Oulu

Osa perhekotien asukkaista on lomalla – myös heille kriisiapua

Oulu 25.7.2015 19:47
Maria Kalliokoski

Heti lauantaiyönä aloitettu kriisiapu muhoslaisessa perhekodissa tapahtuneen surman takia ulottuu tavallista laajemmalle, sillä osa asukkaista on viettämässä kesälomaa.

Perhekotia ylläpitävä Nuorten Ystävät -palvelu Oy on lisännyt henkilökuntaa. Kriisiapu kattaa asukkaat, näiden perheet ja läheiset sekä työntekijät.

Lastensuojelupalveluiden johtaja Kati Lehtola Nuorten Ystävät -palvelut Oy:stä kertoo, että lähiviikot kuluvat kuunnellen, olemalla läsnä, huolehtimalla ihmisten turvallisuudesta ja mahdollisuudesta purkautua. Tavoitteena on päästä tavalliseen arkeen mahdollisimman nopeasti.

Poliisi löysi perhekodin työntekijän surmattuna lauantaina aamuyöllä. Epäillyt alaikäiset tekijät pakenivat perhekodin autolla mutta tavoitettiin Kuopiosta. Poliisi tutkii surmaa murhana.

Lehtolan mukaan yhteisö on hyvin järkyttynyt tapahtumista.

– Mutta olosuhteisiin nähden meillä voidaan hyvin. Meillä on ammattitaitoinen henkilökunta, joka tukee nuoria. Varmasti kaikille riittää aikuisia

Koulukoti Pohjolakotiin kuuluu Muhoksella kolme perhekotia. Niihin sijoitetaan nuoria koko maasta.

Lehtola sanoo, että yhteisö elää väkivallan uhkan kanssa alituisesti.

– Tiedämme, että se on mahdollista, ja meiltä karataan, mutta yhtä raakaa tilannetta emme ole kohdanneet.

Metsolan perhekodissa on paikka viidelle pojalle. Perhekotivanhempien ja erityistyöntekijän lisäksi käytettävissä on useita Pohjolakodin työntekijöitä. Yleensä yövuorossa on yksi tai kaksi työntekijää. Yhteys vanhempiin on säännöllistä.

Lehtolan mukaan asukkaista suurimmalla osalla on taustalla lukuisia sijoituspaikkoja. Niitä voi olla jopa kymmenen. Nuorten taustalla on yleensä rikoksia ja päihteiden käyttöä.

Koulunkäynnin ja opiskelun lisäksi arkeen kuuluu harrastuksia esimerkiksi pihapiirin jalkapallokentällä ja skeittirampilla.

