Oulu

Oululainen katutaide elää ja voi hyvin – kesä on vilkkainta aikaa tilaustöitä tekeville tai­tei­li­joil­le ja laillisilla seinillä maalaville harrastajille

Oulun katutaide ry.:n puheenjohtaja Marko Anttila maalaa Ympäristötalon autohallissa kaupunkipyöriin liittyvää muraalia. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 16.6.2019 12:00
Mirko Siikaluoma

Oulun katukuva on saanut viime vuosina paljon uutta väriä pintaansa. Oululaista katutaidetta on vuodesta 2015 lähtien edistänyt Oulun katutaide ry., joka auttaa taiteilijoita ja maalauspaikkoja löytämään toisensa.

Oulun katutaide ry:n toiminta piristyy kesää kohti, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Marko "Maver" Anttila. Yhdistyksellä ei ole parhaillaan ole valmisteilla suuria julkisia teoksia, mutta Anttila vinkkaa, että töitä on parhaillaan neuvottelun alla.

– Yhdistykselle tulee tasaisesti kyselyitä töistä. Kyselyitä tulee enemmän yritysten kuin yhdistysten suunnalta. Minulla itselläni on tulossa Oulun kaupungin tilaama teos Ympäristötalolle, Anttila kuvailee.

Oulun alueelta löytyy muutamia laillisia graffitipintoja, joille katutaiteen harrastajat voivat toteuttaa maalauksiaan. Anttilan mukaan esimerkiksi Välivainion Tukikohdalla sekä Hollihaan puistossa sijaitsevat Isolaatio-teos ja skeittiparkin takaseinä ovat kesäkaudella todella kovassa käytössä.

– Viime kesänä muistan samaan kohtaan tulleen kolme maalausta yhden päivän aikana. Maalaajien kannalta olisi tietysti hyvä, että maalaukset säilyisivät pidempään, mutta katutaiteeseen liittyy olennaisesti myös uusiutuvuus. Niiden ei tarvitse säilyä ikuisuutta, mutta muutama päiväkin olisi hyvä, Marko Anttila pohtii.

Anttila toivoisi, että luvallisissa pinnoissa olisi enemmän erimuotoisia ja erikokoisia seiniä. Seinän muoto ja koko ovat oleellisia seikkoja maalaukselle; jos teos peittää koko pinnan, se on näyttävämpi ja pinta toimii kehyksenä teokselle, katutaiteilija teroittaa.

Maver-taiteilijanimeä käyttävä Anttila on itse toteuttamassa kesän aikana useita teoksia, joiden aiheet ovat pitkälti maisemaan liittyviä. Hänen töitään voi pian ihastella esimerkiksi Ylivieskan Raudaskylän bussipysäkeillä sekä Kempeleen pyöräbaanan varrella.

MAINOS

Kommentoi

Tuo väite muraalin vaikutuksesta asuntojenarvoon tai vuokrattavuuteen vaikuttaa kummaliselle ja aika kotikutoiselle väitteelle.Minusta muraalin laatu ja paikaan sopivuus ovat merkittävämpiä tekijöitä.Hyvä ja korkeatasoinen muraali tuo hyvää mieltä ja kohottaa arjen yäpuolelle kuten hyvän taideteoksen kuuluukin tehdä.makukysymykset tietysti ovat asia erikseen, kuka mistäkin taiteesta pitää,se on totta ja siinä voi karsiintua ainakin joukko asunnon ostajia ja vuokralaisia pois makukysymyksen kautta, tai toisaalta voi syntyä kilpailua juuri paikalla sijaitsevan muraalin vuoksi.Korkeatasoinen taide on hyvä maamerkki myös yksitotisen arkkitehtuurin vastapainoa.Monet asuma alueet ovat ilmeeltää aika yksitoikkoisia ja samankaltaisia, muraalit voivat parhaassa tapauksessa tuoda iloa ja ilmettä arkeen.Ammattitaiteilijoita kannattaa käyttää näissäkin tarkoituksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eivät nuo mitään Vatikaanin freskojen tasoa ole. Saa nähdä kuka kehtaa sotata muraalin Säätytalon seinään ja milloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vois käydä torin harmaaseen työmaa aitaan taiteileen jotain mukavaa, tori/meri aihetta.Näin vinkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laadukas muraali talon päätyyn herättää ohikulkijat huomaamaan kaupunkitaideteoksen. Se antaa rohkeutta kokeilla omaa luovuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muraali seinässä romahduttaa myös naapuritalojen arvon sekä haittaa myyntiä ja vuokrausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkillä Slummiksi - miksi ei ilmeisesti ole hajuakaan siitä mikä on muraali?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asun alueella, josta pohjoiseen ghettoalueelle päin poistuessa muraaleja tunkee silmien eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katutaiteilijat on ihan jees, mutta nämä graffiteja maalailevat vandaalit on esimerkiksi sotkeneet lämsänjärvellä metsässä olevia kiviä tageillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image