Oulu

Oululainen stand up -koomikko Zaani ei sovi heik­ko­her­moi­sil­le

Oulu 30.8.2006 10:03
Carita Forsman
Pieni, vihainen mies. Siinä kolme sanaa, jotka tulevat mieleen Zaania kuunnellessa. Vaikutelma ei voi pitää paikkaansa, mieshän on stand up -koomikko.

"No, kyllä minä olen vahvasti kantaaottava mies, varsinkin kun pääsen avautumaan", hän sanoo.

"Mutta on minulle käynyt niin, että pari rouvaa eturivistä on lähtenyt kesken esitystä pois. Takahuoneessa kollegat ovat onnitelleet, onhan se saavutus sekin. Välillä juttuni ovat niin roiseja, että ne käsitetään helposti väärin", Zaani jatkaa.

"Esimerkiksi jos käytän jutuissani vähemmistöryhmiä tai pilkkaan miehiä. Minua saatetaan helposti luulla sovinistiksi, vaikka käytän esimerkkinä itsenäni", hän kertoo.

Toisaalta Zaani tarttuu rohkeasti asioihin, joita ei tavallisesti sanota ääneen. Hän saattaa heittää, että moniko äiti haluaa välillä kuristaa lapsensa kuoliaaksi. Ei ihme, että yleisö saattaa jättää naurut nauramatta, mutta tämä mies ei kuvia kumartele. Hän on rohkea ja haluaa ravisuttaa luutuneita ennakkoluuloja.

"Tosikkojen ei kannata vaivautua paikalle. Useimmiten esityksen jälkeen ihmiset tulevat kiittelemään ja he ovat silloin ymmärtäneet jutut oikein", hän sanoo.

Jean-Eric Chaument eli Zaani on harvinainen stand up -koomikko, sillä hän ei koskaan käsikirjoita juttujaan valmiiksi.

"Saatan tehdä ranskalaisia viivoja, ja improvisoida niiden mukaan, mutta minulle on aina tärkeää, että saan spontaanisti kontaktin yleisöön. Jos joku näyttää sitruunalta, poimin hänet mukaan", Zaani valottaa.

Zaanin isä on ranskalainen ja äiti suomalainen. Viisivuotiaaksi asti perhe asui Ranskassa, ja Zaani ehti käydä siellä katolista nunnakoulua kaksi vuotta.

"Minulta kului suomalaisessa tarhassa pitkän aikaa ennen kuin uskalsin leikkiä. Nunnakoulussa kuri oli erittäin ankaraa, asuun kuului pinkki koulupusero ja minut oli ristitty Poniksi. Muistot sieltä eivät todellakaan ole mukavia", hän puistelee päätään.

Suomeen muutettuaan Zaanin äidinisä otti pojan kasvatettavakseen.

"Äiti oli kiireinen töissä ja myöhemmin opiskeluissaan. Isoisäni Elias-Veli Sovijärvi oli ollut Karjalan prikaatin komppaniapäällikkö eli jämpti kasvatus jatkui. Mutta hänestä minulla on mukavia muistoja", Zaani kertoo.

Miehen vilkkaaseen olemukseen ei koulu sopinut ollenkaan. Jäljelle jäi vain inho koko laitosta kohtaan.

"Kai minulla varmasti oli tai on jonkin ADHD:n muoto, sillä olen hyperaktiivinen edelleen koko ajan. Myöhemmin sitten menin ammattikouluun ravintola-alan peruslinjalle ja valmistuin laivatarjoilijaksi", hän kertoo, ja kehuu kokeilleensa miltei 40 eri ammattia puutarhurista ranskankielen tuntiopettajaan.

"Kätilöopistoonkin pyrin, koska innostuin päiväkodissa touhuamaan lasten kanssa. En kuitenkaan päässyt, sillä koulutodistus oli niin huono", Zaani kertoo.

Ennen ryhtymistään täysipäiväiseksi koomikoksi, Zaani ehti olla muun muassa neljä vuotta Rukalla safarioppaana.

"Hyvällä supliikilla olen aina pärjännyt. Kerran möin oululaisessa liikkeessä verhokankaat kahdelle naisasiakkaalle ja annoin alennukset päälle, vaikka olin itse vain lamppuostoksilla. Rakastan käytännön piloja!", hän nauraa.

Radiotöissä eräs käytännön pila meni miehen omasta mielestäänkin liian pitkälle.

"Näyttelin olevani ennustaja ja sain hirmumäärän vakavia yhteydenottoja. Olisin voinut huijata heitä loputtomasti, mutta hävitin joka ikisen sähköpostin. On todella pelottavaa, että ihmisiä on niin helppo huijata, ajatelkaapa mitä tahansa uskontoa tai vaikkapa "oikeita" ennustajia. Kuka hemmetti on edes oikea ennustaja?"

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

102
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
72
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
54
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
46
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
24
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
23
"Taidan ottaa nyt konjakin", eläkkeellä oleva Ebla Katainen tuumasi miehelleen perjantai-iltana Siilinjärvellä, kun hänestä tuli miljonääri
21
Oulussa työllistetään EU:n rahoilla – leijonaosan EU:n rakennerahastomiljoonista saa Pohjois-Pohjanmaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Marja-aronia
Ansku k

Uusin lukijakuva

Iltalento
Esko H

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image