
Finanssiryhmä OP kertoi tällä viikolla päättyneistä yt-neuvotteluista, jotka koskivat OP:n keskusyhteisöä ja 1 900 henkilöä.
Neuvotteluiden jäljiltä 460 tehtävää lakkaa. Uusia tehtäviä syntyy 190. Tämä tarkoittaa ainakin 270 irtisanomista. Alun perin tavoitteena oli vähentää enintään 290 työntekijää.
OP:n henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmi kertoi tiistaina, etteivät yt-neuvottelujen muutokset aiheuta irtisanomisia Pohjois-Suomessa.
Tiettävästi työtehtäviä on ehkä sittenkin lakkaamassa myös Oulussa. Torstaina Länsisalmi tarkensikin sanomisiaan Kalevalle.
– Tällä hetkellä Oulun palvelukeskuksessa työskentelee 107 henkilöä. Tässä vaiheessa emme pysty antamaan tarkkoja arvioita henkilöstövaikutuksista, sillä käymme vielä keskusteluja henkilöstön kanssa. Mikäli työt olisivat lakkaamassa, tavoitteenamme on löytää uusi tehtävä.
Länsisalmen mukaan lopulliset henkilöstövaikutukset selviävät vuoden 2020 aikana.
Vuoden 2021 alusta OP:n sisäisen palvelukeskuksen toiminta keskittyy kuudelle paikkakunnalle: Ouluun, Vaasaan, Tampereelle, Kuopioon, Helsinkiin ja Joensuuhun. Muutoksiin liittyvät toimenpiteet suunnitellaan toteutettaviksi vaiheistetusti vuonna 2020.
– Yhteistoimintaneuvottelut eivät koskeneet osuuspankkeja vaan ainoastaan osaa keskusyhteisön toiminnoista. Osuuspankit jatkavat toimintaansa paikallisesti aivan kuten ennenkin. Oulussa toimii lisäksi noin 400 henkilöä OP:n keskusyhteisön muissa tehtävissä, joihin nyt päättyneillä neuvotteluilla ei ole vaikutusta.
Yt-neuvotteluita seuraa organisaatiomuutos, jossa keskusyhteisön toiminta järjestellään uudelleen vuoden 2020 aikana. OP:n palvelukeskus liittyy osaksi vähittäispankkitoimintaa.
– Muutoksista johtuen Oulun palvelukeskuksen henkilöstö on yhteistoimintaneuvottelun piirissä. Mikäli työntekijän tehtävä olisi lakkaamassa, tavoitteenamme on löytää henkilölle uusi tehtävä ryhmän sisältä, Länsisalmi kertoo.
OP Keskusyhteisökonsernin pääluottamusmies Eija Laurilan mukaan työntekijöiden kannalta positiivista on ollut, että yt-neuvotteluissa on käyty keskusteluja työntekijöiden kouluttamisesta uusiin työtehtäviin.
– Koulutus, josta on tässä vaiheessa puhuttu, on parempaa kuin lainsäädäntö edellyttää työnantajalta. Yhtiössä on havaittu, että on kannattavampaa kouluttaa henkilöstöä uusiin tehtäviin kuin etsiä uusia, Eija Laurila kommentoi.
Länsisalmi kommentoi Kalevalle tiistaina, että paikkakunnilla, joilla on palvelukeskustoimintaa, siirrytään itseohjautuviin toimintamalleihin.
– Meillä on palvelutuotantoa esimerkiksi Oulussa ja toimintamallien muutos vaikuttaa kaikkien palvelutuotantoa tekevien arkeen myös siellä.
Yt-neuvotteluiden myötä tulevien muutosten arvioidaan tuovan OP:lle noin 18 miljoonan euron kustannussäästöt vuoden 2020 loppuun mennessä.
Juttua päivitetty 15.11.2019 kello 14.56 ja 15.42.
Kommentoi ()
OP :n johto todella ylimielistä. Se ei kuuntele lainkaan asiakkaiden palautetta. Henkilökunta, joilla ei mitään tekemistä, henkilökohtaisten palvelujen vähentämisestä, joutuu ottamaan vastaan asiakkaiden nurinat. Olen myös liittymässä pankkia ja vakuutusyhtiötä vaihtavien joukkoon.
