Oulu

Oulu satsaa maa­han­muut­ta­jien ko­tout­ta­mi­seen

Somalit järjestivät juhlat kotimaansa uuden hallituksen ja presidentin kunniaksi syyskuun lopussa. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 9.10.2012 13:31
Kari Sankala

Uuden Oulun valtuusto saa ensi vuonna eteensä kaupungin kotouttamisohjelman 2013–2017 ”Kotini on täällä”.

Ohjelma tukee maahanmuuttajien aktiivista osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa sekä edistää heidän kotoutumistaan.

Uuden Oulun yhdistymishallitus hyväksyi ohjelman tiistaina.

Oulussa vieraskielisten asukkaiden määrä on yli 4 600 henkilöä. Uudessa Oulussa ulkomaalaisia on noin 5 000.

Oulun ulkomaalaistaustainen väestö on monimuotoinen. Kaupunkiin muutetaan niin perheen, työn, koulutuksen kuin turvallisuudenkin vuoksi.

Viime vuoden tilaston mukaan Ouluun oli tullut Venäjältä 387 asukasta, Irakista 359 ja Somaliasta  287. Yli sadan henkilön pääsivät kansallisuuksista järjestyksessä Kiina, Vietnam,  Ruotsi, Sudan ja Thaimaa.

Oulun on asettunut yli 50 ihmistä Serbia & Montenegrosta, Isosta-Britaniasta, Virosta, Turkista, Intiasta, Afganistanista, Saksasta, Italiasta ja Yhdysvalloista.

Kaikkiaan eri kansallisuuksia löytyy 116.

Ulkomaalaisten osuus Oulun asukkaista on 3,2 prosenttia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (127)

mitäpä luuletta? rehellisellä pelillä tämä tästä lähtee ja kaikille omat tähän asti polijetut oikeuvet jopa vanahuksille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

antakaa kompassi käteen ja pieni opastus eli suunta mihin päin pitää lähteä ja takaisin ei ole tulemista tai ei kunnian kukko laula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas nyt jo paupunki maksaa maahanmuuttajien kaikki viulut koulutuksissa, esim: Hilikussa opiskeleville maahanmuuttajille maksetaan lounas päivällä! muut opiskelijat joutuvat lounaansa itse maksamaan!! törkeää! bussikortit jne! paljonko tämä kaikki maksaa kaupungille ja siis meille veronmaksajille!! tasavertaisuutta ei todellakaan ole!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikitään vaan samalla monikulttuuria kun mummot on paskat housussa. Monikulttuurisuuden ajaminen on hallituspuolueille siksi tärkeää että kansalliset identiteetit hävitetään joka on hidaste EU:n liittovaltiohankkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa maahanmuuttajista ei vaivaudu etes suomen kieltä opettelemaan, mutta raha kyllä kelepaa ja täys ylläpito. Onko peruskansalaisemme lähestulkoonkaan näin hyvässä asemassa? Kysyn vaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus tuntuu, että muutoksen myötä somalilainen on tärkeämpi kuin suomalainen. Kirjoitusasukin on lähes samanlainen, sekoittaako joku nämä kaksi keskenään. Suomalaiset vanhukset on ainakin unohdettu tyystin ja näille ulkomailta tuleville löytyy kaikenlaista erityistä tukemista. Ehdotankin, että menette käymään vierailulla vanhusten hoitopaikoiissa, niin näette miten SUOMALAISIA vanhuksia tuetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaimoni on tällä hetkellä maahanmuuttajakurssilla. Samalla kurssilla on myös yksi Irakilainen mies, joka tulee kouluun n. 12 maissa jos viitsii. Syytä kysyttäessa vastaa sentään rehellisesti että oli nukkumassa. Opiskelukaan ei kiinnosta, vaan kyseinen henkilö vain häiritsee muita opiskelijoita kovaäänisellä juttelullaan. Siitä huolimatta kyseistä henkilöä ei poisteta kurssilta, ja kelan rahat juoksee joka kuukausi. Miksi ihmeessä yhteiskuntamme voimavaroja tuhlataan tälläisiin yksilöihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä oo tosikaan ennää. Ne maahanmuuttajat jotka tekevät elämälleen jotain, ovat ihan ok mutta valitettavasti suurin osa osa vain elää ja heille syynätään kaikki apu ja raha millä olisi oikeaakin tarvetta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

fiksumpaa ois satsata ensin syntyperäisen väestön hyvinvointiin ja sitten, jos rahaa jää yli voisi sen käyttää maahanmuuttajien hyvinvointiin! Mitä Oulu aikoo tehdä esim. hälyttävän korkean nuorisotyöttömyyden poistamiseksi? Syrjäytynyt nuori syyllistyy helpommin rikoksiin ja se taas vähentää yleistä turvallisuutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvä asiahan tämä on, mutta vielä enemmän toivoisin satsausta niihin ulkomailta muuttaneisiin, jotka itse, ilman mitään erityisiä ohjelmia, ovat yrittäneet sopeutua yhteiskuntaan. On surkeaa, että alkuperämaassa saadulla koulutuksella ja/tai työuralla ei ole hevonhumpan merkitystä täällä, ei edes kouluun pyrkiessä, työnsaannista puhumattakaan. Ei tämä ole maailman ainoa kolkka, jossa osataan opettaa tai jossa on osaajia! Tällaisella "ette te mitään kuitenkaan osaa"-asenteella ajetaan ne osaajat muualle ja tänne jää vain kouluttautumaton porukka, jolla ei kenties ole koskaan ollutkaan mitään halua kuluttaa aikaansa opiskeluun, vaikka mahdollisuuksia olisi ollutkin.

