Oulu

Oululainen sar­ja­ku­va­tai­tei­li­ja Ville Ranta sai WSOY:n kir­jal­li­suus­sää­tiön 12 000 euron tun­nus­tus­pal­kin­non

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta julkaisee uuden sarjakuvan. (kuvaajan suosikki) KUVA: Annika Ollanketo
Oulu 3.10.2018 15:40
Heikki Uusitalo

WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnot on jaettu tiistaina Werner Söderströmin syntymäpäivänä. Palkittuja ovat sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kääntäjä Bui Viet Hoa sekä kirjailijat Siiri Enoranta ja Tommi Kinnunen.

Ville Ranta, 39, on oululainen sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä. Tunnustuksen perusteluissa hänellä kuvataan olevan persoonallinen kertojanääni. Ääntään Ranta käyttää vapautuneesti mutta harkiten.

"Teoksissa edetään jazzin tahtiin, rönsyilyä ja sivupolkuja pelkäämättä. Kuten jazzissa, Villen vapautunut kerronta, niin kuvallinen kuin sanallinenkin, lepää rautaisen taidon ja pohjatyön tukevalla perustalla", perusteluissa todetaan.

Rannan teokset tutkivat ihmisyyttä ja vilisevät viittauksia kirjallisuuden merkkiteoksiin sekä klasikkofilosofeihin.

"Ranta ei pelkää ottaa kantaa poleemisiin aiheisiin, kuten maahanmuuttoon, sukupuolirooleihin ja poliittisiin kysymyksiin. Hän on menestynyt sarjankuvantekijänä myös maailmalla ja erityisesti sarjakuvan suurvallassa Ranskassa. Akvarellin käyttäjänä Ranta on Suomessa omaa luokkaansa."

Palkinnot ovat suuruudeltaan 12 000 euroa.

Ville Ranta on palkittu uransa aikana aiemmin lukuisilla tunnustuksilla. Hän on saanut muun muassa Sarjakuva-Finlandian, Puupäähatun ja Ranskan kansallisen ansioritarikunnan ritarimerkin. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

En koskaan ole ymmärtänyt näitä höpönassusarjiksia. Ehkä siinä syy miksen pidä niistä. Kiva kun löytyy tukevia tahoja moiseen touhuun. Rahatonna ei ole hyvä olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu. Pidän Rannan tyylistä ja kerronnasta, sekä pidemmissä tarinoissa että lyhyemmissä kuvissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15.2.
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15.2.
Latvalalle karmea pettymys Ruotsin MM-rallissa – "Yritin ajaa liian kovaa suhteessa olosuhteisiin"
15.2.
Kempeleläinen Emmi Pälvilä on palkintosijoja kahmiva magneetti – lehtien ja kirjeiden lajittelu Postissa vaihtuu hetkessä cheertanssiin
15.2.
Ministeriö aloittaa jätelainsäädännön uudistamisen – Muutoksen taustalla on uusi EU:n jätedirektiivi
15.2.
Trumpin törkeys oli Nastyn alkusysäys – Koreografi Susanna Leinonen: "Tuntuu, että luisumme taaksepäin naisten oikeuksissa"
15.2.
Kun Tiina, 40, kokeili seksin myymistä ensimmäisen kerran, hän hämmästyi asiakkaiden paljoudesta – Tällaisia ovat Tiinan työpäivät ja asiakkaat Tilaajille
15.2.
Oulun vanhojen tanssit videolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöllä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

367 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juttutupa, läpileikkaus oululaisista

Minä mitään vääristele! Se on vain propagandaa!! Samaahan se suotaa tenavakin vailla mitään faktaa, vuodesta toiseen itk... Lue lisää...
Tanhutähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image