Oulu

Oulu pohtii, pitäisikö hoivakotien valvontaa lisätä – kaupungin havaitsemat puutteet liittyvät pää­sään­töi­ses­ti hen­ki­lös­tö­mi­toi­tuk­seen

Uutiset vanhusten huonosta hoidosta järkyttävät, mutta Ritva Ahola (vas.), Mirjami Granlund ja Leila Marjamaa ovat tyytyväisiä vaikkapa siihen, että seniorit järjestävät lauantaisin omatoimisesti kahvihetken kymmenille talvipuutarhassa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 12.2.2019 6:20
Daniel Wallenius

Oulussakin joudutaan arvioimaan, onko kaupungin yksityisiin asumispalveluyksiköihin kohdistama valvonta riittävää.

– On syytä arvioida valvontaa, ja sen perusteella tehtävä toimenpide-esitykset, esimerkiksi valvonnan resursointi. Monella tasolla kansallisesti käydään keskustelua siitä, mitä on syytä tehdä, sanoo Oulun kaupungin sosiaalijohtaja Arja Heikkinen.

Yksityisten hoivakotien olot nousivat esiin tammikuun lopussa, kun Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa sijaitsevan EsperiCaren pyörittämän hoivakodin toiminnan. Viime perjantaina Valvira puolestaan keskeytti Alavudella vain kuukauden ajan toimineen Attendon hoivakodin toiminnan.

Viikonloppuna paljastui, etteivät ongelmat rajoitu vanhuksiin, kun uutisoitiin, että EsperiCare sulkee epäkohtien vuoksi nuorille vammaisille tarkoitetun osaston Helsingissä.

Heikkinen sanoo, että erityisryhmien asumispalveluita tarjoavat yritykset ovat noudattaneet kaupungin kanssa tehtyjä sopimuksia pääsääntöisesti hyvin.

– Joitakin yksittäisiä puutteita on ollut ja ne on korjattu.

Pääsääntöisesti puutteet ovat Heikkisen mukaan liittyneet sopimukseen kirjatun henkilöstömitoituksen toteutumiseen.

Haverinen sanoo, että myös ikäihmisten tehostetun palveluasumisen puolella henkilöstömitoituksen toteutuminen on yleisimpiä asia, johon kaupunki on joutunut puuttumaan. Tämän lisäksi puutteita on ollut omavalvontasuunnitelmissa.

Oulun kaupungilla on 197 omaa ikäihmisten tehostetun palveluasumisen paikkaa ja 870 paikkaa ostetaan yksityisiltä toimijoilta.

Viime vuonna kaupunki sai noin 50 yhteydenottoa omaisilta tai henkilöstöltä yksityisiin toimijoihin liittyen. Haverinen huomauttaa, että asumisyksikön toiminta voi olla luvan mukaista yhteydenotosta huolimatta.

Viime vuonna Oulussa jätettiin seitsemän muistutusta ikäihmisten tehostetusta palveluasumisesta, joista kuusi koski yksityisiä palveluyksiköitä. Kanteluita ei puolestaan tehty ikäihmisten tehostettuun palveluasumiseen liittyen viime vuonna yhtään.

Lue lisää 12.02.2019 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Vanhukset ja vanhukset. Ottakaa myös miekenterveyspuoli huomioon, mitotukset sielläkin päin peetä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pääsääntöisesti puutteet ovat Heikkisen mukaan liittyneet sopimukseen kirjatun henkilöstömitoituksen toteutumiseen." Asia saadaan kuulostamaan "vain"-asialta, kun se ilmaistaan näin. Mutta kun henkilökuntaa on liian vähän, vanhuksia ei ehditä ulkoiluttaa, vaippoja ei ehditä vaihtamaan, vanhuksille ei ehditä tarjota virikkeitä, vanhusten kanssa ei ehditä jutella, kiireessä annetaan vääriä lääkkeitä jne. jne. loputtomiin. Kaikki pahimmat epäkohdathan johtuvat siitä, että henkilöstöä on liian vähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhusten hoitoa läheltä seuranneena voisin kommentoida tilannetta seuraavasti: laitoshoidossa on puutteita, mutta todellinen kaaos on vanhusten kotihoidossa. Tuntuu, että kotisairaanhoito tarvitsee enemmän seurantaa kuin laitoshoito. Kotona vanhukset ovat usein tilanteessa, että hoitaja käy ja sanoo moi ja heippa. Kukaan ei seuraa tasoa. Hoitajat ovat aivan ylikuormitettuja ja kotikäyntejä voi olla 20/vuoro. Tähän päälle siirtymät. Selvää on, että taso on mitä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän sitä mitoitusta ole merkitty lakiin joten viranomaiset ovat hampaattomia ja yritykset huseeraavat miten haluaa.

