Oulu

Oululainen stand up -koomikko Zaani ei sovi heik­ko­her­moi­sil­le

Oulu 30.8.2006 10:03
Carita Forsman
Pieni, vihainen mies. Siinä kolme sanaa, jotka tulevat mieleen Zaania kuunnellessa. Vaikutelma ei voi pitää paikkaansa, mieshän on stand up -koomikko.

"No, kyllä minä olen vahvasti kantaaottava mies, varsinkin kun pääsen avautumaan", hän sanoo.

"Mutta on minulle käynyt niin, että pari rouvaa eturivistä on lähtenyt kesken esitystä pois. Takahuoneessa kollegat ovat onnitelleet, onhan se saavutus sekin. Välillä juttuni ovat niin roiseja, että ne käsitetään helposti väärin", Zaani jatkaa.

"Esimerkiksi jos käytän jutuissani vähemmistöryhmiä tai pilkkaan miehiä. Minua saatetaan helposti luulla sovinistiksi, vaikka käytän esimerkkinä itsenäni", hän kertoo.

Toisaalta Zaani tarttuu rohkeasti asioihin, joita ei tavallisesti sanota ääneen. Hän saattaa heittää, että moniko äiti haluaa välillä kuristaa lapsensa kuoliaaksi. Ei ihme, että yleisö saattaa jättää naurut nauramatta, mutta tämä mies ei kuvia kumartele. Hän on rohkea ja haluaa ravisuttaa luutuneita ennakkoluuloja.

"Tosikkojen ei kannata vaivautua paikalle. Useimmiten esityksen jälkeen ihmiset tulevat kiittelemään ja he ovat silloin ymmärtäneet jutut oikein", hän sanoo.

Jean-Eric Chaument eli Zaani on harvinainen stand up -koomikko, sillä hän ei koskaan käsikirjoita juttujaan valmiiksi.

"Saatan tehdä ranskalaisia viivoja, ja improvisoida niiden mukaan, mutta minulle on aina tärkeää, että saan spontaanisti kontaktin yleisöön. Jos joku näyttää sitruunalta, poimin hänet mukaan", Zaani valottaa.

Zaanin isä on ranskalainen ja äiti suomalainen. Viisivuotiaaksi asti perhe asui Ranskassa, ja Zaani ehti käydä siellä katolista nunnakoulua kaksi vuotta.

"Minulta kului suomalaisessa tarhassa pitkän aikaa ennen kuin uskalsin leikkiä. Nunnakoulussa kuri oli erittäin ankaraa, asuun kuului pinkki koulupusero ja minut oli ristitty Poniksi. Muistot sieltä eivät todellakaan ole mukavia", hän puistelee päätään.

Suomeen muutettuaan Zaanin äidinisä otti pojan kasvatettavakseen.

"Äiti oli kiireinen töissä ja myöhemmin opiskeluissaan. Isoisäni Elias-Veli Sovijärvi oli ollut Karjalan prikaatin komppaniapäällikkö eli jämpti kasvatus jatkui. Mutta hänestä minulla on mukavia muistoja", Zaani kertoo.

Miehen vilkkaaseen olemukseen ei koulu sopinut ollenkaan. Jäljelle jäi vain inho koko laitosta kohtaan.

"Kai minulla varmasti oli tai on jonkin ADHD:n muoto, sillä olen hyperaktiivinen edelleen koko ajan. Myöhemmin sitten menin ammattikouluun ravintola-alan peruslinjalle ja valmistuin laivatarjoilijaksi", hän kertoo, ja kehuu kokeilleensa miltei 40 eri ammattia puutarhurista ranskankielen tuntiopettajaan.

"Kätilöopistoonkin pyrin, koska innostuin päiväkodissa touhuamaan lasten kanssa. En kuitenkaan päässyt, sillä koulutodistus oli niin huono", Zaani kertoo.

Ennen ryhtymistään täysipäiväiseksi koomikoksi, Zaani ehti olla muun muassa neljä vuotta Rukalla safarioppaana.

"Hyvällä supliikilla olen aina pärjännyt. Kerran möin oululaisessa liikkeessä verhokankaat kahdelle naisasiakkaalle ja annoin alennukset päälle, vaikka olin itse vain lamppuostoksilla. Rakastan käytännön piloja!", hän nauraa.

Radiotöissä eräs käytännön pila meni miehen omasta mielestäänkin liian pitkälle.

"Näyttelin olevani ennustaja ja sain hirmumäärän vakavia yhteydenottoja. Olisin voinut huijata heitä loputtomasti, mutta hävitin joka ikisen sähköpostin. On todella pelottavaa, että ihmisiä on niin helppo huijata, ajatelkaapa mitä tahansa uskontoa tai vaikkapa "oikeita" ennustajia. Kuka hemmetti on edes oikea ennustaja?"

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:30
Riita pelin säännöistä tuli kalliiksi: Mies huitaisi toista biljardikepillä, oikeus määräsi maksamaan yli 10 000 euroa korvauksia
22:06
Tuukka Kivioja on OLS:n 22-vuotias ykköstykki, jonka harteilla painaa iso vastuu – "Haluan olla joukkueen paras pistemies ja tärkein pelaaja" Tilaajille
22:04
Satavuotiasta steinerpedagogiikkaa juhlittiin Oulussa – "Meillä menee oikein mukavasti, ja koulussa on tekemisen tunnelma"
21:43
Oamkiin haki syksyn yhteishaussa 1601 ensisijaista hakijaa – sosionomikoulutukseen eniten hakijoita
20:50
Puuhun sidottu ja ammuttu koira kuohutti Enontekiöllä – eläimen lopettanut omistaja ilmoittautui poliisille: "Eläinrääkkäyspuheet voi lopettaa" Tilaajille
20:35
Nuokkarilla notkuminen ei haitannut opetusministeri Li Anderssonin koulunkäyntiä – "Poliittinen vaikuttaminen alkoi kunnolla yliopistoaikoina"
20:23
Saudi-Arabia haluaa viedä öljynsä maailman merille – kuningaskunta edistää salaista aiettaan Jemenin sisällissodan varjolla
90
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
72
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
68
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
53
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
50
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
49
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
46
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa täynnä hankalia ihmisiä

Kaikki jotka ei ole samaa mieltä on joidenkin mielestä hankalia? Lue lisää...
Kritiikkiä tarvitaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image