Oulu

"Oulu on aivan ehdottomasti 5G:n kotikaupunki" - katso, kun nuoret testaavat vir­tu­aa­li­la­se­ja

Kalevan toimituksessa kahden viikon tutustu työelämään ja tienaa –jaksolla olevat nuoret kokeilivat kaupunginteatterin edustalla virtuaalilaseja, joiden data liikkui 5G-verkossa.
Oulu 13.6.2017 20:54
Aki Harju

Oulun kaupunginteatterin edustalla kurkistettiin tiistaina tulevaisuuteen. Kurkistusluukkuna toimivat virtuaalilasit, jotka esittivät 360-asteista, reaaliaikaista kuvaa viereiseltä kauppatorilta.

Kokeilu oli mullistava, vaikka matkaa kameralta katselupisteelle oli vain parikymmentä metriä. Tieto liikkui 5G-verkossa, joka mahdollistaa jopa sata kertaa aiempaa nopeamman, viiveettömän tiedonsiirron. Lisäksi kuvaan oli sisällytetty lisätyn todellisuuden elementtejä. Rakennuksiin ja muihin kohteisiin kiinnitetyt sensorit antoivat reaaliaikaista tietoa esimerkiksi ravintolan asiakasmääristä, säätilasta ja Oulun tulevista tapahtumista.

5G-demonstraation puuhamiehen, projektipäällikkö Olli Liinamaan mukaan vastaavanlaisia kokeiluja on tehty aiemmin lähinnä laboratorioympäristössä.

– Kyllä tässä on jännityselementtejä riittänyt. Täällä ulkona on paljon epävarmuustekijöitä kuten isoja pintoja ja vettä. Etäisyyksiäkin on nostettu aiemmasta. Teimme teknisiä säätöjä aivan kalkkiviikoille asti.

Oulun torilla kaikilla oli mahdollisuus kurkistaa tulevaisuuteen ja 5G-todellisuuteen. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen

5G-yhteys saatiin kuitenkin toimimaan, eikä se Liinamaan mukaan päivän aikana pätkinyt. Jos yhteys kerran saadaan jo toimimaan, miksi se ei ole tavallisten kuluttajien ulottuvilla?

– Siihen teknologia ei ole vielä valmis. Tässä käytetään vain 5G-radioyhteyttä. Koko verkko ei ole vielä käytettävissä. Tällä demolla halusimme osoittaa, millaiseksi tulevaisuus voi muodostua.

Liinamaan mukaan Oulussa on tällä hetkellä noin 30 yritystä, jotka toimivat 5G-testiverkon ympärillä. Alalla toimii vireä ekosysteemi, jossa yritysten välinen yhteistyö on tiivistä.

– Oulu on aivan ehdottomasti 5G:n kotikaupunki.

Oulun vahva asema selittyy radio-osaamisen perinteellä, joka on pitkälti Nokian peruja.

– Oulussa otettiin teknologiaan liittyviä edistysaskeleita jo kymmeniä vuosia sitten, Liinamaa sanoo.

Lue lisää 14.06.2017 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Höpötipöpö. Oulu ei oo mittää sen kummempaa kuin Pohjois-Pohjanmaan suurin asutustihentymä. Herra paratkoon näitä mielialannostotempauksia. Harvinaisen tyhmä paikka asua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisivat edes 4G toimimaan kunnolla,hidastelee ja takkuaa jatkuvasti. Hyppii välillä 3G puolelle kun 4G ei vastaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sinun operaattorin verkosta kiinni, ei teknologian kehittäjien vika! Eli vikailmoitusta omalle palveluntarjoajalle, sille siis, joka sinulle lähettää puhelinlaskun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuushan on se, että Oulu järjestää tällaisia mediavouhotuksia kansalle ruoskiakseen lisää rahaa "teknologian pääkaupungin" statukseensa ja loppupeleissä se raha valuu kaikkialle muualle, paitsi itse teknologian kehitykseen.
Mutta hei, näyttäähän se hyvältä ja asioista tietämättömiä maksajia on helppo pompottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon turhuuteen käytetyt rahat pitäisi käyttää vanhusten ja köyhien avustamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on tosi kova juttu kun ei tarvitse itse saapastella Haltille, kun voi vetää maskin silmien eteen ja nautiskella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietosanakirjasta: "4,5 G:n kuormalla ihmisen näkö alkaa harmaantua mustavalkoiseksi ja näkökenttä muuttua putkimaiseksi." Auttanevatko tuohon edes virtuaalilasit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mutta Wikipedian 5G-artikkelissa ei mainita Oulua sanallakaan. Sen sijaan mainitaan testiverkot Maltalla, Alankomaissa ja sadassa kiinalaisessa kaupungissa jne. Verizon alkaa testaamaan 5G:tä tänä vuonna useissa yhdysvaltalaisissa kaupungeissa.

Milloinkahan ensimmäinen suomalainen 5G-operaattori alkaa tarjoamaan verkkoa Oulussa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eras korealainen valmistaja, jonka suuri yleiso tuntee parhaiten kannykoistaan, on tehnyt jo kauan 5G testeja, jopa mobiilissa ymparistossa, siis sellaisessa, missa liikutaan isolla alueella, eika pelkastaan nk. yhden solun alueella. Esittelevat tuloksia aika monessakin paikassa. Eras japanilainen megaoperaattori on jo pitkaan tehnyt 5G testeja erittain suurilla datanopeuksilla, ja myos mobiilissa ymparistossa. Kumpikaan ei nojaa Nokian tekniikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutamallekin japanilaiselle jättioperaattorille 4G verkot toimittaa Nokia. Samojen operaattoreiden kanssa kehittää myös 5G:tä eteenpäin.

Nokia on myös jenkkioperaattoreille Alcatel-Lucent kaupan myötä suurin verkkotoimittaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikko kiteytti hyvin Oulun henkilökohtaisen ongelman: mikään muu kuin teknologia ei kiinnosta. Ei kannata ihmetellä, jos tänne ei saada muuta pehmeämpää bisnestä ja vaikkapa valtion toimipisteitä. Eikä siten kannata palkata lobbaajaa Helsinkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vaan perustamaan niitä pehmeämpiä yrityksiä. Markkinat kyllä päättää mitkä yritykset menestyy, ei sitä voi Oulu, sinä tai minä päättää vaikka kuinka tykättäis "pehmeästä bisneksestä". Valtion toimipisteet eivät tuota yhtään mitään, ne rahoitetaan verorahoilla. Mistä verorahat tulevat? Väärä vastaus, jos vastasit, että verorahoilla maksetuista palkoista joista maksetaanv veroja. Oikeasti tämä koko sirkus maksetaan vientiyritysten maksamilla palkoilla ja veroilla. Taidat elää jossain vihervasemmistolaisessa kuplassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nämä on näitä ensimmäisiä virityksiä, matkaa kuluttajatuotteisiin on vielä pitkästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka pitkällä kehitys oliskaan jos Nokia älyäisi ja osaisi käyttää olemassa olevia resursseja hyödyksi. Parhaita osaajia ei kelpuuteta käyttämään osaamistaan ja heidät potkitaan ulos vain sairaan ikärasismin vuoksi. Aina ja aina joudutaan opettelemaan lähtöviivalta ja kun on saavutettu hyvä kompetenssi ja kokemus tulee yt joka nakkaa osaajan pihalle kun on muka liian vanha ja mehut puristettu.Älytöntä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

" Toinen on ”yhden ajatuksen -syndrooma”: siinä ihminen on niin tarrautunut johonkin kantaan (usein ajasta jäljessä olev... Lue lisää...
Hihiii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image