Oulu

Oululaiset muuttavat paljon kaupungin sisällä – enemmistö pois­muut­ta­neis­ta voisi harkita palaavansa Ouluun

Oulun yliopiston ja Oulun kaupungin toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin syitä miksi ihmiset muuttavat Ouluun tai pois Oulusta. KUVA: Torvinen Maiju
Oulu 17.6.2019 10:32 | Päivitetty 17.6.2019 14:24
Kaleva

Oulun muuttovoitto on kymmenen vuoden (2008–2017) aikana ollut keskimäärin 1043 asukasta vuodessa. Muuttoliiketilastojen mukaan kuntien välisten muuttojen osuus kaupungin väestönlisäyksestä on pienentynyt ja maahanmuuton osuus kasvanut.

Kaikkiaan Oulun väkiluvun kokonaiskasvun kymmenen vuoden keskiarvo oli 2 367 asukasta vuodessa. Tämä sisältää syntyvyyden enemmyyden ja nettomuuttovoiton. 

Oulun yliopiston ja Oulun kaupungin marraskuun 2018 ja huhtikuun 2019 välillä teettämässä muuttoliiketutkimuksessa selvittiin kaupungin merkittävimpiä vetovoimatekijöitä niin Ouluun, Oulusta pois ja kaupungin sisällä muuttaneiden kannalta.

Suurimmalla osalla vasta valmistuneeseen muuttoliiketutkimukseen vastanneista oli myönteinen kuva Oulusta. Tärkeinä vetovoimatekijöinä nousivat kaupungin ilmapiiri, harrastus- ja vapaa-ajan palvelut, hyvät liikenneyhteydet, luonnonympäristö ja kohtuuhintaiset asumiskustannukset. Myös työpaikkojen tarjonta ja työelämään liittyvät mahdollisuudet nousivat esille Oulun pitovoiman kannalta.

66 prosenttia kyselyyn vastanneista poismuuttajista kertoi, että voisi harkita muuttavansa takaisin Ouluun, erityisesti jos saisi työpaikan Oulusta tai sen lähistöltä. Oulun pitovoiman parantaminen kytkeytyy tutkimuksen mukaan laajemmin taloudelliseen kehitykseen, työmarkkinatilanteeseen ja korkeakoulujen toimintamahdollisuuksiin. Korkeakoulutettujen poismuuttamisen taustalla on kaupungin asema opiskelijakaupunkina.

Tutkimuksessa korostui myös Oulun korkea kunnassamuuttoalttius. Kaupungin sisäisten muuttojen syinä ovat yleensä epäsopiva asunto sekä perhekokoon tai -rakenteeseen liittyvät elämäntilanteen muutokset. Sekä Oulun ja muiden kuntien välillä että kaupungin sisälllä muutettiin pääasiassa yksin tai kahdestaan puolison kanssa.

Oulun muuttotutkimus 2017 toteutettiin Oulun yliopiston ja Oulun kaupungin yhteistyöhankkeena. Filosofian maisteri Niina Kotavaaran laatima tutkimus koostui tilastollisesta katsauksesta sekä muuttajakyselystä, johon vastasi yhteensä 709 henkilöä.

Juttua muokattu kello 14.25: Otsikkoa ja jutun alkua muutettu. Oulun väkiluku kasvaa kymmenen vuoden keskiarvon mukaan kaikkineen noin 2037 asukkaalla vuodessa, eikä noin tuhannella asukkaalla vuodessa, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin. 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (66)

Kolme vuotta sitten muutin Ouluun muualta. Aktiivinen ja aktivoiva kulttuurikaupunki.

Ihmetystä ja vihastusta on aiheuttanut kuitenkin likaisuus ja roskaaminen varsinkin torin seudulla. Kukkia ja istutuksia on niukasti Kiikelissä ja torilla. Puita karsitaan ja pensaita poistetaan. Rikkaruohot kitketään vasta kun rehottavat pensaitten korkuisina. Portaikot ja torin pinta törkeän likaisia. Kertaakaan ei pesty viime kesän aikana ennenkuin syksyllä. Vihreät alueet ja puut vähentyneet tai karsitaan kolmen neljän metrin korkeuteen. Kaikki työt jätetään kesken. Esim. katulamppujen vaihdon jälkeen kävelytien reunakivet olivat paikoin irrallaan kasoissa. Siinä ne olivat yli vuoden, kunnes vähenivät tai hävisivät. Nurmikossa myös kaivettuja kuoppia, joihin ei tuotu multaa ja kylvetty nurmea.

