Oulu

Oulu hakee Euroopan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­gik­si kolmella pääteemalla: Rohkeasti reunalla, Vastakohtien voima ja Villisti kaupunki

Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. KUVA: Jukka Leinonen
Oulu 1.2.2019 17:08 | Päivitetty 2.2.2019 9:43
Esko Aho

Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmahakuun voivat osallistua kaikki halukkaat Oulusta ja Euroopasta.

Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihakemuksen valmistelu on saavuttanut ensimmäisen merkittävän etappinsa.

Taiteen, tieteen, kulttuurin ja luovan talouden eri aloilta kootut 20 luovaa neuvonantajaa ovat syyskuusta lähtien ideoineet yhdessä Oulu2026-teemoja, joiden ympärille kulttuuripääkaupunkiohjelmaa ryhdytään kokoamaan. Luovien neuvonantajien toimikausi jatkuu helmikuun loppuun.

Työn tuloksena syntyneet oululaisen Kulttuuri-ilmastonmuutoksen pääteemat julkistettiin tänään perjantaina Oulussa ja Helsingissä. Ne ovat Hinterland – Rohkeasti reunalla, Contrasts – Vastakohtien voima ja Wild city – Villisti kaupunki.

– Lasten ja nuorten lisäksi olemme käyneet esittelemässä hanketta ja keskustelemassa noin sadassa eri yhteisössä, jotta saisimme hyvän kuvan, mitä eri ihmisryhmät kulttuuripääkaupunkihankkeelta toivovat, selvittää kaupungin organisaatiossa kulttuuripääkaupunkiasioista vastaava johtaja Piia Rantala-Korhonen.

– Luovat neuvonantajamme painivat kerätyn materiaalin tuuttiin ja pusersivat pääteemoiksi, jotka ovat myös 11. helmikuuta alkavan ohjelmahaun lähtökohtia.

Luovien neuvonantajien nimeäminen oli Rantala-Korhosen mukaan laaja yhteisöllinen prosessi.

– Pyysimme esityksiä noin 200 toimijalta ja pyrimme valitsemaan esitysten joukosta joukon, joka edustaa yhteiskuntaa mahdollisimman laaja-alaisesti ja pystyy puhumaan muustakin kuin omasta substanssistaan. Luovat neuvonantajat kokoontuivat pääteemojen merkeissä kaikkiaan viisi kertaa.

Keväällä tulossa myös kuntakierros Oulun seudulla

Kaikille Oulun kouluille ja oppilaitoksille tarjottiin myös mahdollisuus osallistua kulttuuripääkaupunkihakemuksen pohjatyöhön. Mukaan lähti vähän yli 1 400 oppilasta ja opiskelijaa.

Tuloksena oli tulevaisuuden haaveiden Oulu-kuva, mitä nuoret ihmiset odottavat kaupungilta vuonna 2026. Heidän mielestään kaupungin tulisi olla leppoisa ja luonnonläheinen, mutta kuitenkin sykkivä metropoli.

Teknologinen Oulu jäi nuorilla vähemmälle huomiolle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima kansallinen Euroopan kulttuuripääkaupungin hakuprosessi alkaa virallisesti huhtikuussa.

Ohjelmahaussa 11.2.–31.5.2019 haetaan teemoihin sisältöjä, jotka pääsevät mukaan kulttuuripääkaupunkihakemukseen. Hakuun voivat osallistua kaikki halukkaat Oulusta ja Euroopasta.

Kevään aikana Oulu2026-vaikutusalueella järjestetään kuntakierros, jonka aikana kerrotaan teemoista ja opastetaan ohjelmahakuun.

Kulttuuripääkaupungin valinta tapahtuu eurooppalaisen asiantuntijaraadin suosituksen pohjalta vuonna 2021. Toinen kulttuuripääkaupunki valitaan Slovakiasta.
Kulttuuripääkaupunkien tarkoituksena on korostaa Euroopan kulttuurien moninaisuutta ja lisätä kulttuurivaihtoa.

Oulu2026:n suunnittelijatkin painottavat, että kyse on pitkän tähtäimen kaupunkikehittämisestä, ei yhdestä juhlavuodesta.

Vuodesta 1985 lähtien nimetyt kulttuurikaupungit ovat muodostaneet Euroopan unionin kulttuurituen näkyvimmän muodon.

Suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina ovat toimineet Helsinki 2000 ja Turku 2011.

Päivitetty 2.2. kello 9.43: Poistettu rikkinäinen linkki.

