Oulu

Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan

Veronica Helasen valmistautuminen 5. joulukuuta vietettäviin ylioppilasjuhliin on hyvässä vauhdissa. Oululaisen ei tarvitse enää lähteä kenkä-, mekko- tai lakkiostoksille. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 21.11.2019 21:17
Jarkko Harjumaa

Syksyllä ylioppilaaksi vaikeuksien jälkeen kirjoittanut Veronica Helanen viettää yo-pirskeitään muiden juhlakalujen tapaan 5. joulukuuta.

Kun Veronica Helanen poistui uskonnon ylioppilaskirjoituksista 3. lokakuuta, hän tunsi itsensä voittajaksi.

Hymy muuttui vieläkin leveämmäksi 14. marraskuuta, kun Helanen sai tiedon, että kaikki aineet menivät hyväksytysti läpi.

Svenska Privatskolan i Uleåborgissa lukion käynyt oululainen saattoi alkaa suunnitella ylioppilasjuhliaan.

Matka 5. joulukuuta järjestettäviin kemuihin oli kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo.

Helasen valmistuminen venähti puolella vuodella alkuperäisestä suunnitelmasta. Hän joutui lopettamaan koulun toissakeväänä hetkeksi kokonaan terveydentilan heikkenemisen seurauksena. Syksy meni kokonaan toipuessa.

– Tämä on minulle tosi iso saavutus. Minulle tehtiin toissakeväänä kaksi maksansiirtoa, Helanen sanoo.

– Minulla todettiin maksasairaus, johon ei ole koskaan löydetty mitään syytä. Siinä vaiheessa elinsiirto oli ainoa vaihtoehto. Huhtikuun alussa 2018 siirretty ensimmäinen maksa kesti 28 päivää.

Nyt tilanne on kuitenkin jo valoisampi. Helanen selätti vaikeudet, palasi koulunpenkille ja päätti valmistua.

Itseluottamus ylioppilaaksi valmistumisen suhteen oli tapissa, sillä Helanen osti valkolakin jo kesäkuukausina.

Perhe ja erityisesti Helasen mummo olivat suurena tukena matkan varrella.

– Luin kokeisiin paljon mummon kanssa. Hän kuulusteli minua ja luki välillä juttuja ääneen, jos en itse jaksanut. Lisäksi keskustelimme kirjoissa käsitellyistä asioista.

Helasen onneksi koulussa oli valmisteltu oppilaita ylioppilaskirjoituksiin jo pidemmän aikaa. Kokeissa oli usein vanhoja yo-tehtäviä ja kielten kuuntelukokeet olivat lähes poikkeuksetta vanhoja yo-kokeita.

– Kirjoitusten taso ei tullut minulle yllätyksenä. Minua ei myöskään jännittänyt, sillä olen todella huono jännittämään. Oli hauskaa katsoa, kun muut olivat ennen kirjoituksia niin stressaantuneita.

Helanen on oululaisittain harvinainen ylioppilas: hän kirjoitti kaikki aineet ruotsiksi.

Helasen äiti on syntynyt Göteborgissa, joten myös tytär pääsi heti nuoresta pitäen sinuiksi Suomen toisen kotimaisen kielen kanssa. Helanen meni ruotsinkieliseen tarhaan kolmevuotiaana ja kävi koko peruskoulun sekä lukion ruotsiksi.

Osa luokkakavereista on tuttuja jo tarha-ajoilta. Ryhmästä muodostui tiivis peruskoulu- ja lukiovuosien aikana.

– Vanhojen tanssit ja penkkarit olivat lukion kohokohtia. Myös 11-henkisen luokkamme yhteinen viiden päivän mökkireissu Leville oli mukava kokemus. Vaikka olin silloin huonossa kunnossa, niin oli ihanaa olla mukana. Luokka on minulle kuin oma perhe.

Valmistautuminen aherruksen päättävään juhlapäivään on täydessä vauhdissa. Kengät ja mekko ovat jo hankittuna. Seuraavana edessä on tarjoilujen leipominen, josta Helanen vastaa pääosin itse.

– Meillä on lista tarjoiluista. Tykkään leipoa, saan tehdä juuri sellaisia luomuksia kuin haluan. Voileipäkakku on bravuurini.

Helanen on omien sanojensa mukaan huono tekemään lahjatoiveita, mutta yksi pikkiriikkinen haave tuoreella ylioppilaalla olisi.

– Olen haaveillut Arabian Paratiisi-astiastosta. Sellainen olisi tarkoitus joskus ostaa.

Katso Pohjois-Suomen syksyn 2019 ylioppilaat.

Veronica Helanen

Syntynyt Oulussa 30. heinäkuuta 2000.

Perheeseen kuuluvat äiti, pikkusisko ja -veli sekä Sankari-niminen yorkshirenterrieri.

On harrastanut partiota noin 12 vuotta Oulun Valppaissa. Tällä hetkellä partionjohtajana, mutta ylenee lähitulevaisuudessa lippukunnanjohtajaksi.

Harrasti sirkusta 11 vuotta. Pelasi myös neljä vuotta salibandyä.

Kannattaa Oulun Kärppiä. Lempipelaajana uransa jo lopettanut Ilkka Mikkola.

Kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa uskonnon, filosofian, äidinkielen (ruotsi), englannin ja suomen.

Aikoo hakea tulevaisuudessa opiskelemaan sosiaalialaa, jossa pääsee auttamaan ihmisiä.

On opiskellut koko ikänsä ruotsiksi, mutta puhuu täydellistä suomen kieltä. Kaksikielisessä perheessä puhutaan kotona suomea. Kouluasiat hoituvat aina ruotsiksi.

MAINOS

Kommentoi

Onnea Veronicalle. Kertomus paaluttaa hyvin arjen ja sen, että katkennut kynsi ei olekaan mailman loppu. Moni nuori neiti niin ajattellee ja myös käyttäytyy sen mukaisesti. Onnea Veronicalle ja tuolla sisukkuudeella pääset varmasti tavoitteisiisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Veeonica! Tiedäthän, että olet sinnikkyytesi lisäksi myös aivan uskomattoman ihana nuori aikuinen, joka jaksaa jollain ihmeen voimalla hymyillä, vaikka hengenlähtöä lähellä olevat vastoinkäymiset ovat osuneet matkan varrelle. Ihanaa tulevaisuutta ja mukavia yo-juhlia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava huomata että vaikeuksien kautta voittoon sinnikäs nainen oot,.. Onneksi teitä vielä jokunen on ja lämpimät onnittelut vaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image