Oulu

Oululainen Toriteatteri pyörii nol­la­bud­je­til­la ja ilman apurahoja – uu­tuus­näy­tel­mä Kimppakämppää har­ras­ta­ja­teat­te­ri­ryh­mä harjoitteli Oulu10:n takapihalla ja Ainolan puistossa

KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.1.2020 20:21
Elina Ursin

Toriteatteri lämmittelee esityskuntoon viime syksynä ensi-iltansa saanutta opiskelijakomediaa Kimppakämppää Puolivälinkankaan kirjaston kokoustilassa.

Puvustusta tai lavasteita ei tässä näytelmässä nähdä, paitsi banaanilaatikoita ja sohva, jonka ryhmän viisi näyttelijää kokoaa rivakasti kasaan tuoleista ja kokoustilan istumatyynyistä.

Teatteriryhmä harjoittelee Puolivälinkankaan kirjastossa, koska kokoustilan voi kuka tahansa varata käyttöönsä ilmaiseksi.

Ennen talven tuloa lukuharjoituksia vedettiin ulkona puistoissa ja esimerkiksi Oulu10:n takapihalla.

– Toriteatteri toimii harrastajapohjalta, nollabudjetilla ja pääsymaksuttomasti, kertoo teatterin perustaja ja ohjaaja Seppo Hämäläinen.

Kimppakämppä on Hämäläisen ideoima ja kirjoittama kertomus opiskelijoiden yhteistaloudesta sekä ystävyydestä. Käsikirjoitusta on näytelmän valmistumisen myötä hiottu ja viilattu yhdessä näyttelijöiden kanssa, kertoo ohjaaja.

Näytelmän erikoisuus on televisiosta tuttu sarjakonsepti, joka Hämäläisen tiedon mukaan on lajissaan ensimmäinen Suomessa, ehkä koko maailmassa.

Ensi-ilta oli viime syksynä Tubassa ja nyt ryhmä vie Kimppakämpän koko ensimmäisen tuotantokauden kolme osaa Oulun pääkirjaston tapahtumatila Laituriin.

Idea on kekseliäs ja sopii Tori-teatterin imagoon. Hämäläinen voi kirjoittaa näytelmään uusia osia ja käsitellä eri teemoja ja teatteriryhmä voi esittää seuraavien tuotantokausien sarjoja eri kokoonpanoilla, missä tahansa, ulkona tai sisällä.

– Mietin jo, mitä seuraavalla tuotantokaudella tapahtuu.

Näytelmän työryhmän, Janina Kairamon, Wilhelmiina Taposen, Jaakko Hentilän, Make Ritvasen ja Ukko Hansen-Haugin Hämäläinen nappasi Oulun kaupungin Taide- ja mediapajan viime keväänä Valveella esitetystä näytelmästä Kuoleman nimi on Saab 96.

Hämäläinen on itseoppinut teatterintekijä. Oma harrastajateatteriura alkoi Oulun kansanopiston opistoteatterissa Irene Ristolaisen yllyttämänä, ja jatkui Oulun Ylioppilasteatterissa 1990-luvulla.

Toriteatteri syntyi Hämäläisen ihmetellessä tuulista ja talvella tyhjää Oulun kauppatoria.

– Mietin, että torilla olisi kiva nähdä iloista meininkiä, ja tuoda teatteri sinne, missä on ihmisiä.

Hämäläisen toive toteutui ja ensimmäinen näytelmä, puoli tuntia kestävä koko kansan Hamlet nähtiin Oulun torille talvella 2012. Yhteistyökumppani oli Liikekeskus.

Toriteatteri palasi torinrantaan jo seuraavana kesänä. Tällä kertaa Hämäläinen kirjoitti ja ohjasi farssin Oulun kaupunginvaltuuston kokouksesta.

– En pystynyt aivan samaan kuin valtuusto. Ainakin tein näytelmästä valtuustokokousta lyhyemmän.

Talvella 2013 Toriteatteri esitti lastennäytelmän Max ja Moritz, ja kesällä kotimaisen version Jumalaisesta näytelmästä, mutta kun Liikekeskuksen mielenkiinto loppui ja yhteistyö lopahti, esitykset torilla loppuivat.