Olisi todella mielenkiintoista kuulla mitä nämä kotouttamis-ohjelmat pitää sisällään, siis ihan kotoutettavien itsensä kertomana. Ihan pikkusen on sellainen tutina, että saisi nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa nähdä tälläistä järjestettävän....pääasia on ettei piki pääse leviämään oulun ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2009 vieraskielisiä oli Oulussa 3100 eli reipas +50% lisäys kolmessa vuodessa. Maahanmuutto ei ole hallitsematonta. Muah.

Tuo kotouttaminen ei tarkoita muuta kuin lisää rahaa mokuklusterille ja näille, joista pitäisi päästä muutenkin kokonaan eroon. Aivokuolleita virkaämmiä levittämässä rahaa tajuamatta mistään mitään.

Mikään ei muutu, paitsi että Oulu saa ehkä jatkossa entistä enemmän lypsettyä valtiolta. Mikään muu ei muutu.

Me tienataan täl.

Itsehän lakkauttaisin koko sirkuksen ja laittaisin rahat terveyskeskusten henkilökunnalle. Varmaan heitäkin vituttaa katsoa, kun yhdet idiootit leikkivät monikulttuuria valtion rahoilla samalla kun itse ovat burn-outtaamassa.

Kotoutussuunnitelma on Lieksan kaupungin "suunnitelman" tasoista höttöä. "Laki velvoittaa kunnan..." aivan varmasti velvoittaakin, mutta mitä sitten? On paljon tärkeämpiäkin asioita, joita ei noudateta täällä.

"Asiakkaille tulkki". Me tienataan täl. Oulussa tulkkikulut olivat vuonna 2009 jo 361 527 euroa.

62 sivua, 16 Mt, arvo 0.

Ladattavissa täältä: http://ktweb.ouka.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn.htm?YHDHALL+9%2e10%2e2012%2009%3a00%3a00+3+1

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutama vuosi sitten (2009) maahanmuuton kustannukset Oululle olivat kaupungin oman selvityksen mukaan noin 1,5 milj.€ vuodessa. Siis menot 1,5 milj.€ suuremmat kuin valtion antamat avustukset.
http://ktweb.ouka.fi/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype=2&docid=4b485c315c38333333303737312e646f63&pykno=1&elin=KH&lis=1&pvm=6%2e9%2e2010%2015%3a00%3a00
Paljonko ne ovat nykyisin, en uskalla edes arvailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy toivoa, että eurooppalainen myönteinen kehitys ei tyssää syksyn kunnallisvaaleihin. Eikä näin kyllä käy, koska vihreiden ja vasemmiston kannatuksen on arveltu nousevan liikkuvien äänestäjien ja nukkuvien aktivoituessa. Kommenteissa olen huomaavinani, että rasistiset perussuomalaiset ovat masinoineet joukkonsa liikkeelle. Mitä ongelmia esimerkiksi tuossa kuvassa on, että monikultturisuutta pitää noin järjettömästi vihata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eroaa siinä mielessä kanta-suomalaisten juhlista että kaikki on selvin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhukset niin Uudessa Oulussa kuin muillakin paikkakunnilla ovat joutuneet huutolaisosaan. Heidän arvostuksensa on olla kilpailutettujen palveluiden pelinappuloina joko kotona asuvina tai laitoshoidossa. Mutta annas olla kun maahanmuuttajat ovat kyseessä, niin jo näin varhaisessa vaiheessa uutta valtuustoa evästetään heidän hyvinvoinnin edistämiseen kotoutus menetelmin. Hyvä näin, mutta ei meidän vanhija hyvinvoinnin rakentajiakaan saisi unohtaa. Ei nykyisiä eikä tulevia. Niin että
tavotteeksi on otettava myös peruskansalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden kehittäminen ja toimeen paneminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (127)

Uutisvirta

8:18
Portugalin valtavia metsäpaloja epäillään tahallaan sytytetyiksi – Viranomaiset alkoivat ihmetellä, kun useat palot syttyivät lähes samanaikaisesti
8:16
Jo 40 prosenttia rattijuopumuksista huumetapauksia – Liikenneturva kampanjoi nuorten rattijuopumuksia vastaan
8:00
Työelämässä loistanut Mirka Olin ehti jo ajatella auton alle hyppäämistä – pohjakosketuksen jälkeen alkoi sinnikkyyttä vaatinut taival hoitoon ja kohti paranemista Tilaajille
8:00
British Airwaysin lentojen peruutukset Kairoon herättivät terroripelon Egyptissä
7:42
Torilla tapaavat ravimiehet kunnioittavat keskustelukumppaniaan: "Jokainen saakoon olla omassa uskossaan autuaallisia"
7:15
Utøylta selviytyneistä neljä elää uudelleen kohtalokkaat tapahtumat – saarella kuoli 69 nuorta
7:11
Moldovan uusi hallitus haluaa kitkeä korruptiota – vastapuoluetta edustava oligarkki pakeni heti maasta
15
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
10
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
8
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
5
Voimakas aalto kaatoi moottoriveneen Oulujoella – sivulliset pelastivat veneessä matkustaneet viisi ihmistä ja koiran
4
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
4
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
2
Vielä on aikaa laittaa jätevesijärjestelmä kuntoon – tarkista tästä, ketä uudistus koskee

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image