Oulu

Oululainen katutaide elää ja voi hyvin – kesä on vilkkainta aikaa tilaustöitä tekeville tai­tei­li­joil­le ja laillisilla seinillä maalaville harrastajille

Oulun katutaide ry.:n puheenjohtaja Marko Anttila maalaa Ympäristötalon autohallissa kaupunkipyöriin liittyvää muraalia. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 16.6.2019 12:00
Mirko Siikaluoma

Oulun katukuva on saanut viime vuosina paljon uutta väriä pintaansa. Oululaista katutaidetta on vuodesta 2015 lähtien edistänyt Oulun katutaide ry., joka auttaa taiteilijoita ja maalauspaikkoja löytämään toisensa.

Oulun katutaide ry:n toiminta piristyy kesää kohti, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Marko "Maver" Anttila. Yhdistyksellä ei ole parhaillaan ole valmisteilla suuria julkisia teoksia, mutta Anttila vinkkaa, että töitä on parhaillaan neuvottelun alla.

– Yhdistykselle tulee tasaisesti kyselyitä töistä. Kyselyitä tulee enemmän yritysten kuin yhdistysten suunnalta. Minulla itselläni on tulossa Oulun kaupungin tilaama teos Ympäristötalolle, Anttila kuvailee.

Oulun alueelta löytyy muutamia laillisia graffitipintoja, joille katutaiteen harrastajat voivat toteuttaa maalauksiaan. Anttilan mukaan esimerkiksi Välivainion Tukikohdalla sekä Hollihaan puistossa sijaitsevat Isolaatio-teos ja skeittiparkin takaseinä ovat kesäkaudella todella kovassa käytössä.

– Viime kesänä muistan samaan kohtaan tulleen kolme maalausta yhden päivän aikana. Maalaajien kannalta olisi tietysti hyvä, että maalaukset säilyisivät pidempään, mutta katutaiteeseen liittyy olennaisesti myös uusiutuvuus. Niiden ei tarvitse säilyä ikuisuutta, mutta muutama päiväkin olisi hyvä, Marko Anttila pohtii.

Anttila toivoisi, että luvallisissa pinnoissa olisi enemmän erimuotoisia ja erikokoisia seiniä. Seinän muoto ja koko ovat oleellisia seikkoja maalaukselle; jos teos peittää koko pinnan, se on näyttävämpi ja pinta toimii kehyksenä teokselle, katutaiteilija teroittaa.

Maver-taiteilijanimeä käyttävä Anttila on itse toteuttamassa kesän aikana useita teoksia, joiden aiheet ovat pitkälti maisemaan liittyviä. Hänen töitään voi pian ihastella esimerkiksi Ylivieskan Raudaskylän bussipysäkeillä sekä Kempeleen pyöräbaanan varrella.

MAINOS

Kommentoi

Tuo väite muraalin vaikutuksesta asuntojenarvoon tai vuokrattavuuteen vaikuttaa kummaliselle ja aika kotikutoiselle väitteelle.Minusta muraalin laatu ja paikaan sopivuus ovat merkittävämpiä tekijöitä.Hyvä ja korkeatasoinen muraali tuo hyvää mieltä ja kohottaa arjen yäpuolelle kuten hyvän taideteoksen kuuluukin tehdä.makukysymykset tietysti ovat asia erikseen, kuka mistäkin taiteesta pitää,se on totta ja siinä voi karsiintua ainakin joukko asunnon ostajia ja vuokralaisia pois makukysymyksen kautta, tai toisaalta voi syntyä kilpailua juuri paikalla sijaitsevan muraalin vuoksi.Korkeatasoinen taide on hyvä maamerkki myös yksitotisen arkkitehtuurin vastapainoa.Monet asuma alueet ovat ilmeeltää aika yksitoikkoisia ja samankaltaisia, muraalit voivat parhaassa tapauksessa tuoda iloa ja ilmettä arkeen.Ammattitaiteilijoita kannattaa käyttää näissäkin tarkoituksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eivät nuo mitään Vatikaanin freskojen tasoa ole. Saa nähdä kuka kehtaa sotata muraalin Säätytalon seinään ja milloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vois käydä torin harmaaseen työmaa aitaan taiteileen jotain mukavaa, tori/meri aihetta.Näin vinkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laadukas muraali talon päätyyn herättää ohikulkijat huomaamaan kaupunkitaideteoksen. Se antaa rohkeutta kokeilla omaa luovuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muraali seinässä romahduttaa myös naapuritalojen arvon sekä haittaa myyntiä ja vuokrausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkillä Slummiksi - miksi ei ilmeisesti ole hajuakaan siitä mikä on muraali?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asun alueella, josta pohjoiseen ghettoalueelle päin poistuessa muraaleja tunkee silmien eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katutaiteilijat on ihan jees, mutta nämä graffiteja maalailevat vandaalit on esimerkiksi sotkeneet lämsänjärvellä metsässä olevia kiviä tageillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:53
Merikoskenkadun asfalttiin Tuirassa ilmestyi yllättäen suuri monttu – "Ajoneuvolle olisi voinut käydä huonosti"
6:34
Mies kaahasi Kuusamontiellä Oulussa yli 170 kilometrin nopeudella
6:33
Moottoripyörä ja auto kolaroivat Oulun Peltolassa – nainen kaatui törmäyksessä moottoripyörällä ja loukkaantui
6:19
Huumeissa autolla ajanut mies otettiin kiinni Haukiputaalla – amfetamiinia käyttänyt nainen jäi kiinni ratista Tuirassa
6:11
Pelialan ihmiset harmissaan Oulu Game Labin muutoksista - Oamkin rehtori: "Yritysten liikevaihdot eivät ole mairittelevia"
6:00
Johnson saa vastata sopastaan – pääministerinä hän tarvitsee puhetaitojaan ja karismaansa
6:00
Ulkoministeriö ei aio ohjeistaa suurlähetystöjä al-Holin suomalaisista – ”Ei tarvetta erityisohjeisiin”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image