Oulu

Oulu ja Tampere ovat magneetteja työttömille – muut­to­vir­to­jen nettovoitto suurempi kuin Helsingissä

Oulu ja Tampere ovat olleet työttömille houkuttelevia kaupunkeja. Kuva Oulun kauppatorilta. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Oulu 3.1.2018 20:10
Heikki Uusitalo

Oulu ja Tampere ovat Tilastokeskuksen tilastojen perusteella työttömien muuttovirroissa maan suurimmat nettovoittajat. 

Tampere on vuosina 2014 ja 2015 jäänyt plussalle työttömien muuttovirroissa peräti 805 henkilön verran. Oulu on tilaston kakkonen 446 työttömän muuttovoitolla. Pääkaupunkiseudun kaupungit jäävät selvästi taakse. Esimerkiksi Helsinki on muuttovirrassa plussalla 246 työttömän verran. 

KUVA: Timo Aro

Mikä työttömiä sitten vetää Ouluun ja Tampereelle?

Valtiotieteen tohtori, aluekehityksen konsulttitoimisto MDI:n asiantuntija Timo Aro selittää tilastoja ensinnäkin Oulun ja Tampereen asemalla maakuntien selvinä keskuskaupunkeina. Ne houkuttelevat muuttajia kaikista väestöryhmistä, myös työttömistä.

Pääkaupunkiseudulle muuttoliike on suuri, mutta samalla seudulle tulee paljon koulutettua väestöä, ja kilpailu työpaikoista on kovaa.

– Jos tarkasteluväli otetaan vähän pitemmäksi, on jopa vuosia, jolloin työttömien muuttovirta on ollut osassa pääkaupunkiseutua tappiolla, Aro sanoo.

Alue- ja väestökehityksen asiantuntija Aro arvioi, että kokonaiskuva on yhä samankaltainen kuin vuosina 2014-2015, vaikka tuoreempia tilastoja ei ole vielä saatavilla. Oulu ja Tampere koetaan hyviksi muuttokohteiksi, koska ne ovat kasvavia kaupunkeja, ja niissä koetaan olevan työmahdollisuuksia.

Oma lukunsa ovat asuntojen hinnat, jotka saattavat työntää työttömiä pois esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

– Oulussa vuokrataso on vapaillakin markkinoilla kohtuullisen edullinen verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin, Aro toteaa.

Aro julkaisi kokoamansa kartan työttömien muuttovirroista Twitterissä. Päivityksessään hän totesi, että siinä on ”näkökulmaa aktiivimalliin”.

– Nostin näkökulman sen takia sen esiin, koska on keskusteltu paljon siitä, edistääkö aktiivimallin mukainen lainsäädäntö työttömien työnhakijoiden liikkumista isoimpiin kaupunkeihin vai ei. Kahdenkin vuoden katsaus osoittaa mielestäni sen, että muuttovirrat suuntautuvat pääosin keskuskaupunkeihin. Aktiivimalli ei todennäköisesti ainakaan vähennä sitä. Se saattaa jonkin verran lisätä suurempiin kaupunkeihin hakeutumista, koska siellä on potentiaalisia työmahdollisuuksia enemmän.

Aro ei näe, että lisääntyvä työttömien muuttoliike suuriin kaupunkeihin loisi ylimääräistä painetta esimerkiksi infrastruktuurin kehittämiseen.

– Työttömien osuus muuttajien joukossa on kuitenkin kohtuullisen pieni.

Tilastojen kummajaisina voi pitää Rovaniemeä ja Vaasaa, joista työttömien muuttoliike on selvästi vienyt väestöä. Rovaniemellä työnhakijoiden muuttovirta on ollut vuosina 2014-2015 pakkasella 132 henkilöä ja Vaasassa 191 henkilöä.

– Ne ovat kohtuullisen pieniä väestöltään, ja niissä on poikkeuksellisen vahva opiskelijoiden osuus väestöstä. Työmarkkina-alueet eivät sulata kaikkia valmistuneita.

Aro kertoo, että pääkaupunkiseutu vetää erityisesti vaasalaisia puoleensa. Koko Lapin väestölle suurin magneetti on puolestaan Oulu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Miten tässä yhteydessä puhutaan voittajasta? Eikö asia ole juuri päinvastoin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin yrittäjän näkövinkkelistä sanoisin asian olevan pelkästään positiivinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan monessa pikkukunnassa sosiaalitoimi mielellään avustaa kunnasta pois muuttavia työttömiä. Eikä siinä kauan mene kun ovat isossa kaupungissa toimeentulotukiasiakkaina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kokonaismäärä vaan se suhdeluku. Kuinka monta prosenttia muuttajista on työttömiä ja työllisiä, entäpä pois muuttavista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on etsinyt pitkään vetovoimatekijöitä ja nyt se on tutkitusti löytynyt, sosiaalietuudet! Täysin selvä ja onnistunut
strategia, työttömiä tulee ouluun reippaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun työttömyysaste on noin 17 % - jo ennen uusien työttömien muuttoa. Nousee varmaan yli 18 % kun maassa keskimäärin noin 7 % eli Oulussa noin 2,5 kertainen !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin jos katsot juttua niin ne työttömät on jo muuttaneet. Ja saaneet töitä koska oulun prosentti on laskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyysaste on nykyinen tässä tilanteessa, jossa työttömiä muuttaa kaupunkiin. Mihin se siitä nousisi? Itse asiassa on tainnut hieman laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lokakuussa Oulun työttömyysaste oli enään 13,1 prosenttia, joten taidat muistella aikaa ennen Sipilän hallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt selvisi miksi Oulu on laiminlyönyt vuosikausia työttömien rahojen käytön ja maksanut sakkoina parissa vuodessa valtiolle ne kuuluista 35 miljoonaa - kaikki pois Oulun liike-elämältä varsinkin pienyrittäjiltä, joille työttömät ne olisi käyttäneet.

Näin Oulun työttömät on pakotettu maksamaan uusien Ouluun muuttavien työttömien kustannukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työtönkin on veronmaksaja. Ei pelkästään työttömyyskorvauksista (20 %), vaan samat ns. kulutusverot kuin kaikki muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta työtön saa käytännössä enemmän tuloja verovaroista kuin maksaa veroja, sillä pelkästään valtion maksuosuus työttömyysturvasta on noin 40 % ja tämän päälle valtio maksaa verovaroista vielä mm. asumistuet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ootko ajatellut että valtion ja kunnan työpaikat tulee verovaroista, kauheeta ku kuluttavat verovaroja istuessaan virastoissa. :).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rollolainen ei hevin lähde muuttamaan muualle koska poroja on vaikea paimentaa esim hesassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

147
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
78
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
62
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
58
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
49
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
48
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
39
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image