Oulu

Oulua uhkaa 5 000 tek­no­lo­giao­saa­jan vaje ensi vuo­si­kym­me­nel­lä – "I­kään­ty­mi­ses­tä on kuultu vuo­si­tol­kul­la, mutta nyt se alkaa konk­re­ti­soi­tua tällä tavalla", sanoo EK:n Jyri Häkämies

Oulussa vieraillut EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaatii lisää insinöörikoulutusta koko maahan uhkaavan työvoimapulan takia. Arkistokuva. KUVA: Kimmo Brandt
Oulu 7.11.2019 6:08
Antti Ervasti

Oulussa vieraillut EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies vaatii lisää insinöörikoulutusta koko maahan uhkaavan työvoimapulan takia.

Insinöörialan koulutusta tarvitaan lähivuosina merkittävästi lisää, sillä alalla alkaa olla erityisesti eläköitymisen kautta kova työvoimapula, mikä pahenee jyrkästi lähivuosina. Näin linjaa Oulussa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämies sai kuulla Oulun-vierailullaan keskiviikkona, että pelkästään Oulussa alalle uhkaa tulla 5 000 koulutetun työntekijän vaje vuosien 2023–2027 aikana. Huolimatta Oulun yliopiston suuresta vaikutuksesta alueen teknologiateollisuuteen nykyinen koulutusjärjestelmä ei seuraa kehitystä.

– Ikääntymisestä on kuultu vuositolkulla, mutta nyt se alkaa konkretisoitua tällä tavalla. Asian pitäisi näkyä insinöörikoulutuksen aloituspaikoissa todella nopeasti, sillä viiden vuoden päästä on jo myöhäistä, Häkämies vaatii.

Kaikki kivet pitää hänen mielestä kääntää hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

– Hallituksen talouslinja on ankkuroitu siihen, että talous olisi tasapainossa vuonna 2023. Työllisyystavoite on täysin välttämätön saavuttaa. Jos se ei toteudu, silloin pitää tarkastella hallituksen linjaamia menojen lisäyksiä, jotka ovat tulossa voimaan jo ensi vuonna.

Hän korostaa, että kaikki omissa käsissä olevat temput pitää pystyä tekemään tilanteessa, jossa talouskasvu on parin paremman vuoden jälkeen selvästi jo hiipumassa.

Kasvun esteenä on hänen mukaansa pitkään ollut pula osaavasta työvoimasta. Työperäisen maahanmuuton lisäksi Häkämiehellä on esittää muitakin keinoja.

– Kannustinloukkujen purkaminen: Työn vastaanottamisen, työn hakemisen ja määräaikaisenkin työsuhteen hyväksyminen olisivat aina ensisijaisia kannattavia vaihtoehtoja. Työttömyysturvaa olemme esittäneet porrastettavaksi siten, että alkuun ansiosidonnainen olisi jopa nykyistä korkeampi mutta laskisi kolmen kuukauden välein 10 prosenttia.

Perhevapaan EK jakaisi tasan tasa-arvoisesti puolisoiden kesken, mikä Häkämiehen mielestä toisi pitkän ajan kuluessa noin 10 000 työpaikkaa.

Häkämiehen mukaan tulevilla työmarkkinaratkaisuilla on iso merkitys hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

– Yleensä koulutusta pitää suunnata täsmäämään työvoiman tarvetta, esimerkiksi hoiva-alalle. Sieltä löytyisi myös helposti 10 000 työpaikan potentiaali, hän uskoo.

Häkämies arvioi, että kuten aina, neuvottelut tulevat olemaan vaikeita, Hän uskoo kuitenkin ratkaisun syntyvän Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välille, mikä toimii avaajana ja tiennäyttäjänä enimmäkseen keväällä solmittaville sopimuksille.

Kilpailukykysopimuksen jatkamista Häkämies perustelee, että kilpailukyvyn takaisin saamista ja työllisyyden paranemista ei tule omilla päätöksillä jälleen heikentää.

