Oulu

Oululainen stand up -koomikko Zaani ei sovi heik­ko­her­moi­sil­le

Oulu 30.8.2006 10:03
Carita Forsman
Pieni, vihainen mies. Siinä kolme sanaa, jotka tulevat mieleen Zaania kuunnellessa. Vaikutelma ei voi pitää paikkaansa, mieshän on stand up -koomikko.

"No, kyllä minä olen vahvasti kantaaottava mies, varsinkin kun pääsen avautumaan", hän sanoo.

"Mutta on minulle käynyt niin, että pari rouvaa eturivistä on lähtenyt kesken esitystä pois. Takahuoneessa kollegat ovat onnitelleet, onhan se saavutus sekin. Välillä juttuni ovat niin roiseja, että ne käsitetään helposti väärin", Zaani jatkaa.

"Esimerkiksi jos käytän jutuissani vähemmistöryhmiä tai pilkkaan miehiä. Minua saatetaan helposti luulla sovinistiksi, vaikka käytän esimerkkinä itsenäni", hän kertoo.

Toisaalta Zaani tarttuu rohkeasti asioihin, joita ei tavallisesti sanota ääneen. Hän saattaa heittää, että moniko äiti haluaa välillä kuristaa lapsensa kuoliaaksi. Ei ihme, että yleisö saattaa jättää naurut nauramatta, mutta tämä mies ei kuvia kumartele. Hän on rohkea ja haluaa ravisuttaa luutuneita ennakkoluuloja.

"Tosikkojen ei kannata vaivautua paikalle. Useimmiten esityksen jälkeen ihmiset tulevat kiittelemään ja he ovat silloin ymmärtäneet jutut oikein", hän sanoo.

Jean-Eric Chaument eli Zaani on harvinainen stand up -koomikko, sillä hän ei koskaan käsikirjoita juttujaan valmiiksi.

"Saatan tehdä ranskalaisia viivoja, ja improvisoida niiden mukaan, mutta minulle on aina tärkeää, että saan spontaanisti kontaktin yleisöön. Jos joku näyttää sitruunalta, poimin hänet mukaan", Zaani valottaa.

Zaanin isä on ranskalainen ja äiti suomalainen. Viisivuotiaaksi asti perhe asui Ranskassa, ja Zaani ehti käydä siellä katolista nunnakoulua kaksi vuotta.

"Minulta kului suomalaisessa tarhassa pitkän aikaa ennen kuin uskalsin leikkiä. Nunnakoulussa kuri oli erittäin ankaraa, asuun kuului pinkki koulupusero ja minut oli ristitty Poniksi. Muistot sieltä eivät todellakaan ole mukavia", hän puistelee päätään.

Suomeen muutettuaan Zaanin äidinisä otti pojan kasvatettavakseen.

"Äiti oli kiireinen töissä ja myöhemmin opiskeluissaan. Isoisäni Elias-Veli Sovijärvi oli ollut Karjalan prikaatin komppaniapäällikkö eli jämpti kasvatus jatkui. Mutta hänestä minulla on mukavia muistoja", Zaani kertoo.

Miehen vilkkaaseen olemukseen ei koulu sopinut ollenkaan. Jäljelle jäi vain inho koko laitosta kohtaan.

"Kai minulla varmasti oli tai on jonkin ADHD:n muoto, sillä olen hyperaktiivinen edelleen koko ajan. Myöhemmin sitten menin ammattikouluun ravintola-alan peruslinjalle ja valmistuin laivatarjoilijaksi", hän kertoo, ja kehuu kokeilleensa miltei 40 eri ammattia puutarhurista ranskankielen tuntiopettajaan.

"Kätilöopistoonkin pyrin, koska innostuin päiväkodissa touhuamaan lasten kanssa. En kuitenkaan päässyt, sillä koulutodistus oli niin huono", Zaani kertoo.

Ennen ryhtymistään täysipäiväiseksi koomikoksi, Zaani ehti olla muun muassa neljä vuotta Rukalla safarioppaana.

"Hyvällä supliikilla olen aina pärjännyt. Kerran möin oululaisessa liikkeessä verhokankaat kahdelle naisasiakkaalle ja annoin alennukset päälle, vaikka olin itse vain lamppuostoksilla. Rakastan käytännön piloja!", hän nauraa.

Radiotöissä eräs käytännön pila meni miehen omasta mielestäänkin liian pitkälle.

"Näyttelin olevani ennustaja ja sain hirmumäärän vakavia yhteydenottoja. Olisin voinut huijata heitä loputtomasti, mutta hävitin joka ikisen sähköpostin. On todella pelottavaa, että ihmisiä on niin helppo huijata, ajatelkaapa mitä tahansa uskontoa tai vaikkapa "oikeita" ennustajia. Kuka hemmetti on edes oikea ennustaja?"

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image