Oulu

Oulujoen vesivoimala-arkkitehtuuri jäi ulos Museoviraston listalta – ei esitetä maa­il­man­pe­rin­tö­koh­tei­den aieluetteloon

Merikosken voimalaitos. Arkistokuva. KUVA: Maikkola Tapio
Oulu 2.12.2019 13:03
Heikki Uusitalo

Oulujoen vesivoimala-arkkitehtuuri ei yltänyt Museoviraston listalle kohteista, joi­ta se esit­tää kan­sal­li­seen maa­il­man­pe­rin­tö­koh­tei­den ai­e­lu­et­te­loon.

Aieluetteloon esitetään otettavaksi mukaan ”Alvar Aallon humaani, moderni arkkitehtuuri” -esitys sekä "Järjestelmällisen asutustoiminnan tuloksena syntyneet alueet toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen (1940-1954)" -teemaa koskeva esitys. Päätöksen aieluetteloon otettavista kohteista tekee opetus- ja kulttuuriministeri.

– Työ­ryh­mä kat­soi, et­tä Ou­lu­jo­en ve­si­voi­ma­la-ark­ki­teh­tuu­ris­sa on po­ten­ti­aa­lia maa­il­ma­pe­rin­tö­koh­tee­na. Eh­kä eni­ten niin, et­tä pu­hut­tai­siin in­si­nöö­ri­tie­tees­tä ja ve­si­ra­ken­nus­tek­nii­kas­ta. Jot­ta maa­il­man­laa­jui­nen eri­tyi­syys tu­li­si osoi­tet­tua, se vaa­ti­si vä­hän li­sä­sel­vi­tyk­siä. Sa­man­kal­tai­sia ve­si­ra­ken­tei­ta on muu­al­la­kin, Mu­se­o­vi­ras­ton ke­hit­tä­mis­joh­ta­ja Pir­jo Ha­ma­ri ker­too Forum24:lle.

Museovirasto aloitti vuonna 2017 aieluettelon päivittämiseen tähtäävän työn. Aieluetteloon esitettyjen kohteiden valinta perustuu vuonna 2018 toteutettuun, kansalaisille ja muille toimijoille suunnattuun avoimeen verkkokyselyyn sekä asiantuntijaryhmän arviointiin. Kyselyn kautta tuli yli 170 vastausta, joissa aieluetteloon ehdotettiin 66 kohdetta.

Mu­se­o­vi­ras­to esit­tää ai­e­lu­et­te­loon ”Al­var Aal­lon hu­maa­ni, mo­der­ni ark­ki­teh­tuu­ri” -esi­tys­tä sekä ”Jär­jes­tel­mäl­li­sen asu­tus­toi­min­nan tu­lok­se­na syn­ty­neet alu­eet toi­sen maa­il­man­so­dan ai­ka­na ja sen jäl­keen (1940-1954)” -tee­maa kos­ke­vaa esi­tys­tä.

Kohteista esitetään pyydettäväksi kansainvälisen ICOMOSin arviointi. Jos kohteet läpäisevät arvion, ne voidaan sisällyttää Suomen aieluetteloon. Päätöksen aieluetteloon otettavista kohteista tekee opetus- ja kulttuuriministeri.

MAINOS

Kommentoi

Oiskohan enämpi kohteeksi entisellä Oulujoki Oyn mailla olevat tervanpolttohaudat ja viela osittain kattonsa pitänyt tynnyrivarasto. Kaikki ovat Marionin tekemässä kolmemetrisessä hiekkapenkassa ihan jokirannassa Pällin ja Sotkajärven välissä. Ne ovat olleet käytössä joen vielä vapaana virratessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Buahahahahahahaaaaaa. Päivän paras. Vai vielä maailmanperintökohde. Kaikkea sitä kuuleekin. On ne vitsikkäitä pakko myöntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

108
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
71
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
63
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image