– Kaikki tulkinnat lähtevät siitä, että sopimuksen vaikutus työllisyyden kasvussamme on ollut noin puolet. Entä jos urheilija laihduttaa kilpailukuntoon, mutta lihottaakin itsensä takaisin pois kunnosta juuri kun peli on alkamassa, Häkämies vertaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (64)

Kannattais insinöörien pyytää lisää liksaa kun kerran on osaajista pula. Jos ei korotusta heru niin rohkeasti ja aktiivisesti hakemaan uutta työpaikkaa. Emmehän sentään ole kommunisteja:-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenpä koulutat paikallisisya idiooteista insinöörejä, Häkämies? Niitä neroja kun on on noin vajaa 2% väestöstä? Nokialle koulutettiin pikapikaa Symbian-"huippuosaajia" ja tuloksena mahalasku ja koko känny-osaamisen myynti Microsoftille. Ministeri Suvi Linden sinetöi Lex Nokian (firmat saivat luvan vakoilla työntekijöidensä sähköposteja), kaikesta huolimatta 5G-teknologioiden osaaaminen siirtyi Kiinaan ja nyt sitten mollataan Huaweita muka vakoilusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiä Insinöörejä kyllä riittää ja koko ajan valmistuu lisää, onko tullut huoli että alkavat vielä pyytämään palkkaa ? Ennemmin olisin huolissani lääkärien vähäisestä koulutusmäärästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niimpä ,mistä työntekijät,ei ainakaan perin suomalaisen puolueen kannattajista,,työtä vieroksuvia,,lähiöbaarit kiinnostaa enemmän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaikka IT ala on totutettu jatkuviin YT neuvotteluihin ja palkat on jäädytetty Euroopan edullisimmalle tasolle niin silti ei nuorilla ole kiinnostusta alaa kohtaan. Mikä nyt neuvoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työpaikkapula jatkuu tulevaisuudessakin. Kortistot tursuavat työttömiä/vajaatyöllistettyjä jo vuosikymmenten ajan. Häkämies voi palata asiaan kun palkat ovat nousseet viiden vuoden ajan yli 10% elinkustannusindeksiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida yrityksillä olla kovin kummoinen osaajapula, jos tarjottavana on vain määräaikaisia soppareita. Mitenköhän työttömyysturvaa laskemalla saadaan huippuosaajat liikkeelle, kun yli viisikymppistä ei oteta vaikka mikä olisi!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viiskymppisiä ei palkata koska työantaja joutuu maksamaan korkeampia maksuja, tästä oli selvityskin että maksut vähentävät intoa palkata yli 50 vuotiaita. Yli 50v on työantajalle suurempi riski jos työntekijä joutuu sairaseläkkeelle, tällöin tulee lisämaksuja vaikka sairaseläke johtuisi työnantajasta riippumattomasta syystä. Poliitikot tietävät nämä 50v palkkaamis ongelmat mutta eivät halua korjata tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas ihastuttava juttu. Parasta oli kuinka "Häkämiehes sai kuulla", mutta kertojaa ei jutusta löytynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijöiden valumisessa etelään ei ole kyse pelkästään viihtymisestä poijoisessa, vaan siitä että suuret työnantajat keskittävät toimintojaan pääkaupunkiseudulle, ja sinne on insinöörien ym asentajien silloin Oulunkin seudulta mentävä työn perässä.
Täässä muuttoliikeessä ei pitäisi silti olla erityistä ongelmaa, koska kouluista valmistuu taas paljon uusimman teknologian tekijöitä tuohon 2023-vuoteen mennessä, kunhan koulutusmääriä ja muuntokoulutusta lisätään riittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Insinööri-asentajat valuvat etelään. No, kuka tänne Ouluun, hyiseen perä-pohjolaan, haluaa jäädä. Kulttuuri- ja harrastemahdollisuudet Helsingin seudulla parempia ja lapsillekin mahdollisuus tarjota parempi tulevaisuus monipuolisten koulutusmahdollisuuksien myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluun haluaa sellainen ihminen, joka nauttii valkeasta, oikeasta talvesta, eikä 6 kuukauden pimeästä loskakelistä rämpimisestä. Meillä palkasta jää asumisen jälkeen terve siivu hyvälaatuiseen elämiseen ja koko elämä ei kulu asunnon maksuun kuten etelässä. Oulusta saa käytännössä kaikki harrastemahdollisuudet mitä etelästäkin, mutta huomattavasti inhimillisempään hintaan ja lapsen uskaltaa myös päästää yksin liikkumaan harrastuksiinsa. Meillä ei ole jengiytymistä tai juna-asemien levottomuuksia sekä häiriökäyttäytymistä nimeksikään. Koulutuspaikat löytyy Oulun läänistä lähes kaikki mahdolliset. Meillä on mahdollista käyttää omaa autoa helpommin ja halvemmalla sekä liikkua ketterästä paikasta toiseen. Se ketä oikea talvi ahdistaa pääsee kaukomaille muutaman tunnin lennolla aurinkoa tankkaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä ihmisten paikkakunta- tai työpaikka-ahdistuksissa/haukkumisissa on kyse omien elämän ahdistusten siirtämisestä toiseen asiaan sen sijaan, että yrittäisi ratkaista oman elämänsä oikeat kipukohdat. On helpompi "ulkoistaa" ja konkretisoida jokin morkkaamisen kohde jos on jokin tyhjyys elämässä tai täyttymyksen puute. Harvoin se morkattu asia on se oikea ongelma, vaan taustalla on paljon monimutkaisemmat syyt.

