Oulu

Oululainen kier­to­ta­lous­yri­tys haluaa hä­vik­ki­kas­vik­set ravintoloiden keittiöön ja kauppojen hyllylle – suunnitelmana valmistaa sa­laat­tiai­nek­sia ja pikkelssejä

Syyskuussa toimintansa aloittavan CircMealin on tarkoitus aluksi valmistaa hedelmä- ja vihanneshävikistä muun muassa salaattiaineksia ja mehuja. KUVA: Pekka Peura
Oulu 23.8.2019 10:50 | Päivitetty 23.8.2019 11:04
Mirko Siikaluoma

Moni kauppojen hedelmä- ja vihannesosaston tuote on vielä käyttökelpoinen, kun se päätyy roskiin. Tämän ongelman ratkaisemiseen keskittyy oululainen kiertotalousyritys CircMeal Oy, joka pyrkii hyödyntämään mahdollisimman paljon hävikkiin menneistä kasviksista jalostamalla niistä raaka-aineita ja valmistuotteita ravintoloihin ja kauppoihin käyttöön.

CircMealin toimitusjohtaja Sakari Kiviniemi kertoo, että syyskuussa toimintansa aloittava yritys sai alkunsa vuoden 2018 loppupuolella. Ajatus hävikkikasviksista valmisteita tuottavasta yrityksestä tuli ravintoloitsija Anne Mikkolalta, jonka ravintola Tuba on hyödyntänyt toiminnassaan hävikkiraaka-aineita nyt neljän vuoden ajan.

CircMealin on tarkoitus ainakin aluksi valmistaa muun muassa salaattiaineksia, pikkelssejä, smoothieita ja mehuja.

– On olemassa monenlaisia tuotteita, joita voidaan tehdä valmiiksi ja joita ravintolat voivat hyödyntää. Esimerkiksi lounasravintoloissa pääpaino on salaateissa ja á la carte -ravintoloiden puolella pitemmälle menevissä tuotteissa, Kiviniemi kuvailee yrityksen toimintaa.

Tällä hetkellä yritys odottaa liiketilojensa valmistumista, mutta testaa konseptiaan Iin Ilmastoareena-tapahtumassa tarjoilemalla hävikkivihanneksista tehtyä kasviskeittoa.

Start up -yrityksen toimintaa on tarkoitus pilotoida Oulun seudulla, mutta Kiviniemi kertoo, että heidän tarkoituksenaan on laajentua jatkossa muualle Suomeen ja myös ulkomaille.

Hävikkikasviksia tuotteissaan hyödyntävän yrityksen on tarkoitus huolehtia myös oman hävikkinsä päätymisestä uusiokäyttöön.

– Aiomme hankkia biokaasulla toimivan toimitusauton ja yrityksen omat hävikit menevät sitten biokaasutuotantoon. Ympyrä sulkeutuu, kun kaikki käytetään hyväksi, Kiviniemi kertoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Voi ristus notta! Mihin tämä mielesäpahottajien ja maailmanhallaajien aikakausi meijät vie? "Parasta ennen"-päivä ei oo viiminen käyttöpäivä eikä "viiminen myyntipäivä" oo sama, ku viiminen syöntipäivä. Minen ymmärrä misä välisä tämä ruokahysteria meni tälle mallille? Ihimiset on panniikisa, jos josaki purnukasa on päiväys ollu toissa päivänä. Ammattiin opiskelevat harjottelijat on piiskattu ihan hermoraunioiksi. Tulevat töihin, niin ensimäiseksi vetävät kumihanskat kätteen. Mulla silimät sairastaa. Sitte tämä rahvas kaupassa ennen juhulapyhiä? Ostoskärryn rattaat soikiana pukataan ruokaa, ku kauppa on yhen päivän kiinni. Maailmanlopun enteitä. Sitte viskotaan sapuskaa vitikkoon, ku sattuu olleen "bäst före"-päiväys huomenna. Mutta vielä se länsimaalaiselle lapselleki näläkävuojet koittaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa taas Puolangan pessimistit ja katkerat Kainuulaiset kommentoimassa.
Hieno asia tehdä ruokahävikin eteen työtä ja vähentää luonnonvarojen tuhlaamista. Kiitos siitä, saitte yhden asiakkaan heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa kirjoitetaan onpa, lähdetään tuosta. Onko todisteita siitä, että ovat kainuulaisia vai ihan perustolloja oululaisia jotka kommentoi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko tuota nyt erikseen yritystä perustaa. Meidän lähikauppias myy hedelmien ja vihannesten hävikkilaatikoita edullisesti asiakkaille. Hyviltä ovat maistuneet, ja nopiasti näkyvät kauppansa tekevän. Taitaa hinta pomsahtaa piliviin, kun tämä yritys alakaa niistä pikkelssiä tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotapa en Tubasta tiennytkään, että tarjoavat jätelaarista oluen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän isomman luokan dyykkaamista. Toivottavasti myydyn ruuan hinta ei rakeistu kohtuuttomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni on edesvastuutonta edes esittää, että ehkä syötäväksi kelpaavat elintarvikkeet toimitetaan sairaaloihin. Siellä pitää olla parasta hoitoa ja ruokaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Moni kauppojen hedelmä- ja vihannesosaston tuote on vielä käyttökelpoinen, kun se päätyy roskiin. ''

