Oulu

Oulu tarkastaa pian Pohjolakodin – Liminka harkitsee, sijoittaako jatkossa lapsia sinne

Nuorten Ystävät ry:n omistama Pohjolakoti Muhoksella on koulukoti. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Oulu 27.8.2018 17:20
Susanna Kemppainen

Oulun kaupunki aikoo tehdä piakkoin valvontakäynnin muhoslaiseen Pohjolakotiin. Kaleva uutisoi eilen, että koulukodista löytyi yllätystarkastuksessa laittomia, mielivaltaisia ja nöyryyttäviä käytäntöjä. 

Sosiaalijohtaja Arja Heikkinen kertoo, että he tekevät syyskuussa valvontakäynnin Nuorten Ystävät –Palvelut Oy:n koulukotiin yhdessä Muhoksen kunnan kanssa.

Heikkisen mukaan Pohjois-Suomen aluehallintovirastoakin on pyydetty liittymään seuraan, mutta avi tekee käynnit oman aikataulunsa mukaan.

– Tarkastus on tehtävä syyskuussa, jotta nähdään, ovatko eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastuskäynnin perusteella asetetut velvoitteet toiminnan muutokselle toteutuneet virallisesti, hän perustelee.

Oikeusasiamies löysi huhtikuisella yllätystarkastuksella Pohjolakodista useita lakiin perustumattomia käytäntöjä, minkä vuoksi hän vaatii koulukodilta muutoksia toimintaansa ja valvontavastuuvelvollisia kuntia selvittämään valvontaansa.

Näitä lapsiaan Pohjolakotiin sijoittaneita, valvontavastuullisia kuntia ovat Oulu, Liminka, Simo, Kemi, Turku, Vantaa, Raisio, Iisalmi, Raasepori, Hämeenlinna, Mikkeli, Kirkkonummi, Espoo, Varkaus ja Hyvinkää.

Myös Pohjois-Suomen avi joutuu selvittämään valvontatoimiaan.

Heikkinen kertoo, että Oulu valmistelee omaa selvitystään. Kaupungin hyvinvointilautakunta sai oikeusasiamiehen tarkastusraportin tiedoksi viime viikolla. Sosiaalijohtaja antoi lautakunnalle sekä suullisen että kirjallisen selvityksen Oulun tekemistä valvontatoimenpiteistä.

Selvityksessä todettiin muun muassa, että Oulu tekee vuosittain laadittavan erillisen valvontasuunnitelman mukaisesti valvontakäyntejä toisen kunnan alueella sijaitsevaan lastensuojeluyksikköön tarvittaessa ja aina epäkohtien ilmetessä. Pohjolakotiin on tehty valvontakäynti edellisen kerran vuonna 2016.

"Olihan se pommi"

Limingan sosiaalijohtaja Hilkka Karttunen kertoo, että Liminka on sijoittanut lapsia Pohjolakotiin harvakseltaan, keskimäärin noin yhden lapsen vuodessa.

–Olihan se pommi, että merkittävänä lastensuojelulaitoksena tunnetun Nuorten Ystävien yksiköstä paljastuu jotain tuollaista.

Karttunen sanoo Limingan harkitsevan tarkkaan, sijoittaako se jatkossa lapsia Pohjolakotiin.

–Jos se lähtee parantamaan toimintaansa vaaditulla tavalla, voidaan tilanne arvioida uudelleen.

Oulunkaaren kuntayhtymä tuottaa Simon, Iin, Pudasjärven, Utajärven ja Vaalan kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut. Kuntayhtymän perhe- ja sosiaalipalvelujohtaja Mirva Salmelan mukaan hekin valmistelevat selvitystä. Hänen mukaansa he ovat korostaneet lastensuojelun sosiaalityöntekijöille, että näiden kuuluu tavata lasta ja kuulla lapsia "aidosti ja oikeasti" olivatpa he sijoitettuna mihin tahansa.

Salmela ei halua kommentoida sitä, onko Simolla tällä hetkellä sijoitettuna lapsia Pohjolakotiin.

Kemin sosiaalityön johtaja Arto Alajärvi sanoo kaupungin selvityksen olevan työn alla. Hän ei halua kommentoida Pohjolakotiin sijoitettujen kemiläislasten lukumäärää tai asiaa muutoinkaan selvitystyön keskeneräisyyteen vedoten.

