Oulu

Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luon­to­ku­va­ki­sas­sa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa

Raija Väyrynen kuvaa luontoa ja ihmisiä Hietasaaressa ja Hailuodossa. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 20.10.2019 20:00 | Päivitetty 20.10.2019 20:01
Elina Ursin

Vuoden luontokuva -kisan lintusarjan voittaja oululainen Raija Väyrynen kuvasi Räntäkuovit kevätmyräkässä Hailuodon Rytijärvellä.

Oululainen Raija Väyrynen ei ollut uskoa korviaan, kun Vuoden luontokuva -kisan puheenjohtaja Kari Wallgren soitti ja kertoi linnut-sarjan voitosta. Hämmennys oli suuri.

– Lintusarja on kisan suosituin, yli 4 000 kuvaa. Hämmästyin, että tuomaristo tykkäsi pelkistetystä lintukuvastani niin paljon, koska osallistujien joukossa on paljon ammattikuvaajia. Olen amatööri ja harrastaja, kertoo eläkkeellä oleva biologi ja eläinlääkäri.

Lintu-sarjan voittokuvan Räntäkuovit Väyrynen kuvasi Hailuodon Rytijärvellä huhtikuussa vuonna 2017. Keväällä Rytijärvellä voi bongata paljon lintuja, kuovien lisäksi pulmusia, hanhia, joutsenia ja kurkia. Kuvanottohetkellä lunta tuli taivaan täydeltä. Kuovipariskunta odottaa kuvassa sään selkiytymistä.

– Kuovi on minulle merkittävä lintu. Kuovin huuto on kevään eroottisin ääni. Valokuvaan on tallentunut hyvin lyhyessä hetkessä ääniä, keväisen pellon tuoksu ja voimakkaita tunteita.

Raija Väyrysen Räntäkuovit Hailuodon Rytijärvellä. KUVA: Raija Väyrynen

Väyrynen kuvaa lähes päivittäin lintuja, kasveja, sieniä, eläimiä, luontoa ja ihmisiä Hailuodossa ja Oulussa. Kuvauspaikkoja ja -aiheita on runsaasti kaupunkikodin lähellä Hietasaaressa.

Valokuvaamisesta Väyrynen innostui Lapissa. Pertti ja Raija Väyrysellä oli vuosikausia tapana käydä kuvaamassa tunturikasvien kukintaa Kilpisjärvellä.

– Koska Pertti ei suostunut kuvaamaan, mitä minä olisin halunnut kuvattavan, aloitin ensin tähtäilemällä ja näpsimällä digipokkarilla, myöhemmin digijärjestelmäkameralla.

Vuoden Luontokuva on Kuhmosta kotoisin olevan ammattiluontokuvaaja Ville Heikkisen Karhu ja korppi.

Kilpailun tuomaristo mieltyi erityisesti voittokuvan eeppiseen tunnelmaan. Tuomaristo kiinnitti huomiota myös kuvan esittämän tilanteen ainutkertaisuuteen.

Vuoden Luontokuva on Kuhmosta kotoisin olevan ammattiluontokuvaaja Ville Heikkisen Karhu ja korppi.KUVA: Ville Heikkinen

– Sommittelu on todella tarkkaan mietitty. Siluetit ovat tarkkoja ja juuri oikeissa paikoissa. Eläinten asennot ovat hämmästyttävän teatraaliset. Puut ja niiden oksat koristelevat ja kehystävät kuvan, tuomaristo analysoi.

Vuoden Luontokuva -kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14 000 kuvaa kaikkiaan 844:ltä eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa.

Palkitut luontokuvat netissä

Vuoden luontokuva -kilpailun tuomareina toimivat Juha Ahvenharju Vihdistä, Jyrki Kallio-Koski Oulusta, Iiris Niemi Helsingistä ja Jani Ylikangas Kokkolasta.

Kilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa.

Kilpailussa jaettavien palkintojen ja julkaisupalkkioiden yhteisarvo on yli 35 000 euroa.

Vuoden luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista koottu näyttely kiertää ensi vuonna Suomea.

Kaikki palkitut 40 kuvaa ovat nähtävissä netissä, vuodenluontokuva.fi.

Pohjoisen Luontokuvaajat järjestää yhteistyössä Suomen Luonnonvalokuvaajat kanssa tapahtumaillan sunnuntaina 27.10. alkaen kello 17 Pohjankartanossa.

Tilaisuudessa esitellään kooste valtakunnallisessa Vuoden Luontokuva -kilpailussa menestyneistä kuvista.

Tilaisuudessa esiintyvät vuoden 2018 voittaja Taru Rantala sekä Vuoden Polkulainen 2018, oululainen graafikko ja ammattivalokuvaaja Sami Säily.

MAINOS

Kommentoi

voittajille.🌹 Upeita kuvia ovat molemmat. Mielestäni luomukuvat ovat niitä "oikeita" kuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on muuten Rytijärvessä eikä -järvellä, niin täällä Luodossa sanotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvien manipulaatioista on vaikea sanoa, mutta erittäin tärkeää on herättää kuvilla aikaan tunteita katsojalle. Nuo ovat hyviä molemmat, omalla tavallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raijan kuva taitaa olla luomu ja ammattikuvaaja Heikkisen kuva todennäköisesti muokattu, jotta asennot ja sommittelut yms. sattuneet juuri niin nappiin kuin vain voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image