Laki ensin voimaan ja mahdollisimman pian. Kun on vähimmäismitoitus ensin niin kaikki ratkeaa kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki ostaa kuntalaiselle =
iäkkäälle, vammaiselle tai monikirjoisestikin sairaalle, joka ei vielä tarvitse sairaalahoitoa
hoivapaikan, jonka ylläpitäjän, siis hoivan järjestäjän kanssa kunnan viranomainen tekee toivottavasti kyllin tarkan ja kattavan palvelusopimuksen,
missä molemmin puolin sitovasti sovitaan hoivan taso ja siitä sovitusta tasosta meille sekä vanhusveronmaksajille koostuu maksu, johon tulee sisältyä yhteisessä sopimuksessa sovitut palvelut sekä ihmisarvoinen, vanhuksia kunioittava kohtelu ulkoiluineen ja virike toimineen koulutetun henkilöstön kanssa.

Vaikka molempien sopijaosapuolien kanssa on toivottavasti mahdollisimman hyvin yksilöiden sovittu hoivan taso ja sen saavuttamiseksi tarvittavat toimet ja sisällöt niin nykyään selkeästi hoivavastuun ottaneet firmat haluavatkin meluummin toimia vain paremmin kannattavina kiinteistöyhiöinä tehdyistä sopimuksistaan piittaamatta!!

Tällainen tietoinen, jatkunut toiminta täyttää petoksen tuntomerkit ja on rangaistava teko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaikkiin hoiva koteihin teho tarkastuksia ehdottamasti..vajaalla henkilö kunnalla pyörii hoitokodit..ja pian tarkastokset käyntiin kaikkiin hoiva koteihin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää Oulun sosiaalijohtaja! Kuinka naivi ihminen voikaan olla. Aika paljon tuntuu puutteita olleen ja voidaanko olla varmoja että ne on myös korjattu? Käytäntöhän tuntuu olevan se että tarkastuskäynneistä ilmoitetaan etukäteen joten jos käyntiin on aikaan vaikkapa kaksi viikkoa niin kyllähän siinä ajassa asiat saadaan näennäisesti kuntoon, mutta taas vanha peli jatkuu kun tarkastus on ohi.
Miksi tarkastuskäynneistä ilmoitetaan etukäteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos puutteita huomataan, on se osoitus, että valvontaa ei ole ollut, tai se ei ole ollut riittävää. Silloin pitää kaivaa esille ne henkilöt, joiden vastuulla valvonta on ollut, ja heidät tulee saattaa vastuuseen tästä laiminlyönnistään, jota myös töiden tekemättömyydeksi kutsutaan, joka puolestaan on irtisanomisperuste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi ollut kyllä mukavaa jos armeijassa PU olisi aina ilmoittanut milloin tulee komppaniassa käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkin uskalletaan piiloutua vastuusta haikailemaan, että pitäisiköhän nyt??

Oulun kaupungilla on 870 palveluasumisen paikkaa ostettuina palvelusopimuksilla yksityisilta toimijoilta.
Tässä vanhushoivasta vastaava kertoo viime vuonna Oulun kaupungin saaneen n. 50 yhteydenottoa omaisilta tai henkilöstöltä
juuri yksityisten toimijoiden toiminnasta!

Nyt tässä viranhaltija, jonka kuuluisi aktiivisesti valvoa vanhusten hoivan laatua sekä, että palveluntuottaja todellisuudessa toimii jo ostetulla palvelusopimuksessa sovitulla tavalla,
veronmaksajien, myös juuri näiden vanhustenkin ( miksipä muuten henkilökuntakin, onneksemme vastuullisia työntekijöitä kantelisivat! ) ja siksikin vanhuksille kuuluvien laadukkaiden palvelujen tuottamisen peräämiseksi tarkalla ja tuloksekkaalla valvonnalla!

Jo vuosia on vesitetty omaisten ja ylikuormitetun henkilöstön yhteydenotot Oulun kaupungin vastuuhenkilöstölle tai luottamusmiehille sanoen, että seurataan, katsotaan nyt........ Tässäkin vielä vastuuvirkamies pyörittelee, että asumisyksikön toiminta VOI OLLA luvan mukaista, yhteydenotosta huolimatta!

Käsittämätöntä haluttomuutta toimia edes virkavelvollisuuden edellyttämällä tavalla, kun omaiset eivät edes tahdo uskaltaa lähestyä palvelunostajia peläten, hädissään olevan kantelijan paljastuvan yksikön johtajalle, jolloin selkeästä syystä tehty ilmianto `kostetaan´ sumeilematta vanhukselle vieläkin heikompana hoivana.

