Oulu

Oulu saa uuden maamerkin

Uudet sementtisiilot sijoittuvat Vihreäsaaressa aivan laiturin äärelle. Havainnekuvaa on käytetty tutkittaessa siilojen soveltuvuutta ympäristöön, joka on muutenkin täynnä erilaista säiliötä ja varastohallia.
Oulu 22.6.2011 0:00
Kari Sankala Kaleva
Finnsementin Vihreäsaareen nousevat sementtisiilot ovat seuraava korkea rakennelma Oulussa. Uudet siilot korvaavat vuoden loppuun mennessä Toppilansalmen rannalla 1950-luvulta seisoneet siilot.

Vihreäsaaressa ei nousta taivaisiin, vain 48 metriin. Oululaisittain korkeus on kunnioitettava, kun siilon huipulle tulee vielä Oulun satamasta kertova valokyltti "Port of Oulu".

Oulun Sataman johtaja Kari Himanen sanoo, että maamerkki palvelee erityisesti merenkulkijoita. "Merellä siilojen ja kyltin pitäisi näkyä kauemmaksikin, mutta kaupungista tai Nallikarista niitä tuskin näkee. Siilosta tulee hyvä maamerkki veneilijöille."

Oulun sataman logo löytyy nyt Oritkarin sataman konttinosturista. Port of Oulu lukee 20-25 metrin korkeudessa.

Oulun korkeimmat rakennelmat ovat teollisuuden. Korkein yksittäinen rakennus on Stora Enson sellukattila, jossa punainen laatikko, kattilan kuori, nousee 79,65 metriin. Piippu nostaa kokonaiskorkeuden 132,65 metriin.

Samassa yli sadan metrin sarjassa ovat Oulussa Vihreäsaaren tuulivoimala, kun sen lapa sojottaa kohti taivasta, ja Toppilan lämpövoimalan piippu. Toppilan kattilarakennuskin ylittää reilusti 60 metriä.

Asuintalot kyyristelevät Oulussa metrejä perässä, sillä korkein talo Kaakkurissa sijaitseva Oulun Sirius on mittauksissa noussut 53,5 metriin. Keskikaupungilla sijaitsevat korkeat talot sekä Oysin henkilökunnan asuintalot pysähtyvät 40 metriin. Tuomiokirkon tornikaan ei puhkaise 60 metriä.

Teollisuusrakennusten nousu ylös taivaalle ei herätä ihmisissä keskustelua siinä määrin kuin asuintalojen kerrokset.

Kaupunginarkkitehti Jari Heikkilä perustelee, että "teollisuusrakennukset mielletään eri tavoin. Ne ovat irrallaan kaupunkirakenteesta. Keskustassa ja asuinalueella rakennuksia verrataan ympäristössä toisiinsa."

Lue lisää keskiviikon Kalevasta!

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:24
Ministeriön konsulipäällikkö: Supo oli tehnyt turvaselvitykset rikoksesta epäillyistä viisumivirkailijoista
15:19
Isolle-Syötteelle nousee hirsinen monitoimiareena – rakennusta voi käyttää tapahtumiin ja sisäliikuntaan
14:39
Mitä lapselle tai nuorelle tapahtuu sijaishuollon jälkeen? – Ministeriön työryhmä selvittämään jälkihuollon uudistamista
14:37
Macron ei päässyt pakoon keltaliivejä Saksassakaan – Merkel ja Macron halusivat antaa sopimuksellaan "sysäyksen Euroopan yhtenäisyydelle"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
72
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
68
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
56
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
43
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
18
Hjallis Harkimon Liike Nyt julkisti myös oululaisia ehdokkaita – listalla neljä henkilöä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna iltapäivällä Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image