Oulu

Oululainen kokki sai arvostetun ravintola-alan palkinnon ensimmäisenä vuok­ra­työ­läi­se­nä – yli 20 vuoden aikana hän on nähnyt työ­paik­ka­ruo­ka­loi­den muutokset

Oulu 26.3.2020 20:05
Anna Pesonen-Smith

Työstään palkittu Johannes Djupsjöbacka valmistaa ruokaa ”kädet veressä tai jauhoissa”, tarjoilee fiinisti ja tiskaa lopuksi.

Vuokratyöfirman listoilla työskentelevä kokki Johannes Djupsjöbacka pitää työnsä vaihtelevuudesta. Työnantajina esimerkiksi Oulun vankila tarjoaa säännöllistä päivätyötä ja teatteriravintola monenlaisia tilaisuuksia lounasbuffeteista illanviettoihin. Djupsjöbacka sai alkuvuodesta ravintola-alan palkinnon. KUVA: Eero Kokko

Oululainen Johannes Djupsjöbacka, 44, palkittiin alkuvuodesta ravintola-alan arvostetussa PRO-gaalassa Helsingissä. Hänet valittiin parhaaksi ammattikeittiön kokiksi.

Djupsjöbackan viimeisimmät työnantajat ovat olleet Leijonacatering Oulun vankilassa, Kanrestan pyörittämä Teatteriravintola Vänmanni ja Antell Cafe Piha. Staffpoint maksaa silti palkan sanavalmiille ja huumorin kukkasia alituiseen viljelevälle kokille.

Djupsjöbackan saama palkinto oli poikkeuksellinen, sillä se annettiin ensimmäistä kertaa vuokratyöläiselle. Yli 20 vuotta Staffpointin listoilla viihtynyt Djupsjöbacka kertoi palkintopuheessaan ajan muutoksesta.

Vuokratyöläisten auttavat kädet ovat nousseet nykyisin monessa paikassa suureen arvoon, kun aiemmin heidän saatettiin pelätä vievän vakituisten paikat.

Työpaikkaruokaloissa näkyvä muutos on tapahtunut Djupsjöbackan mukaan tarjonnassa, kun tarpeet ja asiakkaiden odotukset ovat kasvaneet.

– Silloin kun aloitin, salaattina oli kaalia ja säilykepunajuurta ja porkkanaraastetta. Jollei raaste ehtinyt kuivahtaa pahoin päivän aikana, laitettiin se vielä uudelleen tarjolle ja koristeltiin rusinoilla, Djupsjöbacka kuvailee.

Hänen mukaansa keittiöissä mietitään nykyisin erikseen, mitä proteiineja – kuten broilerikuutioita tai fetajuustoa – laitetaan milloinkin esille. Eikä lisukesiemeniä sovi unohtaa linjan lopusta.

– Leipää täytyy olla sen seitsemän sorttia ja maitoa on rasvatonta, rasvatonta ja laktoositonta, kevyttä maitojuomaa... Laktoosi-intoleranssista ei aikoinaan puhuttu, vaan pieraistiin ja jatkettiin hieman ujona matkaa, Djupsjöbacka vertaa.

Hän arvelee vuosikymmenten aikana pahimman trendin olleen karppausbuumin, jolloin ruoan piti olla usein hiilihydraatitonta. Nykyisin eräs tyypillinen pyyntö on, ettei ruoassa saisi olla näkyvää sipulia.

Jos Djupsjöbacka saisi päättää, hän järjestäisi kännykkäparkit ravintoloiden oville.

– Nykyisin pariskunnat naputtelevat pöydissä kasvot sinisestä valosta loistaen ja he voivat oikein säikähtää, kun tarjoilija tulee paikalle.

Keittiössä Djupsjöbacka ei pelkää raakaa työtä. Hän valmistaa ruokaa ”kädet veressä tai jauhoissa”, tarjoilee fiinisti sekä tiskaa – niin kuin kotonakin, mutta isommassa mittakaavassa.

”Kolmen oliivin -ohjeista” hän ei sen sijaan pidä. Niillä Djupsjöbacka tarkoittaa ketjuruokapaikkojen tiukkoja annoskuvauksia ja yksittäisten kurkkukuutioiden tai tomaattiviipaleiden kappalemääriä. Toisaalta käytäntö on ymmärrettävä, sillä ketjupaikkojen ideana on, että asiakas saa täsmälleen saman annoksen Hangosta Uts-joelle.

