Oulu

"Or­to­to­po­lo­gian dosentti" Aapo Heikkilästä näytelmä Oulun yliopiston L1-saliin – Markku Pölönen ohjaa, Heikkilän roolissa Mika Nuojua

Oulun yliopistolla maanantaina järjestetyssä mediatilaisuudessa saatiin esimakua kevään aikana esitettävästä näytelmästä. Aapo Heikkilää näyttelee Mika Nuojua (vas.). Vieressä näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Markku Pölönen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Oulu 13.1.2020 13:19
Hanna Kuonanoja

Oulun yliopiston legendaarisesta hahmosta, "ortotopologian dosentti" Aapo Heikkilästä on tekeillä näytelmä. Sen ohjaa muun muassa Kivenpyörittäjän kylä - ja Koirankynnen leikkaaja -elokuvistaan tunnettu Markku Pölönen. Heikkilää sekä näytelmän muita roolihahmoja esittää Mika Nuojua.

– Aapon tarina on sävykäs ja moniulotteinen, näytelmän myös käsikirjoittanut Pölönen luonnehti maanantaisessa mediatilaisuudessa. Hän kertoi, että hänellä ja Nuojualla on tavoitteena päästä käsiksi Heikkilän sisäiseen maailmaan.

– Mitä hän tunsi ja mistä johtui se, että hän uskalsi, vaikka varmasti hän joutui kokemaan myös pilkkaa ja syrjintää elämässään.

Aapo Heikkilä (1931–1993) ilmaantui Oulun yliopistoon 1960-luvun alussa ja rupesi kehittelemään omaa "tieteenalaansa" ortotopologiaa. Hänelle annettiin työhuoneeksi fysiikan laitoksen varastokomero, ja hän piti yliopistolla myös niin sanottuja varjoluentoja, jotka saivat suuren suosion.

Ortotopologian lopulliset alkeet – dosentti Aapo Heikkilä L1 -näytelmää esitetään kevään aikana Oulun yliopiston L1-salissa. Näytelmän lipputulot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen, Oulun yliopiston opiskelijoiden mielenterveystyön tukemiseen.

Aapo Heikkilästä on tekeillä myös täyspitkä fiktiivinen elokuva, jota käsikirjoittaa Tomi Tuikkala. Elokuvan ja näytelmän taustalla on osittain samoja henkilöitä, mutta projektit ovat kuitenkin erillisiä, kertoo yksi näytelmän tuottajista, oululaisen Klaffi Tuotantojen Kimmo Paananen.

Näytelmän ensi-ilta on perjantaina 19. maaliskuuta.

Lue myös: Aapo Heikkilä on Linnanmaan luentosalien legenda

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Ensi ilta on siis vuoden päästä 2021, koska silloin 19.3. on perjantai? Tänä vuonna 19.3. on torstai!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapo kysyi minulta yliopistolla: ”joko sulla on se kanditati?” Kun vastasin kieltävästi Aapo totesi ”jaa minä aattelin että jos sulla ois jo kanditati, niin oisit tarjonnu kahvit”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva voisi tosiaan lisätä juttuun tiedon mistä lippuja saa. Ja jos toivoa saa, niin myös viikonloppunäytöksiä, pääsisi työssäkäyväkin katsomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mika Nuojua on hieno näyttelijä.Hän ei kelpaa Oulun teatterin vakionäyttelijöille.On liian hyvä ja työteliäs.
Tätä kannattaa miettiä.Riossa ja yliopistolla ei tarvita veronmaksajien rahoja kun tehdään esityksiä.Vihamieliset pitää valtaa isossa talossa torin laidalla ja vinkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapohan kuunteli paljon matematiikan ja muitakin luentoja, joista sai sitten ideoita julkaisuihinsa ja luentoihin. Monilla samoilla luennoilla istuttiin. Yliopiston kannattaisi ottaa Olavi Heikkisen Aapo-kirjasta lisäpainos. Se menisi kuin kuumille kiville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä kannattaa tehdä Oulun yliopistolle mainos filmi juutuupeen, niinkuin ammattikorkeakoulu teki ”tule sellaisena kuin olet” teemalla transu Markuksesta. Nyt on jo TV sarjat yms. Ja vetovoima on kasvanut opintoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aapolla oli kävellessä toisen käden sormissa ortogonaalinen koordinaatisto. Takki oli musta eikä harmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, olisipa kiva mahtua katsomaan Yle Areenasta löytyy pätkä aitoa Aapoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreä norttiaski taskuun ja kunnon keltaiset nikkis sormien väli.musta kahvi sokeripala suussa tassista ryystäen.hilsettä hartioille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Aapon muut jutut kaupungilta saatu mukaan. Kävi myös sen ajan hitec työpaikoissa ilmesty jopa lukittujen ovien taa päiväsaikaan yllättäen, ei murtautunu. Ym varmaan paljon taronoita löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa kuulla,haluan vielä korostaa,että Aapo oli ilo tuntea ja hän oli todellakin herrasmies ja tiedemies. Uskallan sanoa,että Aapon teoriat ja tutkimukset olivat aikaansa edellä ja ovat toki sitä vieläkin. Aapon kanssa keskustellessa ymmärsi itsekkin, että on tärkeää ja hienoa osata löytää kaiken epäolennaisen joukosta olennaiset asiat. Aapolle oli ainakin 1980-luvun puolessa välissä ja niihin aikoihin hyvin tärkeää olla täsmällinen ja sovitusti yliopistolla paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluan - ja moni entinen opiskelija- liput! Mutta mistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan hyvin Aapon. Aina puku päällä, vähän etukumara kävelytyyli. Päivysti tupakkapaikalla. Aapon luennoilla L1-sali oli täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ultrafiltterin hyödyntämisen taito on päässyt viime vuosikymmeninä hieman rapistumaan, joten kertauskurssi olisi paikallaan. Milloin noita esityksiä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

11:23
Korkeakoulujen kevään yhteishakussa ennätysmäärä hakijoita – haettavina vieraskieliset ja Taideyliopiston koulutukset
11:19
Oululaista äijäbalettia ja ilmakitaransoittoa on luvassa Talent Suomi -ohjelman aloitusjaksossa
11:12
Suomen Tieyhdistys kannustaa hakemaan avustuksia yksityisteiden perusparannuksiin – rahoitustilanne parempi kuin vuosiin, yhdistys sanoo
10:58
Lumo-valofestivaali avaa teoshakunsa vuodelle 2020
10:51
ELY-keskus rahoitti hankkeita Pohjois-Suomessa reilulla 28 miljoonalla – Pohjois-Pohjanmaalla rahoituksen määrä laski huomattavasti
10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
75
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
53
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
9
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Holokaustin tapahtumien läpikäynti on paras tapa vakuuttaa nuoriso: ei koskaan enää Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pulut kaupan edustalla

Näät heti siinä Lidlien pihalla. Heille se mättö käy, kun eivät ole parempaan tottuneet. Lue lisää...
ASIAKAS KUNNAN TASO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image