Lue tästä jutusta, millaisia ongelmia Pohjolakotiin tehdyssä tarkastuksessa havaittiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (92)

Konkkaan koko helahoito. Nuoret parempaan kohteluun.. Sinne ei kannata sijoittaa yhtään nuorta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin töissä tuolla v. 2011 ja samanlaiset asiat nousivat jo silloin esiin .. omalta osaltani vein niitä viranomaisten tietoon. MTVn 45 minuuttia ohjelma teki tuonne vierailun ja toi tietoisuuteen juuri samoja asioita mitä nyt oikeusasiamieskin toi. Eli miksi näiden 7v aikana mitään ei ole korjattu??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotamme mielenkiinnolla, mikä on huomispäivän lööppiotsikko ilmeisesti jatkokertomukseksi muodostuvassa juttusarjassa.

Kaikki koulukotiin sijoitetut nuoret eivät taida olla väkivaltaisia, rikollisia tai huumeiden käyttäjiä? Ja tuskin kukaan on sinne itse halunnut. Moni koulukodissa ollut on saanut elämänsä järjestykseen rankasta lapsuudesta ja nuoruudesta huolimatta, mutta ei halua tuoda itseään julkisuuteen leimaamisen vuoksi. Stereotypia on lujassa kun koulukodeissa on myös sellaisia nuoria, joiden elämässä väkivalta, rikollisuus ja päihteet näyttelevät keskeistä roolia. He ovat niitä, jotka ovat useimmiten esillä iltapäivälehtien otsikoissa.

Koulukoteihin sijoitetaan ilmeisesti ”vanhasta muistista” kaikkein vaikeahoitoisimpia nuoria, joilla on useita ongelmia ja vastoinkäymisiä elämässään. Usein nuoret ovat olleet aiemmin sijoitettuina muihin lastensuojelupaikkoihin ja sijoituspaikkoja voi olla jopa toistakymmentä ennen koulukotia. Vuodet ovat vierineet ja ikääkin alkaa jo olla; voiko vinksolleen kasvamista ja virheitä oikaista lyhyessä ajassa? Paikasta toiseen jatkuvasti siirrtyessä koulunkäynti uhkaa jäädä retuperälle. Meneekö nuorten pompottelussa paikasta toiseen kaikki ihan kuin Strömsössä? Voisiko aikaisemmassa vaiheessa tehty koulukotisijoitus olla yksi mahdollisuus ennaltaehkäistä ja katkaista laitoskierteen syntyminen? Koulukodeissahan on myös omat koulut, jossa peruskoululaiset käyvät koulua. Muissa paikoissa kunnat järjestävät opetuksen yleensä joko kunnan koululla tai lastensuojeluyksikön tiloissa.

Pohjolakodissa tullaan lähiaikoina varmaankin tekemään runsaasti tarkastuksia. Tuloksia odotellessa voisi käynnistää samalla tarkastukset myös muihin lastensuojelualan toimijoihin, jotta käytännöt ja toimet eri paikoissa saadaan samaan linjaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksipuoleisesta kuulemisesta saa parhaat ja raflaavimmat otsikot. Lasikupolin takaa on helppoa arvostella ja uhkailla.
Asioilla kun tahtoo olla kaksi puolta, joskus jopa enemmän.
Nyt vain johtajat ja oikeusasiamies kokeilemaan omia kasvatusmetodeita ihan käytännössä, vaikka puoleksi vuodeksi. Niin näette kuinka "helppoa" se todellisuudessa on.
Otsikoita ja vääriä johtopäätöksiä saadaan juuri tälläisellä uutisoinnilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjolakodin tilanteesta on saatu ikävää näyttöä aikaisemminkin. AVI:n reagoimattomuus pitää tutkia, mitä kytkentöjä on asian taustalla. Nuorten Ystävien uutta toimitusjohtajaa ei tilanteesta voi syyttää, koska ongelmat ovat syntyneet aikaisemman toimitusjohtajan aikana. Odotan, että Nuorten Ystävien hallituksen puheenjohtaja tulisi ulos kaapistaan ja kertoisi oman näkemyksensä. Hän on ollut tietoinen tilanteesta. Yhtenä parannusehdotuksena tilanteeseen näkisinkin juuri Nuorten Ystävien hallituksen puheenjohtajan vaihdoksen ja sen nykyisen hallituksen jäsenten kompetenssin ja sidosten tarkistamisen. Uudelle toimitusjohtajalle voimia tervehdyttävän muutoksen läpiviemiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanteet pitää hoitaa ja lapset eivät tätä ole sulattaneet. Anna boogie oikeat neuvot miten tilanteet pitää hoitaa. Uskoisin että ohjaajat on edenneet tilanteissa lievimmistä keinoista alkaen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärien näyttöjen kommentoija "uskoisi" että ohjaajat ovat edenneet lievimmistä keinoista alkaen...