Löin tilit poikki ja vaihdoin s pankkiin, 2vuoteen ei ollut rahaliikennettä op:ssa nii tuli satasen maksua tilin ylläpitokorvausta lopetin heti
Se vissiin lähteepi täältä sarvipäisten sammakkojenki kylästä viiminenki pankki!
Jaa, olen ollut tyytyväinen OP:n pankkipalveluihin, mutta ei kait se sitten auta muuta kuin vaihtaa pankkia. Harmi.
Niin siis miksi sitä pankkia pitää vaihtaa?
Siksi kun irtisanovat ihmisiä? Eihän pankin tehtävä ole työllistää ihmisiä.
Boikotoitko kaikkia muitakin yrityksiä, jotka irtisanovat ihmisiä tai hakevat säästöjä?
Kaikki yritykset tehostavat toimintaansa joka ikinen päivä. Tai ainakin niiden pitäisi toimia niin.
Boikotoin, mm. alkoa, tosin en tuosta syystä. Postia olen boikotoinnut aina kun mahdollista jne. Jos jonkin yrityksen toiminta ei mielestäni ole oikein on boikotointi kansalaisvelvollisuus. Ihmettelen miksi ihmiset ovat asiakkaana eräässä toisessa pankkiryhmittymässä, jonka toiminta on kaikkea muuta kuin asiakaslähtöistä. Jos kaikki ihmiset toimisivat kuten minä, olisi yrityksillä pakko miettiä muutakin kuin maksimaalista tuottoa.
Kyllä tuolla asenteella tekee omasta elämästä vain hankalaa.
Tämä sitä Suomalaista demokratiia 1990-luvulla pankkeja tuettiin 20 mrd veronmaksajien rahoilla jakoivat 2000-luvulla osinkoa ulos....
Ei niillä toimi ees osaketoimarit, ei osto-/ myyntiarvot, ei mikään- konkkaan koko läävä.
Turnesjussien pankki! Minäkin lähdin pois sieltä jossa tilinomistaja olikin näiden OP-ryhmän lypsylehmiä joilta otettiin irti kaikki mitä saatiin.Vakuutusasiat poikkesivat niin että maksaa pitää mutta korvauksia on turha odotella.
Tämä uutinen on pankin henkilöstöpäälliköltä täyttä potaskaa. Jännä että henkilökunta itse tietää että ketkä nyt irtisanottu ilman toivoa työpaikasta ja henkilöstöpäällikkö ei muka tiedä.
OP on pystynyt säästämään miljoonia vuosittain vakuutettujen ja asiakkaiden vakuutuskorvauksia siirtämällä kelan korvauksien piiriin hankalimmiksi osoittautuneet asiakkaat tietenkin jätetään kaikkien korvausten
ulkopuolelle kokemukset kolmelta vuosikymmeneltä.
Nyt kun ei tullut kaikkien aikojen parasta tulista, niin yt päälle ja maksuihin korotuksia💸💸💸
Lopettakaa koko pankki, turhaa olemassa, kun ei sieltä saa rahaakaan kuin aamupäivällä ajanvarauksella jos hyvä tuuri käy.
Asiat voi hoitaa netissäkin.
Minä en oo vielä löytänyt tietokoneestani sitä räppänää josta suapi käteistä. Ei varmaan ole kaikille ongelma, mutta automaateista ei saa nostettua kuin 1000€ kerralla. Ja sekin tulee pikkuseteleinä, joten ei viitsisi Alepan kassilista 50€ raahata mukana kun lähtee asioita hoitamaan.
Jos ei maksuja voi hoitaa tilisiirtona, silloin kyseessä on bisnes, joka ei kestä päivänvaloa.
Kyllä käteinen on ihan laillinen maksuväline. Se hoitaako joku kirjanpidon, kuitit ja verotuksen lakipykälien mukaan on ihan eri asia.