinäisiä yleisötilaisuuksia, ja voisiko vaikka sen uuden jäähallin perustaa noihin tiloihin? Olisi parkkipaikatkin samassa paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma! Fakta on faktaa! Seuraavaksi laskuri, joka näyttää, paljonko Kallioparkki maksaa meille työssäkäyville veronmaksajille vuosittain. Ei nimittäin taida olla ihan pieni luku!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (114)

Uutisvirta

53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
53
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
29
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
18
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
15
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

"Jos itseä köyhyys ei millään tavalla kosketa, ei siitä puhumista pidä leimata köyhyyttä kokevien turhaksi valittamiseks... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image