Oulu

Oululainen sar­ja­ku­va­tai­tei­li­ja Ville Ranta sai WSOY:n kir­jal­li­suus­sää­tiön 12 000 euron tun­nus­tus­pal­kin­non

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta julkaisee uuden sarjakuvan. (kuvaajan suosikki) KUVA: Annika Ollanketo
Oulu 3.10.2018 15:40
Heikki Uusitalo

WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnot on jaettu tiistaina Werner Söderströmin syntymäpäivänä. Palkittuja ovat sarjakuvataiteilija Ville Ranta, kääntäjä Bui Viet Hoa sekä kirjailijat Siiri Enoranta ja Tommi Kinnunen.

Ville Ranta, 39, on oululainen sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä. Tunnustuksen perusteluissa hänellä kuvataan olevan persoonallinen kertojanääni. Ääntään Ranta käyttää vapautuneesti mutta harkiten.

"Teoksissa edetään jazzin tahtiin, rönsyilyä ja sivupolkuja pelkäämättä. Kuten jazzissa, Villen vapautunut kerronta, niin kuvallinen kuin sanallinenkin, lepää rautaisen taidon ja pohjatyön tukevalla perustalla", perusteluissa todetaan.

Rannan teokset tutkivat ihmisyyttä ja vilisevät viittauksia kirjallisuuden merkkiteoksiin sekä klasikkofilosofeihin.

"Ranta ei pelkää ottaa kantaa poleemisiin aiheisiin, kuten maahanmuuttoon, sukupuolirooleihin ja poliittisiin kysymyksiin. Hän on menestynyt sarjankuvantekijänä myös maailmalla ja erityisesti sarjakuvan suurvallassa Ranskassa. Akvarellin käyttäjänä Ranta on Suomessa omaa luokkaansa."

Palkinnot ovat suuruudeltaan 12 000 euroa.

Ville Ranta on palkittu uransa aikana aiemmin lukuisilla tunnustuksilla. Hän on saanut muun muassa Sarjakuva-Finlandian, Puupäähatun ja Ranskan kansallisen ansioritarikunnan ritarimerkin. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

En koskaan ole ymmärtänyt näitä höpönassusarjiksia. Ehkä siinä syy miksen pidä niistä. Kiva kun löytyy tukevia tahoja moiseen touhuun. Rahatonna ei ole hyvä olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu. Pidän Rannan tyylistä ja kerronnasta, sekä pidemmissä tarinoissa että lyhyemmissä kuvissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.4.
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
21.4.
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21.4.
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21.4.
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
21.4.
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
21.4.
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
21.4.
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image