Oulu

Osittainen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla kes­ki­viik­ko­yö­nä hyvin matalalla horisontissa

Kuunpimennyksen kulku ensi tiistaina ja keskiviikkona kello 21.44-3.18. KUVA: Ursa / Veikko Mäkelä
Oulu 12.7.2019 12:29
Kaleva

Ensi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä nähdään osittainen kuunpimennys. Kuu on pimennyksen aikaan matalalla koko maassa, ja aivan pohjoisimmassa Suomessa pimennys jää horisontin taakse näkymättömiin.

Pimennys näkyy sitä paremmin, mitä etelämmässä ollaan, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa. 

Parhaiten pimennys näkyy Etelä-Suomessa, jossa osittaisen vaiheen voi nähdä kokonaan ja vain alun puolivarjopimennyksestä osa jää näkemättä. Vaasa-Kajaani-linjan pohjoispuolella osittainen vaihe näkyy vain osittain. Pohjoisemmas mentäessä Kuu laskee varhemmin, ja osittaisen vaiheen loppuosa voi jäädä näkymättä. Aivan maan pohjoisosissa koko pimennys jää horisontin taakse. KUVA: Ursa / Veikko Mäkelä

Kesäiset täysikuut kelluvat Suomen taivaalla hyvin matalalla. Heinäkuussa tapahtuvan osittaisen kuunpimennyksen ollessa syvimmillään kuu on Oulussa vain kahden asteen korkeudella. Utsjoella ja Inarissa kuu ei nouse pimennyksen aikana horisontin yläpuolelle lainkaan.

Syvimmän pimennyksen hetkellä yli puolet kuun pinnasta on maan täysvarjon peitossa.

Pimennyksen parhaat hetket alkavat kello 23.02, kun kuun reuna alkaa ajautua maan avaruuteen heittämään täysvarjoon. Tällöin alkaa pimennyksen niin kutsuttu osittainen vaihe. Oulun korkeudella myös osittaisen vaiheen alku jää horisontin taakse, sillä kuu nousee Oulussa vasta kello 23.25.

Lähellä horisonttia oleva kuu näyttää kellertävältä tai punertavalta, sillä ilmakehä sirottaa sen valosta sinisiä sävyjä pois. 

Kuu saattaa punertua vielä lisää ilmassa olevien epäpuhtauksien, kuten kosteuden tai metsäpalojen noen vuoksi, joten pimennyksen syvimmässä vaiheessa oleva kuu näyttänee kuparinkarvaiselta. Sen pimentynyt yläreuna on selvästi alaosaa tummempi, lähes musta.

Kuu myös näyttää suuremmalta lähellä horisonttia. Ursan mukaan syytä tähän kuuilluusioksi nimettyyn ilmiöön ei tarkalleen tiedetä.

Kuun matalan korkeuden vuoksi pimennyksen näkee parhaiten paikoilta, joissa näkymä etelänpuoleiseen horisonttiin on hyvä eikä tiellä ole esimerkiksi puita tai taloja. Puuttomat mäenhuiput, pellonlaidat ja järven- ja merenrannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja.

Toisin kuin auringonpimennystä, kuunpimennystä voi huoletta katsella paljain silmin.

Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat kahden viikon välein 1-3 pimennyksen sarjoina. Tämä kuunpimennys tapahtuu kaksi viikkoa Etelä-Amerikassa nähdyn täydellisen auringonpimennyksen jälkeen. Jaksottaisuus johtuu siitä, että pimennyksiä tapahtuu vain, kun kuun rata on sopivasti kääntyneenä maan ja auringon suhteen.

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa 7.9.2025 ja osittainen kuunpimennys 19.11.2021.

Kommentoi

On mielenkiintoista, että kuu jättää maahan alle 100km kokoisen täydellisen pimennyksen alueen, kun taas maa pimentää koko kuun, vaikka kuuhun pitäisi projektoitua samanlainen ison (~350km) "pisteen" kaltainen alue täysimustana ja loput kuusta vain hämäränä... Jokin ei täsmää.. Meille valehdellaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oikea maa", kuu sattuu olemaan reilusti pienempi pallo kuin tämä meidän maapallomme. Aurinko taasen on niin kaukana, että kuu voi peittää pienestä koostaan huolimatta koko auringon taakseen auringonpimennyksen aikana, jolloin maahan projektoituu kuvailemasi "pistemäinen" täysi pimennysalue. Maa taasen on niin paljon kuuta suurempi, että maapallon ollessa kuun ja auringon välissä, pimentyy koko kuu. En tiedä mistä väittämäsi (~350km) alue tulee, maapallo kun on halkaisijaltaan yli 12000km ja aurinko on niin kaukana, että pimentyvän alueen voi käytännössä laskea olevan lähes tuon halkaisijan kokoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin näkyy kun pilvet peittävät, säätiedotuksen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image