Oulu2026 pääteemat

Rohkeasti reunalla

– Millainen on kaupunki metropolialueen ulkopuolella, jossa asuu Euroopan sivistynein metsäkansa? Miten pohjoinen luonto liikuttaa meitä, innostaa kokemaan, liikkumaan, pelaamaan ja leikkimään? Pohjoinen luonto tuo hyvinvointia, antaa puitteet kulttuurille ja tilaa taiteelle.

Vastakohtien voima

– Kaupunkimme on täynnä henkisiä ja toisaalta luonnon aikaansaamia kontrasteja. Pimeys ja valo. Reunat ja keskusta. Taide ja teknologia. Miten opimme ymmärtämään toisiamme paremmin? Mitä uusia ja yllättäviä yhteyksiä voimme luoda? Juhlitaan moninaisuutta yhdessä. Kuuntelemme, arvostamme, olemme uteliaita ja kiinnostumme toisistamme.

Villisti kaupunki

– Millainen on luova kaupunki keskellä villiä luontoa? Miten taide, alakulttuurit ja luovat tilat täyttävät tyhjyyttä, hiljaisuutta ja pimeyttä? Mitkä ovat ne urbaanit viehkoustekijät, joita Oulu tarvitsee ollessaan Euroopan nuorimpia kaupunkiseutuja?

Lähde: Oulun kaupunki.

Lue lisää 02.02.2019 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Luin ensimmäiset 100 kommenttia ja totesin, että Oulussa on vahva valittamisen kulttuuri. Saadaanko se muutettua 2026 mennessä välittämisen kulttuuriksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä tavoin tiivistin teemat:

Villisti ja rohkeasti roposet hankkeeseen - vastakohtien takamailta voimalla kajahtaa :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkeasti reunalla - sanoi entinen selfien ottaja kun pilvenpiirtäjästä putosi.

Oululla ei ole kulttuuria mitä esitellä. Entinenkin vähä tuhotaan lähes järjestelmällisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako miljoonaa menee kankkulan kaivoon?
Oulussa ei ole eikä toivottavasti tulekkaan kulttuuria,maksaa veronmaksajille liikaa ja on pois lasten urheilusta johon pitää saada lisää suorituspaikkoja!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rantala-Korhosen mukaan hinta Oululle voisi olla vajaat 20 miljoonaa euroa, kertoo Yle. Kulttuuripääkaupunkien talousarviot ovat liikkuneet usein noin 50 miljoonassa eurossa, mutta osa rahasta tulee esimerkiksi valtiolta, säätiöiltä ja yksityisiltä toimijoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossahan jo teemoituksessa on eka moka tai totuus - kummin vain sen ajattelee: Hinterland!
"Hinterland"- sana tarkoittaa suomeksi peräkylää, takametsiä, syrjäseutua. Toisaalta tämä sana on hyvä sikäli, että sana on sama niin saksan kuin englannin kielessäkin, ja tarkoitus on sama.

Virallisten englanninkielisten sanakirjojen mukaan hinterland tarkoittaa aluetta, joka on etäällä merestä, muista vesistöistä, kaupungeista tai kulttuurikeskuksista: "Definition of hinterland. 1 : a region lying inland from a coast. 2a : a region remote from urban areas. b : a region lying beyond major metropolitan or cultural centers." (Merriam-Webster dictionary) tai "the remote areas of a country away from the coast or the banks of major rivers, an area lying beyond what is visible or known" (Oxford dictionary).

Ihan hyvä, että myönnetään heti kättelyssä, että Oulu on syrjäseutua, synkeiden ihmisten asuttama paikka keskellä ei-mitään ja kaukana sivistyksestä ja kulttuurista. Miettikääpä vielä vinkkiä, joka vielä tulee kulttuurista: Ylen tv-sarja Syrjäinen maa (se walesiläinen poliisisarja, jossa ei vuosikausiin juuri ole hymyä näkynyt, aina on pimeää ja kylmää, ja ihmiset juroja) on syystäkin alkuperäiseltä nimeltään Hinterland.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nauraisko vai itkiskö? Mitä olikaan ne kunnan tehtävät ja virkamiehen tehtävät? Kansa läpsyttää hyvillään käsiään yhteen, niinkö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Titteleiden tavoittelun ja iskulauseiden väsäämisen sijaan toivoisin keskittymään siihen, että tarjotaan ja turvataan toiminnoille mahdollisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tämä kulttuuripääkaupunkihanke ole pelkkää politiikkaa, profiilin nostamista, lobbamista ja mainostamista, ei sillä ole juurikaan tekemistä tosiasioiden kanssa, kulttuurista nyt puhumattakaan.

