Oulu

Oululainen Joonatan Väisänen innostui rapista 10-vuotiaana – tuore rapin Suomen mestari hallitsee vapaan tyylin

Oulu 9.12.2019 20:03
Anssi Juntto

Freestyle-rapissa mitään ei voi kirjoittaa valmiiksi, sanoo Joonatan Väisänen.

Vaikka oululainen Joonatan Väisänen, 22, opiskelee Oulun yliopistossa musiikinopettajaksi jo kolmatta vuotta, ei opettaminen ole hänelle houkuttelevin uravaihtoehto. Paljon mieluummin hän tekee itse musiikkia.

Jokrates-artistinimellä tunnetulle Väisäselle innostus musiikkia kohtaan on tullut äidinmaidossa. Äiti on musiikinopettaja, ja isovelikin elättää itsensä musiikilla.

Rapille Väisänen menetti sydämensä 10 ikävuoden huiteilla. Rap-musiikkia oli jo pulpahdellut monelta suunnalta, mutta lopullisen vaikutuksen se teki jalkapalloa harrastaneeseen Väisäseen soituaan Cristiano Ronaldon jalkapallovideoiden taustalla Youtubessa.

KUVA: Anssi Juntto

– Samoihin aikoihin, ehkä vitos–kutosluokalla, serkku näytti minulle Rap SM -kisojen vuoden 2005 finaalin, ja innostuin sitten myös freestyle-rapista, hän selvittää.

Kaksi vuotta sitten Väisänen osallistui Rap SM -kisoihin ensimmäisen kerran itse ja selviytyi heti kahdeksan parhaan joukkoon. Reilun kuukauden takaisesta tämän vuoden kilpailusta irtosi mestaruus.

Väisänen luonnehtii kirjoitetun rapin ja freestylen olevan aivan eri lajeja. Kaikilta listaräppäreiltä ei luonnistu freestyle, ja freestyle-räppärit taas eivät välttämättä ole kummoisia biisintekijöitä.

Väisäsen taidot ovat kertyneet vuosien varrella käydyistä lukuisista leikkimielisistä battleista niin koulussa kuin kotibileissäkin. Freestylea voi myös treenata itsekseen laittamalla taustamusiikit soimaan ja räppäämällä siihen päälle mitä mieleen juolahtaa.

Valmiiksi ei kuitenkaan voi kirjoittaa mitään. Se on kirjoittamaton sääntö.

– Minun mielestäni liika miettiminen vain pahentaa suoritusta. Sitä vain stressaa, että mitä minun pitikään sanoa. Kuulostaa hassulta, että menee huonommin, jos miettii valmiiksi hyviä juttuja, mutta niin se vain on. Ja sen näkee, Väisänen sanoo.

– Freestylessa on pääasia, että pääsee flow-tilaan ja saa kunnon momentumin päälle.

Itse kilpailussa ajatuksen on syytä olla lauseen tai kaksi suuta edellä. Väisäsellä on yhtä lausetta räpätessään jo seuraava riimi mielessä. Jonkun hyvän pointin keksittyään hän pyrkii kehittämään jotain muuta ensimmäiseen lauseeseen ja jättämään varsinaisen kärjen riimiparin loppuun.

Freestyle-rapin SM on Väisäselle arvokas titteli, mutta hänen suurimmat tavoitteet ovat aina olleet musiikin tekemisessä ja artistiudessa. Jokratesin musiikin tuotantopuolesta huolehtii tätä nykyä isoveli Johannes Väisänen alias Theo John, kun Joonatan itse vastaa pääasiassa sanoituksista.

– Inspiraatiota hakiessani tutustun yleensä saman aiheisiin runoihin ja maalauksiin. Suuri kestosuosikkini on edesmennyt yhdysvaltalainen taiteilija Jean-Michel Basquiat, jonka teokset ovat tuoneet maustetta moniin biiseihini, hän kertoo.

Jokratesin edellinen singleTykkäät kuitenkin julkaistiin marraskuun alussa, ja seuraava How You Like Me Now putkahtaa ulos ensi perjantaina. Englanninkielisestä nimestä huolimatta uutuudessakin räpätään suomeksi.

Toistaiseksi julkaistut kappaleet ovat olleet tyyleiltään varsin erilaisia.

– Tähän mennessä olemme menneet biisi kerrallaan, mutta olemme jo leikkineet ajatuksella, että kasaisi useamman biisin kokonaisuuden. Ep:n tai albumin vuoro on luultavasti ensi vuonna.

Joonas ”Jokrates” Väisänen

Oululainen rap-artisti.

Oikealta nimeltään Joonatan Väisänen.

Opiskelee musiikinopettajaksi Oulun yliopistossa sekä bassonsoittoa ja musiikkiteknologiaa Oulun konservatoriossa.

Rap

SM 2019 Freestyle Battle -kisan voittaja.

Julkaisee kuudennen singlensä perjantaina 13. joulukuuta.

Heittää samana iltana kaksi keikkaa (ikärajaton ja K-18) Basso Clubilla Oulussa.

MAINOS

Kommentoi

"Kaikilta listaräppäreiltä ei luonnistu freestyle, ja freestyle-räppärit taas eivät välttämättä ole kummoisia biisintekijöitä."

Joo ei ja kys.henk ei ainakaan oo kummonen biisintekijä😂😂😂😂😂😂😂😆😆😆😆😂

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksihän sosiaalisesti heikossa asemassa olevat äänestävät perussuomalaisia??

Persut käyttävät hyväkseen vaikuttamiskeinoja, joissa viestitään kuinka hyväosainen eliitti porskuttaa ja persut ovat mu... Lue lisää...
Taitavaa vedätystä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image