Roska-astiat liian pieniä eikä niitä tyhjennetä riittävän usein. Linnut levittelevät roskia sitten edelleen. Lasinsirut jätetään korjaamatta. Laituriportaissa isoja aukkoja, jotka sitten korjattu käsittelemättömällä eri värisellä laudalla. Tori täynnä repaleisia ja likaisia valtavankokoisia muovitelttoja.

Kaiken huipuksi alueelle tulossa kaksi rakennusprojektia, jotka eivät edisty ja halvaannuttaneet ja rumentaneet ympäristöä. Ihanat laivat laitureineen häviämässä. Massiivinen betoniteatteri surkea ilman mitään piristystä. Radison Bluen edessä tekokukat ja kivipenkereet, joihin kait oli alunperin tarkoitettu pensaita tai muuta kaunista. Pelkkää betonia. Paljon voisi tehdä, että viihtyvyys lisääntyisi. Ihanat aitat ja Kauppahalli. Potentiaalia olisi. Ympäristöön pitäisi satsata enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On asuttu ulkomaillakin ja senkin perusteella Oulu paras paikka. Riittävän suuri, hyvät palvelut, viihtyisä ympäristö ja kohtuuhintaiset elleivät halvat asunnot. On mistä valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos ihan oikeasti olet muka ulkomailla asunut ja vielä kehtaat väittää oulua parhaaksi paikaksi, niin olet kyllä melkoisen kujalla.
Tarkoitat varmaan, että riittävän pieni kaupunki, sillä sitähän oulu on. Kaupungin pienuuteen, sijaintiin ja yleiseen tasoon nähden aivan liian kalliit asunnot, mutta siinä olet oikeasaa, että on mistä valita ja sehän kertookin vain siitä, että.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ulkomailla" voi olla verrattavissa vaikka Tyrnävään. Ei se ulkomailla asuminen automaattisesti ole parempi. :D Oulu on todella ruma takapajula. Ei muuta kaunista kuin Ainolan puisto, mut joillekkin se riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaillakin on huonoja paikkoja asua, jopa huonompia kuin Oulu. :D se on toki jo saavutus. Suomessa lähes kaikki muut kaupungit ovat kauniimpia ja järkevämmin rakennettuja kuin Oulu. Ja ylipäänsä fiilis ja mieliala mikä asukkaista välittyy esim Tre, Hki, Kuopio, Savonlinna yms on ihan eri kuin masentavassa Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutin 2014 koko ikäni Oulussa asuneena Kuopioon. Ei ole ikävä! Kuopio on niin kaunis kaupunki ja pelkästään yleinen ilmapiiri niin paljon parempi mitä Oulussa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

16 vuotta sitte muutin pikkukunnasta ouluun. Olihan Oulu muka iso paikka :D mut ohan tää lopulta melko pieni paikka mutta empä isompaan haluaiskaan muuttaa. Eihän tämä täydellinen ole mutta kyllä täälä tekemistä keksii.
Harmittaa kyllä keskustan rappeutuminen. Paljon tyhjiä toimitiloja. Ei tule käytyä keskustassa muuten kuin töissä tai baarissa. Autolla ku vaikea mennä johonki tiettyyn kauppaan ja ei jaksas jonneki kallioparkkiin ja sieltä kävellä ympäriinsä, kuitenkaan ku niitä kiinnostavia liikkeitä ei juurikaan ole

