Oulu

Osaon vapautuvista tiloista Kau­ko­vai­niol­ta kaavaillaan kouluille väis­tö­ti­lo­ja – A­luk­si Kotkantielle on muuttamassa joukko Ritaharjun oppilaita ensi syksynä

Ekaluokkalaisten vanhemmat pitävät käsissään päätöksiä, joissa oppilaat on hyväksytty Ritaharjun koulun oppilaiksi. Monet vanhemmat vastustavat koululaistensa siirtoa Kaukovainiolle. KUVA: Pekka Peura
Oulu 11.2.2020 20:58 | Päivitetty 11.2.2020 20:59
Mirko Siikaluoma

Ahtautta poteva Ritaharjun koulu tarvitsee kipeästi väistötilaa jo ensi syksynä. Osaon tilat Kaukovainiolla on tarkoitus vuokrata ja remontoida viideksi vuodeksi muidenkin koulujen tilatarpeisiin.

Ritaharjun koululle suunnitellaan väliaikaisia lisätiloja elokuusta 2020 alkaen OSAO:n kiinteistöstä Kaukovainiolla.

Väliaikaisia tiloja tarvitaan koulun oppilasmäärän kasvun vuoksi, lukuvuodeksi 2020–2021 noin 100 oppilaalle, eli neljälle opetusryhmälle.

Lukuisat vanhemmat vastustavat siirtoa.

OSAO, Oulun kaupungin tilapalvelut sekä sivistys- ja kulttuuripalvelut ovat neuvotelleet kaupungin vuokraavan vajaan 2 000 neliön tilat viideksi vuodeksi. Tilojen arvonlisäverottomaksi vuokraksi on määritelty 21 877 euroa kuukaudessa pitäen sisällään lämmitys-, sähkö-, vesi- ja jätehuoltokulut.

Kotkantien tilat vaativat alustavien arvion mukaan 212 000 euron muutostyöt. Väliaikaisia tiloja tarvitaan, kunnes Ritaharjun alueelle saadaan uusia tiloja.

Ritaharjun koulun uudistiloista on parhaillaan tekeillä erillinen hankeselvityksen päivitys, jossa tarkastellaan Pohjois-Ritaharjun koulun laajentamista vuokrausmallilla.

Ritaharjun uudistilojen hankeselvityksen päivitystyön on määrä valmistua maaliskuun loppuun mennessä.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta päätti tiistaina jättää esityksen väliaikaisten tilojen vuokrauksesta pöydälle. Tilojen soveltuvuus halutaan vielä varmistaa.

Kaupungin arvion mukaan Ritaharjun koulu tarvitsee lisätiloja vähintään vuoden 2023 alkuun saakka. Koulun lisätilatarpeet ovat lyhyemmät kuin Kotkantien tilojen määräaikaisen vuokrasopimuksen kesto, mutta vuokrattuja tiloja voidaan hyödyntää kaupungin mukaan myöhemmin muiden peruskoulujen peruskorjausten aikaisena väistötilana.

Vuoden 2018 lopussa Ritaharjussa asui 7 231 ihmistä, joista 1 203 oli alle kouluikäisiä ja 1 175 iältään 7–12-vuotiaita.

Koulussa on nyt 1 435 peruskoululaista, ja sinne arvioidaan tulevan lisää 300 oppilasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Eikö Ritaharjuun saada järkättyä tilaa millään järjestelyillä? Kaukovainion koululla saatiin Nuorisotila järjestettyä koulun ja kirjaston sekä kaupungin yhteistyöllä. Muutoinhan olisivat nuoret ja lapset ilman nuokkaria olleet. Upean esimerkillistä yhteistyötä. Tilaa ei ollut,mutta sitä "taiottiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaukovainion entisen ammattikoulun tiloista on Oulun kaupunki tehnyt huonon diilin sillä nyt pitäisi väkisin saada sinne jotain toimintaa. Oulunsalosta kuljetettiin oppilaita peräti Oulunsuun 50- luvulla rakennetulla koululla asti ja nyt on ongelmana Ritaharjun koulun opilaiden kuljetukset. Eikö kaupungin päättäjiltä saisi pitkäjänteisempää suunnittelua, kun aina näyttää ongelmat tulevan yllätyksenä eteen. Kyllä nuo kuljetuksetkin maksavat paljon parempi olisi rakentaa vaikka tilaelementeistä väliaikainen koulu, kuin kuljetella oppilaita ympäri oulua. Kaiken lisäksi kuljetukset aiheuttavat turhia ympäristöpäästöjä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huono tilanne Ritaharjussa. Se on tätä kuntaliitosten arkea. Kanta-Oulun pitää kustantaa Kiimingin ja Haukiputaan kyläkoulut sekä lukiot. Jääliinkin juuri valmistui uusi lisäsiipi 400 oppilaalle. Kiimingissä olisi ollut lukiossa hyvin tilaa oppilaille. Yläkoululaiset sinne ja alakoululaiset olisi laitettu Laivakankaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole kehumista Kaukovainion AMK tiloissa. Joka puolella sisäilmaongelmia ja paikkailtu sieltä täältä, osia kapseloitu ja tehty ties mitä konsteja eiköä ole kuntoon tullut. Olin siellä muutaman vuoden ja yleinern puheenaihe oli sisäilman heikko laatu. Nyt OSAOlla muka rahapula ja ollaan valmiita vuokraamaan epäkelpoja tiloja lasten käyttöön. OSAOn hallinto ottanut haltuunsa puulaakin parhaat tilat jotta olisi turvallista ja mukavaa hoidella hankkeita, projekteja ja kaikenlaista muuta tähellistä, vain ohuesti perustehtävään liittyvää hömppää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sivistystoimen pelleily saa näköjään jatkua vuosikymmenestä toiseen. Kuka kyvytön nämä koulut uusille alueille on mitoittanut ja minkä laskuopin mukaan? Toivottavasti ei ole sama kyvytön, joka laskee ne säästöt, jota kouluverkon supistuksista oletetaan tulevan.