Minä annan sen verran neuvoja, että lain mukaan tulee myös Pohjolakodissa toimia. Siksi ehdotin, että Nuorten Ystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja olisi sen verran selkärankainen, että vetäisi oikeat johtopäätökset roolistaan jatkossa. Onko em. hallituksen jäsenet tehneet tarkastuskäyntejä, kun ovat aikaisemminkin kuulleet ongelmista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulenpa näiden "kullanmurujen" puhuneen suulla suuremmalla. Heidän kanssaan eivät ole aikaisemmin pärjänneet lukuisat muut hoitolaitokset kuten ei kotiväkikään. Siinä sitten paisutellaan noiden vihaisten nuorten sanomaa, Kokeilkaapa virastojen henkilöt itse heidän kanssaan. Monet heistä kuuluisivat jo nuorisovankiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjolakoti ei ole ainoa paikka, jossa kohdellaan nuoria laittomasti. Kaikki ihmiset eivät tee työtä lasten ja nuorten hyväksi vaan puhtaasti rahan takia. Itse tiedän erään perhekodin, jossa esitetään kaiken olevan hyvin. Lapset ja nuoret uhkaillaan esittämään kaiken olevan hyvin. Ja kyllä. Se onnistuu myös nuorilla, jos kiristää ja alistaa tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta lukea tällaista.Voidaan sitten lakkauttaa kokonaan lastensuojelu Suomesta, kun näitä ongelmanuoria, ei saa rajoittaa millään tavoin. Annetaan heidän käyttää huumeita, tehdä rikoksia ja hakata ihmisiä. Hehän voivat sitten asua kotonaan ja turha on heidän vanhempien sitten itkeä, kun eivät tule heidän kanssa toimeen.

Kyllä tutkikaa myös vanhustenlaitokset. Siellä vanhukset makaavat omassa virtsassaan tuntikausia. Kukaan ei heitä juota ja vaatteet vaihdetaan väkivalloin heidän päälle. Itse olen todistanut tätä, kun olin harjoittelemassa tulevaa ammattiani varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku raja. Kun ei aikoinaan ole rajoja asetettu niin viedäänkö mahdollisuus viranomaisiltakin? Saavat käyttäytyä miten haluavat? Pitää vain ymmärtää loputtomiin? Ja tosiaan vanhuksia hoidetaan- tai siis ei hoideta... Kuka puuttuu siihen? He ovat sitä ikäluokkaa jotka eivät valita joten jäävät yksin kärsimään..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nytkö vasta kaupunki herää? näitä tietojahan on jatkuvasti vuotanut tietoon miksi tarkastuksesta ilmoitetaan yllätys ratsia niin laittomuudet löytyy
nythän ne voidaan piilottaa kysykä ja kuunnelkaa sioitettuja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovalla kurilla ja sillä, että pistetään vastuuseen omista tekemisistä. Nykylapsilla tuntuu olevan vain oikeuksia, ei mitään velvollisuuksia. Koska veronmaksajat joutuvat maksamaan elatuksen, niin joku roti pitää olla. Kyllä siperia opettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuriahan ”valvonta pettää” karsasti melko lailla, oli myös sitä mieltä että pitää kuunnella vaan sijoitettuja ja että homma on laitonta. Tuon kyllä kurin ja vastuun kyllä tiedän, se on se oikea väylä. Mutta onko alkuperäinen kirjoituksen aloittaja mitä mieltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöstä siellä, sinne vaan kaikki kokeilemaan siipiään: https://yle.fi/uutiset/3-8993644

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (92)

Uutisvirta

17.7.
Leo-Pekka Tähti laittoi ärhäkkään viestin maailmalle Lapinlahden GP-kisoissa – Satasen kärkiajassa 13,83 riittää vastustajille miettimistä
17.7.
Koira juuttui traktorin jättämään uraan Muoniossa – pelastuslaitos sai eläimen irrotettua
17.7.
Ohijuoksutusta padolla
17.7.
Viileä kesä on heikentänyt hunajasatoa, mutta Oulun kasvitieteellisessä puutarhassa mehiläisiä voi nähdä työn touhussa
17.7.
Liikenne pysäytetään jälleen ajoittain Pohjantiellä Lintulan liittymän kohdalla, haittaa Kemiin päin ajaessa
17.7.
Pika-aituri Annimari Korte kohensi ennätystään ja hinasi Reetta Hurskeen alle MM-rajan yleisurheilun Lapinlahden GP-kisoissa
17.7.
Vihiluodon luontopolun grillillä Kempeleessä ilkivaltaa, roskis täytettiin puilla ja sytytettiin tuleen – katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

Miksi vihata köyhyyttä tai typeryyttä. Yksilöhän itse voi vaikuttaa niihin. Suurin osa on kaltaisiasi "tenevia" ja vaan ... Lue lisää...
Ööh...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image