Oulu

Oulu ei kasvata esiopetuksen ryhmäkokoja, sanoo si­vis­tys­lau­ta­kun­taa vetävä Satu Haapanen - aikeet her­mos­tut­ti­vat pienten päiväkotien yrittäjät

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan tahto on, ettei esiopetuksessa olevien lasten ryhmäkokoa nosteta, sanoo lautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Satu Haapanen (vihr.). Arkistokuva. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 8.12.2018 12:54
Antti Pasanen

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan tahto on, ettei esiopetuksessa olevien lasten ryhmäkokoja nosteta, sanoo lautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Satu Haapanen (vihr.)

Haapasen mukaan kyse on lautakunnan yhteisestä tahtotilasta. Asiaa koskeva kannanotto on otsikoitu "Esiopetuksen ryhmäkokoa ei nosteta".

Lautakunta otti Haapasen johdolla asiaan kantaa sen jälkeen, kun Kaleva tänään lauantaina uutisoi valmisteilla olevasta kaupungin sivistysohjelmasta.

Sen luonnokseen on kirjattu vaatimus esiopetuksen ryhmäkoon kasvattamisesta pienimmillään 13 lapseen, kun nyt minimi on seitsemän lasta.

Muutosaie hermostuttaa alueen yksityisten pienten päiväkotien yrittäjiä. Yrittäjien yhdistyksen mukaan muutos isompiin ryhmäkokoihin uhkaisi tietyillä alueilla useiden  yksityisten päiväkotien toiminnan jatkuvuutta.

Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Oulunsalo, Martinniemi ja Metsokangas.

Haapasen mukaan lautakunnan kielteinen kanta ryhmien kasvattamiseen on selvä.

– Lautakunta perustaa tahtotilansa sille, että sivistystoimen punainen lanka on nimenomaan ehjä opinpolku, jota lapsen tulee kulkea varhaiskasvatuksesta halki perusopetuksen. Ryhmäkoon kasvu merkitsisi, että tutut ihmissuhteet katkeaisivat vuodeksi ennen kouluun menoa ja monessa perheessä sisarukset joutuisivat eri päiväkoteihin.

Kannanoton mukaan päätös riskeeraisi pienten päiväkotien toiminnan jatkuvuuden, sillä moni perhe valitsee päiväkodin sen perusteella, onko siellä esiopetusryhmää vai ei.

– Pienten päiväkotien tilapula voisi estää ryhmän kasvattamisen. Esiopetusikäisten lasten siirtyminen yksityisistä päiväkodeista kunnallisiin aiheuttaisi painetta ryhmien muodostamisen, henkilökunnan palkkaamisen ja tilojen osalta kunnalliselle puolella.

Haapasen mukaan sivistysohjelma on parhaillaan lausuntokierroksella ja lausuttavana myös yksityisillä päiväkodeilla.

Lautakunta tekee päätöksen ohjelmasta tammikuun kokouksessaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olisi tarpeen selvittää, miten Oulussa ylipäätään esiopetus ja varhaiskasvatus toteutuu yksityisissä päiväkodeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki on tehnyt tyytyväisyyskyselyn tasaisin väliajoin. Yksityiset päiväkodit ovat tasaisesti kasvattaneet kaulaa julkisiin päiväkoteihin nähden ja ovat satunnaisia poikkeuksia nähden selkeästi parempia vanhempien mielestä. Kaupungilta on kuitenkin viimeisin kysely julkaisematta, että kipinkapin vain vaatimaan sitä sieltä suojatyöpaikkojen suojelutoimikunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siku ei taida kuitenkaan asiaa päättää... vaan asia menee vielä kaunpunginhallitukseen ja valutuustoon, joka taitaa sanoa viimeisen sanan.. Taitaa vihreillä alkaa jo vaalityö...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä uskoako tätäkään, hieman oudastelen, että "ketunhäntä kainalossa" Haapanenkin asia yrittää tyydytellä paremmaksi/tarkoituksen hakuiseksi, että tilanne rauhoittuu kokoukseen asti, jolloin onkin helppo lyödä "madon luvut" pöytään ja kopautukset päätöksistä pöytään.
Ihmettelen, miksi Oulun kaupunginvaltuuston esitystä Oulunsalon hammashoidon päättymisestä ja sen hajauttamisesta muihin yksiköihin ei tunnuta haluttavan uutisoida sen suuremmin, vaikka asia koskee 10 000 asukkaan aluetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tämä juttu on otsikoitu ikään kuin varmana asiana? Tässä vaiheessa lienee vain ltk:n ja Haapasen kanta ja päätös tulee myöhemmin korkeammalla foorumilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin ristiriitaista. Miksi lautakunnan luonnokseen on kirjattu vaatimus esiopetuksen ryhmäkoon kasvattamisesta pienimmillään 13 lapseen, jos yhteinen tahtotila ryhmäkoon kasvattamiseen on kielteinen??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kannattaa ottaa ne säästöt vanhuspalvelujen puolelta, vanhat huonokuntoiset eivät jaksa nousta vastarintaan vaan kuolevat hiljaa pois. Hautaustoimistot kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiä vain kaikki valittamaan muutoksista. Ei poliitikot uskalla tehdä päätöksiä jos joku vähän asiasta nurisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Satu & kumpp. Terve järki ja lasten hyvinvointi ja vanhempien valinnanvapaus suosii pienryhmien säilyttämistä. Lautakunnan jäsenten ripeä toiminta kannanoton julkaisemisessa auttaa toivottavasti myös virkamiehiä keskittymään olennaiseen :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lautakunnan kannanotto ei ole vielä viimeinen sana... Menee vielä hallitukset ja valtuustot läpi.. Toivottavasti ryhmäkoot kasvaa, koska voi olla pikeimminkin haitta siirtyä pienestä ryhmästä isoon koululuokkaan, kun ei ole päiväkodissa pystynyt pienessä ryhmässä ryhmäytymään ja ongelmat tulevat esille sitten koulussa, kun pitäisi pystyä keskittymään itse opetukseen eikä lasten välien selvittelyihin.. Tämä yksityisten päiväkotien hyysäys veronmaksajien rahoilla pitää lopettaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää nämä jatkuvat negatiiviset keksityt uutiset, kenenkähän etua tämä pelkästään palvelee, onko tiedotus huonoa, vai tarkoitushakuista.
Asiathan on täysin päinvastoin ja lautakunta tekee päätöksen vasta tammikuussa.
Haapasen mukaan kyse on lautakunnan yhteisestä tahtotilasta. Kannanoton otsikko on "Esiopetuksen ryhmäkokoa ei nosteta".
Haapasen mukaan sivistysohjelma on parhaillaan lausuntokierroksella ja lausuttavana myös yksityisillä päiväkodeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
29
Kuitukaapeli katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image