Oulu

Osittainen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla kes­ki­viik­ko­yö­nä hyvin matalalla horisontissa

Kuunpimennyksen kulku ensi tiistaina ja keskiviikkona kello 21.44-3.18. KUVA: Ursa / Veikko Mäkelä
Oulu 12.7.2019 12:29
Kaleva

Ensi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä nähdään osittainen kuunpimennys. Kuu on pimennyksen aikaan matalalla koko maassa, ja aivan pohjoisimmassa Suomessa pimennys jää horisontin taakse näkymättömiin.

Pimennys näkyy sitä paremmin, mitä etelämmässä ollaan, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa. 

Parhaiten pimennys näkyy Etelä-Suomessa, jossa osittaisen vaiheen voi nähdä kokonaan ja vain alun puolivarjopimennyksestä osa jää näkemättä. Vaasa-Kajaani-linjan pohjoispuolella osittainen vaihe näkyy vain osittain. Pohjoisemmas mentäessä Kuu laskee varhemmin, ja osittaisen vaiheen loppuosa voi jäädä näkymättä. Aivan maan pohjoisosissa koko pimennys jää horisontin taakse. KUVA: Ursa / Veikko Mäkelä

Kesäiset täysikuut kelluvat Suomen taivaalla hyvin matalalla. Heinäkuussa tapahtuvan osittaisen kuunpimennyksen ollessa syvimmillään kuu on Oulussa vain kahden asteen korkeudella. Utsjoella ja Inarissa kuu ei nouse pimennyksen aikana horisontin yläpuolelle lainkaan.

Syvimmän pimennyksen hetkellä yli puolet kuun pinnasta on maan täysvarjon peitossa.

Pimennyksen parhaat hetket alkavat kello 23.02, kun kuun reuna alkaa ajautua maan avaruuteen heittämään täysvarjoon. Tällöin alkaa pimennyksen niin kutsuttu osittainen vaihe. Oulun korkeudella myös osittaisen vaiheen alku jää horisontin taakse, sillä kuu nousee Oulussa vasta kello 23.25.

Lähellä horisonttia oleva kuu näyttää kellertävältä tai punertavalta, sillä ilmakehä sirottaa sen valosta sinisiä sävyjä pois. 

Kuu saattaa punertua vielä lisää ilmassa olevien epäpuhtauksien, kuten kosteuden tai metsäpalojen noen vuoksi, joten pimennyksen syvimmässä vaiheessa oleva kuu näyttänee kuparinkarvaiselta. Sen pimentynyt yläreuna on selvästi alaosaa tummempi, lähes musta.

Kuu myös näyttää suuremmalta lähellä horisonttia. Ursan mukaan syytä tähän kuuilluusioksi nimettyyn ilmiöön ei tarkalleen tiedetä.

Kuun matalan korkeuden vuoksi pimennyksen näkee parhaiten paikoilta, joissa näkymä etelänpuoleiseen horisonttiin on hyvä eikä tiellä ole esimerkiksi puita tai taloja. Puuttomat mäenhuiput, pellonlaidat ja järven- ja merenrannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja.

Toisin kuin auringonpimennystä, kuunpimennystä voi huoletta katsella paljain silmin.

Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat kahden viikon välein 1-3 pimennyksen sarjoina. Tämä kuunpimennys tapahtuu kaksi viikkoa Etelä-Amerikassa nähdyn täydellisen auringonpimennyksen jälkeen. Jaksottaisuus johtuu siitä, että pimennyksiä tapahtuu vain, kun kuun rata on sopivasti kääntyneenä maan ja auringon suhteen.

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa 7.9.2025 ja osittainen kuunpimennys 19.11.2021.

Kommentoi

On mielenkiintoista, että kuu jättää maahan alle 100km kokoisen täydellisen pimennyksen alueen, kun taas maa pimentää koko kuun, vaikka kuuhun pitäisi projektoitua samanlainen ison (~350km) "pisteen" kaltainen alue täysimustana ja loput kuusta vain hämäränä... Jokin ei täsmää.. Meille valehdellaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Oikea maa", kuu sattuu olemaan reilusti pienempi pallo kuin tämä meidän maapallomme. Aurinko taasen on niin kaukana, että kuu voi peittää pienestä koostaan huolimatta koko auringon taakseen auringonpimennyksen aikana, jolloin maahan projektoituu kuvailemasi "pistemäinen" täysi pimennysalue. Maa taasen on niin paljon kuuta suurempi, että maapallon ollessa kuun ja auringon välissä, pimentyy koko kuu. En tiedä mistä väittämäsi (~350km) alue tulee, maapallo kun on halkaisijaltaan yli 12000km ja aurinko on niin kaukana, että pimentyvän alueen voi käytännössä laskea olevan lähes tuon halkaisijan kokoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin näkyy kun pilvet peittävät, säätiedotuksen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
111
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
33
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
18
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image