Missä vaiheessa viranhaltijoilta kysytään vastuun perään? Miksi tätä ei mediassa pureta osiin ja selvitetä vastuullisia? Taitaa neljäs valtiomahti olla niin tiukassa lieassa, ettei uskalleta kyseenalaistaa mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaveripiiri on tiukka - "jos lipeät päättyy työsi saman tien" . Turha odottaa uutta näillä paikkakunnilla. Harpilla voi karttaan piirtää ympyrän, jonka sisäpuolelle päättyy pääsy.
EIKÖ tämä ole jo aikoja päiviä sitten huomattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monitoimitalon päiväkoti voisi muuttaa pois ja siihen tehdä luokkia lisää
lisäksi kirjasto pois joka voidaan hoitaa sillä bussilla mikä liikkuu.
Päiväkoti joutaa vaihtaa maisemaa, muutenkin ilmapiiri siellä huono (hoitajat) ja lapset saavat
tuntea sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin tuossa mielenkiintoisen artikkelin HS:sta, jossa kerrottiin, kuinka Suomesta kadonnut tuhansia peruskouluja, mutta kustannukset vain kasvaneet.
Lisäksi asiasta oli varsin aiheellinen kysymys eli kuka voittaa jättikoulujen ja pitkien koulumatkojen mallissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsuun koulu on toiminut eri koulujen väistötilana jo vuosia. Miksi Ritaharjun koululaisia ei siirretä sinne vaan remontoidaan isolla rahalla Kotkantielle uudet tilat?

Ritaharjun ahtaus tulee siis kestämään vain vuoteen 2023 asti. On hulluutta ruveta rakentamaan taas uutta rakennusta noin lyhyttä aikaa varten. Miksi ei vaikka vuokrata siitä viereisestä Ideaparkista tilaa muutamaksi vuodeksi, olisi lähellä ja joustava vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuttakaa maalle. Maalla kouluissa on tilaa oppilaille ja opetus yksilöllistä pienissä luokissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että tehdään remonttia, lapsethan voivat urkusalistakin saada uskonnollisia vaikutteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungin päättäjien asenne on ihan sama lapsista mutta Business Oulu saa aina parhaat ja vasta remontoidut tilat. Toisaalta voi sanoa sitä saa mitä tilaa kun katsoo ketkä on äänestetty valtuustoon edustamaan oulun asukkaista. Onnea Oulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä alue tuo Ritaharju, kun sinne mukisematta rakennetaan koko ajan vain uutta lisäkoulua ja luovutetaan lisää tontteja. Muualla Oulussa pistetään tontinluovutus jäihin kun koulu on täynnä, tapellaan koululaajennuksen rakentamista vastaan kunnes on vaan ihan pakko luovuttaa (kun on jo jokunen vuosi odotettu lapsimäärän laskua ja samaan aikaan kuskattu osaa oppilaista muualle kouluun kun omaan kouluun ei mahdu). Jos Niemenranta olisi Ritaharju, Niemenrannassa olisi jo luokat 0-9 eli laajennus rakennettu jokunen vuosi sitten. Nyt ehkä vihdoin joskus tulevaisuudessa tulee se laajennus, joka olisi tarvittu jo silloin, kun koulu avattiin vuonna 2012.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et tainnut edes lukea uutista. Ritaharjun lapsiahan ollaan viemässä Kaukovainiolle kouluun! Olipa alue mikä tahansa, kasvavalle alueelle muuttaessa ottaa aina sen riskin, että koulut ja päiväkodit ovat alkuun täynnä. Typerintä olisi rakentaa valtavat koulut ja sitten 20 vuoden päästä ne pitäisi purkaa pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalosta kuljetellaan tällä hetkellä Salonpään lapsia Patamäkeen (uuden koulun rakentamisaika). Niemenrannan koululaisia kuljetellaan Kirkonkylälle (tämä tosin "vain" 5 km). Pitkäkankaan oppilaita on ollut remonttiväistössä niin Kirkonkylällä (kuutoset), Patamäessä (2-5 lk), kuin Oulunsuussakin (yläkoulu). Kiimingistä kuskataan Hiukkavaaraan.

Pointti oli enemmänkin se, että kun Ritaharjussa koulu täyttyy, kaupunki alkaa kiireenvilkkaa puuhata uutta laajennusta eikä laita tontinjakoa jäihin. Muualla toimitaan ihan eri tavoin, jäädytetään tontinjako ja toivotaan lapsimäärän vähenemistä, ettei vaan tarvitsisi laajentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kätevää lakkauttaa kouluja, että vapautuu kalliin muutostyön jälkeen eri kouluasteelle käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se käy, kun on koko kivikoulu tukittu tiiviiksi, että sisäpuoli homehtuisi ja on sitten pakko purkaa eli rakennuttajat odottavat kieli pitkällä kuka pääsee rakentamaan Haukiputaan kauneista jokisuualuetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma kun kaupungilla on rahaa haaskata siihen suureen sirkusareenaan keskustassa mutta kun kouluista on kyse niin pieniä lapsia raahataan kauas kotoa mahdollisimman halvalla, miksi ei hankita esim Viipalekoulua väliaikaisratkaisuksi.
Huhujen mukaan nuo kaukovainion tilat on homeessa, kyllä lasten taas kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image