Oulu

Oulu ei kasvata esiopetuksen ryhmäkokoja, sanoo si­vis­tys­lau­ta­kun­taa vetävä Satu Haapanen - aikeet her­mos­tut­ti­vat pienten päiväkotien yrittäjät

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan tahto on, ettei esiopetuksessa olevien lasten ryhmäkokoa nosteta, sanoo lautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Satu Haapanen (vihr.). Arkistokuva. KUVA: Leinonen Jukka
Oulu 8.12.2018 12:54
Antti Pasanen

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunnan tahto on, ettei esiopetuksessa olevien lasten ryhmäkokoja nosteta, sanoo lautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Satu Haapanen (vihr.)

Haapasen mukaan kyse on lautakunnan yhteisestä tahtotilasta. Asiaa koskeva kannanotto on otsikoitu "Esiopetuksen ryhmäkokoa ei nosteta".

Lautakunta otti Haapasen johdolla asiaan kantaa sen jälkeen, kun Kaleva tänään lauantaina uutisoi valmisteilla olevasta kaupungin sivistysohjelmasta.

Sen luonnokseen on kirjattu vaatimus esiopetuksen ryhmäkoon kasvattamisesta pienimmillään 13 lapseen, kun nyt minimi on seitsemän lasta.

Muutosaie hermostuttaa alueen yksityisten pienten päiväkotien yrittäjiä. Yrittäjien yhdistyksen mukaan muutos isompiin ryhmäkokoihin uhkaisi tietyillä alueilla useiden  yksityisten päiväkotien toiminnan jatkuvuutta.

Tällaisia alueita ovat esimerkiksi Oulunsalo, Martinniemi ja Metsokangas.

Haapasen mukaan lautakunnan kielteinen kanta ryhmien kasvattamiseen on selvä.

– Lautakunta perustaa tahtotilansa sille, että sivistystoimen punainen lanka on nimenomaan ehjä opinpolku, jota lapsen tulee kulkea varhaiskasvatuksesta halki perusopetuksen. Ryhmäkoon kasvu merkitsisi, että tutut ihmissuhteet katkeaisivat vuodeksi ennen kouluun menoa ja monessa perheessä sisarukset joutuisivat eri päiväkoteihin.

Kannanoton mukaan päätös riskeeraisi pienten päiväkotien toiminnan jatkuvuuden, sillä moni perhe valitsee päiväkodin sen perusteella, onko siellä esiopetusryhmää vai ei.

– Pienten päiväkotien tilapula voisi estää ryhmän kasvattamisen. Esiopetusikäisten lasten siirtyminen yksityisistä päiväkodeista kunnallisiin aiheuttaisi painetta ryhmien muodostamisen, henkilökunnan palkkaamisen ja tilojen osalta kunnalliselle puolella.

Haapasen mukaan sivistysohjelma on parhaillaan lausuntokierroksella ja lausuttavana myös yksityisillä päiväkodeilla.

Lautakunta tekee päätöksen ohjelmasta tammikuun kokouksessaan.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olisi tarpeen selvittää, miten Oulussa ylipäätään esiopetus ja varhaiskasvatus toteutuu yksityisissä päiväkodeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunki on tehnyt tyytyväisyyskyselyn tasaisin väliajoin. Yksityiset päiväkodit ovat tasaisesti kasvattaneet kaulaa julkisiin päiväkoteihin nähden ja ovat satunnaisia poikkeuksia nähden selkeästi parempia vanhempien mielestä. Kaupungilta on kuitenkin viimeisin kysely julkaisematta, että kipinkapin vain vaatimaan sitä sieltä suojatyöpaikkojen suojelutoimikunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siku ei taida kuitenkaan asiaa päättää... vaan asia menee vielä kaunpunginhallitukseen ja valutuustoon, joka taitaa sanoa viimeisen sanan.. Taitaa vihreillä alkaa jo vaalityö...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä uskoako tätäkään, hieman oudastelen, että "ketunhäntä kainalossa" Haapanenkin asia yrittää tyydytellä paremmaksi/tarkoituksen hakuiseksi, että tilanne rauhoittuu kokoukseen asti, jolloin onkin helppo lyödä "madon luvut" pöytään ja kopautukset päätöksistä pöytään.
Ihmettelen, miksi Oulun kaupunginvaltuuston esitystä Oulunsalon hammashoidon päättymisestä ja sen hajauttamisesta muihin yksiköihin ei tunnuta haluttavan uutisoida sen suuremmin, vaikka asia koskee 10 000 asukkaan aluetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tämä juttu on otsikoitu ikään kuin varmana asiana? Tässä vaiheessa lienee vain ltk:n ja Haapasen kanta ja päätös tulee myöhemmin korkeammalla foorumilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin ristiriitaista. Miksi lautakunnan luonnokseen on kirjattu vaatimus esiopetuksen ryhmäkoon kasvattamisesta pienimmillään 13 lapseen, jos yhteinen tahtotila ryhmäkoon kasvattamiseen on kielteinen??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo kannattaa ottaa ne säästöt vanhuspalvelujen puolelta, vanhat huonokuntoiset eivät jaksa nousta vastarintaan vaan kuolevat hiljaa pois. Hautaustoimistot kiittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiä vain kaikki valittamaan muutoksista. Ei poliitikot uskalla tehdä päätöksiä jos joku vähän asiasta nurisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Satu & kumpp. Terve järki ja lasten hyvinvointi ja vanhempien valinnanvapaus suosii pienryhmien säilyttämistä. Lautakunnan jäsenten ripeä toiminta kannanoton julkaisemisessa auttaa toivottavasti myös virkamiehiä keskittymään olennaiseen :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lautakunnan kannanotto ei ole vielä viimeinen sana... Menee vielä hallitukset ja valtuustot läpi.. Toivottavasti ryhmäkoot kasvaa, koska voi olla pikeimminkin haitta siirtyä pienestä ryhmästä isoon koululuokkaan, kun ei ole päiväkodissa pystynyt pienessä ryhmässä ryhmäytymään ja ongelmat tulevat esille sitten koulussa, kun pitäisi pystyä keskittymään itse opetukseen eikä lasten välien selvittelyihin.. Tämä yksityisten päiväkotien hyysäys veronmaksajien rahoilla pitää lopettaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävää nämä jatkuvat negatiiviset keksityt uutiset, kenenkähän etua tämä pelkästään palvelee, onko tiedotus huonoa, vai tarkoitushakuista.
Asiathan on täysin päinvastoin ja lautakunta tekee päätöksen vasta tammikuussa.
Haapasen mukaan kyse on lautakunnan yhteisestä tahtotilasta. Kannanoton otsikko on "Esiopetuksen ryhmäkokoa ei nosteta".
Haapasen mukaan sivistysohjelma on parhaillaan lausuntokierroksella ja lausuttavana myös yksityisillä päiväkodeilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image