Ilman vakituista harjoitustilaa ja apurahoja toimivat toriteatterilaiset ovat varsin tyytyväisiä omaan tilanteeseensa. Sen sijaan Hämäläinen pahoittelee muiden harrastajaryhmien resurssien puutetta.

– Oulussa on paljon luovan alan harrastajia, musiikin- ja teatterin tekijöitä ilman harjoitus- tai esiintymistiloja. Kaupungissa ei ole matalankynnyksen tilaa, missä harrastajat voisivat harjoitella sekä esiintyä yleisölle ilman tilamaksuja.

Toriteatteri esittää

Oululainen Seppo Hämäläinen perusti Toriteatterin vuonna 2012.

Opiskellut vuoden Lahden kansanopiston näyttämötaiteen linjalla.

Hämäläinen kynäilee näytelmäkäsikirjoituksia ja ohjaa, mutta ei näyttele.

Toriteatterin ensimmäiset esitykset Oulun kauppatorilla.

Ensi kesäksi Hämäläinen kirjoittaa Toriteatterille lastennäytelmän, esitysaika ja -paikka varmistuvat myöhemmin.

Toriteatterin Kimppakämppä pääkirjaston tapahtumatila Laiturissa (1. krs.).

Esityksiä on kolme, 13.1., 20.1. ja 29.1. kello 18–19.

Kimppakämppä on sarjanäytelmä (3x20 minuuttia) ja komedia kahdesta nuoresta naisesta, jotka sattuman oikusta päätyvät asumaan samaan soluasuntoon.

Ei pääsymaksua.

Toriteatterista kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Seppo Hämäläiseen, galiban@luukku.com.

”Harjoittelemme kohtuudella kerran viikossa, joten toriteatterilaisilla jää aikaa muihin harrastuksiin ja tekemisiin.” Seppo Hämäläinen Toriteatterin ohjaaja

MAINOS

Kommentoi

Aivan mahtavaa toimintaa.Nuorille tekemistä ja toimintaa.
Oulun teatterilla on varmasti tiloja vapaana .Jos on kaupungin teatteri- pitää tiloja antaa tällaiseen ilman muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillistä, että Oulun Liikelaitos ry:ltä ei onnistu tässäkään pitkäaikainen yhteistyö, vaan kiinnostus lopahtaa parin vuoden jälkeen. Onko sitten ihme, ettei ydinkeskustaan ole kehittynyt mitään pysyvää aktiviteettia, se kun vaatisi pitkäjänteistä kehittämistyötä, että ihmiset oppisivat tuntemaan nämä tapahtumat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea ja aito kulttuuri on olemassa, oli apurahoja tai ei.

Jos taide ei ota syntyäkseen ilman julkista tukea, niin onko se kulttuuria lainkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos perusopetusta ei synny ilman yhteiskunnan tuukia, niin onko se perusopetusta lainkaan? Jos sote-palveluja ei synny ilman yhteiskunnan tukia, niin onko se sote-palvelua lainkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaavuoren trollaus alkaa toimia, kun apurahoja ei saada enää Helsingin ulkopuolelle. Ei persuistakaan ole pitämään pohjoisen puolia. Halla-aho on helsinkiläinen elitisti. Vapaavuori nauraa partaansa, kun maakunnissa äänestetään persuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seppo on ihminen isolla sydämellä ja se näkyy kyllä työssä. Hienoa, että hän jakaa omia ajatuksia yleisölle ja antaa nuorille kanavan ilmaista itseään teatterin avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole oikeaa taidetta jos yleisö käy katsomassa, kukaan ei suutu tai vedä kotiinpäin, ja budjetti ei yllä edes miljoonaan. Saako tuota edes kutsua teatteriksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista ettei apurahoja tule. Helsinkiinhän näitä tungetaan ihan urakalla. Tämäkin on aluepolitiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinkiin yritetään tunkea kaikki mikä mahtuu ja ei mahdu, vaikka Kööpenhamina ja Tukholma näytti, ettei se vaan toimi - näissä maissa on ymmärretty virhe ja aloitettu taas viemään valtion virkoja ja virastoja pitkin maakuntia. Tämä tapahtui jo 10 vuotta sitten...silti täällä Orpot ja Vapaavuoret haluaa kaiken Kehä 3:n sisälle, sisältäen kulttuurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image