Oulu

Ou­lu­lais­kir­jai­li­jat osallistuvat kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki­hank­kee­seen twiit­ti­tai­de­teok­sel­la – twiittejä julkaistaan vuoden ajan

Sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen aloittaa 20x26-teoksen 1. helmikuuta. Hän twiittailee myös viikoilla 25 ja 45. KUVA: Kontiainen Jarmo
Oulu 24.1.2019 9:00
Riitta Taulavuori

Oululaiskirjailijat osallistuvat Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen twiittaamalla.

Taideteos 20x26 muotoutuu vuoden aikana, kun Oulun kirjailijaseuraan kuuluvien kirjailijoiden, sarjakuvataiteilijoiden ja kuvittajien kirjoituksia ja kuvia julkaistaan yhteisöpalvelu Twitterissä päivittäin 1.2.2019–31.1.2020.

Taiteilijoita on mukana 20, ja heistä jokainen tekee 26 twiittiä. Viestejä julkaistaan tilillä Oulu2026 yhdestä kahteen päivässä.

Idea twiittitaideteoksesta on lähtöisin Oulun kirjailijaseurasta.

– Kirjailijaseura tähtää jo olemassaolollaan siihen, että kaupungin kulttuuri-identiteetti voimistuisi. Haluamme osaltamme edistää Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta, sanoo Oulun kirjailijaseuran puheenjohtaja, kirjailija Antti Leikas.

Kaupungin kulttuurijohtajan Samu Forsblomin mielestä taideteos tuo esille uudella, raikkaalla ja suurelle yleisölle saavutettavalla tavalla kirjallisuutta, Oulua ja pohjoisen sielunmaisemaa. Lisäksi hanke yhdistää taidetta ja teknologiaa, mikä sekin on yksi kulttuuripääkaupunkihankkeen tavoitteista.

– Kyse on taiteellisista sisällöistä, joissa twiitti on väline, Forsblom lisää.

Taideteoksen kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 22 000 euroa.

– Summa vastaa noin kahden laadukkaan sinfoniakonsertin kustannuksia tai keskisuuren kaupungin järjestämän ilmaistapahtuman kuluja, Forsblom suhteuttaa.

Taideteoksen tekijät twiittaavat sanoin tai kuvin aiheista, jotka mukailevat löyhästi Oulun kulttuuripääkaupunkihakemuksen teemoja. Lähtökohtina ovat luonto, kaupunkiympäristö, reuna-alueet ja yhteisöllisyys.

– Jokaisella taiteilijalla on silti vapaus twiitata asioista, jotka he kokevat tässä kaupungissa itselleen tärkeiksi, Leikas sanoo.

Taiteilijat esitellään oman viikkonsa alussa Oulu2026-hankkeen somekanavilla Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Twiitit kerätään myös talteen myöhempää käyttöä varten.

– Ajatuksena on, että twiitit jatkavat elämäänsä jossain muodossa – esimerkiksi painettu teos olisi herkullinen. Vähintäänkin niitä hyödynnetään kulttuuripääkaupungin hakuasiakirjassa, Forsblom sanoo.

Teoksen aloittaa sarjakuvataiteilija Lauri Ahtinen 1.2.2019. Viimeisen twiitin kirjoittaa kirjailija Katariina Vuori 31.1.2020.

MAINOS

Kommentoi

Nyt meillä on kansainvälinen Oulu2026 tapahtuma kun ne twiitit leviää maailmanlaajuisesti! Mahtavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...jos vain faktat olisivat kunnossa.

Yhden kuntatyöntekijän minimibruttopalkka kuukaudessa on 1600€ (vuodessa lomarahoineen 20 000€) ja työnantajan sivukuluineen (+30%) summa nousee 30 000:een euroon. Tuolla summalla palkkaisi siis yhden työntekijän noin yhdeksäksi kuukaudeksi. Lisäksi sote- ja kulttuurisektorin rahat ovat erillisiä ja korvamerkittyjä. Ruokapakettivertaus on tähän peilaten hieman köykäinen, katutyttöjen pelastamisrahastosta puhumattakaan.

Lisäksi 20 kirjailijaa (mediaanitulo apurahoineen ja muine höpöhöpötuloineen n. 900€/kk) saa tuloja tehdystä kirjallisesta työstä.

Puuhastelun tuotokset näistä "häppeningeistä" ovat luettavissa helmikuusta lähtien, silloin nähtäkööt olivatko ne rahan arvoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentti tarkoitti sitä, että kaksi yksityisen sektorin työntekijää painaa vuoden duunia rahoittaaksen tuon puuhastelun. Itsellä olisi ainakin aamulla motivaatio-ongelmia, jos tiedän punnertavani suuren osan päivään sen vuoksi, että rahalla saadaan palkattua joku tviittailemaan asioista, jotka niinku kokee sillee niinku tärkeeks, vaikka se liian vähä raha olisi tärkeää kohdistaa oikein.

Sittenhän toki asia muuttuu ainakin joillekin tosi helpoksi, jos ne ovat niinku korvamerkittyjä, niinku sillai ihan erejä rahoja. Lapsikin toki ymmärtää, ettei kotona ole ruokaa, koska rahat ehdittiin korvamerkitä kaljaan ja auton kevytmetallivanteisiin.

Ruokapakettivertaus on ihan hyvä, koska ehdoton enemmistö ihmisistä laittaisi rahat mieluummin sinne, ellei joku riistäisi veroina niitä jonkun kokeellisiin taidekikkailuihin. Jalat täysin irti maasta ohuessa yläpilvessä leijuvalle lastensuojelu voi toki olla jokin "katutyttöjen pelastamisrahasto", mutta monelle maan pinnalla kulkevalle valitettavasti pelastusrengas, ja suurin osa ihmisistä katsoo senkin tuota puuhastelua tärkeämmäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

22 000 euroa, se ei ole paljon, sehän tarkoittaa vain parin raskaassa yksityisen sektorin työssä niska limassa leipänsä tienaavan koko vuoden verotuloa, eikä sillä saisi SPR:n mukaan kuin 1100 kuuden hengen perhettä ostettua ruoat ja veden viikoksi. Lastensuojeluun oikein sijoitettuna ei hyötyjä oikein uskaltaisi arvioida, mutta jokunen pikkutyttö saatettaisiin tuolta julmasta maailmasta jonkun huostaa pelastaa pahimmaksi ajaksi.

Toisaalta saahan sillä 520 maailmanhistoriallisesti merkittävää twiittiä, joilla tuotetaan kaupunkilaisille julkismatemaattisesti luultavasti ainakin miljoonien edestä kulttuurista rikkautta ja vahvistetaan ohella myös jotain identiteettiä. Kyllä kelpaa.

Mutta koska summa on oikeasti pieni vain sellaisesta, joka sen vain ilman omaa vaivaa johonkin höpöhommaan hassaa, ja siitä on oikeasti iloa vain muutamalle häppeningiin osallistuvalle puuhastelijalle, niin kannattaako tuolla veronmaksajia vaivata, mikseivät maksa itse?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image