Tuo on rikos ihmisyyttä vastaan. Ihmisravinnoksi käyttökelpoista ruokaa ei saa heittää roskiin mistään tekosyystä.
Ko materiaali on vaikka vietävä sairaaloiden yms. julkisen sektorin suurkeittiöihin edelleen hyödynnettäväksi.

Jos ei onnistu vapaaehtoisesti niin säädetään laki maksattamaan uushankinnat roskiinheittäjillä.
PS.
Ranska - todellinen sivistysvaltio - on säätänyt jo aikoja sitten lain, joka kieltää suurilta kaupan yksiköiltä ko toiminnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno yritys tehdä rahaa.
Kaikkien kauppojen ja ravintoloiden on syytä asiakkaille kertoa: miten ja mistä vihannekset tulevat.
Olisi parempi aliottaa oma myymälä ko. Tuottelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs terveystarkastaja tuohon sanoo?Tuotteista ja ruuista täytyy mitata lämpötilat aina jotka ovat tarjolla ym. Huh huh!! Omavalvontaa mahdoton toteuttaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän pieni nahistuminen suinkaan tarkoita sitä, että kasvis olisi pilalla. Sitä ei vain kukaan osta kaupasta edes halvemmalla hinnalla, kun vieressä on tarjolla nahistumattomia. Siihenhän tämä homma perustuu eikä pilaantuneen ruoan myyntiin, syömiskelpoisen ruoan roskiinheittäminen on turhinta tuhlausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylmäketju ei saa katketa näin sanoo elintarvikelaki tuoretuotteista. Kyllä kasvis alkaa olla pilalla, kun se nahistuu eikä tuollaisia tuotteita pidä tarjota ihmisravinnoksi. Tämän artikkelin jälkeen tietää sitten olla syömättä kasviksia ja salaatteja entistä vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huhhuh! Vai, että alkaa yritys valmistamaan tuotteita ravintoloihin ja kauppojen hyllyihin hedelmistä ja vihanneksista jotka vanhentuneina on kauppojen hyllyiltä roskiin heitetyksi tuomittu! Ostan toki itsekin joskus kaupasta hedelmiä ja vihanneksia joita myydään erilliskorista parhaan ulkoisen habituksensa menettäneinä koriin laitettu halpuutetulla hinnalla. Niistäkin valikoiden koska kaikki ei niissäkään ole enää syötävässä kunnossa. Mutta en kyllä ravintolassa halua syödä muuta kuin mahdollisimman tuoretta ja hyvää ruokaa. En vanhanmeista raaka-aineista valmistettua. Kotona voin syödä vaatimattomampaakin kun ei ole varaa juuri törsäillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä yritysidea perustuukin ihmisten tietoiselle eettiselle valinnalle. Halutaan tukea tehokkaampaa ruoan käyttöä ja vähentää ruokahävikkiä tälläkin tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että sekö on rikollista käyttää sellainen kasvis ruoaksu, jonka kaupan myyjä on todennut nahistuneeksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image