Toki Euroopassa on todellisia kulttuurikohteita, ei niitä tarvitse kummemmin kilpailuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyky-Oulu-paran kohdalla tämä on juuri sitä!
Jo aivan henkitoreissaan olevan ja todellisuudessa muuallakin Euroopassa aikoinaan kulttuurikaupunkina yleisesti tunnettu Pohjolan valkea pääkaupunki - onkin nykyvirkamiesten,
joita on kertynyt sijoiteltaviksi - ehkäpä ei aivan oman ydintietämyksensä hallinnon käytännön päätösten tekijöiksi? kuntaliitoksenko 5. vuoden irtisanomisuojan suojalla?
näköalattomuudestaan huolimatta aivan jo tuulesta temmattujen omien, päähänpiinttymisiensä temmellyskenttänä, täysin irti arjesta!

Menohan on kuin vanhassa sadussa: Keisarin uusista vaatteista ja tarkkanäköisestä pikkulapsesta, joka puhuikin totta!
Oululla ei ole mitään pelkoa voitosta, kun Suomessa samaa statusta hakee myös Savonlinna, mutta meidän oma kulttuurimme kyllä saadaan alasajettua tosi kalliilla ja meille veronmaksajille ei toivottavasti edes raskita nauraa, niin kuin sadussa keisarille!

Miten käynee nykypäättäjille tai esittelevälle, omaa palliaan turvaavalle virkakunnan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nolottaa. Eikö tällä insinöörivetoisella kylällä ole minkäänlaista itsekritiikkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nuo kolme slogania pisti taas sellaisen myötähäpeän aallon koko kropan läpi ettei mitään rajaa. Todellakin kuilun reunalla, vastakohtien (fakta vs fiktio) voima ja villin lännen kaupunki. Oulu on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ja miten Oulussa voi vähemmän rahakas harrastaa kulttuuria? Ei mitenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmakitaransoitto on halpaa, ei vie edes sähköä eikä häiritse naapureita, Sitä voi harrastaa vaikka bussipysäkillä, liikennevaloissa tai kaupanjonossa. On kuitenkin tilanteita, joissa tämä ei ole suotavaa, kuten esim. hautajaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kulttuurikaupungiksi voi tulla julistautumalla tai hakemalla sellaiseksi. Kaupunki tunnetaan joko on kulttuuristaan, teollisuudestaan, matkailustaan, juustostaan tai jostain muusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on nuorisotyöttömyyspääkaupunki, apteekkiryöstöjen pääkaupunki, Suomen ainoa meren rannalla sijaitseva sisämaan kaupunki. Onhan siinä jo meriittejä henkselien paukutteluun toripolliisipatsaan edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnetaan myös hyvistä pyöräteistä ja lasten joukkoraiskauksista, onkohan näistä jompikumpi oikein korkeakulttuuria?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa kankkulan kaivoon. Oulun "isot keikat" naurattavat muualta tulleita: isolla rahalla parhaat päivänsä nähneitä starboja. Tyhjiä kiinteistöjä vieri vieressä keskustassa, teatterikohuja... Kaupunkilaiset tarvitsevat turvallisemman Oulun ja parempia peruspalveluita ja lähimmäisistä huolehtimista (unohtuisi ne ihmisroskaselkkauksetkin), se toisi enemmän hyvää mainetta. Kyllä täällä hyviäkin asioita on, mutta nyt lähdetään "rakentamaan imagoa" väärästä päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

10:49
Menestynyt Kaikki synnit -rikossarja saa jatkoa – kuvaukset alkavat tammikuussa Oulussa
10:44
Vanhoillinen oikeustieteen professori voitti Tunisian presidentinvaalit
10:42
Miehelle luettiin murhasyyte isänsä surmaamisesta Raahessa – syytetty kiistää, myöntää pahoinpitelyn
10:35
MV-jutun oikeudenkäynti hovissa alkoi – Käräjäoikeudessa jutusta tuomitut Ilja Janitskin ja Johan Bäckman eivät saapuneet käsittelyyn
10:08
Analyysi: Puolan vaalitulos oli odotettu, mutta Suomen puheenjohtajuuskauden kärkitavoitteen kannalta kiusallinen
9:42
Laki ja oikeus -puolue voitti vaalit selvästi Puolassa
9:28
Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Sähkönmyynnin asiakkaille soitettu huijaussoittoja – kerrottu virheellisesti sähkönmyynnin loppumisesta tai hintojen korotuksista
43
Tarjoilijoista on pulaa Oulussakin – jopa nuoret alan työttömät epäilevät oman työkyvyn riittävyyttä raskaassa ammatissa
18
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
16
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
12
Syyrian armeija liittymässä taisteluun Turkin hyökkäystä vastaan – pakoteuhkaukset tai asevientikiellot eivät taivuta Erdogania
10
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa
9
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
8
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

106 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image