Oulu

Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?

Kilpailu opiskelijoista on nostettu yhdeksi perusteeksi yliopiston muuttosuunnitelmiin. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 26.2.2020 11:13
Taina Virolainen

Oulun yliopistossa pohditaan toimintojen siirtämistä kaupungin keskustaan.

Lue juttu: Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle

Kerro kyselyssä, kannatatko vai vastustatko ajatusta yliopiston uudesta sijaintipaikasta. 

 

 
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (252)

Ei jätetä kesken Linnanmaan kehittämistä. Oulun keskusta muutenkin ahdas. Kehitetään loppu tila ihmisille ja palveluille, ei institutioille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää nyt ensin se Rautatieasema Rautatieasemalle ja Yliopisto vaikka sen Alppilan tulevan Bulevardin varrelle Välivainion kohdalle, vai onko sekin liian kaukana täällä pikkukylässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laitetaanpa tännekin idea eli uusi rautatieasema Linnanmaan kohdille ja muutamia lähijunavuoroja päivässä. Ei tarvi hömpöttää muutosta keskustaan, pöljäillä raitiovaunuilla ja muutenkaan matkia Helsinkiä. Yksinkertaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo vähän ihmeelliseltä vaikuttaa. Viime vuodet yliopiston suuntana näyttää olleen kaiken mahdollisen toiminnan kerääminen siipiensä suojiin. Omaa toimintaa ja laatutasoa on puolestaan pyritty tuhoamaan monin osin. Tason heikentyessä esim. amkkilaisten myötävaikutuksella ollaan sitten tilanteessa, jossa brändi on tuhoutumassa ja sekatavarakauppa kukoistaa. Harvemmin asiantuntijaorganisaatiot toimivat näin.

Henkilöstöongelmat ovat kasvussa ammattikorkeakoulun tyyliin, jossa järjestellään noitavainoja kokeneimpien ja osaavimpien hätistelemiseksi pois talosta. Sitten ihmetellään rahoituksellisia ongelmia, jotka vain kasvavat kun toiminnan laatu heikkenee eikä yksityispuolta maksajan rooli kiinnosta.

Linnanmaan kampus on aivan liian iso yliopistolle tulevaisuutta ajatellen. Ammattikorkeakoulun tason ollessa surkea ja asenneilmapiirin sen johdossa vielä surkeamman, tullaan se lopulta sulauttamaan yliopistoon. Tämän jälkeen alkavat sitten ne laihat vuodet, jossa yliopiston toimintaa vain leikataan ja leikataan. Opiskelijat vähenevät vuosi vuodelta ja tilantarve pienenee entisestään. Järkevämpää olisi jo varhaisessa vaiheessa leikata turhat rönsyt pois yliopiston toiminnasta ja sopeuttaa tilantarpeet tähän uudempaan ja tehokkaampaan tilanteeseen.

Tämä nykyinen keskustelu jossa yliopisto "perii itseltään vuokraa" ja valittaa sitä kalliiksi johtuu siis ihan jostain muusta kuin mitä annetaan ymmärtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa syydetty laajennuksiin ja korjauksiin kun ammattikorkeakoulu muuttaa linnanmaalle. Nyt sitten siirrettäisiin keskustaan, ei Suomessa olekkaan pula rahasta ja velkaantumisesta? Jouduttaisiinko pilkkomaan toimintoja keskustassa kun kaikki ei mahdu saman katon alle. Miten käy tukitoimintojen, siellä täällä ja sinne tänne ympäri Oulua, hankalasti tavoitettavissa esim opiskelijoilla jotka liikkuvat pyörällä?
Mikäli Linnanmaan rakennukset tulleet elinkaarensa päähän ja jos kärsitään esim. sisäilma ongelmista tai kosteusvaurioista tms silloinhan on pakko tehdä jotain. Katsokaa myös se jos toimintoja hajautetaan keskustavetoisessa Oulussa ettei esim. Kiinteistön hoito isännöinteineen mene esim. Kiinteistötahkolalla verkostoineen! Tai entisiä tontteja myydä tiskin alta ko toimijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto on rakennettu Linnanmäelle ja sillä sipuli 😑