Koulukoti Pohjolakoti sisältää perhekotien lisäksi muun muassa sijaishuollon yksikköjä ja koulun. Se viettää 100-vuotisjuhlavuottaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Eikös niitä kannattaisi opettaa normaaliin työntekoon, eiä vain skeittailuun ja palloiluun. Kyllä teinien jo pitäisi osata tehdä jotain hyödyllistäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihmisen pahan olon poistamiseen tehokas menetelmä olisi syyttäminen ja syyllistäminen. Miksei se ole vallalla oleva hoitokeino yhteiskunnassamme?
Mikäli näin olisi, me ihmiset osaisimme hoitaa asiat ilman viranomaisten antamaa apua, elää sovussa ja yhteisymmärryksessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei siihen mitenkään puututa, että lastenkodin työntekijät joutuvat pelkäämään väkivaltaa? Eihän tuollaisessa paikassa halua kukaan työskennellä. Hullujen hommaa ruveta lastenkodin hoitajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko yksi työntekijä riittävä jos kyseessä noin haasteelliset nuoret? Ja jos väkivallan uhka on koko ajan eikö siihen pitäisi reagoida turvaamalla aikuisten ja lasten elämä yölläkin riittävällä määrällä työntekijöitä? Mitä sanoo Valvira, aluehallintovirasto ja työsuojelu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvira ja avi sanoo että nuoria, oli ne miten väkivaltaisia tahansa, ei voi lukita yöksi huoneeseensa, koska heidän itsemääräämis oikeus on suurempi kuin muiden ihmisten henki ja terveys. Jotta sellasta meillä Suomessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tälle uhalle on tehty? Onko henkilökuntaa riittävästi? Milloinkahan sosiaali- ja terveydenhuollon jatkuvaan henkilökunnan alimitoitukseen puututaan lailla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tälle asialle ei tehdä mitään. Vuosia työntekijät tuoneet huolta esille. Ei kuunnella. Annetaan varoituksia ja hajoitetaan hyviä toimivia työyhteisöjä, jos julkeat talon johdolle henkilöstövajeesta perustellusti huolestasi kertoa.
Paljon on henkilökunta vaihtunut. Ne jää ketkä toimii norsunluutornin mielivallan mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uhalle ei oo tehty näköjään mittään. Henkilökuntaa sais tuolla olla enemmän öisin, niin ei välttämättä tuommosta tapahtuis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse Metsolassa kasvaneena voin kertoa että henkilökunta on erittäin ammattitaitoista sekä kaikkensa antavaa. On kauheaa lukea tämmöisestä veriteosta joka kohdistuu henkilöön joka yrittää auttaa pahasti syrjäytyneitä nuoria. Jaksamista nuorten ystävien henkilökunnalle. Ja vielä kerran suuri kiitos että aikoinaan jaksoitte auttaa minua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin on varmasti totta että henkilökunta on erittäin ammattitaitoista sekä kaikkensa antavaa. Pakostakin siis tulee mieleen että sen tosiasian tunnustaminen että kaikkia pahimmin syrjäytyneitä nuoria ei pystytä eikä kyetä auttamaan. Kun näin häiriintyneitä persoonia esim Metsolan nuorissa on niin mitä heille sitten tarjotaan? En tiedä. Tietääkö kukaan, tuskin. Todella surullista ja vakavan keskustelun paikka miten työntekijöiden turvallisuus jatkossa taataan- vai pystytäänkö sitä ylipäätään takaamaan. Voimia uhrin omaisille. Osanottoni uhrin omaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin suuri osanottoni surmatun läheisille.. En voi ymmärtää ihmisiä, jotka syyttävät kaikesta viranomaisia, jotka vaikeassa tilanteessa yrittävät auttaa nuoria..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjolakoti tekee äärimmäisen hyvää työtä ongelmanuorten hyväksi. Ja samalla luonnollisesti auttaa perheitä ja läheisiä. Ajatukseni ovat nyt kuolleen työntekijän omaisten surun parissa. Toivon että Nuorten ystävät saa tästä tapahtuneesta vain lisää tarmoa hyvän asian edistämiseksi. Let the force be with you.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvattomuus ja aikuisten välinpitämättömyys lasten lapsuusiässä tulee saada hallintaan. Ettei kehity noin pahaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Väkivaltaisuus ja persoonallisuushäiriöt kumpuaa varhaislapsuudesta, että eiköhän ne asiat oo menny jo ihan siellä omassa kodissa vikaan, jonka vuoksi sitten lapsi sijoitetaan. Valitettavasti sijoitukset tulee monesti liian myöhään, kun lapseen on jo juurtunut käytöshäiriö käyttäytyminen. Että en usko, että sen lapsen omassakaan kodissa on parempi, kun ne ongelmat on sieltä lähtöisin. En tarkoita nyt, että kaikki sijoitetut olisi pers.häiriöisiä. Ja jokaisella sijoitetulla on omat syynsä. Uskon, että tässä väkivallan uhkaa tarkoitetaan nimenomaan nuorten ohjaajin kohdistamaan väkivaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, vaan Suomeen pitäisi saada nuorten rangaistuslaitoksia, joihin vakaviin rikoksiin/ toistuvasti rikoksiin syyllistyneet nuoret laitettaisiin. Vaarallisen rikollisen, vaikka kuinka onkin alaikäinen, paikka ei ole lastensuojeluyksiköissä, joissa heidän rajattomuuttaan ei pystytä laillisilla keinoilla hallitsemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin vaiko olisko syytä päävikaset suoraan palauttaa ihan linnaan alaikäsenä tai suljetulle, kotonahan hyvin menee kun noin osaavat hommansa...haloo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

122
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
87
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
37
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
34
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
26
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
21
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
21
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image