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka Oulussa asuu,Lappi lähempänä. Ihana Lappi. Opiskellut olen Oulussa ja sinne palaan. Maailmaa kun kiertää,selväksi tulee,mitä kaikkea Oulusta ympäristöineen löytyy.Täältä Savon sydänmailta kun lähtee Helsinkiin: ensin bussilla,sitten junakyytillä ja kuopiosta lentsikalla Helsinkiin. Oulusta suoraan Helsinkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä on mukava käydä nauttimassa sen helmistä. Ei tarvi välittää sen varjopuolista. Oulusta pääsee kätevästi lentämällä. Itse käyn lähinnä Helsingin lentokentällä, kun tarvin yhdyslennon Euroopan isoihin kulttuurikaupunkeihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli toisin sanoen et tule toimeen ilman Helsinkiä koska oulussa ei ole sitä mitä haluat. Kiitos kun kerroit meille totuuden oulun kurjuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti napsahtaa ensi keväänä open virka Oulusta. Se ois sitten paluumuuton aika. Nyt vietetty neljä vuotta Vantaalla. Opiskeluajoista jäi lämpimät muistot Oulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta saatiin viihtyisä perheasunto mukavalla sijainnilla rauhallisesta paikasta 250 000 eurolla. Helsingissä ei tälläisesta olisi voinut kuvitellakaan. Miehelle riittää urheilutapahtumia ja keikkoja. Minä tykkään puuhailla erilaisissa kansalaisjärjestöissä, käydä sinfoniassa ja teatterissa. Lasten kulttuuritapahtumia on myös mukavasti. Asuminen on niin edullista, että rahaa riittää kulttuurimatkoihin Euroopan isoihin keskuksiin. Mies tykkää käydä lisäksi jalkkispeleissä noilla reissuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täältä löytyy myös kalliimpia kämppiä. Tuohon hintaan saisi Toppilan kanavan varrelle valmistuvasta kerrostalosta 57 neliöä. Eli neliöhinta yli 4000 euroa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän perheessä kummatkin ovat asuneet Tampereella, eikä siellä tunnettu toisiamme. Sitten törmättiin sattumalta Oulussa ja pian päätimme muuttaa yhteen. Ensimmäisen lapsen synnyttyä muutimme Ouluu. Täällä on saatu viettää ihanaa perhe-elämää. Isovanhemmat ovat arjessa mukana ja lapsilla on turvallinen kasvuympäristö. Monen lapsuuden ystävän kanssa ollaan samassa elämäntilanteessa. Tapahtumia ja rientoja on aivan riittävästi näin perheelliselle. Elämämme paras päätös oli muuttaa takaisin Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (66)

Uutisvirta

15:18
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden aikana maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
15:06
Onnettomuuksia nelostiellä: Henkilöauto törmäsi tolppaan Tupoksessa ja Iissä sattui peräänajo
14:38
Iivo Niskanen haki Olokselta tuplan – voittovaihde löytyi myös vapaalla
14:00
Nordean pankkipalvelut toimivat jälleen normaalisti, käyttökatko on ohitse
13:33
Tuore tutkimus: Suomalaiset olivat ylivertaisia talvisodassakäynnissä toisen maailmansodan aikaan, varusteita ja taktiikkaa oli kehitetty sisällissodan jälkeen
13:16
Kahavilla: Potnia Artisan Cafe Roasterin Emily Wong tekee kahvista taidetta nyt uusissa tiloissa Myllyojalla
12:13
Parisuhde vähentää juomiskertoja ja alkoholin riippuvuusoireita – tutkimuksen mukaan varsinkin humalahakuinen juominen vähenee, mutta vain miehillä
86
Oulun yliopisto ei ole halvalla ja helposti siirrettävissä – ja mitä tehdään tyhjiksi jäävillä neliöillä? Lukijalta
55
Puheenaihe: Pitääkö Oulun lyseo korjata kouluksi? "Meillä ei ole varaa hylätä tanakkaa ja tervettä koulurakennusta"
47
Hätäisimmät demarit antaisivat Antti Rinteelle jouluun asti aikaa – puolue on nyt historiallisessa kannatuskuopassa
41
Postikiistan ratkominen jatkuu tänään – Useat tukilakot uhkaavat pysäyttää Postin lähetysten käsittelyn ja kuljetuksen maanantaina
13
Nordean kortit ja verkkopankki pois pelistä osan sunnuntaista – asiakkaita kehotetaan varaamaan käteistä
13
Parisuhde vähentää juomiskertoja ja alkoholin riippuvuusoireita – tutkimuksen mukaan varsinkin humalahakuinen juominen vähenee, mutta vain miehillä
12
Kahdeksan tehopisteen kakkosketju antoi vihdoin tulitukea Kärppien ykkösnyrkille – Kolmen pisteen iltaa viettänyt Jussi Jokinen: "Se oli tämän illan suurin juttu"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kuka ne työntekijöiden palkat neuvottelee? Ei ainakaan ytk Lue lisää...
Noo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.11.

Fingerpori

16.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image