Näillä palstoillakin usein näkee (onneksi yhä vähemmän) negatiivista purnaamista asiasta kuin asiasta, mutta itse usein ajattelen, että mikähän on aina negatiivisesti kommentoijan oikea huolenaihe elämässä ja voisiko sitä yrittää helpottaa jotenkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ihmeelliseltä kuin se sinusta, Oulua rakastavasta, kuulostaakin, Oulu on monien mielestä hieman ahdistava, nurkkakuntainen paikka asua ja elää. Oulusta muuttaa joka kuukausi massoittan ihmisiä ja osaajia, paremman elämmän perässä, etelään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isolle osasta ihmisiä se etelän elämä ei vain todellakaan ole parempi elämä. Samanlailla esim. etelän kalliiseen hintatasoon kyllästyneitä muuttaa pois, varsinkin yrittäjiä ja eläkeläisiä, sekä tietotyöläisiä, jotka ei ole sidottuja kaikki toimipisteeseen sä.

Parempi elämä muutenkin? Etelän kaoottista ihmisvilinää ja ruuhkaa sekä julkisissa että autoteillä. Töitä on hieman enemmän, mutta työstä jää käteen hurjien asumiskulujen jälkeen mitättömästi. Vapaa päivästä kuluu paljon aikaa pelkissä julkisissa istumiseen jos johonkin haluaa mennä. Hyvä jos jollekin se on toimiva ratkaisu, mutta ahdistava ajatus ainakin monelle tutulle. Pelkkä käynti siellä väsyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä. Minä muutin perheineni Oulusta Helsinkiin puoli vuotta sitten, enkä ole katunut, emmekä takaisin sinne perä-pohjolaan koskaan muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ne moni sanoo: ensin usein todetaan hetken jälkeen, että Helsinki onkin levoton, kallis ja loskainen kaupunki, ja muutetaan ulkomaille, mutta vuoden pari ulkomaan aurinkoisemman oleskelun jälkeen, oman Pohjois-Suomen luonto ja mahdollisuudet turvallisessa yhteiskunnassa onneksi houkuttaa toivottavasti takaisin. Siinä vaiheessa olen tervehtinyt paluumuuttajat tervetulleiksi takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpön löpö ja Häkämiehen höpötykset. Millä mies näkee tulevaisuuteen. Mutujuttuja jakelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Anna hyvä neuvon räkämies vedä itsessi vessan pöntöstä alas ollessa elinkeinoministerinä tuli 6000 tuhatta Paperimiestä työttömäksi.Mistä näitä tonttuja löytyy??? Paperimies Oulusta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän asiallisuutta kiitos. Ei Häkämies niitä tehtaita sulkenut, vaan firmat itse. Jos ei kysyntä ja kustannukset kohtaa, joutuu tehtaat sulkemaan.

On ilmeisesti paperimiehet huomanneet, että joutavanpäiväisellä änkyröinnillåä ja lakkoilulla on seurauksensa. Kun tehtaita on alkanut kuivua kasaan, on lakkoilu kummasti myös vähentynyt. Varmaan ahtaajilla sama tavoite saada teollisuus pois Suomesta parempiin maihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (64)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image