Rakennuksista puhumisen sijaan pitäisi keskittyä toiminnan tason parantamiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön 👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voidaanko yliopiston siirtoa todella perustella sillä, että se on kaukana kaupungista tai keskustasta! Eihän se ole matka eikä mikään! Hyvät tiet, rakenteilla oikea bulevardi keskustasta, bussit kulkevat, pyöräbaanat ym. Kiinteän asutuksen keskellä, liikuntapalvelujen vierellä. Ja jos Rotuaarilta matkaa on kolmisen km ja asuu Linnanmaalta keskustaan päin, niin matka molempiin suuntiin on vaikkapa vain 1,5 km. Yliopiston tehtävä on aivan muu kuin pelastaa Oulun näivettyvää keskustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on se, että Yliopistokiinteistöt perii ihan tolkutonta vuokraa tiloista jo nykyisellään ja kun peruskorjaukset alkaisivat, vuokrataso nousisi entisestään ellei Yk:n omistajataho tuo jotain järkeä toimintaperiaatteisiinsa. Ennen kaikkea Senaatti-Kiinteistöt ulos ja joku ammattitaitoisempi ja vähemmän ahne taho tilalle. Ja jos peruskorjaukset toteutetaan yhtä huonosti kuin Senaatti-Kiinteistöt tekee omiin kiinteistöihinsä, yhtälö on aika toivoton. Silti sijainti ja jääminen Linnanmaalle on ainoa oikea vaihtoehto kokonaisvaltaisesti ajateltuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antakaa Yliopiston tilat Yliopiston itsensä omistukseen, niin loppuvat tällaiset puheet kuin seinään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopisto omistaa itse tilansa. Oulun yliopisto on yksi Yliopistokiinteistöjen omistajista ja osingon saajista muutaman muun yliopiston ja Senaatin kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma kun kuitenkin viitsii periä kipeän kovaa vuokraa itseltään. Sangen erikoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtuisikohan siitä, että vuokratason määrää todella korkeat käyttökustannukset? Laaja rakennus syö lämmitysenergiaa ihan eri tavalla kuin normaali korkeakerroksinen rakennus mutta jonkun mielestä oli hauska ajatus levittää yliopisto kauhean suurelle alueelle ja täyttää yliopiston neliöt salien ja muiden käyttötilojen sijasta käytävillä.

Oulun yliopisto on SYK:n vähemmistöomistaja, joten kun muut omistajayliopistot näkevät käyttökustannukset he vaativat samalla suuremman vuokran Oulun yliopistolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähemmistöosakkaana yliopistolla ei ole juuri mitään valtaa. Valtio käyttää 30% osuudellaan todellisuudessa 90% valtaa. Tuottoa vaaditaan ja se revitään yliopiston laitoksilta, jotka nääntyvät.

Linnanmaa on tiensä päässä. Ikäntyneet rakennukset vaativat koko ajan enemmän korjaamista. Kaupungin keskusta olisi hyvä suunta yliopistolle ja nostaisi sekä kaupungin että yliopiston imagoa suollekarkoituksen päättyessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliopiston paikka on siellä missä se nyt on jo senkin vuoksi, että Isko-Linnanmaa välillä tehdän lisäkaistoja. Tehdäänkö ne sitten turhaan jos yliopisto siirtyykin kaupunkiin. Tämä on yliopiston siirtäminen keskustaan on tyhmintä mitä olen pitkään aikaan kuullut koska siitä aiheutuu jo liikenteellisestikkin ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yliopisto siirretään pois Linnanmaalta,tuleeko kasvitieteellinen puutarha kenties rakennusten katoille tai vaikkapa kallion sisään? Toimivaa tekniikkaahan on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi taantuu ja vanhenee. Nuoret ikäluokat pienenevät. Veronmaksajien rahat tuskin riittänevät siihen että esim. 50% yliopiston opiskelijoista tulee ulkomailta Ouluun ja "lähes ilmaiseen koulutukseen." Oamkin huono maine ja taso johtanevat siihen että se sulautetaan täysin yliopistoon ja se häviää maailman kartalta. Tulevaisuutta ajatellen on ihan järkevää miettiä uusia, pienempiä ja toiminnallisempia tiloja. Voisi olla "smart kampuksen aika."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni yliopiston kannattaisi sijoittua mahdollisimman kauas OAMKsta. OAMKn henkilöstöpolitiikka ei kerta kaikkiaan kestä päivänvaloa. Ihmisten huonoa kohtelua ei pitäisi kopioida osaksi yliopiston toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen sijainti Linnanmaalla on ainut järkevä ratkaisu. Valmiit suunnitelmat Campusalueesta on myös saatavilla. Ei ole mitään syytä hajottaa hyvin toimivaa aluetta. Ei Oulu ole vain pieni keskustan pläntti vaan paljon laajempi vireä kaupunki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (252)

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image