Tätä on saanut jatkua jo liian kauan ja vieläkin hädälle halutaan kääntää selkä. Missä edes inhimillisyys, jos hihojen käärimistä hoivan palauttamiseksi pidetään liian työläänä, vaikka jatkuva valvonta kuuluu tehtäväänsä? Itsevalvonta vain houkuttelee väärinkäytöksiin, kun tiedetään, ettei muuta oikeaa, valvontaa ole olemassakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi se valvonta käynti ilmoitetaan heille etukäteen??? Siksi päiväksihän kaikki saadaan näyttämään hyvältä. Täytyy mennä eri kellon aikoihin ja jopa joka viikko vähän aikaa ja yllättäen!!!" Vasta sitten näkee onko se pysyvää. Ja henkilökunnan pitää saada ilmoittaa huonosta palvelusta nimettömänä, muutenhan se on kaiken silmätikku ja jollain konstilla potkitaan ulos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja silloin kun valvotaan niin tarkastuksista ei pidä ilmoittaa etukäteen. Muuten tarkastuksilla ei ole mitään merkitystä jos niihin tiedetään varautua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos teille on tulossa vieraita jotka ovat ennalta ilmoittaneet tulostaan, niin varmasti siivoat ja siistit paikkoja. Vieraat eivät siis koskaan näe sitä miltä teillä ns normaalisti näyttää. Niin laitetaan hoivakodeissakin ennalta ilmoitettujen vierailujen ajaksi kaikki kuntoon ja henkilömitoitus kohdalleen. Siis yllätystsrkastukset vasta paljastavat totuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperikalevaa lukiessani tuli mieleen kermalla koristettu kakku, jolla yritetään kaupungin päättäjien mukaan tuoda esiin, kuinka hyvin Oulussa toimitaan ja tehdään, ei puhettakaan, että tunnustettaisiin, että sen kakun sisin, joka ei todellakaan maistu tai tuoksu hyvältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai Oulun päättäjät kuvittele, ett Oulussa ei olis ongelmia vanhustenhoitopuolella. Kaupungin omissakin, vielä olemassa olevissa, hoitopaikoissa on liian vähän hoitajia ja hoitajat esim.pyykinpesua hoitotyön ohella eli pitäis todellakin lisätä valvontaa. Viime kesänäkin uutisoitiin yksityispuolen hoitokodista, jossa oli ongelmia ilmastoinnin rikkoutumisen myötä ja kaikille hoitokodin vanhuksille ei ollut tarjota tuulettimia huoneisiin vaikka oli tosi helteinen kesä kyseessä ja ilmastointia ei oltu korjattu vaikka siitä oli ilmoitettu paikan johtajalle jo kuukausia aiemmin. On naiivia kuvitella Oulun olevan poikkeus, ettei täällä olis tehdä tarkistuksia tilanteisiin jopa omissa paikoissa ja samantien olis syytä tarkistaa tilanteet myös yksityisissä lastentarhoissa ja vammaisten hoitopaikoissa. Kotihoidon puolella on liian vähän hoitajia, jos kerran Oulussa aiotaan ja kuvitellaan voivan hoitaa noin 90% vanhuksista kotioloissaan. Kotihoito on jo nyt kovilla, koska osa vanhuksista on huonokuntoisia ja tarvitsevat enempi apuja. Oulussa väestö ikääntyy ja muutaman vuoden sisällä hoitoa tarvitsevien vanhusten määrä tulee kasvamaan ja yhä useampi heistä tarvitsisi ympärivuorokautisen laitoshoitopaikan. Oulussa pitäis panostaa myös omaishoitajien jaksamiseen työssään ja hekin tarvitsevat tukea työssä ja sekin olis tärkeää ettei yhtäkään omaishoitajaa jätettäis pärjäämään yksin ilman apua vaikeissa tilanteissa. Lisäks pitäis panostaa siihenkin ett omaishoitajat sais vaikeassa tilanteessa palveluohjauspuolelta oikeasti apuja, eikä vaan ohjeita hakea apuja yksityiseltä palveluntarjoalta ja ettei pimitettäis tärkeää tietoa oikeuksista lakisääteisiin vapaapäiviin ja ett on mahdollisuus saada hoidettava välillä vuorohoitoon. Oulussa pitäis muuten lisätä vuorohoitopaikkoja, jos aiotaan jatkossakin hoidattaa suurin osa vanhuksista kotioloissa, omaishoitajat tarvitsevat välillä lepoakin, ei kukaan jaksa siinä 24/7 olevassa, raskaassa työssä ilman taukoa ja lepoa. Mutt oikeasti Oulussakin tarvittais lisää pitkäaikaisia laitoshoitopaikkoja, koska ei huonokuntoiset ja yksinäiset vanhukset pärjää kotonaan pelkän kotihoidon turvin ja kotihoito ei pysty ketään hoitamaan ja perään katsomaan ympärivuorokauden. Eli Oulussa päättäjien pitäis jo ymmärtää millanen tilanne täälläkin vanhustenhoitopuolella on, eikä pistää päätä pensaaseen ja kuvitella, ettei mitään ongelmia ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätöntä ettei vastuussa oleva johtaja tiedä mitä pitäisi tehdä. Jokainen kohde käytävä tarkastamassa minimissään kaksi kertaa vuodessa ilman ennakko ilmoitusta. Jos toimitaa lepsummin, niin haiskahtaa ilmaisilta lounailta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos valvonta on ennakolta ilmoitettua, niin se on lähes turhaa. Sen pitäisia AINA tulla yllätyksenä ja myös virka-ajan ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmeen miettimistä tässä
päivän selvässä asiassa on ?
En todellakaan ymmärrä.
Ottakaa Oulun päättäjät nyt
( se vähäinenkin ) järki käteen
ja toimikaa. Ei tässä vaihees -
sa enää pohdita, että pitäisikö
vai eikö pitäisi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

69
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
49
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image