– Luova hulluus on hauskaa. Luonnevikani tahtoo olla, että olen keittiössä nyrkki pystyssä, jos joku tulee rajoittamaan, Djupsjöbacka vitsailee.

Hän sanoo, että työmaaruokaloiden eli niin kutsuttujen lapiopaikkojenkin lounaspöydästä voi tehdä taidetta.

– Se lähtee siitä, millaista palaa kurkusta leikkaa, sekoitatko salaattiainekset keskenään vai teetkö niistä raitoja ja laitat pari yrttioksaa koristeeksi, Djupsjöbacka havainnollistaa.

Ohjaamiaan harjoittelijoita hän kehottaa toimimaan rauhallisesti ja valmistamaan annoksesta sen näköisen, jollaisen itsekin haluaisi saada ravintolassa eteensä.

Johannes Djupsjöbacka

Ammatti: Kokki.

Syntynyt: Kokkolassa, mutta muutti jo alle kouluikäisenä Ouluun.

Ikä: 44 vuotta.

Koulutus: Rovaniemen hotelli- ja ravintolaoppilaitos.

Ura: Teki ensimmäisen palkallisen työpäivänsä joulukuun 9. päivänä vuonna 1997 ja on pysynyt Staffpointin vuokratyöläisenä 23 vuotta.

Lempiruoka: ”Lohikeitto, kermaisena tai kirkkaana, kunhan on tarpeeksi kalaa.”

Palkittu: PRO Ammattikeittiön Kokki -tunnustus tammikuun 2020 lopussa.

 

MAINOS

Kommentoi

Uuttera, lojaali, rempseä ja niin ihanan mahoton... reilumpaa työkaveria saa hakea!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtaa loppua vuokrfirman listoilla roikkuminen tämän uutisen jälkeen kunhan ravintolat taas aukeaa. Hienoa! Ja Onnittelut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Johannes ihan omasta halustaan tehdä työtä monipuolisesti vuokrafirmassa. Mukava mies on hän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:21
Suomessa on todettu 164 uutta koronatartuntaa, Pohjois-Pohjanmaalla määrä kasvoi kahdella – tapauksia koko maassa yhteensä 2769 kappaletta
12:03
Kaleva oikaisee
12:00
Suomalaisia sotavankeja lepää Saint Helenan hautausmaalla – Afrikan tähdestä ja Napoleonin haudasta tutulle saarelle vietiin buurisodan häviäjiä Tilaajille
12:00
Kulttuuria koronan aikaan: Kerkkämehua imeksitään, ja kohta saa kuusenkantoja nuoleskella Tilaajille
11:22
Humalaisen miehen ajama moottorikelkka kaatui jäällä Torniossa – sekä kuski että kyytiläinen loukkaantuivat, kummallakaan ei ollut kypärää
11:00
Kipujen mies ja sairauden tuttava – oululainen pastori Kauko Uusila kärsi vuosikausia kroonisesta kivusta ja lukee nyt kärsimyksestä kertovia raamatunkohtia uusin silmin Tilaajille
11:00
Perhe rakensi 35 neliön talon ja viihtyy pienissä tiloissaan: "Moni on sanonut tämän tuntuvan isommalta kuin neliöt antaisivat ymmärtää" Tilaajille
87
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
18
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
13
Neljän viikon yhtämittainen kesäloma uhkaa jäädä haaveeksi – Hakemusruuhka voi laittaa Kelan lomajärjestelyt uusiksi
9
Järjestöt julkaisivat viralliset ompeluohjeet, joilla syntyy kasvomaski kotoa löytyvistä tarvikkeista – "Tämä on uusi kansalaistaito"
8
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
7
Viinasen talousopit toisivat uuden tuhon – tie taloudellisen häiriön yli on tasoitettava kaikille Lukijalta
6
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

PS:n kannatus laskee jatkuvasti

Mihin on kadonnut persujen uho 30 jopa yli 50 prosentin tulevista kannatusluvuista? Lue lisää...
?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

10.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image